Teraz jest wtorek, 14 sierpnia 2018, 22:12




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 Dźwięk nie idzie przez kinio domowe 
Autor Wiadomość
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: środa, 10 grudnia 2003, 09:58
Posty: 93
Lokalizacja: Kielce
Post Dźwięk nie idzie przez kinio domowe
Witam
Jak poprawić dźwięk? Dźwięk filmu z wesela działa ale przez wyjścia analogowe (przez telewizor), nie działa natomiast prze kino (kabel optyczny). Nie wiem co zrobiłem źle. :(

Działam tak:
Premiere 6.5 --> kodowanie CinemaCraft do pliku MPEG (video+audio) --> Autoring Ulead Movie Factory 2.0.

Dodam, że dźwięk menu płyty działa przez kino a film już nie - zgłupiałem.
Czy powieniem exportować do osobnych plików video i audio, czy może kompresja w PCM (to będzie trochę więcej miejsca zajmować)?
Nie mam pojęcia w czym jest problem. :?

Dzięki z góry za podpowiedzi.
____
XM1 + pare gadzetów...


poniedziałek, 30 stycznia 2006, 23:34
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 17 marca 2005, 13:59
Posty: 1627
Lokalizacja: Ruda Śląska
Post 
Z moich doświadczeń wynika, że aby dźwięk był odtwarzany z amplitunera jeśli odtwarzacz DVD jest podłączony złączem cyfrowym ( optycznym lub COAXIAL ), to musisz mieć nagrany dźwięk w formacie PCM. Możesz również połączyć DVD złączem analogowym z amplitunerem, i po wybraniu odpowiedniego wejścia ( nie DVD, gdyż ono jest przydzielone sygnałowi cyfrowemu ) dźwięk powinien być słyszalny.


wtorek, 31 stycznia 2006, 01:33
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: środa, 10 grudnia 2003, 09:58
Posty: 93
Lokalizacja: Kielce
Post 
Dzięki Star - to jedno z tych co myślałem - PCM - zawęża się sprawa. :idea:
Spróbuje następny materiał zrobić zźwiękiem w PCM i zobacze co z tego wyjdzie.

Niestety sam nie mam kina domowego, a wesele jest mojego klienta i jemu się: "nie chce odstawić szafki bo ma już wszystko popodłączane i wszystko inne chodzi". :twisted:

No i teraz jest pies pogrzebany - wesele było kręcona już dawno więc nie mam materiału wyjściowego. Jak przerobić te dwie płyty DVD, aby działało przez to cholerne kino. Czy ten film rippować i kompresować dźwięk na nowo, czy może lepiej (a w zasadzie gorzej jakościowo) zgrać po wejściach analogowych - i też kompresować dźwięk.

Sprawa jest niebanalna - bo od tego czasu trochę wesel zrobiłem i wszystkie poszły z podobnymi ustawieniami (chyba nikt inny nie ma kina) więc wcześniej czy później się odezwą.
8O
Dzięki za podpowiedzi i pozdrawiam


wtorek, 31 stycznia 2006, 06:29
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: środa, 16 listopada 2005, 06:24
Posty: 127
Post 
A w jakim formacie masz dźwięk na płycie ? Jeżeli jest w AC3 to nie powinno być problemu, zwłaszcza jak klient twierdzi że wszystko inne gra. Problem może być przy dźwięku w MPEG, nie każde kino domowe to łapie. Jeżeli chodzi o dźwięk w PCM to mankamentem jest bitrate samego dźwięku na poziomie 1.5Mbps.


wtorek, 31 stycznia 2006, 15:01
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 17 lipca 2005, 12:04
Posty: 549
Lokalizacja: Kraków
Post 
leszek1979 napisał(a):
A w jakim formacie masz dźwięk na płycie ? Jeżeli jest w AC3 to nie powinno być problemu, zwłaszcza jak klient twierdzi że wszystko inne gra. Problem może być przy dźwięku w MPEG, nie każde kino domowe to łapie. Jeżeli chodzi o dźwięk w PCM to mankamentem jest bitrate samego dźwięku na poziomie 1.5Mbps.



Dokładnie tak. Z mpeg może być kłopot ale nie z dolby digital lub PCM. Ale PCM raczej unikaj, gdyż jest to dźwięk niskompresowany i zajmuje ogromną ilość miejsca na płycie. Lepiej to miejsce wykorzystać na lepszy bitrate (zarazem lepszą jakość) obrazu.

Odnośnie Ulead Movie Factory 2 to rzeczywiście obsługuje on tylko format dźwięku mpeg lub PCM. Aby obsługiwał dolby digital to musisz zakupić odpowiednią wtyczkę. Ale program Ulead Movie Factory 3 ma już komplet - obsługuje dolby digital, mpeg i PCM bez dodatkowych wtyczek.


wtorek, 31 stycznia 2006, 15:45
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: środa, 10 grudnia 2003, 09:58
Posty: 93
Lokalizacja: Kielce
Post 
No właśnie. Dźwięk jest w MPEGu bo w PCM by zajmował, że ho ho.
Wyeksportowałem jeszcze trzy pliki z różnymi ustawieniami:
1. Cinema Craft plik MPEG (video+audio), z tego co widzę nie da się zmienić kodowania dźwięku, jest ustawione na mpeg-1
2. Cinema Craft plik MPV i MPA, czyli osobno video i audio i też nie da się zmienić kodowania dźwięku, jest ustawione na mpeg-1
3. Eksportem wbudowaną wtyczką w Premiere 6.5 z dźwiękiem ustawionym na PCM.

Autoring zrobiłem tym razem TPMPEG Autor (ale mój trial nie pozwala mi włączyć AC3).
Faktycznie UMF2 nie pozwala na inne pliki dźwiękowe niż MPEG lub PCM, dzięki DiscoLED
Zobaczymy jutro u kumpla co z tego wyjdzie.

Pytania:
Gdzie w ogóle przy zastosowaniu tych dwóch kodeków mogę zmienić format dźwięku na dolby digital, bo ja nie widzę.

I jeśli jest to tylko problem UMF2 to się przesiądę na coś innego, wtyczki chyba już nie będę dokupował. Ale czy w tym przypadku, jeśli mam wyeksportowany plik, to przy autoringu kompresja dźwięku odbywa się jeszcze raz? Tym razem do dolby digital? Jak to zrobić bezpośrednio przy kompresji filmu z timelineu??
Jeśli coś pokręciłem to mnie poprawcie.


środa, 1 lutego 2006, 00:31
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: środa, 16 listopada 2005, 06:24
Posty: 127
Post 
Jak nie masz materiału źródłowego to pierwsze co zripuj te płyty. Dźwięk z MPEG na AC3 możesz przekompresować jakimś darmowym koderem AC3 (lepiej by było jakby źródłem był dźwięk nieskompresowany), np. BeSweet albo FFMPEG (nie wiem czy ten obsługuje źródło w MPEG), jak masz płyty zapełnione w całości to daj w AC3 taki sam bitratem jak był w dźwięku MPEG, jak nie to możesz zwiększyć bitrate dźwięku:
http://www.doom9.org/index.html?/belight-ac3toac3.htm
http://www.cdrinfo.pl/artykuly/dvtodvd/strona6.php
Obraz pozostaw tak jaki był. Teraz musisz zrobić jeszcze raz authoring w programie obsługującym AC3.
Ewentualnie możesz się pobawić w jakimś programie do edycji płyty, takim który pozwala zmieścić film DVD na jednej płycie DVD R, tzn. obraz pozostałby ten sam a dźwięk zmieniłbyś w tym programie albo sposobem który podałem powyżej, poniższe strony traktują o tym zagadnieniu:
http://www.cdrinfo.pl/
http://www.divx.pl/ - głównie forum
http://www.doom9.org/index.html?/guides.htm
http://www.videohelp.com/guides


środa, 1 lutego 2006, 01:01
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 17 lipca 2005, 12:04
Posty: 549
Lokalizacja: Kraków
Post 
Nie wiem czy dobrze zrozumialem pytania, ale sprobuje na nie odpowiedziec.
Aby wyeksportowac material do pliku wraz z dzwiekiem AC3 bezposrednio z timeline musisz zastosowac program edycyjny, ktory to potrafi. Na dzien dzisiejszy potrafi to kazdy program edycyjny, ale trzeba dokupic odpowiednie dodatkowo platne wtyczki. Wyjatkiem jest program uleada - videostudio 9. Tam wtyczka juz jest difoltowo i nie trzeba za nia dodatkowo placic. Tak samo jest z programem do authoringu Movie factory 4 (przepraszam za pomylke we wczesniejszym poscie - trojka chyba jescze nie ma takiej mozliwosci) Oczywiscie jesli material wejsciowy ma dzwiek mpeg to jest konieczna powtorna kompresja aby mial AC3


środa, 1 lutego 2006, 16:01
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: środa, 10 grudnia 2003, 09:58
Posty: 93
Lokalizacja: Kielce
Post 
No to w takim razie nie pozostaje mi nic innego jak z Premiere kodować jak do tej pory z dźwiękim w mpeg i robić autoring w programie który przekoduje dźwięk do AC3. (Nie będę przecież kupował Pinnacla).
Ciekaw jestem tylko, bo jeszcze nie mam programu który mi to przekoduje, czy zajmuje taki dźwięk więcej niż w mpegu i czy jest duża strata. Mowa tutaj o chłaturach czyli weselach gdzie dźwięk i tak jest koszmarny.

Czyli zakup UMF 4 lub Tmpeg Autor.
Dziękuję wszystkim za odpowiedzi.
Pozdrawiam
:D


środa, 1 lutego 2006, 16:29
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: środa, 16 listopada 2005, 06:24
Posty: 127
Post 
MarcinP napisał(a):
czy zajmuje taki dźwięk więcej niż w mpegu i czy jest duża strata

W sumie jeżeli chodzi o jakość to sprawa wygląda mniej więcej tak. Ten dżwięk MPEG o którym cały czas mówimy to jest konkretnie MPEG1 Layer2, poprzednik dźwięku MPEG1 Layer3 (popularnie zwany MP3 :D). Jeżeli chodzi o jakość to przy tym samym bitracie Layer2 będzie miał gorszą jakość niż Layer3 lub równoważnie żeby uzyskać porównywalną jakość Layer2 musi być większy niż Layer3. Jeżeli chodzi o dźwięk w AC3 (w tym przypadku dwukanałowy 2.0) to z tego co czytałem pozwala on uzyskać ten sam stopień kompresji co MP3.

Czyli konkludując jeżeli kompresujesz dźwięk z tego samego źródła to przy tym samym bitracie (tej samej wielkości wynikowej) w AC3 powinieneś uzyskać nieco lepszą jakość niż w MPEG. Najlepiej jakbyś w programie edycyjnym wyeksportował dźwięk w postaci nieskompresowanej PCM/WAV i ten dźwięk skomresował do AC3, dzięki temu unikniesz etapu pośredniego (obniżenia jakości) w postaci kompresji dźwięku do MPEG.


środa, 1 lutego 2006, 17:57
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: środa, 10 grudnia 2003, 09:58
Posty: 93
Lokalizacja: Kielce
Post 
leszek1979 napisał:
"Najlepiej jakbyś w programie edycyjnym wyeksportował dźwięk w postaci nieskompresowanej PCM/WAV i ten dźwięk skomresował do AC3, dzięki temu unikniesz etapu pośredniego (obniżenia jakości) w postaci kompresji dźwięku do MPEG."

No niestety mam tylko Premiere jak napisałem wyżej i koduję Cinema Craftem a tam nie widzę, żeby można było ustawić inny dźwięk niż mpeg - jakby miał AC3 to byłoby OK.


czwartek, 2 lutego 2006, 09:00
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: środa, 10 grudnia 2003, 09:58
Posty: 93
Lokalizacja: Kielce
Post 
Sprawdzone - na PCM nie idzie.... ale znalazłem coś takiego:
http://forum.swiatobrazu.pl/dv/viewtopic.php?t=15313
tu kolega tez miał podobny problem. I udało mu się. Podejrzewam że to będzie to.
Zobaczę z tym: dual channels i zobaczymy co będzie.

Pozdrawiam
:wink:


czwartek, 2 lutego 2006, 15:21
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: środa, 10 grudnia 2003, 09:58
Posty: 93
Lokalizacja: Kielce
Post 
Zobaczę z tym: dual channels i zobaczymy co będzie.

Ręce opadają - to też nie to.
Pozostaje tylko jedno - program do autoringu który przekoduje dźwięk do AC3 - ostatnie podejście...


wtorek, 7 lutego 2006, 12:28
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: piątek, 15 marca 2002, 15:26
Posty: 170
Lokalizacja: Warszawa Panasonic NV-GS400
Post 
Sprawa jest do zrobienia bez ponownej kompresji Mpeg....
Jest taki program (nazwy nie pamietam), który przerabia on VOB-y na Mpeg bez rekompresji.
Potem ten Mpeg wrzucasz do Tmpeg-a i tam w narzedziach Mpeg jest opcja demultipleksacji (odzieli audio od video) potem plik audio poddajesz kompresji do AC3 np. Besweet ( http://www.videohelp.com/tools?tool=BeSweet ) lub Sonic Foundry soft Encode a potem wrzucasz obraz i dzwiek oddzielnie do programu do autoringu np. Workshop czy inny.

UWAGA!
nie jestem pewien czy po oddzieleniu obrazu od dzwieku od obrazu nie trzeba przekonwertować dzwieku Mpeg 1 do wav - ale tempeg to zrobi.

Pozdrawiam

_________________
Piter
NV-GS400


poniedziałek, 13 lutego 2006, 10:23
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 17 marca 2005, 13:59
Posty: 1627
Lokalizacja: Ruda Śląska
Post 
Można wypróbować inną opcję, choć sam tego jeszcze nie próbowałem, to powinno się udać - przykład dla AP 6,5 bo na takim pracuję.
1. Zrobić dwa eksporty :
- z Timeline do mpeg2 bez dźwięku
- z Timeline do wav ( sam dźwięk )
(lub Procoderem z opcją "seperate audio")
2. Dla tych, którzy mają DVD Movie Factory 4 spróbować wprowadzić mpeg2 i wav ( nie wiem, czy się da, ale powinno ? ), a następnie po zakończeniu chapterów wybrać opcję, która przetransponuje do ISO lub VOB z kodowaniem dźwięku do AC-3.


poniedziałek, 13 lutego 2006, 16:10
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 6 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL