Teraz jest czwartek, 16 sierpnia 2018, 20:36




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 14 ] 
 Przód - tył a Adobe Encore 
Autor Wiadomość
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: piątek, 6 maja 2005, 19:39
Posty: 122
Lokalizacja: Kraków
Post Przód - tył a Adobe Encore
Witajcie!!!

Mam pytanko!!! Zrobiłem menu, wybór scen - wszystko pięknie. Jak odtwarzam film i chce np. przeskoczyć do przodu na kolejną scenę do nie dam rady na odtwarzaczu w komputerze DVD jak i na odtwawarzu w Adobe Encore. Natomiast jak płytę wkładam do stacjonarnego to na tych nowszych bez problemu mogę sobie skakać przód i tyłe... i teraz jak to ustawić bo w pewnym momencie nie idzie jak chce???

Pozdrawiam
ROBSON


czwartek, 8 września 2005, 21:20
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: piątek, 6 maja 2005, 19:39
Posty: 122
Lokalizacja: Kraków
Post 
Albo inaczej.... gdzie w ENCORE jest numerowanie ROZDZIALOW..chodzi mi o to,ze w odwarzaczu stacjonarnym mozna wybrac rozdzialy po numerach... zauwazylem dziwna rzecz...zainstalowalem INTERVIDEO WINDVD 6 i sprawdzalem jak sa ponumerowane rozdzialy...sprawa wyglada tak,ze on sam ponumerowal jest wg alfabetu od konca,czyli np. zyczenia jest to pierwszy rozdzial i to mnie wkurza :((( Pomocy...kto pomoze???


piątek, 9 września 2005, 14:56
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 9 lipca 2004, 16:18
Posty: 992
Post 
Opisz problem po polsku, bo z tego bełkotu trudno coś wywnioskować. Przypuszczam że masz kilka timelinów, których nie powiązałeś ze sobą.


piątek, 9 września 2005, 17:06
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: piątek, 6 maja 2005, 19:39
Posty: 122
Lokalizacja: Kraków
Post 
Nie DAMIAN!! Wszystko jest ok... wszystko idze w kolejnosci jak ma byc, dziala wszystkie guziki, problem pojawia się gdy podczas oglądania filmu np. chcesz przeskoczyć ten kawałek filmu i dajesz przód - zamist pojawić się kolejna scena pojawia się zupełnie inna np ostatnia dzieje się tak dlatego, że każdemu chapterowi przypisana jest cyfra, tak że z odtwarzacza możesz wciśnąć np. 1 i idzie pierwszy rozdział. Niestety numeracja tych rozdziałów jest zrobiona przez program i się to kupy nie trzyma bo z tego co zauważyłem jest to nr wg alfabetu od końca (nazwy plików) jak to zmienić?? Jak przyporządkować danemu CHAPTEROWI daną CYFRĘ?? Wiesz o co mi chodzi już???


piątek, 9 września 2005, 18:42
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 9 lipca 2004, 16:18
Posty: 992
Post 
Czyli importujesz do encore'a jeden klip, tak?. Jeżeli tworzysz chaptery, to są one numerowane w kolejności jakiej są na timelinie. To jak w menu nazwiesz danego linka do chaptera nie ma znaczenia dla numeracji. Numeru przypisanego do chaptera nie można zmienić. Może zamieść screena, takiego żeby było widać zakładkę project i timeline z chapterami, to coś więcej będę mógł pomóc.


piątek, 9 września 2005, 19:48
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: piątek, 6 maja 2005, 19:39
Posty: 122
Lokalizacja: Kraków
Post 
NIE - nie rozumiemy się DAMIAN!!! Zalóżmy importuje 5 plików - każdy z nich ma swoją długość są to np. A B C D E i ustawione są w kolejności której chce aby szły C B D E A i tak idą - wszystko ok. Ale gdy wcisnę STRZAŁKĘ (następny) to np. po B nie jest D tylko np. A - to jest kolejność CHAPTERÓW, które są numerowane i pytanie jest jak to ustawić?


piątek, 9 września 2005, 23:42
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 9 lipca 2004, 16:18
Posty: 992
Post 
No teraz już rozumiem. Masz 5 zaimportowanych plików, czyli 5 timelinów. Przy tworzeniu każdego timiline'a encore automatycznie tworzy chaptera. Tylko że na każdym timelinie ten chapter ma numer 1 i nie da się tego zmienić. Odtwarzacz encore'a nie reaguje wogóle na strzałki. To że stacjonarny odtwarzacz przechodzi do innych timelinów, to imho nadgorliwość jego twórców, odtwarzacz zaczyna odtwarzać voba o kolejnym numerze. Encore niestety nie pozwala zaprogramować przycisków, można je tylko wyłączyć. Jedynym rozwiązaniem (poza zmianą softu na coś bardziej zaawansowanego :wink: ) jest utworzenie na każdym z timelinów chaptera na praktycznie samym końcu. Wtedy po naciśnięciu next zostanie odtworzona sekunda pierwszego klipu i rozpocznie się odtwarzanie drugiego.
Ewentualnie spróbuj importować te klipy po jednym w kolejności w jakiej mają być odtwarzane i twórz z nich od razu timeliny, może wtedy encore ponazywa kolejne voby odpowiednio. Ale w takiej sytuacji nie masz pewności jak płyta będzie się zachowywała na innych odtwarzaczach. Może się zdarzyć, że przycisk next nie będzie działał.


sobota, 10 września 2005, 09:36
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: piątek, 6 maja 2005, 19:39
Posty: 122
Lokalizacja: Kraków
Post 
WItajcie wszyscy i Ty DAMIANIE!!!

Ciekawy jestem jak wy sobie radzicie z takim problem i wogóle czy tym przjemucie się, czy każecie klientowi taie operacje robić na MENU bo od tego jest. Mnie to trochę mówiąc szczerze wkurza to automatyczne numerowanie przez ENCORE. Po kolejnych próbach wiem ostatecznie jak to zrobić "na piechotę". Masz rację Damian trzeba importować pliki, ale nie w kolejności jakie będą odtwarzane tylko w kolejności odrwotnej. Czyli pierwszy w filmie ma być ostatnim imporotowanym. PARANOJA!!!!
Napiszcie jak Wy sobie radzicie z tym??

Pozdrawiam
ROBSON


sobota, 10 września 2005, 09:44
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 9 lipca 2004, 16:18
Posty: 992
Post 
robsonek napisał(a):
Napiszcie jak Wy sobie radzicie z tym??
Najprostszym z możliwych sposobów. Po zmontowaniu eksportuje zawartość płyty jako jeden plik. Wtedy nie ma już żadnego problemu z przechodzeniem do następnych chapterów. Poza tym wiele klipów ma tą wadę, że przejście między jednym a drugim jest widoczne. Chodzi mi o to, że odtwarzacz musi wczytać nowy plik, i przez chwilę mamy czarny ekran. Mnie to strasznie denerwuje.


sobota, 10 września 2005, 11:23
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 18 maja 2003, 12:49
Posty: 243
Lokalizacja: Lublin
Post 
oooo wlasnie !!! te czarne przejscia pomiedzy czapterami to straszna bolaczka ! jest na to rada ?

thorg


sobota, 10 września 2005, 13:53
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 1 listopada 2004, 00:52
Posty: 552
Lokalizacja: Warszawa
Post 
w oknie properties na dole masz odptaszkowane okienko automatically route buttons,zlikwiduj "ptaszka," co pozwoli ci samemu przypisć kolejność przełączania się chapterów, możesz dowolnie zdecydować który chapter będzie następował po którym, potem w oknie wyświetlonego menu wciśnij na dole przycisk route buttons, pojawią się w miejscach okienek chapterów strzałki z numerami, wtedy ręcznie przypisz kolejność przeciągając numerki z którego chcesz i do którego chcesz, jak zdecydujesz tak będą się przełączały. To dotyczy sytuacji gdy masz materiał w kilku kawałkach, po za tym gdy korzystamy z kilku timelinów warto mieć każdy kawałek zakończony czernią, wtedy nie widać zatrzymań.


sobota, 10 września 2005, 23:47
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 9 lipca 2004, 16:18
Posty: 992
Post 
To co opisałeś henrico ma wpływ tyko na zachowanie się strzałek na pilocie podczsa nawigowania po menu. Nie ma żadnego wpływu na kolejność odtwarzania poszczególnych timelinów, a z tym miał problem autor tematu.


niedziela, 11 września 2005, 10:25
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 18 maja 2003, 12:49
Posty: 243
Lokalizacja: Lublin
Post 
ok juz wiem :]

jest metoda na przerwy w encore pomierdzy czapterami ! i toi bardzo prosta. Robie to tak;]

w premierce projekt poszczegolnych czapterow oddzielnie exportuje do avi pozniej je wszystkie lacze do jednego duzego pliku (troche to czasochlonne) w premierce przed exportem ustawiam sobie markerem czaptery tam gdzie powinny byci exportuje do avi. Taki plik wrzucam do encora. na time line widac zaznaczone czaptery przypisuje je do poszczegolnych buttonow i dalej juz normalnie.
DVD nie wczytuje juz z 2-3 sec przerwy plik video. Wiem ze o tym co napisalem wspominal Damian a ja to tylko sprawdzilem i faktycznie jest OK. Jednym mankamentem jest to ze nie da sie teraz po wybraniu srodkowego czaptera zmusic encora do zaladowanie innego niz kolejny.

Dzieki Damian za podpowiedz i P.Prokop za wyklad :]

pozdrawiam
thorg


czwartek, 15 września 2005, 14:06
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: piątek, 6 maja 2005, 19:39
Posty: 122
Lokalizacja: Kraków
Post 
A więc tak Panowie!!

Niestety potwierdziło się wszystko co do mojego posta.... aby to zrobić o czym pisałem, trzeba importować poszczególne pliki avi w odwrotnej kolejności niż mają byc ułożone na finalnym projekcie i po każdym pliku odrazu tworzyć timeliny :(( Jak widać program ma dużo wad.

Pozdrawiam
ROBSON


czwartek, 15 września 2005, 21:06
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 14 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL