Teraz jest czwartek, 16 sierpnia 2018, 22:31




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 8 ] 
 ktora metoda lepsza na konwersje do mpeg2 w procoderze2? 
Autor Wiadomość
Bywalec
Bywalec

Dołączył: poniedziałek, 15 października 2007, 12:34
Posty: 18
Post ktora metoda lepsza na konwersje do mpeg2 w procoderze2?
Witam!
Potrzeba mi skonwertowac film o dlugosci 1 godz 40 min + zrobic menu,ktora metoda lepsza?
"Dajesz import i Twój materiał x godzinny, potem jak dasz na zakładkę TARGET i wybierzesz powiedzmy DVD mastering quality musisz wejść ustawienia dodatkowe ADVANCED, tam znajdz "Choose Splitting" i wybierz Split using max. Size. Potem trochę niżej w zakładce "Quality/Size" wybierz rodzaj nosnika (Select target Media -->4,7GB), zaznacz Fill Media if possible i niżej daj sztuk 1. "(-podpowiedz z jakies wczesniejszego tematu)
czy ustawic odpowiednio bitrate?
zalezy mi na swietnej jakosci,wiem ze film powinien byc troche krotszy no ale tak wyszlo i musi zostac :)
Przy czym po wyprobowaniu 1 z metod wyskoczyl komunikat ze mam sprawdzic ustawienia bitrate.Wiec tez cos tutaj w ustawieniach nalezalo by pogrzebac.
2 metoda po skorzystaniu z kalkulatora wyszlo ze mam ustawic bitrate na 4450.Co wnioskuje ze jest malo po przeczytaniu postów na ten temat.Wiec pytam jakie ustawiania mam dokonac zeby bylo dobrze?
Po 2 czy w movie factory mozna zrobic manu i wypalic plyte z pliku mpeg?Jak nalezalo by sie do tego zabrac?Poniewaz w czasie ustalania jakie frag filmu maja byc widoczne w menu program zawsze sie zawiesi.Przy czym np z plikiem avi tak sie nie dzieje.I gdzie nalezalo by odchaczyc by movie factory nie wykonal nastapnej konwersji.A moze jest jakis przyjemniejszy program by zrobic menu i wypalic plyte???
Za wszelkie podpowiedzi z gory dziekuje :)


poniedziałek, 15 października 2007, 15:10
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: poniedziałek, 30 sierpnia 2004, 23:38
Posty: 94
Post Re: ktora metoda lepsza na konwersje do mpeg2 w procoderze2?
waq napisał(a):
Witam!
Potrzeba mi skonwertowac film o dlugosci 1 godz 40 min + zrobic menu,ktora metoda lepsza?
....
2 metoda po skorzystaniu z kalkulatora wyszlo ze mam ustawic bitrate na 4450.Co wnioskuje ze jest malo po przeczytaniu postów na ten temat.


Tak z grubsza to te 4450 kbits/s jest OK jeśli fonia będzie PCM- nieskompresowana- czego się nie poleca w tym przypadku bo pożera 1600kbps/s... natomiast trzeba zastosować fonię DD (DolbyDigital )lub mpeg-1 co da bitrate tylko ok.250 kbits/s. Wtedy samo video można ustawić na 5750kbps i będzie ok :)

pzdr! Nixi

_________________
NLE PC Q9400@3,25GHz, Edius DVX 4.60, Vitascene 1.035-Heroglyph 2.6, JVC GY-HM70, 2x Canon HV20


poniedziałek, 15 października 2007, 16:08
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: piątek, 15 marca 2002, 15:26
Posty: 170
Lokalizacja: Warszawa Panasonic NV-GS400
Post Re: ktora metoda lepsza na konwersje do mpeg2 w procoderze2?
Nixi napisał(a):
waq napisał(a):
Witam!
Potrzeba mi skonwertowac film o dlugosci 1 godz 40 min + zrobic menu,ktora metoda lepsza?
....
2 metoda po skorzystaniu z kalkulatora wyszlo ze mam ustawic bitrate na 4450.Co wnioskuje ze jest malo po przeczytaniu postów na ten temat.


Tak z grubsza to te 4450 kbits/s jest OK jeśli fonia będzie PCM- nieskompresowana- czego się nie poleca w tym przypadku bo pożera 1600kbps/s... natomiast trzeba zastosować fonię DD (DolbyDigital )lub mpeg-1 co da bitrate tylko ok.250 kbits/s. Wtedy samo video można ustawić na 5750kbps i będzie ok :)

pzdr! Nixi

Można też spróbowac VBR gdzie minimalny bitrate możesz ustawić na te 4500, edni na 6500 a max na 8000.... trudno powiedzieć czy sie zmieści bo wiel zależy od dynamiki obrazu ale warto spróbować.....

_________________
Piter
NV-GS400


poniedziałek, 15 października 2007, 16:28
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: poniedziałek, 15 października 2007, 12:34
Posty: 18
Post 
dziekuje sprobuje oby dwoch metod,a jesli chodzi o jakis prosty programik do menu i wypalenia plyt?poleci ktos cos???probowalam sie tez bawic w DVDit pro hd,ale troszke sie gubie,przydalby sie jakis łopatologiczny przewodnik :) najszybciej byloby zrobic w movie factory ale za kazdym razem jak dodam plik filmowy i zaczne robic manu to program sie wiesza.Nie mozna obwiniac komputera bo mam kompa z bdb parametrami.


poniedziałek, 15 października 2007, 18:51
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 maja 2003, 04:24
Posty: 3412
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Post 
Traktujący tytuł posta jako pytanie:
- ani ta, ani ta. Jest przecież możliwość wskazania ile nasz film trwa, określenia jakiej wielkości mamy otrzymać plik wynikowy, że chcemy to zrobić w procesie zmiennym bitrate (VBR), a program sam świetnie ustawi jego wartości, gwarantuję, że zrobi to tak precyzyjnie, że aż zaskakuje dokładnością. Czy warto ryzykować zapuszczając kompresję w/g obliczonego bitrate, żeby po całym procesie okazało się, że plik jest zbyt duży, lub mógłby być większy? Kto dzisiaj oblicza bitrate skoro programy kompresujące robią to wyśmienicie? Tak na logikę, nikt nie jest w stanie tego zrobić dla VBR w miarę precyzyjnie, przecież wiadomo, że zależność ma tutaj dynamika obrazu, no chyba że stopień oscylacji od do - bardzo zawęzi, a to już jest raczej CBR, a nie VBR (kolosalna różnica jakości).
Pozdrawiam gorąco


poniedziałek, 15 października 2007, 20:16
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: poniedziałek, 15 października 2007, 12:34
Posty: 18
Post 
Montażysta Darek A. napisał(a):
Jest przecież możliwość wskazania ile nasz film trwa, określenia jakiej wielkości mamy otrzymać plik wynikowy, że chcemy to zrobić w procesie zmiennym bitrate (VBR), a program sam świetnie ustawi jego wartości, gwarantuję, że zrobi to tak precyzyjnie, że aż zaskakuje dokładnością.


jezeli jest taka mozliwosc w procoderze2 to moglbys cos niecos blizej napisac ktore parametry mam zmienic i jak?albo jakis printscreen programu z db ustawieniami?Poniewaz od niedawna zaczelam korzystac z tego programu moja wiedza jest jeszcze kiepska na ten teamt.Przez noc puscilam film wg ustawien ktore polecil kolega wyzej,wyszlo mi 4,23 G wiec udalo sie.Tylko ze film byl malo dynamiczny,dzis skonwertuje bardziej dynamiczny i zobacze czy wyjdzie.Ale jakby tak nie wyszlo to szkoda tych zmarnowanych 1,5 h.


wtorek, 16 października 2007, 08:06
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 maja 2003, 04:24
Posty: 3412
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Post 
Wystartuj proces konwersji nie uruchamiając "Canopus ProCoder 2", ale rozpocznij uruchamiając "Canopus ProCoder 2 Wizard", jeśli to nie pomoże Ci w ustawieniach postaram się w wolnym czasie wykonać taką rozpiskę.
Pozdrawiam gorąco

_________________
Film jest jak seks: gdy nie ma uczucia, nawet technika nie pomoże
Pytania na pw. - tylko osobiste nie związane z forum!


wtorek, 16 października 2007, 19:03
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: poniedziałek, 15 października 2007, 12:34
Posty: 18
Post Re: ktora metoda lepsza na konwersje do mpeg2 w procoderze2?
Lutek napisał(a):
Można też spróbowac VBR gdzie minimalny bitrate możesz ustawić na te 4500, edni na 6500 a max na 8000.... trudno powiedzieć czy sie zmieści bo wiel zależy od dynamiki obrazu ale warto spróbować.....


sprobowalam i musze przyznac ze jakosc zadawalajaca :)
jeszcze musze sprobowac tego canopus wizard i wtedy porownam.Z tego co patrzylam w tym canopus wizard to tylko dalej dalej i gotowe :) zapowiada sie dobrze.


środa, 17 października 2007, 17:29
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 8 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 6 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL