Teraz jest wtorek, 14 sierpnia 2018, 18:20




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 
 Brak dźwięku z DVD przez COAXIAL 
Autor Wiadomość
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 17 marca 2005, 13:59
Posty: 1627
Lokalizacja: Ruda Śląska
Post Brak dźwięku z DVD przez COAXIAL
Szukam rozwiązania następującego problemu
Po zakupie amplitunera kina domowego zauważyłem, że podczas odtwarzania nagranych przeze mnie płyt DVD na stacjonarnym odtwarzaczu DVD brak jest sygnału audio na wyjściu cyfrowym COAXIAL, natomiast jest sygnał na wyjściu analogowym. Dokładniej jest sygnał przez COAXIAL podczas wyświetlania MENU, a później brak podczas odtwarzania filmu. Może ktoś z Was rozwiązał podobny problem i podzieli się wiedzą na ten temat ?


sobota, 31 grudnia 2005, 19:15
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 22 września 2004, 10:57
Posty: 513
Lokalizacja: Katowice
Post Re: Brak dźwięku z DVD przez COAXIAL
Witam.
Star napisał(a):
Dokładniej jest sygnał przez COAXIAL podczas wyświetlania MENU, a później brak podczas odtwarzania filmu.

Ciekawe : MENU - jest. FILM - nie ma.
Z odtwarzacza DVD sygnał audio jest kierowany do amplitunera poprzez łącze COAXIAL lub OPTICAL (jak jest) w celu zdekodowania dźwieku (DTS lub DD 5.1 lub wyższy, itp.). Natomiast sygnał wizyjny np. poprzez EURO do TV (RGB). Może w ustawieniach amplitunera lub odtwarzacza DVD jest przypisany sygnał audio do WY/WE OPTICAL ?
( o ile takie jest). Sygnał audio może być też odtwarzany poprzez EURO (ale bez dekodowania do dźwięku przestrzennego). Myślę, że chodzi o jakieś ustawienia, ale najpierw trzeba zanć dokładnie Twoją konfigurację i sprzęt do kina domowego ?
Pozdrawiam : Marian

_________________
Komputer służy do tego aby ułatwić ci pracę, której bez niego w ogóle byś nie miał.


sobota, 31 grudnia 2005, 22:08
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 17 marca 2005, 13:59
Posty: 1627
Lokalizacja: Ruda Śląska
Post 
Chdzi o to, że podczas odtwarzania płyt CD, lub menu mojej DVD z tłem muzycznym amlituner Panasonic SA-XR25 odtwarza dźwięk przez COAXIAL wyświetlając na wyświetlaczu symbole kolumn L , P - czyli zwykłe stereo. Wówczas w moim odtwarzaczu DVD ( ma wyjście analogowe dźwięku chinch stereo, EURO oraz COAXIAL , nie ma wyjścia optycznego ) sygnał audio pojawia się na wszystkich wymienionych wyjściach. Po wybraniu chaptera rozpoczyna się odtwarzanie filmu, i wówczas sygnał audio jest na wszystkich wyjściach oprócz COAXIAL, i to mi się wydaje dziwne. Nie wydaje mi się, aby wina leżała po stronie amplitunera, dźwięk na płycie mam w formacie MPEG Audio Layer 2 256 ( nie PCM ).
Pozdrawiam Andrzej


niedziela, 1 stycznia 2006, 13:49
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: czwartek, 24 marca 2005, 23:35
Posty: 129
Post 
Kiedyś miałem podobną sytuację. Okazało się, że program do authoringu skompresował dźwiek menu do Dolby Digital 2,0, natomiast dźwięk w filmie pozostał niezmieniony. Być może u Ciebie jest podobnie.

_________________
Jutro to dziś, tylko że jutro


niedziela, 1 stycznia 2006, 14:07
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 17 marca 2005, 13:59
Posty: 1627
Lokalizacja: Ruda Śląska
Post 
Rzeczywiście najbardziej "podejrzanym ogniwem" jest chyba program do authoringu (DVD Movie Factory 4), choć w ustawieniach generalnie zaznaczam opcję nie konwertowania materiału. Dla eksperymentu włączyłem ostatnio konwersję , ale efekt braku sygnału na COAXIAL nadal występował. Przetestuję jeszcze wersję z PCM, choć wówczas przy 1,5 godzinnym materiale trzebaby zejść w dół z bitrate obrazu, aby zmieścić PCM audio, a to nie byłoby dobre rozwiązanie.
Pozdrawiam


poniedziałek, 2 stycznia 2006, 08:54
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 3 marca 2003, 03:17
Posty: 941
Lokalizacja: Gorlice / Londyn
Post 
może przetestuj też inny soft ... ;/

_________________
...według ostatnich sondaży CBOSu 40% polskich nastolatków optymistycznie patrzy w przyszłość, pozostałe 60% nie ma pieniędzy na narkotyki...
_________________
5D


poniedziałek, 2 stycznia 2006, 10:52
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 17 marca 2005, 13:59
Posty: 1627
Lokalizacja: Ruda Śląska
Post 
Rozwiązałem pomyśnie problem, więc może się komuś to przyda ( o ile użyje k... wyszukiwarki !!! :lol: )
Rozwiązanie znalazłem w odpowiednich ustawieniach kodowania do mpeg2 w Procoder Express. Są tam trzy opcje:
- stereo (domyślna)
- joint stereo
- dual channels
Ja do tej pory kodowałem w stereo, lecz okazuje się, że wówczas nie ma dźwięku na wyjściu COAXIAL odtwarzacza DVD, sygnał pojawił się dopiero przy ustawieniu "dual channels"
Ot i po problemie
Pozdrawiam wszystkich


piątek, 6 stycznia 2006, 10:43
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL