Teraz jest środa, 15 sierpnia 2018, 02:00




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ] 
 Architect 4.0 - tworzenie DVD z 1 pliku 
Autor Wiadomość
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 25 marca 2005, 03:39
Posty: 338
Post Architect 4.0 - tworzenie DVD z 1 pliku
Czy jest jakiś sposób by „wrzucić” jeden plik mpg, podzielić go na rozdziały i by w menu było widać tylko te rozdziały (bez opcji 1.plik = cały film, 2.plik = scene selection)?
Do tej pory robiłem tak DVD, że każdy rozdział był osobnym plikiem mpg (ale zauważyłem, że przy oglądaniu filmu na stacjonarnym DVD niektóre rozdziały jak gdyby się dogrywały co powodowało przywieszanie się filmu między rozdziałami). Dlatego teraz postanowiłem te małe pliki połączyłem w 1 duży plik i chciałem stworzyć takie menu jak opisałem wyżej – niestety bez powodzenia :(
Próbowałem też robić DVD poprzez „Single movie”, ale wtedy na starcie leci film i w dopiero gdy film dojdzie do końca widać menu z wyborem rozdziałów.
Nie wiem co zrobić dlatego proszę o pomoc.

_________________
QX6700 2.66GHz@3.0GHz, DDR2 4x1024MB, Sapphire x1950xt 256Ram ViVo
LiteOn LH-20A1P, HDD SATA II 7200: 1000+320+250+250 & Sony Vegas


czwartek, 26 lipca 2007, 04:28
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 16 lutego 2005, 09:35
Posty: 396
Lokalizacja: Jaworzno
Post 
Zerknij do archwum , bo było .


czwartek, 26 lipca 2007, 08:48
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: sobota, 7 stycznia 2006, 22:30
Posty: 309
Post 
Ja renderuje film do jednego pliku a następnie po wrzuceniu go do Architecta definiuje w nim sceny tak co ok. 2 min. W przypadku scen na których mi zależy i do których będą prowadziły przyciski w menu oczywiście ustawiam je już mniej "mechanicznie" i dopasowuje do tego co w danym momencie widać na ekranie. Sceny do których później przypisane będą przyciski w menu nazywam sobie słowami (pozostałe cyfrą) - wtedy szybciej odnajduje się je przy dalszym etapie pracy.
Teraz do menu dorzucam sobie odpowiednią liczbę przycisków. Po zaznaczeniu przycisku w zakładce jeśli dobrze pamiętam Action można ustawić po pierwsze do jakiego pliku ma "sięgnąć" przycisk a tuż poniżej można wybrać jedną ze scen zdefiniowanych markerami (w moim przypadku są to te opisane słowem).


czwartek, 26 lipca 2007, 09:48
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 25 marca 2005, 03:39
Posty: 338
Post 
MirekM -> Zerkałem – nie znalazłem :/

sheepi -> dla jasności, czy dobrze rozumiem:
New/Menu Based, później z explorer przeciągam plik na Menu, ten wybrany plik dziele na charter-y (jest jakaś znacząca różnica między zastosowaniem tych markerów - są w 3 kolorach?) na menu wrzucam button-y i z „broken link-ów” poprzez action… robią się rozdziały. A potem to już tylko, definowanie co ma, po czym następować, animowane buttony itp. Czy pominąłem jakiś krok?

_________________
QX6700 2.66GHz@3.0GHz, DDR2 4x1024MB, Sapphire x1950xt 256Ram ViVo
LiteOn LH-20A1P, HDD SATA II 7200: 1000+320+250+250 & Sony Vegas


piątek, 27 lipca 2007, 00:20
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 2 kwietnia 2007, 23:33
Posty: 1690
Lokalizacja: Tarnów
Post 
Czekajcie booo.... jak sie montuje w Vegasie to tam od razu można zrobić rozdziały... Wystarczy wstawaiać markery i eksportować plik z nimi a Architect wczyta je i zrobi rozdziały... W przypadku tych 2 programów to wydaje sie (mi sie wydaje) bardzo dobra metoda :)

_________________
Retail OSX 10.6.5
Intel Core 2 Duo E8400 3.0Ghz
GA-EP35-DS3
4GB RAM 800Mhz
GF8600GT 256 MB VRAM


piątek, 27 lipca 2007, 00:32
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 16 lutego 2005, 09:35
Posty: 396
Lokalizacja: Jaworzno
Post 
Konieczne są markery obojętne , w Vegasie lub póżniej w Architect . Teraz "Insert menu selection" i gotowe . Zrobienie markerów w Vegasie jest wygodniejsze , bo nie trzeba szukać po całej ścieżce i miejsca te po prostu widać .


piątek, 27 lipca 2007, 08:01
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 25 marca 2005, 03:39
Posty: 338
Post 
Croolick napisał(a):
Czekajcie booo.... jak sie montuje w Vegasie to tam od razu można zrobić rozdziały... Wystarczy wstawaiać markery i eksportować plik z nimi a Architect wczyta je i zrobi rozdziały... W przypadku tych 2 programów to wydaje sie (mi sie wydaje) bardzo dobra metoda :)


Czyli w Vegasie wstawiam te markery, zgrywam do mpg-2 i architect wie że to plik z markerami. Chyba, że masz jakis inny sposób na eksport do Architecta - dlatego sie upewniam :)

_________________
QX6700 2.66GHz@3.0GHz, DDR2 4x1024MB, Sapphire x1950xt 256Ram ViVo
LiteOn LH-20A1P, HDD SATA II 7200: 1000+320+250+250 & Sony Vegas


piątek, 27 lipca 2007, 14:37
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: sobota, 7 stycznia 2006, 22:30
Posty: 309
Post 
Przed wyeksportowaniem w oknie edycyjnym należy zaznaczyć ptaszkiem odpowiednią opcję (jeśli się nie mylę to save markers albo jakoś takoś ;) - nie mam programu przed oczami).
Ja nie zauważyłem różnicy czy wstawiać markery w Vegasie czy w Architekcie taka sama robota no chyba że jest jakiś sposób którego nie znam.
Ja skaluje sobie timeline tak aby były znaczniki co np 2 min i po kolei wstawiam markery. Potem sprawdzam czy się sensownie zaczynają i jak trzeba to przesuwam je trochę w jedną lub druga stronę. Na godzinny film wypada ich zazwyczaj ok 30 więc nie jest to jakiś wybitny nakład pracy ale jeśli ktoś zna sposób na ich automatyczne rozmieszczenie co określony czas to chętnie się bym tego nauczył :)


piątek, 27 lipca 2007, 15:05
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 2 kwietnia 2007, 23:33
Posty: 1690
Lokalizacja: Tarnów
Post 
sheepi napisał(a):
należy zaznaczyć ptaszkiem

haahahahahahahahahahahahahahahahahaha

dobre to <lol>

_________________
Retail OSX 10.6.5
Intel Core 2 Duo E8400 3.0Ghz
GA-EP35-DS3
4GB RAM 800Mhz
GF8600GT 256 MB VRAM


piątek, 27 lipca 2007, 19:33
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: sobota, 7 stycznia 2006, 22:30
Posty: 309
Post 
coś Ci się nie podoba w moim ptaszku??!! :twisted: :wink:


sobota, 28 lipca 2007, 12:13
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 4 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL