Teraz jest czwartek, 16 sierpnia 2018, 22:31




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ] 
 Jakie Programu do authoringu polecacie? 
Autor Wiadomość
Bywalec
Bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 6 stycznia 2007, 17:46
Posty: 54
Lokalizacja: Warszawa - Ursynów
Post Jakie Programu do authoringu polecacie?
Witam,
Mam proste pytanie. Pracuje od blisko roku finalizujac mniej lub bardziej zlozone plyty w encore (2.0).

Czy macie moze do polecenia jakis inni program, lepszy/latwiejszy/wydajniejszy, na ktorym Wam zwyczajniem sie lepiej pracuje?

Glwonie chodzi mi o mnogosc opcji manualnych ustawien.

Pytam, gdyz ogolnie jestem dosc oswojony ze sfera adobe, i zachcialem na boku poznac jakas alternatywe.

_________________
http://www.fastmedia.com.pl - wynajem sprzetu filmowego i video warszawa


niedziela, 25 lutego 2007, 01:51
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 28 listopada 2004, 11:51
Posty: 1053
Lokalizacja: WADOWICE
Post 
Kolejne pytanie powielane od kilku miesięcy. Jest funkcja szukaj tam naprawdę wiele można znaleść na ten temat. Nie ma 3in1 albo stosujesz prosty typu workshop albo zaawansowany, dzięki czemu masz wpływ na to, co robisz z DVD i tu polecam to co masz czyli encora 2.0 (pracuję na min i nie mam z nim żadnych problemów) albo DVD Architekt.

_________________
Z życiem, jak ze sztuką w teatrze: ważne, nie jak długo trwa, ale jak jest zagrana

http://www.tokksa.pl
http://www.tokksa.pl/wild.php
http://www.facebook.com/pages/Tokksa/14 ... 140?v=wall

http://vimeo.com/tokksa
http://vimeo.com/tokksawild/videos


niedziela, 25 lutego 2007, 10:42
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 29 lipca 2004, 21:33
Posty: 932
Lokalizacja: Poznań
Post 
TOKKSA napisał(a):
pracuję na min i nie mam z nim żadnych problemów

Witam
Tak przy okazji podłącze sie pod ten wątek. Powiedz mi proszę Tokksa czym Ty kodujesz materiał? Czy robisz to z poziomu Encore'a czy kodujesz materiał w jakims zewnętrznym programie i w Encore tworzysz tylko Menu i wypalasz?
Pytam dlatego iż często gdy mam materiał kodowany Procoderem i potem wciągam taki plik do Encore'a to nie ma dźwięku. Z Avi DV nie ma problemu. Nie wiem czy robie gdzieś problem w ustawieniach Procodera (choć watpię) czy Encore różnie radzi sobie z plikami kodowanymi zewnętrznymi programami. Zaznaczam, że dzieje sie to nie za kazdym razem. Czasem gdy nie ma dźwięku wystarczy zamknąć Encore i właczyc ponownie, choć nie zawsze i to pomaga.

Pozdrawiam
Maciej


niedziela, 25 lutego 2007, 13:20
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 6 marca 2005, 21:21
Posty: 343
Lokalizacja: Poznań
Post 
Wprawdzie nie do mnie było skierowane pytanie, ale pozwolę sobie podsunąć pewien "workaround" dla Twego problemu. Najpierw na timeline wrzuć oryginalny DV AVI wraz z dźwiękiem, trzymając CTRL kliknij na ścieżce wideo zaznaczjąc ją. Następnie usuń tę ścieżkę. Zostaje tylko dźwięk z DV AVI. Teraz w miejsce usuniętego obrazu osadź strumień video (m2v) utworzony wcześniej w procoderze. W ten sposób obraz masz z procodera, a dźwięk z AVIka. :-)

_________________
Pozdrawiam Richi_TDI


niedziela, 25 lutego 2007, 13:39
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 29 lipca 2004, 21:33
Posty: 932
Lokalizacja: Poznań
Post 
Richi_TDI napisał(a):
Wprawdzie nie do mnie było skierowane pytanie, ale pozwolę sobie podsunąć pewien "workaround" dla Twego problemu.

Faktycznie Work around :D Aczkolwiek takiego rozwiązania nie próbowałem. Pytanie tylko czy Encore nie bedzie próbował ponownie kodować ściezki audio? Nie mam dzisiaj czasu aby wypróbować tą metodę. Mnie jednakże zastanawia dlaczego Encore tak słabo radzi sobie z plikami m2v a taki prosty program jak Workshop nie robi żadnych problemów.
W każdym razie dzięki za odpowiedź.

Miłego Dnia

_________________
Intel Core2 QUAD Q9550, Gigabyte GA-EP45T-DS3R, Ram 8GB Corsair DDR3 1333MHz, Nvidia GForce 9800 GT, Windows 7 Pro 64bit, APP CS6.
_______________________
http://www.mmstudio.net.pl
http://www.facebook.com/produkcjafilmowa


niedziela, 25 lutego 2007, 14:25
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 9 lipca 2004, 16:18
Posty: 992
Post 
mmstudio napisał(a):
Pytanie tylko czy Encore nie bedzie próbował ponownie kodować ściezki audio?
to już zależy od ciebie :)
Cytuj:
Mnie jednakże zastanawia dlaczego Encore tak słabo radzi sobie z plikami m2v
ja tam nie mam żadnych problemów


niedziela, 25 lutego 2007, 15:34
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 29 lipca 2004, 21:33
Posty: 932
Lokalizacja: Poznań
Post 
-Damian- napisał(a):
mmstudio napisał/a:
Pytanie tylko czy Encore nie bedzie próbował ponownie kodować ściezki audio?
to już zależy od ciebie Smile

Fakt :D Trochę bezmyślnie napisałem
-Damian- napisał(a):
Cytat:
Mnie jednakże zastanawia dlaczego Encore tak słabo radzi sobie z plikami m2v
ja tam nie mam żadnych problemów

No widzisz. U mnie cały czas tak sie dzieje. Jesli u Ciebie działa dobrze to podejrzewam u mnie problem w systemie lub coś z kodekami.


niedziela, 25 lutego 2007, 18:09
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 28 listopada 2004, 11:51
Posty: 1053
Lokalizacja: WADOWICE
Post 
Powiem tak. Z reguły koduję z poziomu encora. Z premiera exportuję oddzielnie plik avi i oddzielnie audio. Tworząc menu dvd, w tle puszczam kodowanie samej ścieżki audio, oszczędzam na czasie jakieś 5-10min. Niby niewiele ale jednak coś. Po przygotowaniu całego menu puszczam rendering płyty i wtedy koduje się plik avi. Tak robię i czasowo wychodzi całkiem przyzwoicie. Jeżeli koduję w procederze to tylko plik avi. Plik wynikowy z procodera i ścieżkę audio importuję do encora i postępuję podobnie jak wyżej to opisałem.
Nadmienię, że to co napisał Richi_TDI też stosuję i sprawdza się świetnie.
Zarówno z plikami kodowanymi innym programem jak i dźwiękiem u mnie encor radzi sobie świetnie, bez problemowo.
Acha...dźwięk zawsze koduję w encorze do AC3, nigdy inny kodek-dlaczego, tak poprstu :wink:

_________________
Z życiem, jak ze sztuką w teatrze: ważne, nie jak długo trwa, ale jak jest zagrana

http://www.tokksa.pl
http://www.tokksa.pl/wild.php
http://www.facebook.com/pages/Tokksa/14 ... 140?v=wall

http://vimeo.com/tokksa
http://vimeo.com/tokksawild/videos


niedziela, 25 lutego 2007, 18:54
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 29 lipca 2004, 21:33
Posty: 932
Lokalizacja: Poznań
Post 
Dzięki wszystkim za odpowiedź.


niedziela, 25 lutego 2007, 19:15
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 6 marca 2005, 21:21
Posty: 343
Lokalizacja: Poznań
Post 
TOKKSA napisał(a):
Acha...dźwięk zawsze koduję w encorze do AC3, nigdy inny kodek-dlaczego, tak poprstu :wink:


To może ja wyjaśnię dlaczego warto właśnie tak rozbić.

1. AC3 daje nam pełną kompatybilność ze wszystkimi odtwarzaczami.
2. AC3 ma małą objętość - zostaje więcej miejsca na strumień video czy też menu lub inne dodatki.
3. PCM jest kompatybilny z odtwarzaczmi lecz zajmuje bardzo dużo miejsca.
4. MPEG ma małą objętość jednak są problemy z jego odtwarzaniem.

Dziękuję za uwagę. Dobranoc. :D

_________________
Pozdrawiam Richi_TDI


niedziela, 25 lutego 2007, 21:34
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 6 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL