Teraz jest sobota, 18 sierpnia 2018, 11:10




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 Program do kompresji DVD produkujący najlepszą jakość obraz 
Autor Wiadomość
Bywalec
Bywalec

Dołączył: sobota, 30 kwietnia 2005, 09:14
Posty: 28
Post Program do kompresji DVD produkujący najlepszą jakość obraz
Mam zapytanie, który program do authoringu DVD produkuje najlepszą jakość konwertowanego materiału? Chodzi mi o konwersję z kamery MiniDV do DVD. Nie interesują mnie możliwości programu - chodzi mi tylko o uzyskiwaną przez niego jakość.


Ostatnio edytowano czwartek, 22 listopada 2007, 18:59 przez DJBojo, łącznie edytowano 1 raz

czwartek, 22 listopada 2007, 18:13
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 maja 2003, 04:24
Posty: 3412
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Post 
Jeśli chodzi o jakość - zamiast rozważać programy do Authoringu skoncentruj uwagę na programach do kompresji video. Authoring, to proces tworzenia składowych krążka Video DVD, czyli menu, dostęp do scen, wybór tego i owego, i nie musi on wcale kompresować materiału jeżeli otrzyma gotowy, zgodny z wymogami, utworzony innym narzędziem dającym znacznie lepsze wyniki.
P.G.

_________________
Film jest jak seks: gdy nie ma uczucia, nawet technika nie pomoże
Pytania na pw. - tylko osobiste nie związane z forum!


czwartek, 22 listopada 2007, 18:53
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: sobota, 30 kwietnia 2005, 09:14
Posty: 28
Post 
Dziękuję za odpowiedź. W takim razie który program jest najlepszy do kompresji video na DVD?


czwartek, 22 listopada 2007, 18:58
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 maja 2003, 04:24
Posty: 3412
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Post 
To bardzo niebezpieczne pytanie, gdyż zaraz zacznie się wywodzenie o wyższości jednego nad drugim zależnie od tego, jaki kompresor posiadał będzie "wywodzący".
Najlepiej poszukać screeny testów, opisy, porównania osób obiektywnych.
P.G.

_________________
Film jest jak seks: gdy nie ma uczucia, nawet technika nie pomoże
Pytania na pw. - tylko osobiste nie związane z forum!


czwartek, 22 listopada 2007, 19:17
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: sobota, 30 kwietnia 2005, 09:14
Posty: 28
Post 
No tak tylko gdzie tych testów szukać?


czwartek, 22 listopada 2007, 19:44
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 7 stycznia 2006, 21:01
Posty: 388
Lokalizacja: Zabrze
Post 
witam

A może kolego pokompresuj sobie jakąś 'próbkę' kilkoma kompresorami, potem wybierz tę która twoim zdaniem jest najlepsza. Lista kompresorów - google - szukaj.
pozdrawiam

_________________
Core2Duo E4400/2GBRam Dual Geil/480GBHDD/geforce7600GS
JVC GR-D73/SoonyHC96E/ AP1.5


czwartek, 22 listopada 2007, 20:07
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: sobota, 30 kwietnia 2005, 09:14
Posty: 28
Post 
Raczej kilkoma programami a nie kompresorami :) Tylko że ja chciałem się kogoś zapytać na forum kto testował różne programy do kompresji, może jakiś profesjonalista by wiedział co jest najlepsze jeśli chodzi o jakość obrazu bo przyznam się że nie mam czasu żeby ściągać różne programy z netu i testować każdy po kolei.


czwartek, 22 listopada 2007, 20:36
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 6 marca 2005, 21:21
Posty: 343
Lokalizacja: Poznań
Post 
DJBojo napisał(a):
Raczej kilkoma programami a nie kompresorami :) Tylko że ja chciałem się kogoś zapytać na forum kto testował różne programy do kompresji, może jakiś profesjonalista by wiedział co jest najlepsze jeśli chodzi o jakość obrazu bo przyznam się że nie mam czasu żeby ściągać różne programy z netu i testować każdy po kolei.


Widzisz stary... Ty nie masz czasu ściągać i testować, a my mamy mieć czas by odpisywać Ci? Nie uważasz, że Twoja postawa jest nieco nie fair? Tak czy inaczej... chcesz mieć super, musisz zainwestować sporo grosza. Chcesz mieć tanio i dobrze, zainwestuj w Procoder'a Express.

_________________
Pozdrawiam Richi_TDI


czwartek, 22 listopada 2007, 20:46
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: sobota, 30 kwietnia 2005, 09:14
Posty: 28
Post 
No cóż, ja też wiem co nieco na inne tematy niż kompresja do DVD i jeśli ktoś się mnie pyta to nie wypominam że ja siedziałem nad tym długo albo że nie mam czasu mu pomóc... Po prostu pomagam... Dzięki, sprawdzę co to takiego ten Procoder Express.


czwartek, 22 listopada 2007, 21:14
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
cinemacraft encoder


piątek, 23 listopada 2007, 10:37
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: piątek, 15 marca 2002, 15:26
Posty: 170
Lokalizacja: Warszawa Panasonic NV-GS400
Post 
Jest tylko jeden: Procoder/Procoder Expres

_________________
Piter
NV-GS400


piątek, 23 listopada 2007, 11:28
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: piątek, 3 sierpnia 2007, 10:26
Posty: 179
Post 
no nie wiem zeby kolega mial watpliwosci to podam mu jeszcze Tsunami :D zaimplementowany bodajrze w TMPGenc hehe takze kolego i tak cie testy nie omina ahaha

Milego Dnia.


piątek, 23 listopada 2007, 12:11
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 maja 2003, 04:24
Posty: 3412
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Post 
No i zaczęło się teraz każdy bedzie wymieniał kompresor na którym sam pracuje:
- Canopus ProCoder 2
DJBojo napisał(a):
Raczej kilkoma programami a nie kompresorami

Kompresorami, gdyż kompresują, pewnie myli Ci się z pakerami typu WinZip, WinRar itp. - do pakowania.
Po za tym Kompresory video nie muszą być programami (jak to poprawiłeś), a tylko funkcją przy innej aplikacji do edycji filmu.
P.S.

_________________
Film jest jak seks: gdy nie ma uczucia, nawet technika nie pomoże
Pytania na pw. - tylko osobiste nie związane z forum!


piątek, 23 listopada 2007, 18:57
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: poniedziałek, 3 grudnia 2007, 17:43
Posty: 4
Post 
Proponuje wykonać test. Na forum znajdują się osoby które pracują z różnymi kompresorami, wybralibyśmy jakiś przykładowy plik i każdy po skompresowaniu wysłał by screen. Znalazły by się osoby chętne coś takiego wykonać?


poniedziałek, 3 grudnia 2007, 18:32
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 maja 2003, 04:24
Posty: 3412
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Post 
Na malutkim pliczku jestem w stanie zrobić domyślnie ustawionym ProCoderem 2 plik mpeg i pokazać screen, niestety komercyjnie mam tylko ten jeden kompresor.
P.G.

_________________
Film jest jak seks: gdy nie ma uczucia, nawet technika nie pomoże
Pytania na pw. - tylko osobiste nie związane z forum!


poniedziałek, 3 grudnia 2007, 18:55
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL