Teraz jest wtorek, 21 sierpnia 2018, 20:37




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 
 DV>HDD>DVD (jak najprościej to zorbić)+problem 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: środa, 8 grudnia 2004, 13:03
Posty: 8
Post DV>HDD>DVD (jak najprościej to zorbić)+problem
Cześć,
Szukałem, ale prostej instrukcji opartej o dostępny w tej chwili soft (może darmowy) nie znalazłem. Pytania:
1. Jeżeli zgrywam z DV (fire wire) to w jakim formacie to zapisać na HDD? Gdy wykorzystałem WIN Movie Maker (jakość DV) to mam zgrane w *.avi. 1 godzina = ok 10GB
2. Jak te 10 GB zamienić na 4,7 GB (bez nadmiernej utraty jakości)?
3. W jakim formacie zapisać na DVD aby stacjonarny odtwarzać dał sobie rade?
4. Jaki soft do nagrywania polecacie? Mam Nero Express (ale tam nie wszystko idzie zrobić)

Proszę o "kawe na ławe" jak z kasetki dv zrobić film dvd.

Dodatkowo zarejestrowałem problem.
Gdy zgrałem Windows Movie Maker'em - 30 min ma dzwięk a pozostałem 30 nie ma - co to jest?
Gdy to samo robię za pomocą Power Producer - to raz mam dzwięk a raz nie mam go wcale - brak jakieś reguły? Mam fire wire na płycie główej GigaByte GA K8NF-9 nForce4, kontroler Texas Instrument.

Ratujcie,
Dzięki
Marcin


poniedziałek, 18 kwietnia 2005, 15:40
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 15 marca 2005, 21:54
Posty: 162
Lokalizacja: Kraków
Post 
Ja odpowiem tak...
Weż ściągnij sobie triala pinnacle studio9 program po polsku, do tego intuicyjny w helpie jest ponad 300stron instrukcji opisującej co i jak...

Polecam.

_________________
PIERWSZE KROKI
Canon MV690
Epox 8RDA3+ pro
Athlon XP 2600+
1GB TwinMos
GF5500 128MB
Maxtor 80GB +Samsung 160GB
liteon 851S


poniedziałek, 18 kwietnia 2005, 17:16
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 10 grudnia 2003, 05:04
Posty: 172
Post 
Na płycie którą posiadasz masz FireWire 1394b. Może to jest przyczyną kłopotów z dźwiękiem. Na CD dostarczonym z tą płytą są dedykowane sterowniki dla tego portu, może problem się rozwiąże jeśli je zainstalujesz (lub odinstalujesz).


poniedziałek, 18 kwietnia 2005, 20:27
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 16 lutego 2004, 02:30
Posty: 796
Post 
Bezpośrednio z kamery zapisuj tylko i wyłącznie jako pełna jakość DV-avi PAL - 1 sekunda = około 3,5 MB, czyli 1 godzina około 13 GB. Jakość obrazu super. Dysk na który zgrywasz musi mieć system plików NTFS - brak limitu wielkości pliku. FAT32 to maksymalny plik około 4 GB = około 17minut i 40 sekund filmu jako pełny DV.

Oprogramowanie.

Do zgrywania, obróbki (wycinanie, przejścia, wstawki muzyczne itd. itp.) można użyć Pinnacle Studio wersja 9, program po polsku, naprawdę wystarczający do tego celu. Do zwalniania tempa np. do 50%, do 25 % można użyć np. Adobe Premiere Pro 1.5 - program po angielsku. Ale jako materiał wynikowy dalej zapisuj jako pełny DV-avi PAL.

Z pliku DV-avi PAL za pomocą Canopus Procoder 2 zrób materiał wsadowy (konwersja z DV do MPEG) do dalszej obróbki programem do authoringu.

Programem tym jest TMPGEnc DVD Author http://download.pegasys-inc.com/downloa ... all-EN.exe lub http://download.pegasys-inc.com/downloa ... all-EN.exe . Z tego programu masz całą strukturę logiczną lub gotowy plik ISO płyty DVD-video do nagrania za pomocą np. Nero 6.6.0.8a. To w zasadzie wszystko.

Oczywiście jest to jeden z miliona sposobów zamiany z DV na DVD-video. I zapewne nie jest najlepszy, ale ważne, że działa.

_________________
Zapomniał wół , jak cielęciem był !


poniedziałek, 18 kwietnia 2005, 21:39
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: środa, 8 grudnia 2004, 13:03
Posty: 8
Post 
Dzięki za podpowiedzi.
Co do gubienia dzwięki przy zgrywaniu:

Przestało tak się dziać :D jak wykorzytałem program ULEAD MOVIE FACTORY 4. Programik ok - choć troszkę mało ma dodatków (wersja 30 dniowa).

Co do fire wire - wiem ze mam 1394b, ale mam WIN XP SP01, a dopiero od SP02 działa ten nowy szybszy standard. Czyli nie tam tkwił błąd. Słaby jest WIN Movie Maker i Power Producer (dodatek do LG)


Wczoraj wypaliłem 1 płytkę, choć nie tak jak piszecie DV-AVI-MPEG
tylko od razu DV-MPEG (HQ - Dolby Digital) 28 min filmy z ruchomym menu i kilkoma efektami to tylko 1,4 GB. Jakość jak na TV ok - choć widać różnicę.
Kolejny raz zrobię tak jak radzicie i mam nadzieję, że wtedy to będzie dopiero jakość. :)

Pozdrawiam
Marcin


wtorek, 19 kwietnia 2005, 16:50
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: wtorek, 14 września 2004, 19:40
Posty: 35
Post 
sluchajcie a czy adobe premierem 6.5 nie mozna od razu zrzucic z kamery gotowego mpega??? czy tez przy pomocy mowie factory czy video studio Ulead ???? bo wydaje mi sie ze istnieja taka mozliwosc???


wtorek, 24 maja 2005, 22:51
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL