Teraz jest środa, 15 sierpnia 2018, 15:39




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 
 Ulead Workshop 2 brak polskich czcionek 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: czwartek, 21 grudnia 2006, 01:46
Posty: 8
Post Ulead Workshop 2 brak polskich czcionek
Witam.
Pracuję na Uleadzie od niedawna i mam problem z polskimi czcionkami, po prostu ich brak. Co zrobić by były???????
Oraz jak zrobić podwójne menu do płytki, czyli startuje pierwsza plansza a na niej chaptery "start filmu" oraz "wybór scen".
Po na ciśnięciu Start filmu, wiadomo rozpoczyna się, a po wybraniu "Wybór scen" wchodzimy na drugie menu z chapterami do scen filmu.


wtorek, 2 stycznia 2007, 01:01
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 8 maja 2006, 23:12
Posty: 259
Lokalizacja: Marcinkowo - Mazury
Post 
xpliszek napisał(a):
mam problem z polskimi czcionkami, po prostu ich brak. Co zrobić by były???????

Na początek musisz wybrać czcionkę która posiada polskie znaki np. Times New Roman
Wciskasz i trzymasz Shift + tylda + a = ą
Jeżeli chceesz wielką litere to uaktywniasz CapsLock a następnie Shift+tylda+a

Co do Chapterów to nie znalazłem takiej opcji, być może źle szukałem. Może Inni coś podpowiedzą.


wtorek, 2 stycznia 2007, 10:00
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 17 lipca 2005, 12:04
Posty: 549
Lokalizacja: Kraków
Post 
xpliszek napisał(a):
Oraz jak zrobić podwójne menu do płytki, czyli startuje pierwsza plansza a na niej chaptery "start filmu" oraz "wybór scen".
Po na ciśnięciu Start filmu, wiadomo rozpoczyna się, a po wybraniu "Wybór scen" wchodzimy na drugie menu z chapterami do scen filmu.


W workshopie dziala to troche inaczej niz w rodzimym movie factory. Nic nie jest automatycznie linkowane (no moze z wyjatkiem niektorych przyciskow np. home) - wszystkie przyciski musisz podlinkowac (przyporzadkowac) poszczegolnym klipom lub chapterom osobiscie metoda "przeciagnij i upusc". Taki sposob daje pelna dowolnasc przy tworzeniu menu. menu , ktore chcesz tworzysz nastepujaco:

1. przeciagasz na "content window" klip wideo i tworzysz rozdzialy (chaptery)
2. przechodzisz do zakladki "menu" i znowu przeciagasz dwa szableny menu - jeden bedzie glownym drugi chapterowym.
3. zaznaczasz menu glowne (dwuklik) aby pojawilo sie w glownym oknie programu. Teraz jesli korzystales z gotowych szblonow musisz zmienic je tak aby byl napis "start" oraz "rozdzialy".
4. teraz zostaje tylko podlinkowac. Z content window (ponizej glownego okna programu) przeciagasz menu 2 (rozdzialowe) do napisu "rozdzialy" teraz program wie, ze po nacisnieciu "rozdzialy ma przejsc do menu 2 rozdzialowego. Nastepnie przeciagasz caly klip do napisu "start filmu". teraz program wie, ze po nacisnieciu "start filmu" ma zaczac odtwarzac film.
5. teraz trzeba podlinkowac menu rozdzialowe. Znowu dwuklik na drugim menu, aby pojawilo sie w oknie glownym. I to sama metoda przeciagasz stworzone wczesniej rozdzialy (sa one widoczne w chapter list po prawej stronie okna glownego) do odpowiednich okienek lub napisow w menu. Jeszcze mozna sprawdzic czy po nacisnieciu przycisku "home" taki rysunek domku powraca do menu glownego - powinno tak byc poniewaz program akurat to robi automatycznie. Jesli nie to przeciagasz menu startowe na ten rysuneczek.

I to wszystko jak widzisz metoda bardzo prosta i stwarzajaca wiele nieograniczonych mozliwosci. Podlinkowac mozesz dowolny element np. ruchomy gif.

Co do polskich czcionek to jest jescze drugi sposob. Piszesz potrzebny tekst w dowolnym edytorze np word. Potem kopiujesz go Ctrl+C i wklejasz w workshopie Ctrl+V. Dziala pod warunkiem takim samym jak w wordzie, ze wybrana czcionka ma polskie litery np:ARIAL.

_________________
Oprogramowanie: Sony Vegas Movie Studio Hd Platinum 10, Sony DVD Architect Studio 5, Komputer: P4 3Ghz HT, 1024Mb Ram, 2xHdd, Geforce 5200, Win XP SP3, Panasonic NV-GS75.


wtorek, 2 stycznia 2007, 11:01
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: czwartek, 21 grudnia 2006, 01:46
Posty: 8
Post odp
wielkie dzięki


środa, 3 stycznia 2007, 00:34
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 7 maja 2009, 01:20
Posty: 53
Post Re: Ulead Workshop 2 brak polskich czcionek
Dzięki!


poniedziałek, 12 października 2009, 17:14
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 maja 2003, 04:24
Posty: 3412
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Post Re: Ulead Workshop 2 brak polskich czcionek
DiscoLED popełniasz jeden jak bardzo ważny błąd (tak na szybko zobaczyłem) aby utworzyć link "Start" nie przeciągamy do niego cały klip, lecz pierwszy chapter na "kliszy" chapterów, dzięki temu proces kompilowania menu trwa znacznie krócej.
Jestem maniakiem Worskshopa 2 i tutaj przetrenowałem już chyba wszystko co tylko można :mrgreen:
Po za tym świetnie to wszystko wytłumaczyłeś.

_________________
Film jest jak seks: gdy nie ma uczucia, nawet technika nie pomoże
Pytania na pw. - tylko osobiste nie związane z forum!


wtorek, 13 października 2009, 18:07
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL