Teraz jest wtorek, 21 sierpnia 2018, 10:48




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ] 
 brak plynnosci na TV 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: poniedziałek, 23 maja 2005, 16:16
Posty: 14
Post brak plynnosci na TV
Mam podobny problem jak <bac78> jednak wciaz nie moge sie z nim uporac. Po wypaleniu na DVD i odtwarzaniu na stacjonarnym DVD (bo taka jest docelowa forma ogladania moich movie) widac ze obraz jest nieplynny, przy dynamicznych scenach widac skoki z jednej klatki do drugiej-ewidentnie brak przeplotu. Edycji dokonuje w AP 6.5, a moje filmy nagrywam Sony TRV 25, do wypalania uzywam Ulead DVD movie factory lub NeroVision Express 6,
W AP zmienilem ustawienia przechwytywania na upper field first, podobnie zrobilem z ustawieniami exportu, ponadto upewnilem sie takze ze funkcje usuniecia przeplotu mam wylaczona (deinterlace-off).
Dla experymentu-w programach do wypalania - nagralem material wprost z kamery na DVD, z pominieciem edycji w AP i nagralo sie super-obraz jest plynny w kazdym momencie,
Probowalem tez edytowac material w innych prostych programach i po wypaleniu i odtwarzaniu na Stacjonarnym DVD obraz jest nieplynny.
Poradzcie prosze


wtorek, 24 maja 2005, 15:09
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 21 sierpnia 2003, 20:17
Posty: 498
Lokalizacja: Katowice
Post 
Zastosuj kompresję wieloprzebiegową.


wtorek, 24 maja 2005, 19:23
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post Re: brak plynnosci na TV
bizonek34 napisał(a):
widac ze obraz jest nieplynny, przy dynamicznych scenach widac skoki z jednej klatki do drugiej

może za duży bitrate
bizonek34 napisał(a):
-ewidentnie brak przeplotu.

na tv zawsze jest przeplot
bizonek34 napisał(a):
W AP zmienilem ustawienia przechwytywania na upper field first, podobnie zrobilem z ustawieniami exportu, ponadto upewnilem sie takze ze funkcje usuniecia przeplotu mam wylaczona (deinterlace-off).

Nie znam AP ale chyba "upper field first" oznacza który półobraz ma być pierwszy - jeżeli źródłem jest materiał z przeplotem (taki mój domysł). Może funkcja która usuwa przeplot źle działa

pozdro
michu.


wtorek, 24 maja 2005, 20:23
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: sobota, 25 maja 2002, 01:03
Posty: 510
Lokalizacja: Hajnówka
Post 
Pytanie zasadnicze - po co zmieniałeś w AP 6.5 na "upper field first" ?

To jest przyczyną Twoich kłopotów.

Należy pozostawić domyślne ustawienie w AP 6.5 "Lower Field First" no i oczywiście przeplot.


wtorek, 24 maja 2005, 21:22
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: poniedziałek, 23 maja 2005, 16:16
Posty: 14
Post 
Zmienilem na Upper, bo uprzednio mialem na lower i ktos sugerowal, ze zmiana na upper moze pomoc, ale jednak nie pomoglo, przeplot takze jest pozostawiony. Pokombinuje jeszcze- zobaczymy, dzieki za porady

Pozdrawiam


środa, 25 maja 2005, 13:16
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Sprawdz dokładnie ustawienia w AP. Załaduj domyslne dla Pal dvd.
Pamietaj ze bitrate audio+video nie moze byc wieksze niz 9.8 Mbit ( a najlepiej od 9.5Mbit)


sobota, 11 czerwca 2005, 00:25
Bywalec
Bywalec

Dołączył: piątek, 16 stycznia 2004, 23:59
Posty: 58
Post 
Miałam kiedyś problem z płynnością napisów (drżące i skaczące) oraz z płynnoscią całego video. Powodem był źle wybrany system. W AP projekt oraz plik wynikowy w PAL, a w Ulead WorkShop przypadkowo zaznaczony NTSC.
Sprawdź ustawienia Ulead DVD. Może masz gdzieś ustawienia NTSC a nie PAL.


niedziela, 12 czerwca 2005, 00:32
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: czwartek, 10 listopada 2005, 12:41
Posty: 2
Lokalizacja: Poznań
Post BRAK PŁYNNOŚCI W PLIKU WYNIKOWYM - NOWY TEMAT
witam

mam te same problemy co opisane powyżej czyli brak płynności
przy ruchu obrazu, brak płynności objawia się przede wszystkim
przy zastosowaniu napisów "crawl" (przesuwanie w poziomie).
Rady typu zmien na "upper" lub "lower", bądź Pal czy NTSC - juz przerabiałem.
Już wiem, że problem nie dotyczy nawet Adobe Premiere w jakiejkolwiek
wersji, ponieważ miałem już 6.0, 6.5 oraz 1.5 Pro.
Teraz zainstalowałem dla odmiany Sony Vegas. Niestety występuje
dokładnie ten sam problem. Trace już siły...
Robię próbę - generuję tylko przesuwający się napis, na czarnym tle.
Generuję zatem wszystko programem. Zmieniam po kolei wszystkie
ustawienia "Motion Vectors", bitrate od stałego po zmienny, różne
wartości. Ale nic nie pomaga. Błagam niech ktoś mi pomoże.

Acha, system w międzyczasie też przeinstalowałem. Użyłem innego
nośnika, innej anglojęzyznej wersji Win XP. Nic nie pomogło.
Z resztą mam laptopa PIV 1.8 w dobrej konfiguracji, z zainstalowanym
"fabrycznie" Windowsem XP i tam również identyczne problemy.

CO TO MOŻE BYĆ????

z góry dzięki za zainteresowanie

_________________
mik


czwartek, 10 listopada 2005, 13:16
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: poniedziałek, 23 maja 2005, 16:16
Posty: 14
Post Lepiej pozno niz wcale!
Juz sie uporalem ze swoim problemem. Ze tez mi nikt wczesniej nie poradzil, a przyczyna byla banalna:
Otoz dotad uzywalem programu Nero lub alternatywnie Ulead zarowno do authoringu jak i kompresji. Jak tylko najpierw sprobowalem skompresowac do mpega w programie sluzacym stricte do konwersji (w moim przypadku byl to main concept) to potem po wypaleniu w nero stwierdzilem, ze obraz na moim TV jest plynny!
Nie wiem czy to jest regula, ze do konwersji i authoringu nalezy uzywac osobnego programu, ale w moim przypadku sie to sprawdzilo,
pozdrawiam


wtorek, 22 listopada 2005, 17:17
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 3 marca 2003, 03:17
Posty: 941
Lokalizacja: Gorlice / Londyn
Post 
nero od kompresji ! :lol: a to dobre - nie wpadł bym na to ;>

a max parametry DVD to 9000 na video i 2x384 na audio...

_________________
...według ostatnich sondaży CBOSu 40% polskich nastolatków optymistycznie patrzy w przyszłość, pozostałe 60% nie ma pieniędzy na narkotyki...
_________________
5D


wtorek, 22 listopada 2005, 23:53
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 5 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL