Teraz jest wtorek, 14 sierpnia 2018, 13:02




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 
 przycinanie obrazu przez Ulead Movie factory 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: piątek, 11 listopada 2005, 18:34
Posty: 3
Post przycinanie obrazu przez Ulead Movie factory
Witam. Mam niewielkie doświadczenie w kwestii montażu więc proszę o pomoc i wyrozumiałość. Oto mój problem:

Montuję film w Adobe Premiere 6.5 i koduję do formatu mpeg2 (wcześniej pozostawiałem w Avi ale wówczas w stacjonarnym odtwarzaczu obraz strasznie się trząsł). Następnie dorabiam menu w Ulead DVD Movie factory 3.0 i nagrywam na płytę DVD. W efekcie film wyświetla się dobrze w odtwarzaczu przy kompie ale w stacjonarnym obraz jest przycięty- nie wyświetlana jest cała powierzchnia tylko z każdej strony brakuje znacznej częśći (w porównaniu ze źródłem jak i przy odtwarzaniu na kompie). Co więcej, przy stopklatkach obraz przeskakuje z jednej klatki na drugą zamiast wyświetlać stabilnie jedną klatkę.
Próbowałem już chyba wszystkich ustawień jak zmiana rozdzielczości czy bitrate'u. Kiedy próbuję nagrać sam film bez menu w Nero, wtedy działa dobrze zarówno na kompie i stacjonarnym.
Nagrałem to samo już chyba z 10 razy i wciąż brak rezultatów (poza usunięciem trzęsienia całego filmu). Moja płyta RW już zaczyna się zacinać więć proszę o szybki odzew.


piątek, 11 listopada 2005, 18:56
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: piątek, 11 listopada 2005, 18:34
Posty: 3
Post 
Chyba zapodałem temat w złym miejscu, więc ponawiam pytanie pod zakładką: Ulead, ale jeśli ktoś się natknął na ten post to wciąż proszę o odpowiedź, gdziekolwiek


sobota, 12 listopada 2005, 18:44
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 11 stycznia 2004, 13:01
Posty: 247
Lokalizacja: Kraków
Post 
1. Używaj opcji szukaj na tym forum.
2. To normlane - każdy telewizor obcina cześć obrazu. Jeżeli chcesz dowiedzieć się czegoś więcej patrz punkt 1.
3 Przy stop-klatkach spróbuj użyć w AP Field Options -> Filcker Removal. Znajdziesz to klikająć prawym klawiszem myszy na lini czasu gdzie masz stop-klatke.

_________________
DVB-T http://www.telewizja-cyfrowa.com.pl


sobota, 12 listopada 2005, 21:51
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: piątek, 11 listopada 2005, 18:34
Posty: 3
Post przyciania ciąg dlaszy
Próbowałem wielu rzeczy i nic. Zauważyłem, że Ulead i Adobe Premiere i niejaki Tmpreg2 mają opcję zaznaczenia "ramki bezpieczeństwa dla telewizora" obszaru, który jest wyświetlany przez telewizory. Wszelkie próby nagrywaniania w tych programach nie pozwoliły mi jednak uniknąć tego przycinania obrazu, choć na komputerze wszystko jest ok. Jedynie Nero ze swoimi automatycznymi ustawieniami koduje przed nagraniem film w taki sposób, że jest wyświetlany prawidłowo również w telewizorze. Pozostaje mi więc tylko wybrać czy chcę ładne menu czy nieprzycięty obraz na ekranie telewizora. Chyba, że ktoś ma jeszcze jakiś pomysł?


wtorek, 15 listopada 2005, 00:26
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 11 stycznia 2004, 13:01
Posty: 247
Lokalizacja: Kraków
Post 
Chyba nierozumiesz tego czym jest obcinanie obrazu i że jest to normalne albo ja nierozumie w czym masz problem.

_________________
DVB-T http://www.telewizja-cyfrowa.com.pl


wtorek, 15 listopada 2005, 00:44
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 5 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL