|
Teraz jest niedziela, 24 stycznia 2021, 10:44
|
Zobacz wątki bez odpowiedzi | Zobacz aktywne wątki
Regulamin
- Co do wypowiedzi na forum - obowiazuje przestrzeganie zasad net etykiety, kultury osobistej i prawa polskiego.
- Co do ingerencji moderatorów - edycja posta ma być podpisana przez moderatora, przeniesienie części wątka do śmietnika również (zbiorczo), usuwanie postów jest dopuszczalne tylko w razie popełnienia wykroczenia w danym poscie.
- Co do komercyjnych stopek - prawo do nich mają koledzy o minimum trzy letnim stażu na forum i mający co najmniej 200 postów.
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 9 ] |
|
Authoring w nagrywarce stacjonarnej
Autor |
Wiadomość |
anteq
Bywalec
Dołączył: czwartek, 11 maja 2006, 13:02 Posty: 19 Lokalizacja: lubelskie
|
 Authoring w nagrywarce stacjonarnej
Optymistycznie zakładamy, że mamy nagrywarkę stacjonarną z HDD i na HDD jest już materiał zrzucony z kamery przez wejście DV. Teraz trzeba by zadbać o wycięcie kilku scen, zamianę miejscami, dodanie tu i ówdzie daty, oraz zrobienie menu.
Jak wygląda ta sprawa na nagrywarkach stacjonarnych? Czy edycja materiału jest prosta, jak z menu (zakładamy, że używamy tylko nagrywarki, bez podłączania do kompa). Jakie "cudeńka" authoringu proponują poszczególne nagrywarki?
Podzielcie się proszę waszymi doświadczeniami. Myślę o zakupie nagrywarki, której nie musiałbym podłączać do kompa, która mieć będzie HDD i która dałaby mi możliwość prostej edycji scen oraz jakieś ciekawe menu. (Czy jest możliwość dodawania daty do scen, tak by była widoczna przez chwilę podczas odtwarzania niektórych ujęć?).
|
piątek, 12 maja 2006, 10:59 |
|
 |
Sreg
Aktywny bywalec
|
Czy orientujesz się może do jakiego formatu można zgrać przez złącze dv materiał z kamery na dysk twardy nagrywarki ?
|
niedziela, 21 maja 2006, 10:01 |
|
 |
Tadeusz
Aktywny bywalec
Dołączył: sobota, 25 maja 2002, 01:03 Posty: 510 Lokalizacja: Hajnówka
|
W większości nagrywarek wyposażonych w HDD istnieje możliwość prostej edycji polegającej na pocięciu scen, przestawieniu kolejności, przycięciu sceny na początku lub końcu itp.
Nie ma natomiast możliwości wstawiania napisów na filmie. Piszę na przykładzie Sony RDR-HX710.
Menu w tych nagrywarkach zazwyczaj jest bardzo skromne, najcześciej tabela z chapterami zawierająca stop-klatkę i napisy bez żadnego podkładu dźwiękowego.
Materiał z kamery przez złącze DV zawsze jest "w locie" kompresowane do formatu MPEG 2 zgodnego z DVD-video i tak zapisywane na HDD.
Niestety nie ma możliwości przesłania tak zapisanego pliku do PC.
|
poniedziałek, 22 maja 2006, 01:17 |
|
 |
Mietek
Aktywny bywalec
Dołączył: niedziela, 3 listopada 2002, 19:14 Posty: 588 Lokalizacja: mazowieckie
|
Prawdopodobnie dotyczy to wiekszości /a może wszystkich nagrywarek z HDD/. W Philipsie DVDR 3330H mam podobnie. 
|
poniedziałek, 22 maja 2006, 06:34 |
|
 |
szpec
Stary wyjadacz
|
[quote= "
Materiał z kamery przez złącze DV zawsze jest "w locie" kompresowane do formatu MPEG 2 zgodnego z DVD-video i tak zapisywane na HDD.
Niestety nie ma możliwości przesłania tak zapisanego pliku do PC.[/quote]
Ale możesz nagrać na płycie DVD RW i "zrzucić" z płyty w PC a potem robić "CUDA"
_________________ Pozdrawiam "szpec"
|
czwartek, 25 maja 2006, 07:56 |
|
 |
anteq
Bywalec
Dołączył: czwartek, 11 maja 2006, 13:02 Posty: 19 Lokalizacja: lubelskie
|
Czyli rozumiem, że jeśli chodzi o wstawienie daty to też nie ma takiej możliwości?
|
czwartek, 25 maja 2006, 15:15 |
|
 |
Sreg
Aktywny bywalec
|
Czy to co napisał Szpec - oznacza iż na dysku DVD-RW jest materiał w formacie Mpeg?
Czy mogę Szpec Cię prosić o potwierdzenie tej informacji?
Szpec a jaką Ty masz nagrywarkę ?
Pytam tak szczegółowo - gdyż rozważam następujący scenariusz:
1. Przygotowuje film - następnie exportuje z TimeLine - i przez łącze DV nagrywam na HD nagrywarki w formacie mpeg- i co ważne w czasie rzeczywistym
2. Nastepnie przenoszę na płycie DVD-RW do kompa i robię fajny autoring
Czy można przeprowadzić cały proces tak jak pisze powyżej
Pozdrawiam
|
czwartek, 25 maja 2006, 20:18 |
|
 |
szpec
Stary wyjadacz
|
Sreg napisał(a): Czy to co napisał Szpec - oznacza iż na dysku DVD-RW jest materiał w formacie Mpeg? Czy mogę Szpec Cię prosić o potwierdzenie tej informacji? Szpec a jaką Ty masz nagrywarkę ? Pytam tak szczegółowo - gdyż rozważam następujący scenariusz: 1. Przygotowuje film - następnie exportuje z TimeLine - i przez łącze DV nagrywam na HD nagrywarki w formacie mpeg- i co ważne w czasie rzeczywistym  2. Nastepnie przenoszę na płycie DVD-RW do kompa i robię fajny autoring  Czy można przeprowadzić cały proces tak jak pisze powyżej  Pozdrawiam
Po pierwsze "szpec" a nie "Szpec" -nie mam TAKICH ambicji (szpec to pseudo z dzieciństwa a nie SZPEC - JALISTA).
Po drugie
materiał na płycie DVD (bez znaczenia +, -, R, RW) to pliki przede wszystkim o rozszerzeniu .vob, które powstają z materiału mpeg2 w procesie autoringu.
Oczywiście można z vob'ów "zrobić" mpeg - np. vob editem - i ponownie zrobić autoring.
Zastanawiam się jednak w Twoim przypadku po co? Z tego co piszesz przygotowujesz materiał na PCie i "przerzucasz" go na dysk twardy w nagrywarce wprost z time line a potem nagrywasz na płycie i powtórnie "wrzucasz" do PC. Jedziesz z Warszawy do Berlina przez Moskwę.
Zapisz materiał od razu jako mpeg 2 i rób autoring. Przy w miarę szybkim procesorze czas konwersji do mpeg to czas rzeczywisty.
Co do nagrywarki nie mam stacjonarnej (nie jest mi potrzebna - jak do tej pory) wszystko robię na "blaszaku"
_________________ Pozdrawiam "szpec"
|
piątek, 26 maja 2006, 09:44 |
|
 |
Sreg
Aktywny bywalec
|
Dzięki za odpowiedź
Na tą chwile mam problem z czasem renderowania i chcę/ musze zdecydowanie przyspieszyć.
Obecnie u mnie 1,5h materiału renedreuje się w Vegas - około 4-6h w zależności od ilości ścieżek (obecnie PIV3,6)
Z wielką ochota kupiłbym kartę, która będzie współpracowała z Vegas, a zarazem zdecydowanie dopali przeliczanie. Natomiast na tą chwilę nie znam rozwiązań poza Black.
Dlatego szukam alternatywnego rozwiązania, które przyspieszy sam proces liczenia. Stąd moje pytania i bieżące zainteresowanie tematem- tak aby przed tym największym nawałem prac mieć już coś
Tym samym myślałem że na dysku twardym nagrywarka zapisuje w mpeg- który można w niezmienionej formie przenieść na płytę lub dysk kompa
Pozdrawiam
|
piątek, 26 maja 2006, 10:33 |
|
 |
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 9 ] |
|
Regulamin
- Co do wypowiedzi na forum - obowiazuje przestrzeganie zasad net etykiety, kultury osobistej i prawa polskiego.
- Co do ingerencji moderatorów - edycja posta ma być podpisana przez moderatora, przeniesienie części wątka do śmietnika również (zbiorczo), usuwanie postów jest dopuszczalne tylko w razie popełnienia wykroczenia w danym poscie.
- Co do komercyjnych stopek - prawo do nich mają koledzy o minimum trzy letnim stażu na forum i mający co najmniej 200 postów.
|