Teraz jest wtorek, 21 sierpnia 2018, 20:37




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4 ] 
 POSZARPANY OBRAZ NA TV 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: poniedziałek, 23 maja 2005, 16:16
Posty: 14
Post POSZARPANY OBRAZ NA TV
Dziwna rzecz się dzieje z filemem, który robie. Proszę proszę bogatszych w doświadczenie wtym temacie o porade.

Exporuje film z timeline (w premierze 6.5) do AVI, potem kompresuje do DVD w Main Concept (próbowałem wszelkie ustawienia bitrate-staly zmienny-duzy-mały)
Wypalam to wszystko w Nero Vision Express na płytkę (bo robie filmiki z zamiarem oglądania ich na stacjonarnym DVD, i tu mam problem: na TV obraz jest poszarpany w nastepujacy sposob:
jakby podzielic ekran sześcioma poziomumi liniami, to na wysokości tych linii tworza się deformacje tym wieksze, im bardziej dynamiczna jest scena lub im wiecej filtrow lub przejść dodanych jest w tym miejscu.
Poexperymentowalem troche: Exportowalem z timelinu ten sam kawalek filmu na rozne sposoby, z filtrami( rozjaśniające-gamma i brightness) i po wypaleniu na plyte okazywalo się, ze w miejscach gdzie nie ma filtrow i przejść obraz jest OK., a fragmenty z ulepszeniami sa postrzępione.Tak czy inaczej jak wypalam film jako jeden tytul, to jest on postrzępiony w calej swej długości.
Dziwne jest to, ze w ten sam sposób wypaliłem już ze 6 innych filmow na plytki tej samej marki nigdy tego problemu nie doświadczyłem.
Podkreślam, ze problem ten występuje tylko na TV, bo na kompie w Power DVD idzie bez problemu.
Zastanawiałem się czy może nagrywarka w kompie mi szwankuje, ale wszelkie inne zadania łącznie z kopiowaniem filmów DVD wykonuje bez zarzutu?
Sprawdzalem tez na innym odtwarzaczu DVD-to samo.
Ustawienia exportu takie jak kolejność pol przeplotu tez sprawdziłem.
Co zatem przyczyna mojego problemu jest?


wtorek, 20 grudnia 2005, 16:33
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 1 września 2005, 09:27
Posty: 228
Post 
a z przeplotem kombinowałeś?
na dvd zrzucasz skompresowane mpeg2? czy nagrywasz poprostu divxy?
ustaw przeplot/interlace lower first. Divxy od 5 w górę też mogą z przeplotem.
--
Może sprobuj skompresować programem Canopus procoder 2.


wtorek, 20 grudnia 2005, 16:45
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: poniedziałek, 23 maja 2005, 16:16
Posty: 14
Post 
Kombinowalem z przeplotem na prawo i lewo, zrzucam na plyte skompresowane wczesniej mpeg2, w divX sie nie bawie, tylko dvd.
Zmiana softu to dla mnie koniecznosc ostateczna i dosc droga, bo jestem poza PL i nie bardzo mam tu pole manewru,
Jesli ma ktos inny pomysl, to bede wdzieczny,
Dzieki inver,
pozdro


środa, 28 grudnia 2005, 11:36
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: poniedziałek, 23 maja 2005, 16:16
Posty: 14
Post 
No i metoda prób i bledow doszedlem do tego dlaczeg osie tak dzialo.
Bo w ustawieniach exportu mialem wlaczony funkcje cropping,bo chcialem uciac troche obraz od dolu. Jak exportuje w obraz w oryginalnych rozmiarach to obraz jest OK.
Nadal jednak nurtuje mnie dlaczego wczesniej na TV odtwarzalo sie zle a na monitorze kompa OK.I jak sie ma cropping do przeplotu.
Moze ktos wie?
Pozdro


poniedziałek, 23 stycznia 2006, 20:06
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL