Teraz jest sobota, 18 sierpnia 2018, 18:58




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 Jakość materiału przez FireWire 
Autor Wiadomość
Bywalec
Bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 11 maja 2006, 13:02
Posty: 19
Lokalizacja: lubelskie
Post Jakość materiału przez FireWire
Zastanawia mnie bardzo jedno zjawisko. Zrzucam obraz z kamery przez firewire na kompa. Zgodzicie się, że nie istotne tu jest jakim to robię programem, bo zapisuje mi plik avi w stosunku 1:1 - przynajmniej wydaje mi się że tak jest (obym się mylił). Po wielkości pliku widać, że tak właśnie jest bo 1 sek. zajmuje ok. 3,5MB. Powinna więc to być bardzo dobra jakość. Tymczasem jeśil ten plik odtwarzam, to jakość obrazu nie jest zadowalająca, a wydaje się, że powinna być taka, jak obrazu bezpośrednio oglądanego z kamery. No, jest dobra, ale nie taka sama jak z kamery. Oczywistym wydaje się fakt (dla mnie), że jeśli ten plik będę przerabiał jakimiś kodekami, to plik zmniejszy się, ale i jakość pogorszy.

Wyjaśnijcie mi proszę co jest nie tak i czy dobrze myślę.


Ostatnio edytowano piątek, 2 czerwca 2006, 10:13 przez anteq, łącznie edytowano 1 raz

piątek, 2 czerwca 2006, 08:25
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 28 kwietnia 2004, 00:49
Posty: 66
Lokalizacja: Warszawa, choć Ostrołęka
Post 
dobrze myślisz. Pamiętaj tylko, że obraz wrzucony do komputera z kamery ma przeplot no i monitor wierniej oddaje kolory niż telewizor gdzie obraz może być mniej ostry.
Mati.


piątek, 2 czerwca 2006, 08:45
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 3 listopada 2002, 19:14
Posty: 588
Lokalizacja: mazowieckie
Post 
Przez fire wall to ty na pewno NIC nie zrzucisz :D :D :D :wink:

Jeśli już zrzucisz przez Fire Wire to nagraj później fragment na DVD i odtwórz na TV, na kompie przeważnie wygląda to gorzej niż w rzeczywistości. :wink:


piątek, 2 czerwca 2006, 09:34
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 11 maja 2006, 13:02
Posty: 19
Lokalizacja: lubelskie
Post 
Mietek napisał(a):
Przez fire wall to ty na pewno NIC nie zrzucisz :D :D :D


:lol: Ha ha, zgadzam się z Tobą w 100% :lol: :lol: :lol: Po prostu ostatnio za dużo bawilem się ustawieniami Fire Walla i stąd to "przejęzyczenie". Oczywiście, że chodzi mi o Fire Wire. (Dla osób czytających tego posta dodam, że już zmieniłem "Firewall" na "FireWire" w swoim wcześniejszym poście)

Mietek napisał(a):
nagraj później fragment na DVD i odtwórz na TV


Ok, ale w jaki sposób proponujesz to nagrać? Jakimś konkretnym programem, kodekiem? Próbowałem np. przy użyciu Ulead Studio, przez VDub stosując różne kodeki i wciąż jestem niepocieszony. Nadmienię, że chciałbym mieć jakość taką samą jak przy odtwarzaniu bezpośrednio z kamery. No, chyba, że to niemożliwe?

Może ja chcę właśnie osiągnąć nieosiągalne? Czy w ogóle da się domowym sposobem osiągnąć na płycie DVD oglądanej w telewizorze taką jakość jak bezpośredni pokaz z kamery :?: :?: :?:


piątek, 2 czerwca 2006, 10:11
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 lutego 2006, 21:33
Posty: 432
Lokalizacja: Polska
Post 
Wyeksportuj swój filmik używając np. Canopus ProCoder Express do pliku mpeg2,(jakość pliku wynikowego ustalasz stosując odpowiednie bitrate) a następnie stwórz płytę dvd używając np. Ulead DVD Workshop 2.0.
To tak w skrócie.


piątek, 2 czerwca 2006, 10:30
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 11 maja 2006, 13:02
Posty: 19
Lokalizacja: lubelskie
Post 
Ok, tego jeszcze nie próbowałem. Mam nadzieję, że jakieś dema czy shareware da się skądś ściągnąć, poszukam i zobaczymy :)
Według Ciebie, robiąc to tym sposobem powinienem osiągnąć jakość zbliżoną do tej widocznej przy oglądaniu bezpośrednio z kamery?


piątek, 2 czerwca 2006, 10:45
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 17 lipca 2005, 12:04
Posty: 549
Lokalizacja: Kraków
Post 
Obraz widziany przez monitor komputerowy jest rzeczywiscie duzo gorszy niz w orginale. Tak jak mowia poprzednicy nagraj na DVD i odtworz na TV a wtedy jakosc bedezie OK. Zwlaszcza ostrosc i kolory.
Do tej operacji w zupelnosci wystarczy Nero Vision Expres lub Ulead Movie Factory. Po co od razu tak skomplikowane softy jak workshop?


Ostatnio edytowano piątek, 2 czerwca 2006, 13:15 przez DiscoLED, łącznie edytowano 1 raz

piątek, 2 czerwca 2006, 13:12
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 lutego 2006, 21:33
Posty: 432
Lokalizacja: Polska
Post 
Wszystko zależy jak długi film chcesz umieścić na płycie dvd i jakie zastosujesz ustawienia
video bitrate.Jeśli wpakujesz powyżej 2 godz. na płyte to jakość będzie gorsza.
Oczywiście jak dasz ok 1godz. z dobrymi ustawieniami ProCodera to powinieneś być zadowolony.
Standartowo nagrywam do 2godz. i jest ok.


piątek, 2 czerwca 2006, 13:13
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 11 maja 2006, 13:02
Posty: 19
Lokalizacja: lubelskie
Post 
OK. Ściągnąłęm Canopus ProCoder Express, nawet poczytałem na temat różnych ustawień w tym programie, ustawiłem max. możliwy bitrate na 8000 i... zobaczymy co będzie jak rzucę to na telewizor (na razie nie mam go pod ręką).

Wytłumaczcie mi jeszcze proszę taką rzecz: jak zrzucam z kamery na HDD to nie ma różnicy jakim programem to robię, prawda? Jeśli taki nieobrobiony film odtwarzam w kompie np. przez Window Media Player to obraz powinien być ostry? Np. jeśli robię pauzy, to powinno to wyglądać tak jak w odtwarzaczu przy oglądaniu filmu DVD, że wszystko jest ostre?
Jeśli odpowiecie, że nie musi być ostry (bo ja taki właśnie obserwuję) to po obróbce np w ProCoder i zastosowaniu "dobrych" ustawień osiągnę obraz który będzie w TV ostry nawet przy pauzach?

Jak dotąd nikt nie odpowiedził mi na pytanie czy w ogóle jest możliwe abym przy nagrywarce w kompie i obróbce osiągnął taki efekt by oglądając w telewizorze nie można było dostrzec różnicy czy jest to oryginał czy wersja obrobiona ??

Czy stosując nagrywarkę stacjonarną osiągnę taki efekt? Zaznaczam, że nie chodzi mi o dobry obraz, ale o taką jakość jak bezpośrednio z kamery.


piątek, 2 czerwca 2006, 13:48
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 17 lipca 2005, 12:04
Posty: 549
Lokalizacja: Kraków
Post 
Takiej jakosci nigdy nie osiagniesz poniewaz material dvd jest skompresowany a z kamery nie (no prawie nie). To tak jak z mp3 w porownaniu z CD. Na pierwszy rzut oka (ucha) roznicy nie slychac ale jak sie wsluchac... A juz nie daj boze jakis adiofil sie trafi...


piątek, 2 czerwca 2006, 14:36
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 lutego 2006, 21:33
Posty: 432
Lokalizacja: Polska
Post 
DiscoLED napisał(a):
Takiej jakosci nigdy nie osiagniesz poniewaz material dvd jest skompresowany a z kamery nie (no prawie nie). To tak jak z mp3 w porownaniu z CD. Na pierwszy rzut oka (ucha) roznicy nie slychac ale jak sie wsluchac... A juz nie daj boze jakis adiofil sie trafi...

Zgadza się.
1 godzina filmu zgranego z kamery na twardziela zajmuje ok.12 gigabajtów a Ty chcesz ją zmieścić na jednej płytce dvd (ok.4.3 Gb) i zachować tą samą jakość?Niestety coś za coś.


piątek, 2 czerwca 2006, 14:46
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 11 maja 2006, 13:02
Posty: 19
Lokalizacja: lubelskie
Post 
Ale jeśli będę uparty, to rozumiem że najwięcej dobrej jakości "wyduszę" stosując nagrywarkę stacjonarną? Czy różnica będzie naprawdę widoczna, czy to raczej zależy od tego co się komu wydaje?

Zaczynam się zastanawiać nad wyższością zgrywania z kamery cyfrowej na dobrej jakości kasety VHS... Obraz bardziej podatny na działanie czasu, ale... nie mam do niego większysz zastrzeżeń.


piątek, 2 czerwca 2006, 14:51
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 3 marca 2005, 20:30
Posty: 382
Post 
anteq napisał(a):
Zaczynam się zastanawiać nad wyższością zgrywania z kamery cyfrowej na dobrej jakości kasety VHS...


Bez przesady.
Obraz z VHS musi, powinien i z pewnością będzie gorszej jakości, wynika to już choćby z różnicy standardów.
Moim skromnym zdaniem jeżeli w procesie przechwytu, edycji, kodowania, authoringu nie popełnisz podstawowych błędów jak choćby zamiana półpól itd. to obraz nagrany na płycie DVD będzie naprawdę dobry.

Cytuj:
Obraz bardziej podatny na działanie czasu, ale...


Tutaj jest niestety odwrotnie.
O ile jakość, a zwłaszcza trwałość tłoczonych płyt DVD jest poza dyskusją to trwałość płyt nagrywanych to wielka niewiadoma.
Dla mnie osobiście film, edycja to tylko świetna zabawa i wszystkie kasety HI8 (używam takiej kamery do dziś) mam zarchiwizowane na płytach DVD jednak nauczony doświadczeniem, a w zasadzie lekturą np.tego forum, oryginału na kasecie nie skasuję nigdy.
Pozdrawiam.


Ostatnio edytowano piątek, 2 czerwca 2006, 22:34 przez zet120, łącznie edytowano 1 raz

piątek, 2 czerwca 2006, 15:05
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 8 stycznia 2004, 23:02
Posty: 611
Lokalizacja: Warszawa
Post 
Czytam to i zastanawiam się o czym Wy Panowie mówicie, od kilku lat zajmuje się montażem i nagrywając 1,5h na płytę dvd osobiście nie widzę gorszej jakości od materiału oryginalnego, oczywiście upierdliwy doczepi się do wszystkiego, znając ustawienia odpowiednich programów kodujących np Procoder 2(uważam że najlepszy) można uzyskać naprawdę doskonały obraz bez widocznej straty jakości, a gwarantuje że między 6.500k/s a 8000k/s różnicy nie zobaczycie. Domyślam się że stoicie przed telewizorem z lupą w ręku i szukacie jakiś artefaktów, ale ta droga do niczego nie prowadzi.

Pozdrawiam szukających jakości.

_________________
Panasonic AG-DVC30, Panasonic HMC151e x2 kiedyś........obecnie Panasonic HC-X1i Panasonic GH5


piątek, 2 czerwca 2006, 22:26
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 lutego 2006, 21:33
Posty: 432
Lokalizacja: Polska
Post 
pawelvideo napisał(a):
Czytam to i zastanawiam się o czym Wy Panowie mówicie, od kilku lat zajmuje się montażem i nagrywając 1,5h na płytę dvd osobiście nie widzę gorszej jakości od materiału oryginalnego, oczywiście upierdliwy doczepi się do wszystkiego, znając ustawienia odpowiednich programów kodujących np Procoder 2(uważam że najlepszy) można uzyskać naprawdę doskonały obraz bez widocznej straty jakości, a gwarantuje że między 6.500k/s a 8000k/s różnicy nie zobaczycie. Domyślam się że stoicie przed telewizorem z lupą w ręku i szukacie jakiś artefaktów, ale ta droga do niczego nie prowadzi.

Pozdrawiam szukających jakości.

To jest właśnie dobre podsumowanie całego wątku dla anteq.


piątek, 2 czerwca 2006, 23:03
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 6 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL