Teraz jest sobota, 18 sierpnia 2018, 18:58




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 Problem z trybem panoramicznym 16:9 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: wtorek, 19 lipca 2005, 12:47
Posty: 8
Lokalizacja: Lubaczów
Post Problem z trybem panoramicznym 16:9
Witam wszystkich forumowiczow!
Opisze pokrotce swoja sytuacje, zwiazana z problemem tworzenia filmow 16:9

Jestem posiadaczem kamery JVC GR DX 37. Standardowo moze ona nagrywac w proporcji 4:3, ale posiada tez funkcje panorama i nagrywa w proporcji 4:3, ale z pasami na gorze, co jak sie pusci bezposrednio na telewizor 4:3 to jest tryb panoramiczny, na kompie jednak tak to nie wyglada. Jest tez tryb, gdzie rozciagany jest obraz, tzn zwezane sa postacie, tak ze w okienku kamery mieszci sie wiecej w poziomie niz normalnie, pion jest bez zmian.

Do dyspozycji w sumie mam dwa programy jeden to widnows movie maker, drugi to inter video dvd creator, nie uzywam bardziej zaawanoswanych, gdyz do tej pory byly mi niepotrzebne, kamera sluzy mi do nagrania filmu, zgrania na kompa, ewentualnie cos wyciac, cos wstawic, dodac dzwiek itp i nagrac na dvd (tu uzywam wideo dvd creator).

I teraz konkretnie co probowalem i jakie byly rezultaty:
Najpierw na kamerze ustawialem tryb panoramiczny, byly pasy na gorze i na dole, zgrywalem programem wideo dvd creator i film byl faktycznie panoramiczny, ale czarne pasy byly na gorze i po bokach, czyli gdy dawalem na pelny ekran to obraz byl pomniejszony w sordku monitora, nie rozciagal sie.

Lepiej bylo, gdy uzyalem programy Windows movie maker, na kamerze ustawialem tryb - rozciagniety ekran - squeeze, w programie windows movie maker w ustawieniach zmienialem na tryb 16:9 i po zgraniu filmu wszystko bylo ok, na ekranie komputera byl panoramiczny nieznieksztalcony obraz z paskami jedynie na gorze. Problem w tym, ze ten windosowski program nie ma mozliwosci kompresji do formatu dvd, jedynie do wmv, co mnie nie zadowala do konca. I gdy juz ten panoramiczny film chce nagrac na dvd i kompresuje go programem wideo dvd creator to po skompresowaniu obraz jest zmniejszony i ma czarne pasy z czterech stron.

Bardzo bym prosil Was o rade, co powinienem zrobic, jakich uzyc programow.

Chcialbym miec takie mozliwosci, aby ta moja kamera nagrywac filmy panoramiczne i pozniej na kompie moc je kompresowac do dvd, vcd, czy divx i zeby byly one panoramiczne, rozciagniete na caly ekran.

za kazda rade bede wdzieczny, mysle, ze z tym problemem moze miec doczynienia wieksza ilosc amatorskich uzytkowanikow kamer cyfrowych

Pozdrawiam


środa, 5 lipca 2006, 14:06
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 10 lutego 2006, 19:36
Posty: 660
Lokalizacja: WR
Post 
musisz obraz zgrywac i renderowac w trybie 4:3, innej rady nie ma. Nie ma co na sile wymuszac z obrazu 4:3 -> 16:9 bo pogorszysz tylko i bedziesz mial chinczykow ;)


środa, 5 lipca 2006, 17:27
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 26 marca 2003, 09:51
Posty: 483
Lokalizacja: Kozienice
Post 
Mike 102 ma rację. Tak zgrany i stworzony plik wynikowy, oraz przekonwertowany na dvd, zachowuje proporcje. Odtworzony na tv 16/9 zostanie dopasowany do ekranu bez widocznej straty jakości. Sam tak robię.

Pozdrawiam

_________________
Stanisław


środa, 5 lipca 2006, 19:43
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 lipca 2004, 22:55
Posty: 3233
Post 
czy ten dżejwis ma prawdziwy 16x9 czy interpoluje?
jeśli ma prawdziwy, to właśnie proponuję go używać nagrywając materiał z przeznaczeniem na tv 16x9 właśnie po to, aby NIE POGORSZYĆ obrazu. to co pisze kolega powyżej jest o tyle (nie chciałbym przesadzić) nieprawdziwe, że przy rozciąganiu ZAWSZE następuje pogorszenie jakości. obraz 16x9 nagrany na dv jest ściśnięty, ale po właściwym zinterpretowaniu materiału nie powinno być ŻADNYCH problemów. wtedy na telewizorze szerokoekranowym oglądamy obraz niepowiększony, natomiast na tv 4x3 oglądamy obraz ściśnięty w pionie (czyli obraz jest ostrzejszy). biorąc pod uwagę konieczność kompresowania czarnych pasów w przypadku materiału z kaszetami, oraz "niecałkowitość" w dzialeniu przez 16 wysokości pasów w przeciwieństwie do trybu widescreen wykorzystującego całą powierzchnię ekranu osobiście polecam tryb szerokoekranowy "z wysokimi postaciami", pod warunkiem, że jest to prawdziwy widescreen.

pozdrawiam

PS. po więcej szczegółów dotyczących tego trybu odsyłam do swoich wcześniejszych postów.

_________________
Obrazek
GG: 2491715 peaceant(at)wp.pl


środa, 5 lipca 2006, 21:50
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 10 lutego 2006, 19:36
Posty: 660
Lokalizacja: WR
Post Re: Problem z trybem panoramicznym 16:9
sekator napisał(a):
...ale posiada tez funkcje panorama i nagrywa w proporcji 4:3...


GrassHoppeR, wiec dlatego tak napisalem w poprzedniej odp.


czwartek, 6 lipca 2006, 00:11
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 26 marca 2003, 09:51
Posty: 483
Lokalizacja: Kozienice
Post 
Istotnie pogarsza jakość, ale oko ludzkie tego nie dostrzega. Więc jeśli masz 16/9 przez obcinanie rób jak napisałem.

Pozdrawiam

_________________
Stanisław


czwartek, 6 lipca 2006, 09:54
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: wtorek, 19 lipca 2005, 12:47
Posty: 8
Lokalizacja: Lubaczów
Post 
Dzieki wszystkim za odpowiedz, chodz do konca mi one wszystkiego nie wyjasnily, z wypowiedzi mike102 rozumiem, ze nie mam sie co bawic w tryb panoramiczny, skora do kamery przypisany jest tryb 4:3 (chodz nie mam pewnosci, czy dobrze rozumiem).
Do GrassHoppeR, nie jestem zaawansowanym uzytkownikiem i nie do konca wiem co znaczy interpoluje, ale mysle, ze to nie jest prawdziwy trym szerokokatny, bo kamera jest przystosowana do 4:3, tyle, ze ma te opcje squeeze - czyli, ze wiecej sie miesci w szerokosci obrazu, czyli, ze jest scisniety.
GrassHoppeR napisał(a):
osobiście polecam tryb szerokoekranowy "z wysokimi postaciami", pod warunkiem, że jest to prawdziwy widescreen.

nie wiem do konca co znaczy prawdziwy widescreen, ale wydaje mi sie, ze tak, tak jak pisalem, jak zgrywam programem windows movie maker, gdzie ustalam w opcjach 16:9 to po zgraniu mam w formaci dv z rozszezeniem avi film bezznieksztalcen prawdziwy szerokokatny. i tutaj nie ma jakby zadnego problemu, problem mam, gdy chce go skompresowac, zeby nie zajmowal tyle miejsca i chyba o to chodzi, ze brak mi do tego odpowiedniego programu, bo ten, ktorego uzywam nie mozna w opcjach zmienic na 16:9, bo domyslnie jest 4:3, moze znacie taki program, gdzie mozna ustawic 16:9 i wybierac rozne formaty plikow takie jak divx, dvd, vcd?
Jezeli kogos nie zrozumialem dobrze to przeprasza, ale jakby dopiero stopniowo sie wdrazam w bardziej zaawanosowane uzywanie kamery cyfrowej.

[ Dodano: Nie Lip 09, 2006 12:30 pm ]
sekator napisał(a):
jak zgrywam programem windows movie maker, gdzie ustalam w opcjach 16:9 to po zgraniu mam w formaci dv z rozszezeniem avi film bezznieksztalcen prawdziwy szerokokatny

ten zgrywany film byl nagrany na kamerze wlasnie w obcji squeeze.

[ Dodano: Nie Lip 09, 2006 12:53 pm ]
i w sumie tak mi wychodzilo, ze na kamerze wlaczalem opcje squeeze, nagrywalem tak film, nastepnie zgrywalem przez windows movie maker, gdzie wczesniej w opcjach zaznaczylem tryb 16:9 i na komputerze mialem film w formacie DV z rozszerzeniem avi wlasnie w trybie 16:9 bez znieksztalcen (monitor mam 15,4). A problem mialem z tym, ze nie moglem tymi programami co mam skompresowac tego pliku dv, chyba przez to, ze nie mozna bylo w tych programach wybrac formatu 16:9, tylko domyslny byl 4:3. Moze sa jakies latwe w obsludze programy, gdzie mozna ustawic w obcjach tryb 16:9 i zeby z dv formatu mozna bylo stworzyc film w formacie dvd, vcd, divx?


niedziela, 9 lipca 2006, 12:29
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: wtorek, 13 stycznia 2009, 14:06
Posty: 22
Lokalizacja: Podkarpacie
Post Re: Problem z trybem panoramicznym 16:9
Podepnę się do starego tematu bo problem tym razem mam z formatem.
Kamera nagrywa w formacie 16:9 (canon xh-a1), materiał zgrywam w takim właśnie formacie, vegas movie widzi w edycji tak jak powinno być. Broblem zaczyna się kiedy próbuję wypalić płytę.
Robię to w Sony DVD Architect studio. Tutaj projekt mam w formacie 16:9. Menu wyświetla się tak jak trzeba, ale kiedy wkleję film to już przechodzi do 4:3 ze zniekształconym obrazem w pionie.
Podsumowując - jak zmusić dvd architect do nagrania płyty z filmem, który wyświetli się w formacie 16:9 na niepanoramicznym telewizorze bez tego fatalnego rozciągania? Szukałbym dalelj, ale siedzę już nad tym problemem drugi dzień (a żona zaczyna się niecierpliwić :D ). Najgorsze jest to, że jakiś czas temu nagrałem płytę tak jak trzeba, miałem problem jednak z długim renderingiem i coś poprzestawiałem a nie wiem już co. Renderuje teraz szybko.


piątek, 30 stycznia 2009, 11:49
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 17 lipca 2005, 12:04
Posty: 549
Lokalizacja: Kraków
Post Re: Problem z trybem panoramicznym 16:9
Hm, może ten wątek w czyś pomoże?
viewtopic.php?f=33&t=19730&hilit=dvd+patcher

_________________
Oprogramowanie: Sony Vegas Movie Studio Hd Platinum 10, Sony DVD Architect Studio 5, Komputer: P4 3Ghz HT, 1024Mb Ram, 2xHdd, Geforce 5200, Win XP SP3, Panasonic NV-GS75.


piątek, 30 stycznia 2009, 13:55
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: wtorek, 13 stycznia 2009, 14:06
Posty: 22
Lokalizacja: Podkarpacie
Post Re: Problem z trybem panoramicznym 16:9
Tak, pomogło. Dziękuję. Że też tak trudno sobie uświadomić, że DV to 4:3 i tyle. :D


piątek, 30 stycznia 2009, 20:27
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 lipca 2004, 22:55
Posty: 3233
Post Re: Problem z trybem panoramicznym 16:9
solmark napisał(a):
Tak, pomogło. Dziękuję. Że też tak trudno sobie uświadomić, że DV to 4:3 i tyle. :D

DV to zarówno 4:3 jak i 16:9 zawsze w rozmiarze 720x576 pikseli.

pozdrawiam

_________________
Obrazek
GG: 2491715 peaceant(at)wp.pl


piątek, 30 stycznia 2009, 21:41
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: wtorek, 13 stycznia 2009, 14:06
Posty: 22
Lokalizacja: Podkarpacie
Post Re: Problem z trybem panoramicznym 16:9
GrassHoppeR napisał(a):
solmark napisał(a):
Tak, pomogło. Dziękuję. Że też tak trudno sobie uświadomić, że DV to 4:3 i tyle. :D

DV to zarówno 4:3 jak i 16:9 zawsze w rozmiarze 720x576 pikseli.

pozdrawiam


Tak, oczywiście. Ale dla komputera wyjściowo 4:3, albo ściśnięty albo nie. No chyba, że źle rozumuję.


piątek, 30 stycznia 2009, 22:48
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 lipca 2004, 22:55
Posty: 3233
Post Re: Problem z trybem panoramicznym 16:9
nie róbmy chaosu. "dla komputera" czyli co?

_________________
Obrazek
GG: 2491715 peaceant(at)wp.pl


piątek, 30 stycznia 2009, 23:12
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: wtorek, 13 stycznia 2009, 14:06
Posty: 22
Lokalizacja: Podkarpacie
Post Re: Problem z trybem panoramicznym 16:9
Potwierdzam tylko to co napisałeś. Więc rzeczywiście nie róbmy bałaganu. :D


piątek, 30 stycznia 2009, 23:18
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: wtorek, 13 stycznia 2009, 14:06
Posty: 22
Lokalizacja: Podkarpacie
Post Re: Problem z trybem panoramicznym 16:9
...ale sformułuję inaczej pytanie. Z jakimi opcjami wyeksportować panoramiczny projekt w sony vegas movie do mpeg2 tak żeby dalej był panoramiczny. W opcji render as\mpeg2\template jest tylko DVD PAL, a nie ma DVD PAL widescreen. Chodzi mi o to, żeby nie trzeba było dodatkowo przeliczać ścieżki dźwiękowej, bo taka opcja z widescreen to jest.


niedziela, 1 lutego 2009, 13:18
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 6 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL