Teraz jest środa, 15 sierpnia 2018, 02:00




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 prawdziwe DVD z wieloma dźwiękami i napisami 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: wtorek, 18 lipca 2006, 23:09
Posty: 1
Lokalizacja: Kraków PL
Post prawdziwe DVD z wieloma dźwiękami i napisami
Czy ktos z Was zna program na który mógłbym stworzyć płyte DVD z menu i wyborem kilku scieżek dźwiekowych (wersji jezykowych) i mozliwoscia wyboru kilku wersji językowych napisów.
Chodzi mi o program, z którego wypuszczone płyty DVD faktycznie działaja w komputerach i odtwarzaczach DVD.
Pozdrawiam tych, którzy naprawdę coś o tym wiedzą.

_________________
Wiesio z Krakowa


wtorek, 18 lipca 2006, 23:25
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 lipca 2004, 22:55
Posty: 3233
Post 
proponuję DVDAuthorGUI.
:mrgreen:

pozdrawiam

_________________
Obrazek
GG: 2491715 peaceant(at)wp.pl


wtorek, 18 lipca 2006, 23:56
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 10 lutego 2006, 19:36
Posty: 660
Lokalizacja: WR
Post 
w dvd architect studio tez da rade cos takiego zrobic :wink:


środa, 19 lipca 2006, 01:21
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 21 maja 2003, 12:34
Posty: 146
Post 
Ulead DVD Workshop w wersji 2.0 (bardzo go lubię) .

_________________
Pozdrawiam "szpec"


poniedziałek, 21 sierpnia 2006, 09:25
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 26 czerwca 2006, 14:12
Posty: 635
Post Re: prawdziwe DVD z wieloma dźwiękami i napisami
Wiesio napisał(a):
Chodzi mi o program, z którego wypuszczone płyty DVD faktycznie działaja w komputerach i odtwarzaczach DVD.
lol a jakie to inne programy wypuszczają płyty, które "faktycznie nie działaja na komputerach i odtwarzaczach dvd" ? :mrgreen:

_________________
:mrgreen:


poniedziałek, 21 sierpnia 2006, 11:37
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: poniedziałek, 21 sierpnia 2006, 16:22
Posty: 2
Post Prawdziwe DVD ? !
Witam serdecznie...
Problem mój dotyczy tytułu tematu. Pełne DVD odznacza się wyrażniejszym obrazem. Filmy kupowane w kiosku z gazetą, to pełne DVD - i w odtwarzaczu DVD wyświetla się na panelu tylko DVD. Tylko proszę nie mówić że taki obraz można uzyskać tylko w fabryce, ponieważ mam nagranie ślubu kamerą Canon XM-2 nieznanego mi kamerzysty, gdzie obraz jest kryształowy. Natomiast z inych kamer obraz jest gorszej jakości - z niektórych drży, a na panelu odtwarzacza DVD wyświetlany jest dodatkowo oprócz DVD także MPG. Chcę zgłębić ten problem, gdyż moim celem jest najlepszy obraz. Moje pierwsze podejrzenie to rodzaj kamery. Czy jedno-przetwornikowa może być tego powodem? Ale mam również film ze studniówki filmowanej kamerą Sony - trój-przetwonikową i obraz jest nie lepszy od jedno-przetwornikowej, i na panelu wyświetla się DVD-MPG. Dlatego podejrzewam jeszcze kolejność i sposób konwersji. Ale przecięż i tak należy ostatecznie przepuścić film z avi do mpg_2. Do kiedy nie miałem możliwości porównania różnych domowych produkcji filmowych, to myślałem że moje filmy na DVD są bardzo dobrej jakości - jednak teraz widzę jak bardzo się myliłem. Dodam jeszcze że posiadam cyfrową kamerkę Sony DCR TRV18E jedno-przetwornikową - a klipy zgrywam na kompa za pomocą karty DVmax firmy...HDP electronics. Natomiast obrabiam to na Adobe Premiere lub DigiLab, a następnie Ulead DVD Movie Factory. Będę szczęśliwy jeśli ktoś mógłby podpowiedzieć - co należy zrobić aby uzyskać kryształowy obraz z płyty DVD...
Pozdrawiam...


poniedziałek, 21 sierpnia 2006, 17:18
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 28 listopada 2004, 11:51
Posty: 1053
Lokalizacja: WADOWICE
Post 
tomleski napisał(a):
co należy zrobić aby uzyskać kryształowy obraz z płyty DVD...

Poprawnie ustawić parametry kamery, porawnie doświetlić ( jeśli jest to konieczne) plan który będzie filmowany, poprawnie filmować, zastosować najwyższą jakość kompresji np procoderem.

Jeśli chcesz obraz mieć jak na DVD w wypożyczalni to zapomnij o Sony DCR TRV18E


tomleski napisał(a):
Natomiast obrabiam to na Adobe Premiere lub DigiLab, a następnie Ulead DVD Movie Factory.


Ja stosuję Adobe Encore... :D
Ulead jest badziewny

tomleski napisał(a):
co należy zrobić aby uzyskać kryształowy obraz z płyty DVD...


a może kryształową komnatę.....sorki nie mogłem się powstrzymać :wink:

_________________
Z życiem, jak ze sztuką w teatrze: ważne, nie jak długo trwa, ale jak jest zagrana

http://www.tokksa.pl
http://www.tokksa.pl/wild.php
http://www.facebook.com/pages/Tokksa/14 ... 140?v=wall

http://vimeo.com/tokksa
http://vimeo.com/tokksawild/videos


poniedziałek, 21 sierpnia 2006, 17:47
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 26 czerwca 2006, 14:12
Posty: 635
Post Re: Prawdziwe DVD ? !
tomleski napisał(a):
Filmy kupowane w kiosku z gazetą (...) Tylko proszę nie mówić że taki obraz można uzyskać tylko w fabryce
Chesz miec taki obraz zrob film na 35mm :] i uzyj specjalnego oprogramowania do kompresji mpeg2 lub sprzetu.

tomleski napisał(a):
ponieważ mam nagranie ślubu kamerą Canon XM-2 nieznanego mi kamerzysty, gdzie obraz jest kryształowy.
Czy ja wiem czy xm2 daje kryształowy obraz? :D moze w porownaniu z z tym twoim 1ccd :] Ale xm2 daleko do parametrow idealnego obrazu.

tomleski napisał(a):
Chcę zgłębić ten problem, gdyż moim celem jest najlepszy obraz.
Tutaj bardziej od zgłebienia przyda sie troche kasy na odpowiedni soft do kompresji i kamere. Sprzet jednak sam nie kreci i sie nie ustawia :/ Niestety, chociaz chyab wiele osob sie zgodzi ze w tym grzebaniu i ustawianiu jest cala przyjemnosc :D podczas ogladania efektu.

tomleski napisał(a):
Moje pierwsze podejrzenie to rodzaj kamery. Czy jedno-przetwornikowa może być tego powodem?
Bardzo słuszne myślenie jeżeli zakładasz że chesz uzyskać obraz jak z filmów z wypozyczalni lol

tomleski napisał(a):
Ale mam również film ze studniówki filmowanej kamerą Sony - trój-przetwonikową i obraz jest nie lepszy od jedno-przetwornikowej
Nic tylko pogratulować temu kamerzyście umiejętności w ustawieniu parametrów obrazu (zakładając że miał w miare znośne i podobne warunki do pracy)

tomleski napisał(a):
myślałem że moje filmy na DVD są bardzo dobrej jakości - jednak teraz widzę jak bardzo się myliłem.
Chyba musi być jakaść różnica w jakości pomiedzy kamerą np taką http://www.globalmediapro.com/do/product/863 i jej ceną a taką która posiadasz, matko boska! Może ta za 100tys to przesada ale czy nie uważasz ze roznica klku tysiecy moze mieć odzwierciedlenie w jakosci?

tomleski napisał(a):
Dodam jeszcze że posiadam cyfrową kamerkę Sony DCR TRV18E jedno-przetwornikową - a klipy zgrywam na kompa za pomocą karty DVmax firmy...HDP electronics.
I masz rozwiązanie problemu - nigdy w zyciu nie uzyskasz takiej jakosci jak w wypozyczalni maja filmy, takiej kompresji itd kozystając z tej kombinacji sprzetowej

tomleski napisał(a):
Natomiast obrabiam to na Adobe Premiere lub DigiLab, a następnie Ulead DVD Movie Factory.
Czyli rozumiem ze kompresja do dvd odbywa sie w ulead? Ehh faktycznie jest ci potrzebna pomoc

tomleski napisał(a):
Będę szczęśliwy jeśli ktoś mógłby podpowiedzieć - co należy zrobić aby uzyskać kryształowy obraz z płyty DVD...
Pozdrawiam...
Kryształowego obrazu to ty nie uzyskasz z dostepnym ci budzetem (tak tak niby skad mam wiedziec jaki masz budzet, strzelam w ciemno :D nie stac cie na kamery klasy filmowej).
Przedewszystkim uzbroiłbym się w lepsza kamerę (wydatek rzędu 10-25tyś). Następnie pomyślałbym nad zakupem czegoś co mozna nazwac wspolczesnym zestawem do montazu nieliniowego (hdp napewno takim nie jest), hmm ceny powiedzmy od 4-15tys w zaleznosci jaki komputer do tego bedziesz bral i ile czasu zamierzasz spedzic na spogladanie w pasek procesu :]



Zdaje sobie sprawe ze wielu ludzi sie teraz oburzy... ale kolega mowi o krysztalowym podalem mu chyba w miare rozsadne przedzialy cenowe (bez reklam produktow) z ktorych moze wyjsc produkcja, ktora klient nazwie krysztalową. Aleeeee... jezeli nie bedziesz potrafil ustawic odpowiednio takiej kamery, nie bedziesz potrafil ustawic kadru, nie ebdziesz znal kilku podstaw dotyczacych oswietlenia oraz nie bedziesz posiadal przyzwoitego oswietlenia, zapomnij o "twoim krysztale" nawet na najdrozszym sprzecie. KAmera i komputer same filmu nie robia. I nie zapominaj o dzwieku, niestety wielu ludzi to robi i potem obraz miodzio ale dzwiek psuje wszystko.

Przyjmij moje slowa z dystansem i spokojem bylo ostro bo ostro poleciales z "filmem jak w wypozyczalniach". acha no i nie zapominaj ze do tych cen musisz dodac sobie jeszcze ceny za oprogramowanie (strzelam ze niezbedny pakiet wyjdzie kolo 5-10tys). A jezeli marzysz o profesjonalnej kompresji do dvd zachecam do zakupu http://www.omnidvdmedia.com/

Wcale tego nie potrzebujesz do zadawalajacej cie jakosci dvd, gdy nauczysz sie ustawiac oswietlenie kupisz sobie lepszego kompa do montazu wraz z karta z sprzetowym codekiem mpeg2, to film z vx2100 (8500pln) w pelni cie zadowoli jak i twoich klientow, a znajda sie i glosy ze zadowoli cie gs400 (5000pln) ktora jednak ciezko zdobyc (jej zamiennik gs500 4000pln)

Pozdrawiam

PS: Aha gdybys chcial uzyskiwac jakosc jak filmy z wypozycalni produkcja wesela pewnie musiala by osiagnac budzet conajmniej 10mln dolarow :D. Gdybys marzyl o jakosci jaką maja polskie teledyski musialbys brac za wesele od 10-25tys zlotych i miec z miesiac? moze dwa na wykonanie takiego wesela, chyba ze robilbys tylko skroty 5 minutowe wtedy starczą ci 1-2 dni lol
Aha i sory za uszczypliwosc ale naprawde nie moglem sie powstrzymac kiedy mowiles z pretensjami "dlaczego moj trv18e nie jest jak filmy z wypozyczalni" :D 20tys to minimum, ktore musisz posiadac jezeli ma byc mowa o poprawnym obrazie, montazu, dobrym oswietleniu, czystym dzwieku i legalnym oprogramowaniu (czy to nie i tak optymistyczne minimum?)

_________________
:mrgreen:


poniedziałek, 21 sierpnia 2006, 18:40
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 lipca 2004, 22:55
Posty: 3233
Post 
opcja druga:
HARD: byle jaki kompik klasy p4, powiedzmy 2,8Ghz + 512 MB RAM + HDD 160 GB (ile to złotówek?)
SOFT: XP Home, Premiere & Photoshop Elements, TMPGEnc, VirtualDub, NERO
VIDEO: kamera 3CCD (2,5 kzł), statyw, lampka

korekcja kolorystyczna i nieroztrzęsiony, nie prześwietlony obraz to jedyne, co możesz dla kryształu zrobić. mpeg z rozsądnym bitratem, wcale nie trzeba nie wiadomo ile w soft inwestować. niestety obraz kinowy jest nieosiągalny dopóki nie nakręcimy materiału w wysokiej rozdzielczości i przekodujemy do SD.

tyle moje zdanie
PS. nie rozmawiamy zdaje się o kręceniu wesel?!

_________________
Obrazek
GG: 2491715 peaceant(at)wp.pl


poniedziałek, 21 sierpnia 2006, 19:47
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: poniedziałek, 21 sierpnia 2006, 16:22
Posty: 2
Post 
Dzięki wszystkim za zainteresowanie moim problemem - i chyba nie tylko moim.Niezmiernie cieszy mnie możliwość uzyskania informacji, której często nie znajdziemy w książkach.
TOKKSA napisał(a):
Jeśli chcesz obraz mieć jak na DVD w wypożyczalni to zapomnij o Sony DCR TRV18E

Wcale nie jest to takie badziewie, biorąc pod uwagę że zastosujemy się do Waszych porad typu - oświetlenie z dzwiękiem i poprawne kadrowanie płynności ruchu. Powiem tak: Z Waszych wypowiedzi wnioskuję że decydujące znaczenie ma tutaj kodek Video, najlepiej sprzętowy.Wspomnę że moja TRV18E w swej młodości kosztowała 4,000 PL, tyle co obecnie Panas..gs400. Zapewne gs400 swoimi warolami jakościowymi obrazu nie odbiega zbytnio od n.p. VX2100. Różnica polega tutaj na prestiżu profesjonalnego wyglądu kamery.

TOKKSA napisał(a):
Ja stosuję Adobe Encore...
Ulead jest badziewny


Czy różnica między Encore a Movie Foctory dotyczy jakości obrazu? Napewno w Encore można dokonać dużo więcej, ale jeśli jakość obrazu otrzymamy taką samą, to może łatwiej zrobić to w Movie Factor 4, gdzie również mamy już interaktywne menu.

kubanczyk napisał(a):
Tutaj bardziej od zgłebienia przyda sie troche kasy na odpowiedni soft do kompresji i kamere.

Cały temat zapodałem ponieważ właśnie jestem na etapie zakupu nowej kamerki - posiadam do wydania 15,000 PL, a chciałbym trafnie to ulokować.

GrassHoppeR napisał(a):
PS. nie rozmawiamy zdaje się o kręceniu wesel?!

Właśnie o tym rozmawiamy - i proszę Was o radę w tym zakresie. Skupmy się tylko na sprzęcie w uzyskaniu bardzo dobrego obrazu. P.s. Celowo nie piszę już kryształowego, bo:
kubanczyk napisał(a):
Chesz miec taki obraz zrob film na 35mm

Ale by zadowolić wybrednego klienta - optimal to:
kubanczyk napisał(a):
karta z sprzetowym codekiem mpeg2, to film z vx2100 (8500pln) w pelni cie zadowoli jak i twoich klientow

Dokładnie o tym modelu kamery myślałem, bo cena i jakość bardzo dobra. Jednak w wyborze odpowiedniej karty Video mam już duży problem - i tutaj proszę Was o radę. Oczywiście nie trudno kupić dobrą kartę za furę pieniędzy, dlatego chcę kupić najlepszą z najtańszych - dzięki Waszemu doświadczeniu.
kubanczyk napisał(a):
20tys to minimum, ktore musisz posiadac jezeli ma byc mowa o poprawnym obrazie

15,000 PL, to kamera, karta Video + akcesoria typu oświetlenie do kamery, dodatkowy akumulator...
Tymczasem niezmierne dzięki za pomoc i trud.
Pozdrawiam...


poniedziałek, 21 sierpnia 2006, 22:33
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 lipca 2004, 22:55
Posty: 3233
Post 
tomleski napisał(a):
GrassHoppeR napisał(a):
PS. nie rozmawiamy zdaje się o kręceniu wesel?!

Właśnie o tym rozmawiamy - i proszę Was o radę w tym zakresie.

acha... no to vx2100 i dobry kodek ale IMO softowy. osobiście używam TMPGEa, ale niekomercyjnie. podobno procoder2 nie ma sobie równych.
a może, jeśli nie zależy ci na jasności aż tak bardzo, to jakiś model hdv? osobiście nie jestem zwolennikiem dopiero wdrażanych technologi, ale zdaje się konwersja z hdv na mpeg2 daje dużo lepsze rezultaty niż dv. pisał o tym chyba Krzych MKProfilm.
no i jeszcze raz stabilność i płynne prowadzenie kamery + dużo ładnego światła.

pozdrawiam

_________________
Obrazek
GG: 2491715 peaceant(at)wp.pl


poniedziałek, 21 sierpnia 2006, 23:57
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 26 czerwca 2006, 14:12
Posty: 635
Post 
GrassHoppeR napisał(a):
podobno procoder2 nie ma sobie równych
Oj ja jestem zdania ze cinemacraft nie ma sobie rownych, soft jest drogi ale jakosc pierwsza klasa, ostatnio wyzylowalem 2g38m przy dzwieku 256ac3 na jednej plytce, material z canon xl 1, i naprawde jakosc byla warta kazdej wydanej zlotowki. Marzy mi sie jednak hardware do mpeg2 na bazie cce.

_________________
:mrgreen:


wtorek, 22 sierpnia 2006, 00:46
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
kubanczyk hardware do cinemacrafta to procesor intela z instrukcjami SSE2

pozdrawiam


wtorek, 22 sierpnia 2006, 21:10
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 26 czerwca 2006, 14:12
Posty: 635
Post 
Muchomor napisał(a):
kubanczyk hardware do cinemacrafta to procesor intela z instrukcjami SSE2

pozdrawiam
No i? moze mam sobie taki sam zrobic domowym sposobem? :mrgreen:

Cytuj:
The encoder for the High-End Compressionist, CINEMA CRAFT Xtream (CCX) features Virtual Multi-Pass Encoding (VMPE). CCX performs between 2 and 8 passes in "real time" during each encoding pass. During the Virtual 2 and 8 passes (the amount of passes depends on the complexity of the content), CCX automatically optimizes for the best quantize matrices and GOP structure. Here are just a few highlights of the new CINEMA CRAFT Xtream Real Time Encoding / Real Time Decoding Rack Mount Turnkey System:

Completely New Powerful Encoding Engine with:

* Virtual Multi-Pass Encoding (VMPE) - Performs multiple quantization passes in real-time during each encoding pass.
* Advanced Adaptive Quantize Matrix (AAQM) and
* Advanced Adaptive GOP Structure (AAGS) - Optimizes for the best quantize matrix and GOP structure of each GOP.
* Preview - Preview your tweaking before encoding.
* Segment Re-Encoding (SRE) - Re-encodes just a segment you specify.
* Field-based Automatic Scene Change Detection
To potrafi ten sprzet :] wiec nei wiem do czego bijesz?

_________________
:mrgreen:


wtorek, 22 sierpnia 2006, 22:51
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
napisałem o cinema craft encoderze... ten xtreme to fakt, jest droższy


środa, 23 sierpnia 2006, 00:21
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 4 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL