Teraz jest czwartek, 16 sierpnia 2018, 22:33




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4 ] 
 dvdLab - problem z odtworzeniem całego filmu!!! 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: czwartek, 19 kwietnia 2007, 13:12
Posty: 2
Lokalizacja: Kielce
Post dvdLab - problem z odtworzeniem całego filmu!!!
Witam. Mam problem. Otóż chcę zrobić MENU, z którego można obejrzeć cały film oraz przejść do podMENU z rozdziałami. Po podzieleniu na rozdziały i ustawienia Splice Pointów podMENU z rozdziałami działa bez zarzutu, jednak problem się pojawia, gdy z MENU chcę uruchomić cały film - wtedy niestety po odtworzeniu początku (pierwszego rozdziału) wraca do MENU. Czy da się jakoś rozwiązać ten problem? Zrobiłem to trochę "na okrętkę", bowiem dodałem drugi MOVIE i włożyłem tam film nie pokrojony na rozdziały, jednak wtedy rozmiar pliku wzrasta dwukrotnie. Zatem, czy jest inny sposób na rozwiązanie tego problemu?


poniedziałek, 23 kwietnia 2007, 22:54
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: niedziela, 15 kwietnia 2007, 21:11
Posty: 41
Post 
dvdlab daje kilka możliwości tworzenia rozbudowanych menu i podmenu w ramach kompilacji dvd. Jednym z najprostrzych sposobów na to co opisujesz jest produkcja kilku mniejszych plików mpeg jako rozdziały i traktowanie ich w dvdlab jako pełe rozdziały co daje duże pole manewru (wówczas connections pomiędzy klipami jeden po drugim a ostatni ma Return to Root). Oczywiście nie zawsze jest to możliwe a film chcemy bardziej podzielić.. Wtedy podział na chaptery o którym piszesz musisz zakończyć Indexowaniem "Frame index - all chapters" - Twoje rozdziały pojawią się jako zielone romby. Wówczas opcje sterowania (powrotu do menu itp) zjadziesz w opcjach programu. Warto też podejrzeć jak działają "gotowce" jakie daje dvdlab np. opcja FilmStrip.

Pozdrawiam

[ Dodano: Wto Kwi 24, 2007 9:10 pm ]
Sorki ale nie zwróciłem uwagi na jeden aspekt o którym piszesz a konkretnie o SplitPoincie. SplitPoint spowoduje potraktowanie końca chaptera jak koniec filmu stąd Twój problem. Zatem jeżeli zależy Ci na odtwarzaniu filmu od pewnych momentów do końca całości - zrezygnuj z SplitPointa, jeżeli jednak chcesz aby rozdziały były traktowane jako całości czyli od początku do końca rozdzaiłu --> do menu, a całośc filmu jako całość bez powrotów do menu po każdym rozdziale użyj Move Branch na connectionach. Jak będziesz miał problem daj znać na priva - nie będę się rozpisywał na forum

Pozdrawiam


wtorek, 24 kwietnia 2007, 08:12
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: czwartek, 19 kwietnia 2007, 13:12
Posty: 2
Lokalizacja: Kielce
Post 
Ok, załóżmy, że podzieliłem koncert na 10 mniejszych filmików-teledysków i połączyłem je zaznaczając na ostatnim RETURN TO ROOT. Moje główne MENU zawiera dwa BUTTONY - jeden "odtwarzaj całość" i drugi "odtwarzaj wybrane". I rzeczywiście w takiej konfiguracji klikając na "odtwarzaj całość" pięknie idzie cały koncercik i wraca do głównego MENU po jego zakończeniu. Jednak gdy klikam na "odtwórz wybrane", przechodzę do PODMENU z możliwością wyboru 10 klipów-teledysków. Załóżmy, że wybieram 5. Wszystko jest pięknie, tylko po zakończeniu tego klipu, zamiast wrócić do PODMENU, on przechodzi do klipu-teledysku 6. Jak rozwiązać ten problem?

[ Dodano: Wto Kwi 24, 2007 9:13 pm ]
AJM, AJM, ugh!!! chyba w tym samym czasie pisaliśmy ostatnie posty :D


wtorek, 24 kwietnia 2007, 20:11
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: niedziela, 15 kwietnia 2007, 21:11
Posty: 41
Post 
No właśnie zauważyłem, że sie wstrzeliłem przed Twoje pytanie. Tak wieć nie wiem czy masz już te filmy podzielone czy zostałeś przy rozdziałach w każdym razie dvdlab daje kilka możliwości sterowania przepływem - jednym z nich jest wbudowany język "programowania" (VM Commands), oraz przygotowane "gotowe" elementy dostępne w connections. Do zrealizowania Twojego koncertu potrzebujesz: jedno głowne menu (VTS1), jedno podmenu (Empty vts -VTS2), film podzielony na rozdziały albo kilka mpegów - każdy jako rodział. W VTS1 robisz 2 linki - do Początku filmu (jezeli masz n mpegów - połącz jeden do drugiego a ostatni na ROOT) oraz do VTS2. Dodaj sobie jeszcze tyle Branchów (chapter playlist) ile chcesz "samodzielnych" rozdziałów i powrzucaj je do nich, pamiętając żeby zrobić na końcu każdego z nich connection do VTS2 (domyślnie jest ROOT)... I to wsio...

[ Dodano: Wto Kwi 24, 2007 10:26 pm ]
Acha - oczywiście w VTS2 pod każdy button daj konkretnego brancha...


wtorek, 24 kwietnia 2007, 21:25
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 5 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL