Teraz jest wtorek, 14 sierpnia 2018, 20:19




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 8 ] 
 Jak zrobić nietypowe menu ? 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: środa, 2 maja 2007, 21:37
Posty: 3
Lokalizacja: Poznań
Post Jak zrobić nietypowe menu ?
Witam serdecznie wszystkich .. jestem nowym urzytkownikiem tego forum .. Mam pytanie odnośnie stworzenia "nietypowego" menu na dvd. Czy jest możliwe zrobienie takiego oto menu: na ekranie z lewej strony zeby byly odnosniki do odtwarzania filmikow a z prawej strony zeby był "mały ekranik" (podgląd) po nacisnieniu któregoś z odnośników żeby wyświetlał się w tym podgladzie filmik podlinkowany do tego odnośnika ... Nie chcę zeby uruchamial się filmik na duży ekran tylko w tym małym okienku ... Czy jest to możliwe do wykonania ?? jesli tak to w jakim programie można takie cos zrobić ? I czy można prosic o instrukcje jak to wykonać ...
Z góry dziekuje i pozdrawiam ...


środa, 2 maja 2007, 21:48
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 6 marca 2005, 21:21
Posty: 343
Lokalizacja: Poznań
Post Re: Jak zrobić nietypowe menu ?
zozol napisał(a):
Witam serdecznie wszystkich .. jestem nowym urzytkownikiem tego forum .. Mam pytanie odnośnie stworzenia "nietypowego" menu na dvd. Czy jest możliwe zrobienie takiego oto menu: na ekranie z lewej strony zeby byly odnosniki do odtwarzania filmikow a z prawej strony zeby był "mały ekranik" (podgląd) po nacisnieniu któregoś z odnośników żeby wyświetlał się w tym podgladzie filmik podlinkowany do tego odnośnika ... Nie chcę zeby uruchamial się filmik na duży ekran tylko w tym małym okienku ... Czy jest to możliwe do wykonania ?? jesli tak to w jakim programie można takie cos zrobić ? I czy można prosic o instrukcje jak to wykonać ...
Z góry dziekuje i pozdrawiam ...


Da się to zrobić... np. w Adobe Encore DVD.

_________________
Pozdrawiam Richi_TDI


środa, 2 maja 2007, 22:27
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: środa, 2 maja 2007, 21:37
Posty: 3
Lokalizacja: Poznań
Post 
Dzieki Richi_TDI. Mam prośbę czy mogłbys pokrótce napisać jak to wykonać .. próbowałem wykonać takie menu w róznych programach do authoringu ale niestety jakos mi nie wychodziło. Czy to tylko możliwe jest do wykonania w Adobe Encore DVD czy może w innym programie też jest to możliwe ?? Proszę o pomoc...


środa, 2 maja 2007, 22:43
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: środa, 2 maja 2007, 23:23
Posty: 5
Post 
Opisane potrzeby nie są wygórowane. Najtańszy programik - pewnie Ulead DVD Movie factory od wersji chyba 4 - zrobi to z pewnością można ściągnąć triala wersji 6 ze strony producenta - jest iintuicyjny ale nie pozbawiony wad. Przy zastosowaniu tego programu lepsze efekty uzyskujemy wykonując kompresję w programie edycyjnym a w Uleadzie zmieniając ustawienia takie jak wypuściliśmy z "edycji" Ale menu ma ciekawe a o to chodziło. :P


środa, 2 maja 2007, 23:30
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 2 kwietnia 2007, 23:33
Posty: 1690
Lokalizacja: Tarnów
Post 
jeszcze jest możliwość w AfterEffects.
robisz to w ten sposób że projektujesz sobie oddzielne menu do każdej "miniaturki" (cały układ menu jednakowy z tą różnicą że w miniaturce odtwarza sie inny klip) i jak robisz przyciski to to musisz to zaprojektować w ten sposób, że przy aktywacji kolejnego przycisku automatycznie odwołujesz sie do ospowiedniego menu. Zrobisz to pocją Auto Activate/Action (różnie sie to nazywa).

Taki przykład: masz 3 klipy/rozdziały czyli potrzebujesz 3 przycisków
Menu1: (minaiturka z rozdziału pierwszego)
Scena I (jak aktywujesz to odtwarza rozdział pierwszy)
Scena II (jak zaznaczysz to skok do Menu2 - AutoAction)
Scena II (jak zaznaczysz to skok do Menu3 - AutoAction)

Menu2: (minaiturka z rozdziału drugiego)
Scena I (jak zaznaczysz to skok do Menu1 - AutoAction)
Scena II (jak aktywujesz to odtwarza rozdział drugi)
Scena II (jak zaznaczysz to skok do Menu3 - AutoAction)

Menu3: (minaiturka z rozdziału trzeciego)
Scena I (jak zaznaczysz to skok do Menu1 - AutoAction)
Scena II (jak zaznaczysz to skok do Menu2 - AutoAction)
Scena II (jak aktywujesz to odtwarza rozdział drugi)

i jak w miare prosto wytłumaczyłem czy potrzebujesz jakiego projektu??

i to nie jest w sumie takie neitypowe menu 0 to sie nazywa Filmstrip - niektóre programy do authoringu mają do tego dobre kreatory...

_________________
Retail OSX 10.6.5
Intel Core 2 Duo E8400 3.0Ghz
GA-EP35-DS3
4GB RAM 800Mhz
GF8600GT 256 MB VRAM


środa, 2 maja 2007, 23:32
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: środa, 2 maja 2007, 21:37
Posty: 3
Lokalizacja: Poznań
Post 
Dzięki Croolick. W miare prosto wytlumaczyles ... choć z checia przydał by sie przykład ... :) Rozumie także że da się to zrobic w wiekszości programów do authoringu m.in. w Adobe Encore DVD ?? Dobrze zrozumiałem ??


czwartek, 3 maja 2007, 23:29
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 17 lipca 2005, 12:04
Posty: 549
Lokalizacja: Kraków
Post 
bono22 napisał(a):
Opisane potrzeby nie są wygórowane. Najtańszy programik - pewnie Ulead DVD Movie factory od wersji chyba 4 - zrobi to z pewnością można ściągnąć triala wersji 6 ze strony producenta - jest iintuicyjny ale nie pozbawiony wad. Przy zastosowaniu tego programu lepsze efekty uzyskujemy wykonując kompresję w programie edycyjnym a w Uleadzie zmieniając ustawienia takie jak wypuściliśmy z "edycji" Ale menu ma ciekawe a o to chodziło. :P


Dokladnie. Ten program ma gotowe szablony z takim efektem. Jednak male sprostowanko. Takie cos mozna zrobic od wersji 5-tej programu, czyli Ulead Movie Factory 5 lub 6.

_________________
Oprogramowanie: Sony Vegas Movie Studio Hd Platinum 10, Sony DVD Architect Studio 5, Komputer: P4 3Ghz HT, 1024Mb Ram, 2xHdd, Geforce 5200, Win XP SP3, Panasonic NV-GS75.


piątek, 4 maja 2007, 08:29
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 2 kwietnia 2007, 23:33
Posty: 1690
Lokalizacja: Tarnów
Post 
na 100% jest taki kreator w DVD Lab'ie (używam jeszcze Scenarista ale tam sie robi bardzo "nisko poziomowo" całą płyte).

_________________
Retail OSX 10.6.5
Intel Core 2 Duo E8400 3.0Ghz
GA-EP35-DS3
4GB RAM 800Mhz
GF8600GT 256 MB VRAM


piątek, 4 maja 2007, 12:50
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 8 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL