Teraz jest środa, 15 sierpnia 2018, 00:08




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 27 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 Synchronizacja audio/video problem 
Autor Wiadomość
Bywalec
Bywalec

Dołączył: poniedziałek, 24 stycznia 2005, 15:49
Posty: 22
Post Synchronizacja audio/video problem
Witam, posiadam urzadzenie Dazzle 120 do zamiany sygnału analogowego video do formatu Mpeg2 (sprzętowo) i po tej operacji mam plik mpeg2 zgrany obraz i dzwięk jest ok. W momencie przycięcia tego pliku w edycji Studio 9 lub Ulead Dvd Moviefactory i stworzeniu plików w formacie DVD następuje rozjechanie dzwięku z obrazem.Nie robiąc nic z tym plikiem Mpeg2 i tworząc pliki w formacie Dvd wszystko jest ok. Proszę o pomoc bo mam do zgrania 40 kaset video 8 :)


piątek, 6 października 2006, 22:15
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 26 czerwca 2006, 14:12
Posty: 635
Post 
edycja w mpeg2 :/ brrrr zawsze mnie to boli... wydaje mi sie ze chodzic moze o to ze dzwiek podczas zgrywania mzoe nie byc constant bitrate lub obraz... nie bawilem sie takim czyms nigdy ale jezeli sa 2 mozliwosci zgrywania do mpg2 tzn constant bitate i avarge bitrate to sproboj z tym cos pomieszac, zamienic zrobic odwrotnie, skozystac z innej kompresji dzwieku, rozdzielic obraz z dzwiekim i polaczyc go ponownie... ciezko powiedziec

_________________
:mrgreen:


piątek, 6 października 2006, 22:56
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: poniedziałek, 24 stycznia 2005, 15:49
Posty: 22
Post Dane pliku mpeg2
video zgrywa sie do takiego formatu jak na zdjeciu, brak możliwości zmiany


piątek, 6 października 2006, 23:36
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 26 czerwca 2006, 14:12
Posty: 635
Post 
zrobilem probke w identycznej kompresji zedytowalem w ulead dvd mowie factory, zrobilem z tego obraz w iso i jest ok.... hmmm dziwne... pomysle jeszcze ale komputery to czasem zagadki nie z tej ziemi.

PS: a na pewno w ustawieniach do ponownej rekompresji masz ustawiony tak sam dzwiek? czyli mpeg 1 224kbps?

_________________
:mrgreen:


piątek, 6 października 2006, 23:46
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: poniedziałek, 24 stycznia 2005, 15:49
Posty: 22
Post 
jeżeli tego pliku wogóle nie obrabiam (np. nie skracam) i robię z tego authoring DVD to wszystko jest ok, jakakolwiek ingerencja w mpeg2 w ten plik powoduje rozjechanie, próbowałem to na różnych kompach, może jakiś błąd popełniam


sobota, 7 października 2006, 00:03
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 20 września 2005, 15:01
Posty: 629
Post 
To jest właśnie powód dla którego najlepiej zgrywac w jak najmniej stratnych formatach np AVI(DV)dl dalszego montazu. Mpeg2 do zgrywania bez montazu owszem ale przy dalszej edycji to czasem temat nie do ugryzienia. Może samym powodem był błąd przy kompresji. Jezeli dzieje się to na różnych komputerach z tym samym plikiem to już jest jeden z powodów dla których należałoby podejżewać urządzenie. Czy masz zainstalowany poprawny sterownik do tego urządzenia
http://pl.pin.deepend.cz/index.php?page=99&id=51
zastanawia mnie jeszcze jedno czy to urzadzenie pracuje na USB1.0 czy 2.0 bo na 1.0 to chyba nei podoła z pełnym PAL i mpeg2.
Jesli chodzi o Studio 9 to polecam 9.3 lub max 9.3.5 wyższe wersje sa bardziej niestabilne i mocniej obciążają system.

_________________
AMD64/3000, Gigabyte KN8-Ultra9,1,5GB RAM, 2*200GB SEGATE, GF6600GT/128, Pionieer 111DBK 1.23, Chieftec 420W, WIN XP SP2, PS10+ 10.6 -700USB, UPGRADE AVID LIQUID 7 -SP2, NV-GS250


sobota, 7 października 2006, 00:20
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: poniedziałek, 24 stycznia 2005, 15:49
Posty: 22
Post 
wszystko mam zainstalowane,zrzut idzie po usb 2.0 i wszystko jest ok do momentu gdybym chciał ten plik przyciąć ponieważ ma powyżej 4,7 Gb i po zrobieniu formatu DVD jest kicha


sobota, 7 października 2006, 00:27
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 20 września 2005, 15:01
Posty: 629
Post 
Skoro kompresujesz film do mpeg2 to bez sensu przy tworzeniu DVD w UVMF kompresować materiał ponownie (obniżasz jakość) zaznacz opcję bez ponownej kompresji do mpeg2, albo jeżeli jest to powyżej 4,7GB to zgrywaj z niższym bitrare i najlepiej stałym.
Dzwiek przy zgrywaniu ustawiasz jako PCM? Ustaw PCM 48kHz/16bit.

_________________
AMD64/3000, Gigabyte KN8-Ultra9,1,5GB RAM, 2*200GB SEGATE, GF6600GT/128, Pionieer 111DBK 1.23, Chieftec 420W, WIN XP SP2, PS10+ 10.6 -700USB, UPGRADE AVID LIQUID 7 -SP2, NV-GS250


sobota, 7 października 2006, 00:37
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: poniedziałek, 24 stycznia 2005, 15:49
Posty: 22
Post 
Nietsety Dazzle 120 zgrywa materiał z takimi parametrami i nic nie można zmienić. Jeszcze jedno dlaczego nagrywając taki duży plik mpeg2 na płytę odtwarzacz stacjonarny widzi tylko ok. 20 min (więc w żaden sposób nie mpgę dokonać cyfryzacji materiału analogowego)........... Skoro jest plik zgrany w parametrach DVD to dlaczego przy autoringu to sie rozsypuje jeżeli przy edycji coś się zmieni w tym pliku (skrócenie tego pliku)


sobota, 7 października 2006, 09:06
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 20 września 2005, 15:01
Posty: 629
Post 
Nie za bardzo rozumiem ostatnią wypowiedź, napisz dokładnie z jakimi parametrami przechwytujesz materiał i wjakim programie (wersja x.x.x, oraz sprzęt). Sprawa ogólnie wygląda tak jeżeli chesz zmieścić 60min na DVD to dajesz 8000kbs 90min 6000kbs (kodowanie stałe CBR) czasu powyżej 1,5h nie polecam.Przechwytuj z takim bitrare taką długośc materiału jaką będziesz póżniej wyprowadzał na DVD jezeli nie będzie modyfikowana lub daruj przechwyt w mpeg2 i zacznij AVI(DV) np kodek Panasonic DV (free). Może problemem jest zapis materiału na dysk twardy jezeli posiadasz dwa dyski zapisuj materiał na inny dysk fizyczny niz System i Pinnacle, oraz dokonaj defragmentacji.

_________________
AMD64/3000, Gigabyte KN8-Ultra9,1,5GB RAM, 2*200GB SEGATE, GF6600GT/128, Pionieer 111DBK 1.23, Chieftec 420W, WIN XP SP2, PS10+ 10.6 -700USB, UPGRADE AVID LIQUID 7 -SP2, NV-GS250


sobota, 7 października 2006, 10:13
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: poniedziałek, 24 stycznia 2005, 15:49
Posty: 22
Post 
mam zewnętrzne urzadzenie które sprzetowo zamienia video analog do Mpeg2 współpracuje tylko ze Studio 9, a włąściwości pliku mpeg2 masz podane na zdjęciu


sobota, 7 października 2006, 12:27
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 20 września 2005, 15:01
Posty: 629
Post 
Więc policz ile możesz przechwycic materiału, aby móc zapisać na płycie DVD, albo nei przechwytuj dalej pliku jezeli osiągnie około 4GB.

_________________
AMD64/3000, Gigabyte KN8-Ultra9,1,5GB RAM, 2*200GB SEGATE, GF6600GT/128, Pionieer 111DBK 1.23, Chieftec 420W, WIN XP SP2, PS10+ 10.6 -700USB, UPGRADE AVID LIQUID 7 -SP2, NV-GS250


niedziela, 8 października 2006, 09:24
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 26 czerwca 2006, 14:12
Posty: 635
Post 
Pedro79 napisał(a):
czasu powyżej 1,5h nie polecam.
Czemu? z dobrym encoderem jak np CCE + wprawa w jego obsludze i mozna wycisnac 2g25min na 1 plycie. Przecietny klient nie zauwazy niczego do czego moglby sie doczepic.

Wracajac do tematu, Pedro ale jemu chodzi oto ze chce sobie czasem cos przyciac itd i pojwia sie ten problem... niestety nie potrafie pomoc ciezko na odleglosc takie cos wybadac bo to trzeba by siedziec i kombinowac z roznymy rekompresjami itd.

_________________
:mrgreen:


niedziela, 8 października 2006, 10:07
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 20 września 2005, 15:01
Posty: 629
Post 
Zgacza sie jesli chodzi o kompresję i czas 2h ale przy ustawieniach z stałym bitrare i kodekiem np Pinnacle itp to raczej nie byłbym zadowolony. Stąd za średni poziom do przyjęcia w ogólnych warunkach 90min max,(biorac pod uwage programy jakie wymienił autor), ale np uzywajac programiku DVD Shrink mozna wyciągnąc naprawdę dobra jakośc i to własnie z materiałem 2h a nawet i 2h30min. Zgadzam się z Toba ale w tym już trzeba wprawy i trochę prób, oraz oczywiście dobrej jakości materiał źródłowy.

Wracając do problemu autora to sam ciężko zachodze w głowę co może być tego powodem. Spróbowałbym jeszcze odinstalowac wszelkie kodeki audio video i użycie tylko tego co używa dany program. Np Pinnacle nei lubi obecności innych kodeków i to jest czesty problem rozjezdżania dźwięku z obrazem. Sprawdziłbym tez obciążenie procesora podczas zgrywania materiału, jezeli obciążenie dochodzi do 100% sprżet może się nei wyrabiać. Sprawdziłbym tez czy nei pasożytują programy w tle, choć jak pisał autor na innym programie tez tak się dzieje. Ostatecznei zainstalwoałbym system od nowa z SP2 program do obróbki i nic więcej, zgrał i spróbował czy da utworzyć DVD bez przeszkód.

_________________
AMD64/3000, Gigabyte KN8-Ultra9,1,5GB RAM, 2*200GB SEGATE, GF6600GT/128, Pionieer 111DBK 1.23, Chieftec 420W, WIN XP SP2, PS10+ 10.6 -700USB, UPGRADE AVID LIQUID 7 -SP2, NV-GS250


niedziela, 8 października 2006, 11:53
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: poniedziałek, 24 stycznia 2005, 15:49
Posty: 22
Post 
Nie wiem czy mnie do końca rozumiecie. Więc jeszcze raz jeżeli z tego otrzymanego pliku mpeg2(z parametrami jak na zdjęciu)utworzę płytę DVD na dysku komputra (poniewaz ta wielkość nie mieści się na płycie) to z dzwiękiem jest wszystko ok. Natomiast jeżeli chcę materiał skrócić w Studio 9 lub Ulead DVD MF w edycji i nagram postać DVD to wtedy jest dzwięk rozjechany


niedziela, 8 października 2006, 13:26
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 27 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL