Teraz jest piątek, 17 sierpnia 2018, 17:57




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 Wybor sciezki dzwiekowej na DVD w Adobe encore 
Autor Wiadomość
Bywalec
Bywalec

Dołączył: piątek, 3 grudnia 2004, 23:33
Posty: 21
Post Wybor sciezki dzwiekowej na DVD w Adobe encore
Witam, jak zrobic abym mogl na dvd wybrac ktore sciezki audio maja byc odtwarzane w danym momecie.Chcialbym umiescic dwie i wybierac na poczatku ile z nich ma byc odtwarzanych


czwartek, 2 czerwca 2005, 23:53
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 9 lipca 2004, 16:18
Posty: 992
Post 
RTFM :D


piątek, 3 czerwca 2005, 18:46
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: piątek, 3 grudnia 2004, 23:33
Posty: 21
Post 
Zebysmy sie dobrze zrozumieli. Jesli mam dwie sciezki dzwiekowe (podklad muzyczny i komentarz) to jak zeobic zeby mozna bylo wybrac film raz z podkladem muzycznym i komentarzem a raz bez podkladu muzycznego a z komentarzem.


piątek, 3 czerwca 2005, 19:12
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
1 sciezke zakoduj jako muzyka+komentarz
2 sam komentarz
W projekcie w 1 track wloz stworzoną 1 sciezke, a jako drugi sam komentaerz.
Encore nie pozwala niestety na stworzenie menu, w ktorym mozna przełączac sciezki. Jedyne rozwiazanie to uzycie funkcji odtwarzacza do zmiany sciezek audio lub stworzenie 2 timelinow, kazdy z filmem i inna sciezka dzwiekowa. Do tego menu z wyborem odpowiedniej wersji. Dawno nie uzywalem Encore, ale z tego co pamietam to niestety sciezka video bedzie zapisane 2 razy (starta miejsca), mimo ze jest taka sama w obu timelinach.


sobota, 11 czerwca 2005, 00:06
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 9 lipca 2004, 16:18
Posty: 992
Post 
kolak napisał(a):
Encore nie pozwala niestety na stworzenie menu, w ktorym mozna przełączac sciezki.
Nieprawda.[/quote]


sobota, 11 czerwca 2005, 09:55
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Sprawdze. Moge sie mylic, bo nie uzywan Encore.
Dla jasnosci chodzi mi o cos takiego ze masz menu z przyciskiem, klikasz i ustawia sie dana sciezka jako aktualna. Odpalasz film i masz te sciezke. W czasie odtwarzania filmu wchodzisz znowu do tego menu, klikasz 2 przycisk i zmienia sie sciezka na inna. Oczywiscie w projekcie wyglada to tak ze masz 1 sciezke wideo i 2 audio.

I jeszcze jedno - odpowiedz "Nieprawda", nic nie wyjasnia:). Ja moge napisac "Prawda" i jak gosc, który sie dopiero uczy ma to zweryfikaowac.


sobota, 11 czerwca 2005, 23:00
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 9 lipca 2004, 16:18
Posty: 992
Post 
To co dokładnie opisałeś nie ma w Encore. Można tylko zrobić coś takiego, że jest menu, w którym wybiera się start filmu, pojawia się kolejne menu z wyborem ścieżki dźwiękowej. Trochę źle zrozumiałem o co chodzi.


niedziela, 12 czerwca 2005, 10:14
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
No dobra masz 2 menu z wyborem sciezki. Jak ten wybor realizujesz?
"Normalnie" (np. w Scenariscie ) jest tak ze pod akcje przycisku podpinasz taką specjalna instrukcje "Set system audio track" i tam wybierasz która chcesz (dodatkowo mozna dac nastepna komende np. ze skokiem do menu glownego). W ten spodob moze zrobic wszystko co ci sie podoba, np. szczytac najpierw mozliwosci odtwarzania danego playera ( np. czy odtwarza DTS) i automatycznie przy wejsciu do filmu odpalaic te sciezke jesli jest taka na plycie. Nazywa sie to pisaniem skryptów i przypomina programowanie np. jak w C++.
Bez tego nie byloby takich wydan jak Shrek2 ( jak nie widziales to zobacz- jest to "pokazówka" pod wzgledem authoringu)


niedziela, 12 czerwca 2005, 16:34
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 9 lipca 2004, 16:18
Posty: 992
Post 
W Encore jest jeden timeline, na którym można oprócz ścieżki video umieścić bodajże 16 ścieżek dźwiękowych i ileś tam napisów. W menu z wyborem ściezki dźwiękowej są przyciski. Pod każdy podpięty jest ten sam timeline, tyle że z inną ścieżką audio. Analogicznie robi się napisy.

DVD z Shrekiem widziałem i zrobiło na mnie duże wrażenie.


niedziela, 12 czerwca 2005, 18:45
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Troche przecholowales z ta iloscia sciezek audio, bo standard pozwala na 8:) i w Encore timelinow jest tyle ile sobie zrobisz:)
Chyba zainstaluje Encore i zobacze co tam mozna z tymi sciezkami audio zrobic, bo dalej nie jestem przekonany co do przyciskow zmieniajacych sciezki audio. Skoro jest 1 timeline to znaczy, ze umieszczasz w nim video i np. 2 sciezki audio (np. 1 polska, 2 angielska)
Jakim sposobem ustawiasz jedna z nich aktywna. Co twoj przycisk wyboru np. 2 sciezki robi? Jesli nie ma instrukcji "Set Audio Stream nr 2" to jak ta sciezka sie wlacza.
Ja pamietam ze obchodzilem to tworzac 2 timeliny, z tym samym video, ale inna sciezka. Potem odpalalem za pomoca 2 przyciskow dany timeline, uzyskujac w ten sposob pozorna zmiane sciezek audio.
Projek zawierał niestety 2 sciezki video, chociaz byl to ten sam film.
Najprostszy sposob to zrobienie 1 timelinu z 2 sciezkami, a wybieranie ich zostawic opcjom odtwarzaczy.


poniedziałek, 13 czerwca 2005, 00:57
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 9 lipca 2004, 16:18
Posty: 992
Post 
Może TO coś wyjaśni


poniedziałek, 13 czerwca 2005, 07:30
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 15 maja 2005, 15:22
Posty: 50
Post 
nie przetestowalem tego ale disiaj zauwazylem ze do timeline mozna dodac kolejne sciezki dzwiekowe. wiec majac drugi podklad wave mozesz sobie go tam dodac do filmu i wtedy to juz nie ma problemu chyba zeby odpoweidznio przygotowac guziki - musisz miec 2 sciezki audio (jedna oryginalna razem z filmem) a druga jakas podrobiona z komentarzem czy co tam ty chcesz miec w formie wave. dostawiasz do timeline i juz gotowe w czym problem????


poniedziałek, 13 czerwca 2005, 09:10
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
No to gratuluje. Zauwazyles ze timeline moze zawierac wiecej niz 1 sciezke audio :) , ciekawe kiedy zauwazysz ze dvd moze zawierac wiecej niz 1 sciezke wideo ( chodzi o ten sam film, ale z innego ujecia kamery). Rzadko sie to spotyka, ale jest mozliwe ( co tam 2 mozna nawet 9).

Koniec tej dyskusji bo to sie smieszne robi. Reprezentujecie inny poziom niz ja i nie rozumiecie moich pytan. Prosze sie nie obrazac:)
Sciezki wav nie sa najlepszym rozwiazaniem dla formatu dvd, bo duzo zajmuja ( duze bitrate). Polecam konwersje sciezek wav do AC3 (to tak przy okazji).


poniedziałek, 13 czerwca 2005, 20:10
Bywalec
Bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 15 maja 2005, 15:22
Posty: 50
Post 
LOL 4 kolak

ale jestes gosc szkoda gadac nie chce mi sie nawet tlumaczyc czemu jestes lolem


poniedziałek, 13 czerwca 2005, 22:34
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Nie przesadzaj. Nikogo nie chcialem obrazic.
Ja uzywam troche innego oprogramowania i tworze troche inne projekty.
5 lat temu zadawalem takie same pytania.
Naprawde probuje pomoc, a niektórzy pisza tak:

"Może TO coś wyjaśni"

Nie wiem co to ma znaczy, ale chyba -Damian- nie potrafi sie przyznac ze
nie wie jak rozwiazac opisywany problem lug go nie rozumie do konca.


poniedziałek, 13 czerwca 2005, 23:36
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL