Teraz jest piątek, 17 sierpnia 2018, 04:18




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 
 Skacze obraz podczas odtwarzania. HELP!!! 
Autor Wiadomość
Bywalec
Bywalec

Dołączył: środa, 2 kwietnia 2003, 14:42
Posty: 19
Lokalizacja: Swietokrzyskie
Post Skacze obraz podczas odtwarzania. HELP!!!
Witam. Mam problem z odtwarzaniem filmu na stacjonarnym DVD. Problem polega na tym ze obraz nie jest w pelni plynny, w momentach gdy sa jakies dynamiczne sceny, albo najazd kamery na jakas scene to wtedy obraz drzy. Problem ten nie wystepuje ja wszystkich odtwarzaczach (np. na odtwarzaczu KODA wszystko jest ok a na Panasonicu wlasnie jest zle) Do nagrywania uzywam nagrywarki NEC ND-4571A, Nero 7. Do authoringu Ulead DVD Movie Factory 4.0. Do edycji video Adobe Premiere 6.5.
Calosc operacji wyglada tak ze: robie w premiere i pozniej exportuje do pliku dv, nastepnie ten plik przetwarzam do mpg2 w TMPGEnc (non-interlace; 1-1 VGA; full screen (keep aspect ratio) avrage video bitrate: 5850kbps). Pozniej do DVD Movie Fatory, robie menu itp i zapisuje obraz plyty, nastepnie nagrywam go przy pomocy Nero na plytke DVD i dzieja sie dziwne rzeczy bo na niektorych odtwarzaczach chodzi super a na innych jest brak plynnosci.
Co jest grane, czy ktos moze mi pomoc???
Czy to wina plyt??? Nagrywam na TDK + i - R. Predkosc zapisu to zazwyczaj x6.


czwartek, 8 czerwca 2006, 11:56
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 17 marca 2005, 13:59
Posty: 1627
Lokalizacja: Ruda Śląska
Post Re: Skacze obraz podczas odtwarzania. HELP!!!
Falis napisał(a):
robie w premiere i pozniej exportuje do pliku dv, nastepnie ten plik przetwarzam do mpg2 w TMPGEnc (non-interlace; 1-1 VGA; full screen (keep aspect ratio) avrage video bitrate: 5850kbps). Pozniej do DVD Movie Fatory, robie menu itp i zapisuje obraz plyty, nastepnie nagrywam go przy pomocy Nero na plytke DVD
.

Najwygodniej dla Ciebie byłoby dokonywać kompresji do mpeg2 bezpośrednio z Timeline Adobe Premiere, ale skoro uparłeś się na TMPGEnc to myślę, że robisz błędy w ustawieniach tego eksportu. Pierwszym który dostrzegam,to brak przeplotu "non interlace" - musisz ustawić z przeplotem - to może być przyczyna kłopotów.
Ale radzę Ci poeksperymentować na kilkuminutowym fragmencie - zrób eksport do mpeg2 bezpośrednio z AP, możesz też spróbować kompresji avi dv do mpeg2 za pomocą samego DVD MF4.
I jeszcze jedno, dlaczego z obrazu płyty nagrywasz DVD za pomocą Nero, skoro DVD MF4 ma opcję zapisu z obrazu lub VOB i w dodatku w przypadku, gdy wielkość materiału jest zbyt duża, aby zmieściła się na DVD można jednym kliknięciem myszy ją zredukować. :wink: Pozdrawiam


czwartek, 8 czerwca 2006, 12:44
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 lipca 2004, 22:55
Posty: 3233
Post 
Falis napisał(a):
przetwarzam do mpg2 w TMPGEnc (non-interlace; 1-1 VGA; full screen (keep aspect ratio) avrage video bitrate: 5850kbps)


interlace
bottom field first
full screen

pozdrawiam

_________________
Obrazek
GG: 2491715 peaceant(at)wp.pl


czwartek, 8 czerwca 2006, 12:53
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: środa, 2 kwietnia 2003, 14:42
Posty: 19
Lokalizacja: Swietokrzyskie
Post 
Juz wszystko OK!
Wina byla oczywiscie po mojej stronie, zle ustawialem TMPGEnc. Ustawilem z przeplotem i wszystko smiga jak trzeba.
Dziekuje za szybka odpowiedz i zainteresowanie moim problemem.

Ps. Zastanawia mnie tylko fakt, czemu na niektorych odtwarzaczach DVD filmy robione wczesnej (bez przeplotu) chodzily bez problemu, a na Panasonicu nie chcialy.


piątek, 9 czerwca 2006, 08:01
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 20 września 2005, 15:01
Posty: 629
Post 
Nie każdy odtważacz będzie sobie radził z tak zapisanym filmem, jedne obsługują drugie nie, dlatego z przeplotem na TV uwazam najlepsze wyjście.

_________________
AMD64/3000, Gigabyte KN8-Ultra9,1,5GB RAM, 2*200GB SEGATE, GF6600GT/128, Pionieer 111DBK 1.23, Chieftec 420W, WIN XP SP2, PS10+ 10.6 -700USB, UPGRADE AVID LIQUID 7 -SP2, NV-GS250


piątek, 9 czerwca 2006, 23:39
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 4 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL