Jest też opcja zgrania z kamery na komputer, dokonania obróbki i zgrania tego na nagrywarkę stacjonarną. Z tego forum wyczytałem, ze jednak lepszą jakość osiągnie się na nagrywarce stacjonarnej (większość opinii). Można więc podłączyć nagrywarkę z komputerem i z kompa przez wejście DV zgrać zedytowany materiał na nagrywarkę stacjonarną. Ale UWAGA! nie każda nagrywarka stacjonarna zobaczy komputer! Z postu
http://forum.swiatobrazu.pl/dv/viewtopic.php?t=16985 dowiesz się, że nie ma z tym problemu Pioneer 530H. Ja Ci natomiast powiem, że na pewno będzie mieć z tym problem Panasonic DMR-EH55 (tak powiedzieli mi w serwisie - nie zobaczy kompa).
Nie wiem tylko (bo jeszcze nie uzyskałem odpowiedzi) czy jakość materiału po edycji na kompie i zgranego na nagrywarkę stacjonarną będzie tak samo dobra jak po bezpośrednim podłączeniu kamery do nagrywarki.
[ Dodano: Czw Maj 11, 2006 3:47 pm ]Odpowiem sam sobie (choc nie mam rozdwojenia jaźni):
zgrywajac z kamery na komp, edytujemy i zgrywamy na nagrywarke stacjonarna - w serwisie uświadomili mnie, że wszystkie Pioneery mające we DV można podłączyć z kompem. Jakość będzie OK. Tylko tyle, że komp musi mieć dobrą kartę (tu jestem laikiem) i dobre parametry (dziadki sobie nie poradzą). To info z serwisu Pioneera z Warszawki.