Wkorzystanie nagrywarki stacjonarnej
Witam,
pomimo iż od dłuższego czasu zajmuję się obróbką materiału video- cały czas mam problem z przyspieszeniem procesu przygotowania plików do mpeg i autoringu płyt dvd.
Z postów jakie były zamieszczone na tym forum wynika iż w prostym i obecnie tanim rozwiązaniem jest zakup nagrywarki stacjonarnej- która pełni rolę sprzetowego kodeka.
W związku z powyższym mam kilka pytań i stwierdzeń

które doprecyzują moją wiedze nt. tego urządzenia :
1. Planuję materiał przygotować w programie montarzowym następnie dokonać renderowania bezpośrednio z timeline do avi. Czyli tak jak do kasety VHS lub importu złożonego materiału na kasetki dv. Następnie zamiast magnetowidu poprzez złącze dv podłącze nagrywarkę dvd która według mojego rozumowania przechwyci materiał w "locie" do mpega - pytanie czy tak jest ?
2. Kolejny krok to pliki mpeg jakie powstaną po przechywceniu materiału przez nagrywarka kopiuje do komputera i przeprowadzam autoring w programie - pytanie czy nagrywarka może przygotować materiał w postaci mpeg - czy od razu przygotowuje voby? Jeżeli tylko voby to rozumiem iż nie ma sensu prowadzić procesu autoringu na komputerze ?
3. Zastawiam się czy autoring muszę wykononywać na komputerze być może nagrywarki mają gotowe menu, które mogę wykorzystać ?
4. Słyszałem iż nagrywarki stacjonarne mają właśnie kilka rodzajów gotowego menu - jeżeli tak to czy istnieje pełna możliwośc edycji takiego menu - tło, dzwięk itd. A może można zmieniać lub aktualizować menu ?
5. Czy może macie sprawdzony i lepszy sposób wykorzystania tego zewnętrzego kodera mpeg przy produkcjach video?
6. A może zamiast tej nagrywarki warto kupić Procodera 2.0 i wykorzystać programowe renderowanie. Czytałem o osiągach jakie posiada ten program ? (korzystam z P IV 3,0; 1 MB pamięc,i Asus P5GD2 deluxe, 1 tera w Raid oraz system 80GB, i pomocniczy 200GB - pracuje pod Vegasem)
6. Co sądzicie o nagrywarce - Samsung HD 725 ? a może polecacie inną w Waszej ocenie lepszą nagrywarkę dvd ?
Z góry dziękuję wszystkim z odpowiedź i pomoc
Pozdrawiam serdecznie