|
Teraz jest wtorek, 19 stycznia 2021, 23:54
|
Zobacz wątki bez odpowiedzi | Zobacz aktywne wątki
Regulamin
- Co do wypowiedzi na forum - obowiazuje przestrzeganie zasad net etykiety, kultury osobistej i prawa polskiego.
- Co do ingerencji moderatorów - edycja posta ma być podpisana przez moderatora, przeniesienie części wątka do śmietnika również (zbiorczo), usuwanie postów jest dopuszczalne tylko w razie popełnienia wykroczenia w danym poscie.
- Co do komercyjnych stopek - prawo do nich mają koledzy o minimum trzy letnim stażu na forum i mający co najmniej 200 postów.
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 11 ] |
|
Naklejki na płytach dvd-czy warto?
Autor |
Wiadomość |
Digital
Aktywny bywalec
|
 Naklejki na płytach dvd-czy warto?
Witam,
oczywiście jeśli chodzi o estetykę to napewno, ale czy mogą mieć one wpływ na pózniejsze kłopoty z odtwarzaniem płytek dvd w stacjonarnych odtwarzaczach?
Zrobiłem znajomemu 4 kopie wesela (w sumie 8 płyt dvd), 6 z nich ( to były Verbatimy zwykłe) opatrzyłem naklejkami okolicznościowymi i wszystkie w jakims tam stopniu szaleją na różnych odtwarzaczach dvd tzn głownie zacinanie sie obrazu.
2 ostanie nagrałem na Verbatim Digital Movie. Z racji, ze mają ciekawy wygląd nie oklejałem i te śmigają, aż miło.
Wszystkie nagrywałem z predkoscia x 2.
1) Czy ktoś ma podobne historie?
2) A może zwykłe Verbatimy są kiepskie, a może najpierw nakleić a potem wypalać płytkę
3) Jakich Wy używacie płyt dvd, jakie są the best jesli mowa o kopiach wesel itp.?
|
wtorek, 17 maja 2005, 10:33 |
|
 |
orange
Aktywny bywalec
Dołączył: środa, 7 kwietnia 2004, 10:04 Posty: 232 Lokalizacja: Piotrków/Kraków
|
Każda płytka (CD/DVD) z naklejką w moim przypadku "szalała"
Oczywiście zaraz po nagraniu i naklejeniu wszystko było ok, ale już
po kilku miesiącach płyty stawały się nieczytelne.
W laptopie płyta DVD z naklejką ociera się górą o napęg  i nawet nie rozpędza
Zrezygnowałem z takiej zabawy
_________________ Filmy ślubne | Zdjęcia ślubne
|
wtorek, 17 maja 2005, 10:53 |
|
 |
Star
Aktywny bywalec
Dołączył: czwartek, 17 marca 2005, 13:59 Posty: 1693 Lokalizacja: Ruda Śląska
|
Ja stosuję naklejki, i jeszzce nie zdarzyło mi się, ani nie miałem sygnałów od klientów aby płytki "szalały", choć trudno kwestionować poprzednie wypowiedzi, które mnie trochę zaniepokoiły. Ciekawe jakie doświadczenia mają inni?
|
wtorek, 17 maja 2005, 11:48 |
|
 |
tomcat
Bywalec
Dołączył: piątek, 6 maja 2005, 10:59 Posty: 47 Lokalizacja: Lubelskie
|
Hmm, temat wydaje się naprawdę do dyskusji. Moim zdaniem naklejki gotowe. dostępne np w HDP są zbyt gdube i istnieje realne niebezpieczeństwo, że historie z ich odklejaniem lub wybrzuszaniem mogę mieć miejsce. Ja osobiście jeśli w danym momencie nie mogę kupić płytek do nadruku atramentowego stosuję czyste specjalne etykiety do płytek. Są one bardzo cieniutkie a klej jest na nich bardzo mocny, trzeba przy tym bardzo uważać w momencie przyklejania żeby nie zepsuć płytki, gdyż jesli nie przykleisz równo to już nie oderwiesz - mam teraz do tego celu specjalne urządzonko:) Dopiero gdy już dokładnie nakleję etykietkę i ściągnę ewentualne pęcherzyki powietrza wkładam płytkę do drukarki. Dop tej pory nie miałem z tym problemów lecz jednak zdecydowanie polecam specjalne płytki przeznaczone do nadruku - są to zazwyczaj płytki dobrych i znanych producentów np TDK (takich używam) lub VERBATIM.
_________________ Pozdrowionka
Tomcat
|
wtorek, 17 maja 2005, 13:30 |
|
 |
orange
Aktywny bywalec
Dołączył: środa, 7 kwietnia 2004, 10:04 Posty: 232 Lokalizacja: Piotrków/Kraków
|
Dodam tylko, ze mówię o swoich płytach które mam w domu, nagrałem kiedyś, okleiłem i teraz mam problemy z odtworzeniem.
W dobrych nagrywarkach chodzą po dłuższym rozbujaniu ale jak mówię - w notebooku nie :/
Używałem naklejek firmy Fellowes i jeszcze jakiejś czeskiej, zarówno tych zwykłych jak i błyszczących.
_________________ Filmy ślubne | Zdjęcia ślubne
|
wtorek, 17 maja 2005, 15:51 |
|
 |
Torredo
Bywalec
Dołączył: wtorek, 12 kwietnia 2005, 17:25 Posty: 17 Lokalizacja: Kraków
|
Ja stosuje też Verbatimy i niemam znimi kłopotu ale naklejki wrzucam do pudełka i mówie młodym że jak chcą to niech sobie naklejają na własną odpowiedzialność.
Pozdrawiam
|
wtorek, 17 maja 2005, 16:04 |
|
 |
wojwit
Aktywny bywalec
Dołączył: niedziela, 10 kwietnia 2005, 01:43 Posty: 381 Lokalizacja: Bydgoszcz
|
a nie lepiej drukowac na płytach?
Brak jakichkolwiek oznak "szaleństwa" i efekt
Pozdrawiam
|
wtorek, 17 maja 2005, 18:04 |
|
 |
jar
Nowy
|
Wiekszość producentów odtwarzaczy DVD ostrzega w swoich instrukcjach obsługi, ze NIE WOLNO stosować naklejek.
Naklejka powoduje, ze płyta staje się "niewyważona" i grozi to poważnymi uszkodzeniami !!!
_________________ tłoczenie płyt CD DVD, kopiowanie płyt CD DVD, nadruk na płytach CD DVD
humor
|
środa, 18 maja 2005, 18:02 |
|
 |
Star
Aktywny bywalec
Dołączył: czwartek, 17 marca 2005, 13:59 Posty: 1693 Lokalizacja: Ruda Śląska
|
Przyznam, że w temacie drukowania na płytach jestem do tyłu. Napiszcie jak się to robi ?
|
piątek, 20 maja 2005, 08:28 |
|
 |
siwyyy
Stary wyjadacz
Dołączył: wtorek, 15 marca 2005, 21:54 Posty: 162 Lokalizacja: Kraków
|
Są do tego specjalne drukarki...
_________________ PIERWSZE KROKI
Canon MV690
Epox 8RDA3+ pro
Athlon XP 2600+
1GB TwinMos
GF5500 128MB
Maxtor 80GB +Samsung 160GB
liteon 851S
|
piątek, 20 maja 2005, 10:19 |
|
 |
rene
Bywalec
Dołączył: wtorek, 29 marca 2005, 09:49 Posty: 59 Lokalizacja: warszawa
|
Tylko drukowanie!! mam epsona r 300, - rewelacja, drukuję stop-klatki z filmu, imiona młodych, data--- klienci zachwyceni.
gdzieś w necie drukarka r200( te same możliwości ale bez "bajerów" tak jak r 300) jest za 460 zł
natomiast błagam nie piszcie o naklejkach- co ja z tym przeszedłem, ciarki na plecach!
płytki nie chodziły, jednego dnia dobrze, drugiego źle, jedna z płytek rozkleiła się!!! wierzch z naklejką w jednej ręce a w drugiej spód- koszmar.
jedyny mankament druku to koszt wkładów( ok. 65 zł/sztukę x 6=......)
ale i tak warto
_________________ człowiek jest jak ogórek- najpierw mały a potem duży
|
piątek, 20 maja 2005, 11:38 |
|
 |
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 11 ] |
|
Regulamin
- Co do wypowiedzi na forum - obowiazuje przestrzeganie zasad net etykiety, kultury osobistej i prawa polskiego.
- Co do ingerencji moderatorów - edycja posta ma być podpisana przez moderatora, przeniesienie części wątka do śmietnika również (zbiorczo), usuwanie postów jest dopuszczalne tylko w razie popełnienia wykroczenia w danym poscie.
- Co do komercyjnych stopek - prawo do nich mają koledzy o minimum trzy letnim stażu na forum i mający co najmniej 200 postów.
|