Teraz jest sobota, 18 sierpnia 2018, 03:34




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4 ] 
 Standaryzacja przed authoringiem 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: czwartek, 31 sierpnia 2006, 03:07
Posty: 2
Post Standaryzacja przed authoringiem
Witam!
Piszę tu pierwszy raz, więc nie bijcie jeśli już coś takiego było gdzieś ale nie mogę znaleźć.

Po pierwszę przedstawię o co mi chodzi. Chciałem skonstruować płytę dvd z 2 filmami i menu. Problem leży w menu, ponieważ chciałem aby było efektowne, i dlatego niektóre przejścia między kolejnymi częściami menu są robione jako pliki filmowe. Przykładowo wygląda to w taki sposób:
mam na scenie tło z napisem 3d, i 2 przyciski. Kiedy klikam w przycisk to wtedy przyciski znikają a napis z tła zaczyna się obracać i zmieniać pozycję w taki sposób że jego fragment zbliża się na tyle do ekranu, że staje się tłem pod kolejne podmenu. Po odtworzeniu takiej animacji następuje przejście do tego właśnie menu, które to wydląda identycznie jak ostatnia klatka tej przejściowej animacji.

Podczas takiej konstrukcji napotkałem na 2 problemy:
a) nie wiem jak skonstruować dane wejściowe (te animacje przejściowe oraz pliki na tła dla menu) aby nie występował taki efekt jak lekkie rozciąganie samego menu w stosunku do tych animacji. kiedy animacja się zakończy i program przechodzi do samego menu to wtedy widać że menu jest bardziej rozciągnięte niż film. zakładając że każda ostatnia klatka takiej przejściowej animacji wygląda tak samo jak menu które pojawia się po animacji, widać nieładny efekt skoku obrazu.

b) jak zlikwidować takie milisekundowe przerwy podczas przeskoku z animacji do menu. pojawia się wtedy na chwilkę czarny obraz i dopiero po nim pojawia się menu.

nie wiedziałem jak nazwać ten wątek a tylko takie coś mi przyszło do głowy. ale myślę że chyba może być, gdyż chciałem się ogólnie dowiedzieć na takim przykładzie jak skonstruować dokładnie menu aby wszystko było idealnie płynne mimo wykożystania różnych materiałów.

Pomocne może być to iż: wszystko składam w dvdlab pro 1.5, a całość materiału animacje i zdjęcia robię w rozdzielczości 720x576. menu w opcjach też jest ustawione na taką wielkość.

liczę na pomoc - lub nakierowanie mnie na dobrą drogę. to moje pierwsze kroki w tworzeniu płyt dvd, więc proszę o wyrozumiałość.


czwartek, 31 sierpnia 2006, 03:12
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 9 lipca 2004, 16:18
Posty: 992
Post 
Robiłem kiedyś coś takiego. Wszystkie animacje/przejścia były robione w AE, renderowane do nieskompresowanego avi (albo quicktime animation, nie pamiętam już). Pierwsza i ostatnia klatka renderowane do psd i później w fotoszopie dorabiałem zaznaczenia w menu. Płyta tworzona w Encore i w nim też wszystkie przejścia były kodowane. Przy używaniu zewnętrznego kodera było widać drobne różnice pomiędzy animacją a menu.


czwartek, 31 sierpnia 2006, 11:11
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: czwartek, 31 sierpnia 2006, 03:07
Posty: 2
Post 
Nie bardzo rozumiem o co chodzi z AE i z Encore ? Ja wszystkie animacje przejściowe sklejałem przy pomocy windowsowskiego movie makera bo akórat miałem pod ręką. Format takiej animacji był oczywiście wmv, ale przerabiałem to na mpg. Tła do menu żeby się pokrywały były zapisywane w jpg. Teoretycznie wszystkie rozmiary są identyczne - animacji avi jak i tych jp-gów. Wszystko jest 720x576, a podczas odtwarzania po kompilacji i tak widać że rozmiar menu zmienia się w stosunku do animacji poprzedzającej wejście do tego menu.
Co się da jeszcze zrobić, żeby skasować takie różnice?


czwartek, 31 sierpnia 2006, 13:53
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 9 lipca 2004, 16:18
Posty: 992
Post 
Chodzi o to żeby z programu w którym są tworzone te przejścia wypuszczać nieskompresowane/bezstratnie skompresowane pliki z dobrym pixel aspect ratio, a zamiane na mpg zostawić programowi do authoringu.


czwartek, 31 sierpnia 2006, 15:08
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL