Teraz jest wtorek, 14 sierpnia 2018, 22:12




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 15 ] 
 DVD ARCHITECT 4.0 problem z odtwarzaniem na stacjonarnym dvd 
Autor Wiadomość
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 2 lutego 2005, 23:40
Posty: 1159
Post DVD ARCHITECT 4.0 problem z odtwarzaniem na stacjonarnym dvd
Witam
mam taki mały problem a mianowicie
w dvd architect 4.0 robie menu nagrywam na płytke iii
w odtwarzaczu w kompie jest ok tzn film sie odtwarza moge go przewijac do przodu, tylu przeskakiwac rozdziałami a
w dvd stacjonarnym wiesza mi sie plytka. Nie moge przewijac nie moge przeskakiwac rozdziałami. co wiecej pokazuje czas ze sie zmienia ze przeskoczył do nastepnego rozdziału ale nic poza tym. obraz i dzwiek stoja w miejscu.
moze wie ktos o co chodzi. co zrobic zeby bylo super
pozdrawiam
Tomem


wtorek, 16 stycznia 2007, 18:27
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: niedziela, 1 stycznia 2006, 00:03
Posty: 25
Lokalizacja: maz
Post 
:lol: zrob menu ustaw rozdziały i przelicz w architekcie powinno pomoc?

[ Dodano: Wto Sty 16, 2007 6:40 pm ]
tzn. Make dvd-prepare-dalej-optimize-zakładka video1-use default bitare = yes (kazdy ze spisu po lewej pokolei) mi pomogło


wtorek, 16 stycznia 2007, 18:31
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 2 lutego 2005, 23:40
Posty: 1159
Post 
dzieki za odpowiedz
ale niebardzo wiem o co chodzi z tym przeliczaniem
moze troszke jasniej :cry:


wtorek, 16 stycznia 2007, 18:44
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: niedziela, 1 stycznia 2006, 00:03
Posty: 25
Lokalizacja: maz
Post 
przy tworzeniu dvd w architekcie można albo
dołączyć pliki dodać menu itd bez optymalizacji szybko nagrać płyte (tak pewnie robiłeś).

dołączyć pliki dodać menu itd nastepnie make dvd i w oknie gdy sa wyswietlane wiadomosci(review massage list) kliknąć optimize pojawia sie ustawiemia bitare itd.
po prawej masz spis plikow i teraz klikając kolejno pliki. w zakładce video (prawa strona) masz rekompres settings ustaw we wszystkich plikach na yes.
bedzie to troche trwało ale płyta powinna byc ok. pozdrawiam

[ Dodano: Wto Sty 16, 2007 6:58 pm ]
sorry spis plików jest po lewej


wtorek, 16 stycznia 2007, 18:57
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 2 lutego 2005, 23:40
Posty: 1159
Post 
dzieki za odpowiedz
juz sie robi zobaczymy jaki bedzie efekt
mam teraz inne pytanko
dlaczego ma sie to wszystko rozkompresowac
skoro mam plik wyrenderowany do m2p z procodera bit rate 6000 to co mu nie odpowiada?
ze trzeba to teraz rozkompresowac
mozesz to jakos wyjasnic????
nagranie filmu 1,5 godziny bedzie trwało strasznie dlugo
Tomek


wtorek, 16 stycznia 2007, 19:21
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: niedziela, 1 stycznia 2006, 00:03
Posty: 25
Lokalizacja: maz
Post 
miałem taki problem jakis cza temu nie wiem dlaczego zauważyłem że z krótkimi filmami jest ok ale dłuższymi niż ok. 40 min przy zmianie chaptera sie tnie, jestem raczej praktykiem niż teoretykiem ale myślę że jest to związane z zapisem informacji o położeniu chapterów w video.


wtorek, 16 stycznia 2007, 20:15
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 2 lutego 2005, 23:40
Posty: 1159
Post 
test zrobiony
sprawdzałem na 3 dvd stacjonarnych i na jednym tylko jest ok
na reszcie sie zacina jak przedtem
Moze jakas inna rada, bo nie wierze ze taki programik to jest szajs!!!
Pozdrawiam


wtorek, 16 stycznia 2007, 20:16
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 16 lutego 2005, 09:35
Posty: 396
Lokalizacja: Jaworzno
Post 
Pliki filmowe lub rozdziały nie mogą być tak długie (tu 40min.) .Muszą być pocięte , wstawione markery . Z moich przejść z tym tematem 35 min. też źle chodzi . Najlepiej pociąć tak gdzieś po 20 min. I nie ma znaczenia w jakim programie robimy authoring . Sami zerknijcie co ile są robione rozdziały w filmach komercyjnych .Temat był już wałkowany nie raz .


wtorek, 16 stycznia 2007, 21:31
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 2 lutego 2005, 23:40
Posty: 1159
Post 
eeee nagrywam film ok 5 minutowy, wiec nie jest to problem długosci filmu
poza tym w ulaed moge zrobic dwa rozdzialy na f problemuilm 1,5 godziny i nie ma problemu, nic sie nie tnie


wtorek, 16 stycznia 2007, 21:43
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 25 września 2006, 12:33
Posty: 264
Lokalizacja: Warszawa
Post 
kamitomi napisał(a):
test zrobiony
sprawdzałem na 3 dvd stacjonarnych i na jednym tylko jest ok
na reszcie sie zacina jak przedtem
Moze jakas inna rada, bo nie wierze ze taki programik to jest szajs!!!
Pozdrawiam


Witam !
Używam Architecta już długo i żadnych problemów. Z tego co piszesz jakość wypalania dysku jest wątpliwa a nie soft. Jeśli odtwarzasz na napędzie kompa, na którym wypaliłś dysk to musi być ok :!:
Próba z trzema stacjonarnymi odtwarzaczami potwierdza moje przypuszczenia. Radzi sobie ten, który ma najlepszą korekcję błędów. W przeszłości miałem podobny problem z nagrywarką DVD.
Spróbuj wsawić inny napęd ( np. pożyczony ) i nagrywać z mniejszą szybkością.
Pozdrawiam

_________________
Amatorsko pracuję na:
Kamera : Sony HDR-AX2000E, Edycja : SONY Vegas Pro 11; PC : Win 7- 64 bit; IntelCore i7; RAM: 24 GB DDR3


środa, 17 stycznia 2007, 09:42
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 17 lutego 2005, 12:23
Posty: 629
Post 
Cezar2222 napisał(a):
zrob menu ustaw rozdziały i przelicz w architekcie powinno pomoc?


Takie rozwiązanie problemu to nie rozwiązanie skoro jest juz plik m2p to nie mozna bawić się drugi raz w przeliczanie (tylko pogorszysz jakość).


Cytuj:
Pliki filmowe lub rozdziały nie mogą być tak długie (tu 40min.) .Muszą być pocięte , wstawione markery . Z moich przejść z tym tematem 35 min. też źle chodzi . Najlepiej pociąć tak gdzieś po 20 min. I nie ma znaczenia w jakim programie robimy authoring . Sami zerknijcie co ile są robione rozdziały w filmach komercyjnych .Temat był już wałkowany nie raz .


Nie jest dobrze (wiem z własnego doświadczenia) dawać więcej niż 25 rozdziałów w filmie (przynajmniej mi) film z 25 chaptera przeskakiwał na menu, czyli nie odtwarzał się do końca.

Pozdrawiam

_________________
Powoli do celu...


środa, 17 stycznia 2007, 11:29
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 2 lutego 2005, 23:40
Posty: 1159
Post 
Witam
To nie jest problem nagrywarki ani zadnego dvd. poniewaz gdy nagrywam w innym programie to jest ok.
po drugie juz wiem napewno ze jest to problem pliku wejsciowego do architecta m2p. nie wiem dlaczego ale z tymi plikami sie tnie.
jak wrzuce avi, mpeg, mv2 itd chodzi bez zarzutu.
pozdrawiam
Tomek


środa, 17 stycznia 2007, 13:00
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: poniedziałek, 20 września 2004, 13:59
Posty: 51
Lokalizacja: Kalisz
Post 
Panowie proszę o pomoc. Konwertuje film do formatu DVD w DVD Architect 3.0 i później gdy oglądam na stacjonarnym odtwarzaczu DVD to, gdy kamera sie szybko przesuwa widać wyraźne skoki obrazu. Na kompie jest ok.
Bitrate chyba nie jest zbyt niskie bo całośc ma trochę ponad 2 godziny a wiem z doświadczenia, że 3 godziny spokojnie na płytkę wchodzą. Poniżej screen z ustawieniami. Proszę o pomoc.

_________________
Canon MVX200i, SONY HDR-CX130E


wtorek, 13 marca 2007, 23:50
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 29 lipca 2004, 21:33
Posty: 932
Lokalizacja: Poznań
Post 
MirekM napisał(a):
Pliki filmowe lub rozdziały nie mogą być tak długie (tu 40min.) .Muszą być pocięte , wstawione markery . Z moich przejść z tym tematem 35 min. też źle chodzi . Najlepiej pociąć tak gdzieś po 20 min. I nie ma znaczenia w jakim programie robimy authoring . Sami zerknijcie co ile są robione rozdziały w filmach komercyjnych .Temat był już wałkowany nie raz .

Co za bzdury opowiadasz? 8O Co ma długość chapterów do zacinania się płyt? Od kiedy to programy do authoringu narzucają tego typu ograniczenia? Wprawdzie nie znam DVD Architect ale pracuje w Adobe Encore i Workshopie i nie wyobrazam sobie tworzenia projektu w którym był bym ograniczony przez program do długosci chapterów.
Do Kamitomi: Powiedz na jakich płytach nagrywasz? Może masz wysłuzoną nagrywarkę. Swojego czasu były duże problemy z nagrywarkami Lite-On


środa, 14 marca 2007, 08:51
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 25 września 2006, 12:33
Posty: 264
Lokalizacja: Warszawa
Post 
Wiesiek1 napisał(a):
Panowie proszę o pomoc. Konwertuje film do formatu DVD w DVD Architect 3.0 i później gdy oglądam na stacjonarnym odtwarzaczu DVD to, gdy kamera sie szybko przesuwa widać wyraźne skoki obrazu. Na kompie jest ok.
Bitrate chyba nie jest zbyt niskie bo całośc ma trochę ponad 2 godziny a wiem z doświadczenia, że 3 godziny spokojnie na płytkę wchodzą. Poniżej screen z ustawieniami. Proszę o pomoc.


Witam !
Miałem podobne problemy. Okazało sie że wina leży w odtwarzaczu DVD. Takie zjawisko występuje często gdy korzysrtamy z cyfrowego wyjśćia z odtwarzacza tj HDmi. - problemy moga występować w związku z dynamicznym przeskalowaniem obrazu.
Jeśli używasz wyjścia cyfrowego to zrób próbę z wyjściem analogowym np. Componenet lub SVHS.
Powodzenia

_________________
Amatorsko pracuję na:
Kamera : Sony HDR-AX2000E, Edycja : SONY Vegas Pro 11; PC : Win 7- 64 bit; IntelCore i7; RAM: 24 GB DDR3


środa, 14 marca 2007, 10:10
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 15 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 6 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL