Teraz jest czwartek, 16 sierpnia 2018, 20:33




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 Dorobienie menu do gotowego DVD ? 
Autor Wiadomość
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 18 stycznia 2004, 13:04
Posty: 822
Post Dorobienie menu do gotowego DVD ?
Witam
Dostałem DVD z filmem, tyle że bez żadnego menu - nie jest oryginalny film tylko kumpel z TVNu zgrał mi na płytkę.
Próbowałem Workshopem zaimportować VOBy i dorobić menu i wypalić na nowo. Problem polega na tym, że przy imporcie Workshop dzieli mi wszystko na kilkanaście scen a co gorsza pokazuje zajętość płytki na 6 GB.
Próbowałem w ustawieniach projektu zmniejszać bitrate - nawet do 5000 ale dalej jest tego zbyt wiele.
Głównie chodzi mi o to czy jest jakiś sposób aby BEZ REKOMPRESJI dorobić menu do filmu ?


piątek, 22 lipca 2005, 12:18
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 lipca 2004, 22:55
Posty: 3233
Post 
witaj

a na czym nagrywana płytka? na stacjonarnym?


piątek, 22 lipca 2005, 12:21
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 18 stycznia 2004, 13:04
Posty: 822
Post 
Płytka nagrywana na komputerowej nagrywarce DVD.


piątek, 22 lipca 2005, 12:43
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post DVD Lab
DVD Lab sobie z tym poradzi.


piątek, 22 lipca 2005, 12:47
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 18 stycznia 2004, 13:04
Posty: 822
Post 
A Workshop nie ???
Nie mam i nie znam DVD Laba...


piątek, 22 lipca 2005, 12:49
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 lipca 2004, 22:55
Posty: 3233
Post 
DVD Lab jest w wersji 30 dniowej i sobie z tym radzi. problemy ma ze stacjonarnymi nagrywarkami, ale jak płytka z kompa to sobie poradzi. program nie jest trudny, ty też sobie poradzisz :D

pozdrówka

PS. jak nie chce ci sie szukać i masz GG które przyjmuje pliki to ci moge Laba wysłać. na mejla nie wysyłam.

_________________
Obrazek
GG: 2491715 peaceant(at)wp.pl


piątek, 22 lipca 2005, 12:57
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: wtorek, 29 marca 2005, 19:28
Posty: 66
Post 
Zaimportuj materiał programem NeroVision Express
Wtedy materiał będzie w postaci jednego pliku mpg
Program trial można pobrać ze strony http://www.nero.com
jest również do pobrania polskojęzyczna nakładka


piątek, 22 lipca 2005, 13:12
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 18 stycznia 2004, 13:04
Posty: 822
Post 
luju napisał(a):
Zaimportuj materiał programem NeroVision Express
Wtedy materiał będzie w postaci jednego pliku mpg

Ale to się wiąże z rekompresją - a tego chcę uniknąć.


piątek, 22 lipca 2005, 13:20
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 9 lipca 2004, 16:18
Posty: 992
Post 
TMPEG Enc może połączyć kilka plików mpg w jeden BEZ rekompresji. A voby to nic innego jak mpg przystosowany do struktury dvd.


piątek, 22 lipca 2005, 14:02
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Łatwo, szybko i bez problemów wiele razy dorabiałem menu do płytek nagranych na stacjonarnych nagrywarkach przy pomocy programu TMPGEnc DVD Author - polecam z czystym sumieniem :)


wtorek, 26 lipca 2005, 17:53
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 18 stycznia 2004, 13:04
Posty: 822
Post 
No i udało się :-) Dorobiłem ładne menu.
Zrobiłem to za pomocą TMPGEnc DVD Author.
 
Pozostał jednak kolejny problem:
Chciałbym wymienić ścieżkę audio - na płycie jest audio AC3 połączone z lektorem, którego się nie da wyłączyć - dżwięk jest po prostu zmiksowany.
A ja znalazłem starego Divixa, z którego zgrałem sobie całą ścieżkę dźwiękową - bez lektora. I chciałbym to teraz połączyć do kupy.


środa, 27 lipca 2005, 23:14
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 21 maja 2003, 12:34
Posty: 146
Post 
Proponuję Ci dwa rozwiązania:
1 Pozostawienie video wraz z dźwiękiem AC3 ( ten z lektorem) i dołożenie Workshopem drugiego - alternatywnego dźwięku (tego z divixa). Potem z menu możesz sobie wybrać wersję.
2 Rozdzielenie filmu na dwie składowe ( audio i video) np vob editem i potem "wrzucić" do Workshopa "wyciągnięte" video oraz audio z divixa.
Bardziej "kusząca" jest pierwsza propozycja.

_________________
Pozdrawiam "szpec"


sobota, 30 lipca 2005, 09:07
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 18 stycznia 2004, 13:04
Posty: 822
Post 
Ciekawe !
Też dla mnie jest to kusząca propozycja ale Workshop odpada z tego względu, że po zaimportowaniu filmu pokazuje mi zajętość płyty na poziomie 6 GB - i nie wiem czemu. Zmieniałem ustawienia, zmniejszałem bitrate i nic to nie dało. Widać, że Workshop koniecznie "chce" przekonwertować ten film.
Zaciekawiła mnie jednak druga propozycja. Chciałbym tylko wiedzieć, czy to "wyciągnięcie" i rozdzielenie VobEditem video i audio nie wiąże się z rekompresją materiału ?


sobota, 30 lipca 2005, 09:49
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 21 maja 2003, 12:34
Posty: 146
Post 
Mn1s1ek napisał(a):
Ciekawe !
Też dla mnie jest to kusząca propozycja ale Workshop odpada z tego względu, że po zaimportowaniu filmu pokazuje mi zajętość płyty na poziomie 6 GB - i nie wiem czemu. Zmieniałem ustawienia, zmniejszałem bitrate i nic to nie dało. Widać, że Workshop koniecznie "chce" przekonwertować ten film.
Zaciekawiła mnie jednak druga propozycja. Chciałbym tylko wiedzieć, czy to "wyciągnięcie" i rozdzielenie VobEditem video i audio nie wiąże się z rekompresją materiału ?


Odnośnie "kuszacej propozycji" zdaje się, że chcesz wypalić płytę Workshopem nie tworząc katalogów AUDIO_TS i VIDEO_TS na HDD i być może tu leży przyczyna tego, że workshop pokazuje tak wiele. Ja nigdy nie wypalam Workshopem, zawsze zrzucam dwa katalogi na dysk by potem je po "kontroli" wypalić. Spróbuj.
Co do drugiej propozycji to muszę Cię uspokoić - VobEdit nie rekompresuje żadnego pliku. Program ten po prostu dwie składowe pliku mpeg oddziela od siebie zachowując ich bitrate.
Nadal jednak "upieram się " przy "kuszącej propozycji" to się MUSI UDAĆ !!! A swoją drogą jak wielki jest plik VIDEO_TS na płycie, którą dostałeś ?

_________________
Pozdrawiam "szpec"


piątek, 5 sierpnia 2005, 22:55
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 18 stycznia 2004, 13:04
Posty: 822
Post 
szpec napisał(a):
...A swoją drogą jak wielki jest plik VIDEO_TS na płycie, którą dostałeś ?


Trzy VOBy po 0,99 GB i czwarty ok. 250 MB - więc w normie.

Co do problemu to jestem na etapie, gdzie VobEditem rozdzieliłem materiał na audio i video i niby jest wszystko ok. Workshop pokazuje w końcu normalne zapełnienie płyty, jest nawet miejsce na dodatkową ścieżkę audio.
 
Ale jest jedno małe "ale".
 
W CoolEdicie wrzuciłem dwa pliki audio na osobne ścieżki: jeden z oryginalnym dźwiękiem z lektorem i drugi bez lektora. No i mimo tego, że zsynchronizowałem początki plików audio to na końcu jest kilkunastosekundowa różnica :-( Tak jakby jeden z plików "szedł" odrobinę szybciej.
No i nie wiem jak to wyrównać...


sobota, 6 sierpnia 2005, 12:18
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL