Teraz jest środa, 15 sierpnia 2018, 00:11




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3 ] 
 DVD Architect i Mpeg-2 Audio 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: sobota, 15 kwietnia 2006, 10:51
Posty: 7
Post DVD Architect i Mpeg-2 Audio
Witam. Podczas optymalizacji projektu program nie dopuszcza formatu mpeg-2 audio do zpreparowania plyty. Nie wiem o co chodzi, zawsze kiedy renderuje film w Sony Vegas uzywam kodera mpeg-2 audio. Ale kiedy przychodzi do stworzenia menu w DVD Architekcie ten ma do wyboru tylko PCM, AC-3 lub 5.1 Surround. I efekt jest taki ze musi caly slad audio rozkompresowac i przekonwertowac na AC-3. Przez cos takigo trwa to godzine lub dluzej. Pozatym ponowna kompresja powoduje kolejne straty w audio. Czy ktos moze mi pomoc?
A moze inny kodek do MPEG-2 ? W tej chwili uzywam Main Concept. Nie ma on kompresji AC-3.
Bede wdzieczny za pomoc.
Pozdrawiam

PS. Pozatym dlaczego nowy DVD Architect nie obsluguje wielordzeniowych procesorów? Vegas dziala na wielu rdzeniach, wiec dlaczego nie nowy Architect.

_________________
Zajmuje się profesjonalnie dzwiękiem, video przy okazji.


środa, 11 kwietnia 2007, 11:13
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 16 lutego 2005, 09:35
Posty: 396
Lokalizacja: Jaworzno
Post 
Mie bardzo rozumiem skąd ten problem z dźwiękiem ? Normalnie zapisywany jest razem z obrazem (mpeg) , o ile nie wybrałeś trybu DVD architect (tu jest dźwięk wyłączony) . Poza tym , możesz dźwięk eksportować do AC3 . AC3 jest standartowym formatem wejściowym Architecta (patrz specyfikacja w instrukcji Architecta). Jeśli masz video (mpeg) razem z dźwiękiem , to podmieniasz ścieżkę dźwiękową z mpeg na AC3 .


środa, 11 kwietnia 2007, 12:54
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: sobota, 15 kwietnia 2006, 10:51
Posty: 7
Post 
MirekM napisał(a):
Mie bardzo rozumiem skąd ten problem z dźwiękiem ? Normalnie zapisywany jest razem z obrazem (mpeg) , o ile nie wybrałeś trybu DVD architect (tu jest dźwięk wyłączony) . Poza tym , możesz dźwięk eksportować do AC3 . AC3 jest standartowym formatem wejściowym Architecta (patrz specyfikacja w instrukcji Architecta). Jeśli masz video (mpeg) razem z dźwiękiem , to podmieniasz ścieżkę dźwiękową z mpeg na AC3 .


Witaj. Generalnie nie upieram sie przy mpeg-2 audio layer2, ale takim kompresuje kodek ktorego uzywam. A nie robilem dotychczas tak zeby renderowac dzwiek osobno i obraz osobno. Zgrywam jedno i drugie jako jeden plik. Moze jest jakis pożądny kodek ktory od razu kompresuje z AC-3 - wtedy problem sie skończy. No chyba ze faktycznie renderowac osobno pliki audio i video - tylko czy wszystko bedzie dobrze jesli chodzi o synchronizacje?

Acha, czy jest wogole jakakolwiek opcja że Architect zaakceptuje wersje audio jako Mpeg-audio layer2? Poniewaz zachowuje sie troche tak jakby dzwiek w tej postaci byl niekompatybilny ze standardem DVD - przez co wymusza (bez opcji zignorowania) konwersje podczas tworzenia obarzy plyty.

_________________
Zajmuje się profesjonalnie dzwiękiem, video przy okazji.


środa, 11 kwietnia 2007, 15:25
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 4 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL