Teraz jest poniedziałek, 20 sierpnia 2018, 21:16




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13 ] 
 z Vegasa do Architect-a -> transport? 
Autor Wiadomość
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 25 marca 2005, 03:39
Posty: 338
Post z Vegasa do Architect-a -> transport?
Mam pytanie czy da się przesłac zmontowany film z time line z sony Vegas7 do Architecta4 bez potrzeby zapisywania do pliku?

Bo aktualnie zrobiłem tak: z kamery DV do Vegasa (niewiem czy mozna ustawic inny format ale zgrało jako mpg) potem na time line montowanie i zapis do DV (do mpg zapisje ale bez dzwieku) i potem juz w Architect wrzucam te DV-ki jako rozdziały. Tylko potem pewnie przy tworzeniu DVD prog znowu przelicza do mpg.

Więc niewiem jak najlepiej to rozplanować :|

_________________
QX6700 2.66GHz@3.0GHz, DDR2 4x1024MB, Sapphire x1950xt 256Ram ViVo
LiteOn LH-20A1P, HDD SATA II 7200: 1000+320+250+250 & Sony Vegas


piątek, 30 marca 2007, 19:16
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 10 lutego 2006, 19:36
Posty: 660
Lokalizacja: WR
Post Re: z Vegasa do Architect-a -> transport?
exPredator napisał(a):
z kamery DV do Vegasa (niewiem czy mozna ustawic inny format ale zgrało jako mpg)


troche dziwne, bo powinno zgrywac do .avi (dv), chyba ze w wersji 7 sa jakies ustawienia...


sobota, 31 marca 2007, 00:17
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 16 lutego 2005, 09:35
Posty: 396
Lokalizacja: Jaworzno
Post 
Zacznijmy od tego , że zrzut to w programie VidCap (jest w katalogu Vegasa i tylko ikonkę daj na blat). W nim eksport do avi z podziałem na sceny . Montaż w Vegasie plików avi . Rendering i zapis do pliku (mpeg) . I tu w zależności czy chcesz stereo ,czy 5,1 dźwięk zapisujesz razem z obrazem (stereo) lub osobno AC3 (5,1) . Taka jest specyfikacja Architecta (patrz instrukcja). Poza tym grzebnij troszkę w działce Vegas bo ao dał to z obrazkami .


sobota, 31 marca 2007, 11:07
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 25 marca 2005, 03:39
Posty: 338
Post 
MirekM napisał(a):
...Poza tym grzebnij troszkę w działce Vegas bo ao dał to z obrazkami .


No własńie opierałem się o posta ao, i się zmieszałem bo wpierw w Render As jest zaznaczony MainConcept (mpg) a później w Render As zaznaczony jest PAL DV.
Pozgrywałem pliki niby z i bez przeplotu w jakości Good i Best i różnic nie widze.
Przeinstalowałem Vegasa - zrobie drogę pliku tak jak napisałeś.
Dziękuje.

_________________
QX6700 2.66GHz@3.0GHz, DDR2 4x1024MB, Sapphire x1950xt 256Ram ViVo
LiteOn LH-20A1P, HDD SATA II 7200: 1000+320+250+250 & Sony Vegas


poniedziałek, 2 kwietnia 2007, 00:07
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 16 lutego 2005, 09:35
Posty: 396
Lokalizacja: Jaworzno
Post 
Istotnym parametrem w przypadku kodowania do mpeg , jest bitrate (w zakładce video) niezłym i domyślnym w Architekcie jest 8 000 . Przy tym ustawieniu i pozostawieniu na tym parametrze (w Architekcie) sam Architekt nie powinien już mpeg-a dodatkowo przeliczać (o ile rozmiar wynikowy zmieści się na płytkę) . Dalej w zakładce video (Vegas) masz opcję przeliczania dwuprzebiegowego - two pass , istotna .


poniedziałek, 2 kwietnia 2007, 09:04
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 25 marca 2005, 03:39
Posty: 338
Post 
Zrobiłem tak jak radziliscie: zgrałem poprzez opcje Capture 60 min (VidCap - się nie sprawdza, bo jak podłączam kamerę to do wyboru zrzutu mam tylko Vegasa a jak dam anuluj to w ogóle nie wykrywa kamery). Zrzuciłem do MainConcept DV, potem podzieliłem na 8 plików (dodałem przejścia np. 1 obraz w 2 przechodzi poprzez paski - dziwne, bo na przejściach przeplot widać :x , popróbowałem też zabawy z sepią, z opcją niby 16:9 - to ogólnie jest ok) render do MainConcept MPG z jakością 8000 2-potoki, ale też niektóre na stałym 8000.
Takie pliki wrzucałem do Architecta i jak dałem rób DVD (bitrate 8000) to szok = 7 minut i płyta gotowa :) (dałem by płytę robiło na dysku, potem nagrywanie w nero)
Niemniej porobiłem coś nie tak w menu, bo podkład w menu był bez muzy, poza tym wciskając "next" na pilocie stacjonarnego wracał mi film do menu zamiast przeskakiwać do rozdziału 2 itd ;/

Mam też takie pytania:
1.Czy jest opcja, plugin, bardziej wymyślnych napisów (w DVD Architect są jakieś podstawowe możliwości) a przydały by się napisy w stylu 3D.
2.Obszar podświetlania by był dopasowany do kształtu np. strzałek a nie w postaci kwadratu - da się to jakoś edytować?

_________________
QX6700 2.66GHz@3.0GHz, DDR2 4x1024MB, Sapphire x1950xt 256Ram ViVo
LiteOn LH-20A1P, HDD SATA II 7200: 1000+320+250+250 & Sony Vegas


środa, 4 kwietnia 2007, 16:42
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 16 lutego 2005, 09:35
Posty: 396
Lokalizacja: Jaworzno
Post 
Facet nie opowiadaj bo VidCap jest ekstra - odpalasz bez Vegasa .
Co do Vegasa sprawdź jakie masz właściwości projektu (4-ty obrazek z postu ao) - tu nie chodzi o eksport ! W Architekcie sprawdź linki , bo zwykle trzeba ręcznie poprawić .


środa, 4 kwietnia 2007, 18:04
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 25 marca 2005, 03:39
Posty: 338
Post 
Mam ustawienia tak jak w poście "ao" - przeplot ustawiony na "none" - bo na TV 50Hrz nie powino być widać a przy tym efekcie było widac przeplot.
"ao" ma pokazane Capture z vegasa a to ten sam program co polecasz by osobno odpalać do zgrywania, więc na jakości nie trace - tyle że vegas jest odpalony.
Kolejne testowe wypalanie:
Wyczaiłem brak dźwięku w menu (samo się usuneło z architecta - pewnie za dużo klikałem ;))
Opcji by zrobić next rozdziału nie udało mi się zrobić - ale co gorsza każdy plik odtwarza się osobno a nie tak jak chciałem że leci 1 potem 2 potem 3 itd.
A tu po każdym pliku wraca do menu :(

_________________
QX6700 2.66GHz@3.0GHz, DDR2 4x1024MB, Sapphire x1950xt 256Ram ViVo
LiteOn LH-20A1P, HDD SATA II 7200: 1000+320+250+250 & Sony Vegas


środa, 4 kwietnia 2007, 23:52
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 16 lutego 2005, 09:35
Posty: 396
Lokalizacja: Jaworzno
Post 
Jest pomyłka na obrazku ao , ma być Field order : Lower field first - to też ważne .


czwartek, 5 kwietnia 2007, 08:37
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 25 marca 2005, 03:39
Posty: 338
Post 
Udało mi się zwalczyć wszystkie problemy z: next, powrotem do menu, obszarem zaznaczenia itp...:)
"Upper fiels First" polecane jest przy robieniu DVD, ale przetestuje tą 2 opcje przy kolejnym zgrywie, powrzucam dużo różnych przejść i zobacze co z tym przeplotem będzie się działo.
Jedyne czego nie udało mi się to znaleźć jakiś fajnych napisów - nie wiem czy to do tego ale opcja "Paste Attributes" jest nieaktywna w manualu nic o niej nie znalazłem :|

_________________
QX6700 2.66GHz@3.0GHz, DDR2 4x1024MB, Sapphire x1950xt 256Ram ViVo
LiteOn LH-20A1P, HDD SATA II 7200: 1000+320+250+250 & Sony Vegas


czwartek, 5 kwietnia 2007, 22:12
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 25 września 2006, 12:33
Posty: 264
Lokalizacja: Warszawa
Post 
exPredator napisał(a):
.
Jedyne czego nie udało mi się to znaleźć jakiś fajnych napisów - nie wiem czy to do tego ale opcja "Paste Attributes" jest nieaktywna w manualu nic o niej nie znalazłem :|


Użyj dowolnego programu graficznego z napisami 3d i uzyskany obrazek wklej do Architecta mogą to być również media ruchome ( animacja, film itd..)
Pozdrawiam

_________________
Amatorsko pracuję na:
Kamera : Sony HDR-AX2000E, Edycja : SONY Vegas Pro 11; PC : Win 7- 64 bit; IntelCore i7; RAM: 24 GB DDR3


piątek, 6 kwietnia 2007, 08:19
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 16 lutego 2005, 09:35
Posty: 396
Lokalizacja: Jaworzno
Post 
Nie słuchasz się , a ma byc "Lower field first" , jak w prefsach projektu tak i przy eksporcie . Natomiast "paste atributes" to przeniesienie parametrów ustawień z jednego obiektu na inny . Np. ustawiłeś jakiś klucz i chcesz innym kluczom nadać takie same parametry (bez ponownego ustawiania ręcznie , za każdym razem) . Robisz "copy" na kluczu już ustawionym , teraz "paste atributes" na kluczu do ustawienia . To samo tyczy szybkiego kopiowania efektów z jednego klipu do drugiego .


piątek, 6 kwietnia 2007, 11:13
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 25 marca 2005, 03:39
Posty: 338
Post 
jjackk napisał(a):
Użyj dowolnego programu graficznego z napisami 3d i uzyskany obrazek wklej do Architecta mogą to być również media ruchome ( animacja, film itd..)
Pozdrawiam


Wrzuciłem napis zapisany na przezroczystym tle - przy oglądaniu tło było białe i takie samo było w DVD Architect plik był w formacie tga. Jaki kolor dla architect-a jest przesroczysty. Może problem w tym, że tego tga dawałem na ruchome tło (które jest podkładem menu)

Odnośnie postu "MirekM": okazało się, że mam ustawiony "Lower field first" bo wtedy jest PAL DV, jak ustawimy "Upper field first" to daje PAL DV/IMX a po reinstalce Vegasa zgrywałem do zwykłego PAL DV czyli z opcją "Lower..." Nie udało mi się ustawić tak jak w poscie "ao" PAL DV i "Lower field first" równocześnie.

Wesołych i spokojnych Świąt życze :D

[ Dodano: Sro Kwi 25, 2007 9:14 pm ]
Uporałem się z napisami - wykonałem je w Pinnacle i zapisalem plik bez kompresji;)
Ale mam takie pytanie:
Czy stworzone mozolnie w Architect-cie menu (ruchomy podkład z muzyką, animowane ikonki) można zapisać i wykorzystać ponownie z innymi plikami (żeby nie trzeba było wszystkiego jeszcze raz ustawiać). Na zasadzie tylko podmiany plików?

_________________
QX6700 2.66GHz@3.0GHz, DDR2 4x1024MB, Sapphire x1950xt 256Ram ViVo
LiteOn LH-20A1P, HDD SATA II 7200: 1000+320+250+250 & Sony Vegas


piątek, 6 kwietnia 2007, 16:08
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 6 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL