Teraz jest wtorek, 14 sierpnia 2018, 13:00




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 
 Podłączenie analogowe kamery cyfrowej do nagrywarki 
Autor Wiadomość
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: środa, 10 listopada 2004, 10:56
Posty: 68
Lokalizacja: Łódź
Post Podłączenie analogowe kamery cyfrowej do nagrywarki
Tak się zastanawiam, czy nie przegrywac filmów z kamery cyfrowej Canon MV690 na DVD za pomoca nagrywarki Panasonic DMR-ES10. Zrzucanie na HDD i kompresja zajmuja bardzo dużo cennego czasu i wystepują dziwne problemy.
Nagrywarka ma tylko wejscia analogowe (wersja z gniazdami cyfrowymi była dużo droższa), a kamere można podłaczać do TV przewodami z wtykami Cinch. Wiem, że może byc utrata jakości (najpierw konwersja D/A w kamerze potem A/D w nagrywarce) ale... w sumie obraz z amatorskiej kamerki nie jest tak dobry jak z fabrycznej płyty DVD z fimem (typu "Gladiator" czy "Troja"), widac gorszą ostrosć i drgania na krawędziach. Wg mnie jest tu podobna sytuacja jak w przypadku podłaczania magnetowidu, czy starych komputerów typu Atari czy Spectrum do TV na 2 sposoby: albo przewodem antenowym albo Cinch. Wszedzie w literaturze czy necie było napisane że przez wejscie antenowe jest gorsza jakosć (modulacja i demodulacja), jednak różnice było tak naprawdę widac w przypadku komputera. Co sadzicie o takim rozwiązaniu ?


piątek, 6 stycznia 2006, 08:50
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 21 października 2005, 10:49
Posty: 302
Lokalizacja: Myślenice
Post Hmm
Spokojnie możesz tak zrobić. Jeżeli nie zależy ci na montażu czy jakimś bajeranckim menu to oczywiście że ten sposób jest OK. Panasonic robi swoje menu tylko trzeba przerywać mu nagrywanie w miejscu w którym chcesz mieć kolejne chaptery w menu. Jak do tego się zastosujesz to newet to menu będzie spox :-)


piątek, 6 stycznia 2006, 09:42
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: środa, 10 listopada 2004, 10:56
Posty: 68
Lokalizacja: Łódź
Post Re: Hmm
maximus napisał(a):
Spokojnie możesz tak zrobić. Jeżeli nie zależy ci na montażu czy jakimś bajeranckim menu to oczywiście że ten sposób jest OK. Panasonic robi swoje menu tylko trzeba przerywać mu nagrywanie w miejscu w którym chcesz mieć kolejne chaptery w menu. Jak do tego się zastosujesz to newet to menu będzie spox :-)


Dzięki :D Wypróbuję i zapodam info na forum.

Montaż oczywiście zrobię, bo jednak DVD podzielona na rozdzialy jest fajniejsza. W calej sprawie chodzi mi głownie o oszczednosć czasu na kompresji w kompie, bo potrafi ona trwać godzinami a wynik może byc różny. A angrywarka stacjonarna to jednak urządzenie dedykowane. Z tym że mam jeszcze 1 pytanie: czy można nagrać na płycie DVD-RW i potem zrzucić to na dysk aby zrobić authoring ? W instrukcji do nagrywarki napisano , że nie sfinalizowaną płytę można odtwarzać tylko w nagrywarce macierzystej. Czy komputer zobaczy pliki z tej płyty czy jednka trzeba ją sfinalizowac ?

Przy okazji: niektórzy w ten sposób przegrywają płyty CD z muzyką :D


piątek, 6 stycznia 2006, 10:07
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: wtorek, 29 marca 2005, 19:28
Posty: 66
Post 
1.Nagrywaj z kamery wprost na nagrywarkę wykorzystując wejście SVideo-dla sygnału video .
2.Próbowałem włożyć do napędu komputera płyte niesfinalizowana-
komputer momentalnie sie zawieszał.


piątek, 6 stycznia 2006, 11:20
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: środa, 10 listopada 2004, 10:56
Posty: 68
Lokalizacja: Łódź
Post 
luju napisał(a):
1.Nagrywaj z kamery wprost na nagrywarkę wykorzystując wejście SVideo-dla sygnału video .
2.Próbowałem włożyć do napędu komputera płyte niesfinalizowana-
komputer momentalnie sie zawieszał.


Hmmm 1) nie mam S-video w kamerze 2) To bardzo niedobrze, trzeba będzie poświęcic jakieś tanie płytki DVD-RW jako nośnik "surowego" nagrania (w sumie koszt rzędu 1,50PLN - co to jest ..)


piątek, 6 stycznia 2006, 11:46
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 21 października 2005, 10:49
Posty: 302
Lokalizacja: Myślenice
Post Re: Hmm
Htomas napisał(a):
maximus napisał(a):
czy można nagrać na płycie DVD-RW i potem zrzucić to na dysk aby zrobić authoring ? W instrukcji do nagrywarki napisano , że nie sfinalizowaną płytę można odtwarzać tylko w nagrywarce macierzystej. Czy komputer zobaczy pliki z tej płyty czy jednka trzeba ją sfinalizowac ?


Spokojnie. Sfinalizuj płytę w nagrywarce a potem zgraj DVDdecrypterem. Potem authoring,menu i nagraj na DVD Recorderze w komputerze.


piątek, 6 stycznia 2006, 12:20
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 lipca 2004, 22:55
Posty: 3233
Post 
nie odnoszę się do tego przypadku, zaznaczam tylko problem.

często przy obróbce materiału nagranego na nagrywarce stacjonarnej występuje problem dźwięku, którego wiele programów nie łyka. w takim przypadku wystarczy poszukać odpowiednich kodeków czy pluginów. (np. TSP AC3 do TMPG MPEG Enc.).
wiele nagrywarek nagrywa także na dvd-ram. zamiast vobów zapisywane są wtedy pliki vro. są czasem z nimi problemy i bywa, że żaden program sobie z nimi nie radzi. wystarczy jednak trzymać się pewnych zasad i nie powinno być problemów.
nagrywarki nagrywają w rozdzielczości broadcast, czyli 704 punkty poziome. mieszanie źródeł jest zatem dodatkowo utrudnione, gdyż trzeba odpowiednio zakodować nie tylko dźwięk ale i obraz. w tej sytuacji lepiej jest konwertować wszystkie materiały poprzez nagrywarkę. (jest to minus jeśli mamy np. fragment już skompresowany do mpeg i trzeba go nagrać na płytę, więc mpeg2->dv->fi-wi->D/A->s-video->DVD)

oczywiście nagrywarki są różne i różnie nagrywają. osobiście też myślałem o wykorzystaniu takiej opcji, jednak zrezygnowałem bardzo wcześnie. nie jest to tak fajny sposób, jaki wydaje się na początku i czasem zamiast przyspieszyć proces może się przedłużyć...

pozdrawiam

_________________
Obrazek
GG: 2491715 peaceant(at)wp.pl


piątek, 6 stycznia 2006, 12:40
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: środa, 10 listopada 2004, 10:56
Posty: 68
Lokalizacja: Łódź
Post 
No tak, ale ja zamierzam tylko podzielić zgrany materiał na rozdzialy, usunąc zbędne klatki, utworzyc menu itp. I w tym zakresie nie miałem do tej pory problemów. W sam materiał mpeg nie wnikam, bo mi to odradziliscie.


piątek, 6 stycznia 2006, 12:49
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: środa, 10 listopada 2004, 10:56
Posty: 68
Lokalizacja: Łódź
Post Re: Hmm
No i jest OK. Na moje oko nie ma żadnej róznicy pomiedzy obrazem nagraneym przez wejscie analogowe angrywarki a obrazem z płyty DVD wypalonej na kompie z materiałyu pzechwyconego przez FireWire :D


poniedziałek, 9 stycznia 2006, 08:43
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 6 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL