Teraz jest wtorek, 21 sierpnia 2018, 14:38




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 8 ] 
 Problem z menu 
Autor Wiadomość
Bywalec
Bywalec

Dołączył: wtorek, 1 sierpnia 2006, 23:06
Posty: 23
Post Problem z menu
Witam!
Mam gotowy film zmontowany w AP 6.5. Wyeksportowałem go przez Canopus Procoder i jest super (bitrate 6500). Problem pojawia się kiedy chcę zrobić menu. Próbowałem w UVS 8, UMF 5.0 i Ulead Workshop 2. Jeżeli wrzucam film (.m2v) do timeline a następnie ścieżkę dźwiękową (już z wykonanym menu) to proces tworzenia plików VIDEO_TS i AUDIO_TS trwa 8 godzin a jakość jest kiepska. Nie wiem już co robić. Może pomożecie?


piątek, 8 września 2006, 00:31
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 20 września 2005, 15:01
Posty: 629
Post 
Wyeksportowałes z AP bitrare 6500kbs ale stałe czy zmienne?
Moje przypuszczenei jest takie że dokonujesz kolejnej kompresji mpeg2 co dodatkowo obniża jakość.
Najlepiej wyeksportuj plik AVI(DV) i dokonaj kompresji w programie gdzie dokonujesz tworzenie MENU (będzie jednak czasochłonne kodować w programie gdzie roibisz MENU, ale jeśli zależy Ci na jakości :). Ewentualnie wyeksportuj z AP z stałym bitrare np wspomnianym 6500kbs i z takim samym tez stałym dokonaj kodowania w programie w którym tworzysz MENU.

_________________
AMD64/3000, Gigabyte KN8-Ultra9,1,5GB RAM, 2*200GB SEGATE, GF6600GT/128, Pionieer 111DBK 1.23, Chieftec 420W, WIN XP SP2, PS10+ 10.6 -700USB, UPGRADE AVID LIQUID 7 -SP2, NV-GS250


piątek, 8 września 2006, 08:01
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 17 marca 2005, 13:59
Posty: 1629
Lokalizacja: Ruda Śląska
Post Re: Problem z menu
Mam UMF 4.0 i gdybym w tym pojawił się taki problem, to bym pomyślał, że program koduje ponownie mpeg2 dla innych ustawień. Powinieneś moim zdaniem zmienić domyślne ustawienia w programie do authoringu tak, aby ponownie nie przeliczał do mpeg2 z innymi parametrami. Jeśli jest opcja wykluczająca ponowne przeliczanie, to zaznacz ją. Ponadto przyjrzyj się uważnie domyślnym ustawieniom programu - czy nie powodują np. powtórnego kodowania z mniejszym bitrate. Pozdrawiam

[ Dodano: Pią Wrz 08, 2006 9:10 am ]
Nie zgadzam się z Pedro, jeśli masz Procodera, to po kiego diabła masz kodować programem do authoringu 8O . Poza tym to, czy zakodowany materiał jest w CBR czy VBR nie determinuje sytuacji, że pogarsza się jakość przy tworzeniu DVD. Może to mieć jednak znaczenie wówczas, gdy np. mpeg2 zakodowany jest Procoderem w VBR, a np. domyślne ustawienia programu do authoringu są CBR, co powoduje niepotrzebne ponowne przeliczanie.

_________________
Panasonic Lumix G7 + Vario 12-35 f2.8, Panasonic Lumix G7 + Vario 14-140 f3.5-5.5, Gimbal Feyju MG Lite, Adobe Production Premium CS 5.5.


piątek, 8 września 2006, 08:04
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: wtorek, 1 sierpnia 2006, 23:06
Posty: 23
Post 
Kodowałem ze stałym bitrate w Procoder. Jeżeli miałbym wyeksportować do AVI tak jak mówi Pedro79 to w opcjach eksportu do AVI DV zaznaczyć jakąś kompresje czy bez kompresji


piątek, 8 września 2006, 10:11
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 26 marca 2003, 09:51
Posty: 483
Lokalizacja: Kozienice
Post 
W UDVDMF5 zaznacz opcję w ustawieniach - Do not convert compliant.

Pozdrawiam

_________________
Stanisław


piątek, 8 września 2006, 11:16
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: wtorek, 1 sierpnia 2006, 23:06
Posty: 23
Post 
Tak też zrobię. Dzięki.


piątek, 8 września 2006, 11:21
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 17 marca 2005, 13:59
Posty: 1629
Lokalizacja: Ruda Śląska
Post 
switkowski1 napisał(a):
W UDVDMF5 zaznacz opcję w ustawieniach - Do not convert compliant.

Pozdrawiam


x2 :mrgreen:

_________________
Panasonic Lumix G7 + Vario 12-35 f2.8, Panasonic Lumix G7 + Vario 14-140 f3.5-5.5, Gimbal Feyju MG Lite, Adobe Production Premium CS 5.5.


piątek, 8 września 2006, 12:00
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 20 września 2005, 15:01
Posty: 629
Post 
Propozycja Star jest również jak najbardziej poprawna.
Ja tylko przytoczyłem możliwości. OGÓLNIE: obniżenie jakości nastąpi jeśli materiał będzie ponownie kompresowany do mpeg2 w programie do Authoring DVD z innymi ustawiniami niż plik wejsciowy mpeg2, tj. inne ustawinia bitrare, czy inny rodzaj kodowania CBR, VBR itd.
Myśle, wyjaśnilismy wszelkie wątpliwości.

P.S. Jezeli Procoder potrafi lepiej kodowac do mpeg2 (lepsza jakość) niż program do Authoring DVD to oczywiście metoda Star będzie lepsza. Przy zaznaczeniu opcjiw programie do Authoring DVD aby nie dokonywał ponownej kompresji do mpeg2.

_________________
AMD64/3000, Gigabyte KN8-Ultra9,1,5GB RAM, 2*200GB SEGATE, GF6600GT/128, Pionieer 111DBK 1.23, Chieftec 420W, WIN XP SP2, PS10+ 10.6 -700USB, UPGRADE AVID LIQUID 7 -SP2, NV-GS250


piątek, 8 września 2006, 23:11
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 8 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 4 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL