Teraz jest poniedziałek, 20 sierpnia 2018, 03:58




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 Program do authoringu 
Autor Wiadomość
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: piątek, 8 października 2004, 07:18
Posty: 98
Post Program do authoringu
Witam,

Wiem, że było to już nie raz ale moje pytanie jest nieco inne. Do tej pory używałem TEMPG DVD Author 1.6. Podoba mi się w nim to, że jest prosty w osbłudze i szybki. Tworzy tylko katalogi VIDEO_TS i AUDIO _TS i nic innego tak jak inne program. Na marginesie to nie wiem po co np Ulead DVD Factory tworzy tyle innych katalogów i plików i dlaczego w nim trwa to tak długo. Niestety w TEMPG'u nie mam możliwośći podglądu efektu końcowego.
Moje pytanie jest takie czy jest program, który łączyłby prostotę i szybkość TEMPGa z możliwością podglądu UDF.

Pozdrawiam
Tomek


środa, 23 marca 2005, 08:13
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 18 maja 2003, 12:49
Posty: 243
Lokalizacja: Lublin
Post 
tak

adobe encore :]

podglad projektu w rela time :]


thorg


środa, 23 marca 2005, 12:03
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: piątek, 8 października 2004, 07:18
Posty: 98
Post 
Oczywiście może być Adobe Encore ale on już nie jest taki prosty jak wspomniane. A tak przy okazji to w jaki sposób najlepiej wyeksportować do Encore. Zrobić to jako Export to Encore czy jako export to movie. Jeśli "to Encore" to gdzie ostatecznie odbywa się kodowanie w premiere czy w encore?


środa, 23 marca 2005, 12:08
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 18 maja 2003, 12:49
Posty: 243
Lokalizacja: Lublin
Post 
mozesz to zrobic na dwa sposoby ;]

1. robisz projekt najlepiej z podzialem na sekwencje i kazda z nich zapisujesz normalnier do avi. Ilosc sekwencji = ilosci czapterow
Otwierasz encora robisz projekt PAL im portujesz tam te avi-ki. W encore masz gotowce do menu pobierasz je i masz juz menu. Nastepnie przeciagasz te zaimoprtowane avi na miejsca(okienka) tam gdzie ma byc wyswietlany film. Naciskasz kombinacje klawiszy Ctrl+B i juz masz gotowy przycisk :] Oczywiscie dowolnie mozesz sobie ustalac jakie fragmenty maja byc podswietlane w czapterach i jaka ma byc ich dlugosc. pozniej robisz export do dvd lub do img. Encore ma wbudowany encoder i sam juz przelicza. Ty tylko ustalasz na jakiej plytce ma to sie zmiescic. Oczywiscie mozesz tez ustawic to recznie.

2. Z premiera exportujesz do mpg-a i dalej to samo w encore jak powyzej :]

Na ogol ja korzystam z pierwszego rozwiazania gdyz encore ladnie encoduje do mpega. Program jest prosty, dziala na zasadzie jak premiere czyli skojazen:] Oczywiscie sa rzeczy ktorych na nim nie zrobisz.
Do tego polecam photoshopa w ktorym mozesz robic przyciski okienka i importowac w psd do encora.

pozdrawiam
thorg


środa, 23 marca 2005, 13:54
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 28 listopada 2004, 11:51
Posty: 1053
Lokalizacja: WADOWICE
Post 
Thorg ma rację narazie oprucz programu DVD STUDIO PRO 3.0 który działa na MC to Encore jest jednym z najlepszych programów pod względem możliwości. Jedynie czego mu brak to animowanego przejścia pomiędzy menu tak jak oferuje to DVD STUDIO PRO 3.0. Encor to supcio dobry program.

Ps. Pozdrowionka tpiaskowski

_________________
Z życiem, jak ze sztuką w teatrze: ważne, nie jak długo trwa, ale jak jest zagrana

http://www.tokksa.pl
http://www.tokksa.pl/wild.php
http://www.facebook.com/pages/Tokksa/14 ... 140?v=wall

http://vimeo.com/tokksa
http://vimeo.com/tokksawild/videos


środa, 23 marca 2005, 14:04
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 18 maja 2003, 12:49
Posty: 243
Lokalizacja: Lublin
Post 
dokladnie ale i na takie animowane przejscia jest sposob :]

wystarczy zrobic w after albo w premiere krotkie klipy avi i odpowiednio poukladac :] gorzej z muzyka :( bo tu juz ciaglosci nie bedzie.


thorg


środa, 23 marca 2005, 14:30
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 28 listopada 2004, 11:51
Posty: 1053
Lokalizacja: WADOWICE
Post 
Tak Thorg ale ile czasu to zajmuje. Osobiście zastosowałem to w swojej płycie demo ale musiałem wykorzystać 4 programy aby to sensownie wyglądało AP 1.5 Aftera, Photoshopa no i Ecora rzecz jasna. Do wesel nie robię tak gdyż jak wcześniej mówiłem za dużo czasu to zajmuje a klienci z reguły tej twórczości nie dostrzegają. Jednak w Encorze przydałoby się kilka poprawek ewentualnie udogodnień np. Menu powinno być aktywne, czyli w okienku powinno być wyświetlane w czasie rzeczywistym oraz te przejścia, o których mowa. Dla mnie to wystarczyłoby i byłbym zadowolony.

_________________
Z życiem, jak ze sztuką w teatrze: ważne, nie jak długo trwa, ale jak jest zagrana

http://www.tokksa.pl
http://www.tokksa.pl/wild.php
http://www.facebook.com/pages/Tokksa/14 ... 140?v=wall

http://vimeo.com/tokksa
http://vimeo.com/tokksawild/videos


środa, 23 marca 2005, 14:39
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 18 maja 2003, 12:49
Posty: 243
Lokalizacja: Lublin
Post 
zgadzam sie z toba @TOKKSA w 100 % :]
rozumiem ze nie masz podgladu ruchomego menu bez renderingu ?
jesli tak to potrzebujesz specjalny upgrade do encora ktore rozwiaze te niedogodnosc :] jesli moglbym Ci pomoc w zlokalizowaniu go to napisz na PM :]



thorg


środa, 23 marca 2005, 14:51
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 23 grudnia 2003, 12:01
Posty: 253
Lokalizacja: Głogów
Post jest lepszy od encora
czy slyszeliscie o programie do profesjonalnego authoringu dvd na pc oto nazwa DVD-lab PRO tym zrobisz wszystko co sobie wymarzysz dla mnie encore moglby wogule nie istniec pozdrawiam!

oto program ktory polecam

DVD-lab PRO

_________________
=---TranceKostek---=


czwartek, 24 marca 2005, 13:19
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 18 maja 2003, 12:49
Posty: 243
Lokalizacja: Lublin
Post 
NIE ZGODZE SIE Z TOBA :]

profesjonalny to moze byc ale Scenarist :]

ani encore ani dvd-lab !!

thorg


czwartek, 24 marca 2005, 13:53
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: wtorek, 24 lutego 2004, 23:05
Posty: 27
Post 
To może ja sprostuje. Rzeczywiście najlepszy program do authoringu to jest scenarist, lecz DVD-Lab jest zaraz po nim. Dlaczego? Dlatego że umożliwia tworzenie funkcji za pomocą zmiennych systemowych i globalnych (SPRM i GPRM), czego ani adobe encore, ani inny wynalazek nie ma. Dla przykładu niech ktokolwiek używający adobe encore czy innego programu spróbuje zrealizować taką prostą funkcję:

1. Rnd GPRM0,3
2. if (GPRM0 == 1) LinkPGCN menu_start-1
3. if (GPRM0 == 2) LinkPGCN menu_start-2
4. if (GPRM0 == 3) LinkPGCN menu_start-3

Ta funkcja powoduje że menu start jest wyświetlane losowo, to znaczy że są 3 plansze z menu startowym i losowo są wybierane. Coś takiego zrobili w trylogii gwiezdnych wojen.
W DVD-Lab jest możliwość pisania takich funkcji jak w scenarist (inna składnia), natomiast w innych wynalazkach nie.
Ci którzy robią authoring "hurtowo" nie potrzebują wypasionych aplikacji i wystarcza im to co daje namiastkę authoringu.
Jeżeli się mylę to proszę mnie sprostować.

Plesken


czwartek, 24 marca 2005, 14:46
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 28 listopada 2004, 11:51
Posty: 1053
Lokalizacja: WADOWICE
Post 
Thorg pisałem na priwa ale nie dostałem odpowiedzi. Jeśli byłbyś skłonny zajżeć na priwa i dać odpowiedź byłbym wdzięczny. Pozdrow.

_________________
Z życiem, jak ze sztuką w teatrze: ważne, nie jak długo trwa, ale jak jest zagrana

http://www.tokksa.pl
http://www.tokksa.pl/wild.php
http://www.facebook.com/pages/Tokksa/14 ... 140?v=wall

http://vimeo.com/tokksa
http://vimeo.com/tokksawild/videos


czwartek, 24 marca 2005, 15:38
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 31 stycznia 2005, 08:40
Posty: 223
Post 
plesken napisał(a):
To może ja sprostuje. Rzeczywiście najlepszy program do authoringu to jest scenarist, lecz DVD-Lab jest zaraz po nim. Dlaczego? Dlatego że umożliwia tworzenie funkcji za pomocą zmiennych systemowych i globalnych (SPRM i GPRM), czego ani adobe encore, ani inny wynalazek nie ma.


no to mnie zagioles ;) bo w DVD Studio Pro 3 nie da sie tego wpisac.... jest to inaczej rozwiazane :) wszytskie kombinacje wybierasz z menu prosto i przejzyscie. :)

Czy jeszcze ktos ma watpliwosci co do PRO mozliwosci DVD Studio Pro 3?
18 kwietnia na NAB w Las Vegas Apple zaprezentuje nowsze wersje FCP HD i DVD Studio Pro.

pozdrawiam
KaziuK


czwartek, 24 marca 2005, 16:19
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: czwartek, 24 marca 2005, 18:14
Posty: 4
Post 
Witam
Wydaje mi się, że problem nie w tym, który program jest najlepszy, ale na ile sprosta on naszym potrzebom. Ja pracuję od roku na Encore i jestem bardzo zadowolony z tego programu. Jego zaletą jest integracja z innymi programami Adobe: Photoshopem, Premiere, Auditon, After Effects. Daje to ogromne możliwości w przygotowaniu ciekawego menu z licznymi efektami i animacjami. Nie zrobię na nim "losowego menu", o którym pisze Plesken, ale nie jest mi z tego powodu żal, choć to ciekawa rzecz.
Ktoś może kręcić nosem, że aby w pełni korzystać z Encore, trzeba posiadać pozostałe programy Adobe. To prawda, ale po co otwierać już raz otwarte drzwi i tworzyć program do authoringu DVD z funkcjami Photoshopa, skoro Photoshop już istnieje.
I jeszcze jedna uwaga. Zakup Encora do prostego authoringu typu "imieniny u cioci" mija się z celem. Do tego wystarczy Nero, albo jeden z programów firmy Ulead (np. Ulead Movie Workshop). Mija się również z celem wyłączne korzystanie z przygotowanych przez twórców programu szblonów. Jest to zbyt rozbudowany (nie mówiąc o cenie) program, aby używać go do takich celów. Natomiast decydując się już na Encora wart znać angielski. Na stronie Adobe jest mnóstwo różnych tutoriali, które w przystępny sposób wyjaśniają działanie tego programu.

_________________
Wes


czwartek, 24 marca 2005, 18:38
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: wtorek, 24 lutego 2004, 23:05
Posty: 27
Post 
KaziuK napisał(a):
no to mnie zagioles ;) bo w DVD Studio Pro 3 nie da sie tego wpisac.... jest to inaczej rozwiazane :) wszytskie kombinacje wybierasz z menu prosto i przejzyscie. :)


Bo w DVD-Lab jakoś inaczej się to wpisuje - nie pytajcie bo nie wiem :-). Kiedyś czytałem że podobno ma takie możliwości, ale gdzie co i jak to niestety nie jestem osobą kompetentną aby udzielać odpowiedzi na temat DVD-Lab.

Ja jednak i tak wolę grzebać, albo w ifoedit, albo w scenarist.

Plesken


czwartek, 24 marca 2005, 22:11
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 4 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL