Teraz jest wtorek, 14 sierpnia 2018, 12:58




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ] 
 Encore - sceny i zatrzymanie obrazu 
Autor Wiadomość
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: czwartek, 5 października 2006, 21:45
Posty: 86
Lokalizacja: centrum
Post Encore - sceny i zatrzymanie obrazu
Witam.

Wykonałem w Encore menu i podzieliłem materiał na sceny. Każda scena to osobny timeline. Wykorzystałem opcje override i end action.
Jest jeden problem przy takim rozwiązaniu, przy oglądaniu całego filmu, tam gdzie zaczyna się i kończy dany timeline (scena) jest sekundowa przerwa przy oglądaniu filmu (czarna klatka). Prawdopodobnie jest to spowodowane szukaniem innego "timelina". Czy można zrobic tak aby nie było tych "przerywników"?

Wiem, że mogę nie dzielić materiału na kilka timelinów ale wtedy po zakończeniu danej sceny film leci dalej.

Mam nadzieję, że opisałem to w miarę jasno.

Pozdrawiam.

_________________
2 x Sony / Zoom H4 / Edius + Vitascene


środa, 28 listopada 2007, 16:32
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 29 lipca 2004, 21:33
Posty: 932
Lokalizacja: Poznań
Post 
bodek napisał(a):
am gdzie zaczyna się i kończy dany timeline (scena) jest sekundowa przerwa przy oglądaniu filmu

Witam!
Raczej tego nie przeskoczysz. Zawsze jak bedziesz miał klipy osobno odtwarzacz będzie się na moment zatrzymywał, żeby przejść do następnego.
Rozwiązaniem będzie jeden plik w całości i porobione tylko chaptery w odpowiednich miejscach.

bodek napisał(a):
Wiem, że mogę nie dzielić materiału na kilka timelinów ale wtedy po zakończeniu danej sceny film leci dalej.


Zgadza się ale inaczej tego nie zrobisz. Chyba w żadnym programie takie cos nie pójdzie, przynajmniej w tych które ja znam.

Pozdrawiam

_________________
Intel Core2 QUAD Q9550, Gigabyte GA-EP45T-DS3R, Ram 8GB Corsair DDR3 1333MHz, Nvidia GForce 9800 GT, Windows 7 Pro 64bit, APP CS6.
_______________________
http://www.mmstudio.net.pl
http://www.facebook.com/produkcjafilmowa


środa, 28 listopada 2007, 17:14
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: czwartek, 5 października 2006, 21:45
Posty: 86
Lokalizacja: centrum
Post 
Dziękuję za wyjaśnienie. Kiedyś czytałem Twoje posty również na tematy związane z encore i były pomocne. Tak jest i tym razem.
Właśnie tego się spodziewałem niestety.
No to nie pozostaje mi nic innego jak zrobic jeden plik i jeden timeline i sceny lecące do końca.

Pozdrawiam.

_________________
2 x Sony / Zoom H4 / Edius + Vitascene


środa, 28 listopada 2007, 17:29
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 29 lipca 2004, 21:33
Posty: 932
Lokalizacja: Poznań
Post 
Słyszałem, że różne ciekawe i nietypowe rzeczy idzie zrobic w programie Scenarist (chyba tak sie to pisze), prawdopodobnie moze nawet rozwiązał by twój problem. Nie wiem czy to prawda ale słyszałem wiele dobrego o tym sofcie ale osobiscie nigdy go nie uzywałem. Poza tym ponoć cena za ten soft moze przyprawić o zawrót głowy.

Pozdrawiam
Maciej


środa, 28 listopada 2007, 17:39
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: czwartek, 5 października 2006, 21:45
Posty: 86
Lokalizacja: centrum
Post 
Również słyszałem dużo dobrych opinii o tym sofcie, lecz dobrze poznałem produkty adobe i nie chciałbym się przerzucać na inny soft do authoringu (do montażu używam nie tylko premiera :lol: ). A druga sprawa, to cena :)

Jeszcze raz dzięki.

Pozdrawiam.

Rafał

_________________
2 x Sony / Zoom H4 / Edius + Vitascene


środa, 28 listopada 2007, 17:56
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 2 kwietnia 2007, 23:33
Posty: 1690
Lokalizacja: Tarnów
Post 
w Scenarist robiłem taki myk o było ok :)

jeśli Scenarist jest za drogi to moze DVD Lab by sie nadał? w nim jest możliwość połączenia osobnych filmów w jeden TL (Movie Segment) i odtwarza sie dużo płynniej.

Inną istotną sprawą jest fizyczne rozmieszczenie plików na płycie DVD, to też może powodować opóźnienia pzry skokach (możliwość realokacji plików ma w/w Scenarist oraz podobno DVD Architect).

_________________
Retail OSX 10.6.5
Intel Core 2 Duo E8400 3.0Ghz
GA-EP35-DS3
4GB RAM 800Mhz
GF8600GT 256 MB VRAM


środa, 28 listopada 2007, 19:21
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 29 lipca 2004, 21:33
Posty: 932
Lokalizacja: Poznań
Post 
Croolick napisał(a):
w nim jest możliwość połączenia osobnych filmów w jeden TL

W Encore tez to zrobisz bez problemu i w zasadzie pójdzie to płynnie. Autorowi watku chodziło raczej aby filmy były osobno na kazdym timelinie żeby mozna było dodać każdemu atrybuty i zeby odtwarzane w jednym ciągu szły płynnie, a to raczej nie wyjdzie.
Może wspomniany Scenarist sobie z tym poradzi ale nie wiem bo nie testowałem go.

Pozdrawiam
Maciej

_________________
Intel Core2 QUAD Q9550, Gigabyte GA-EP45T-DS3R, Ram 8GB Corsair DDR3 1333MHz, Nvidia GForce 9800 GT, Windows 7 Pro 64bit, APP CS6.
_______________________
http://www.mmstudio.net.pl
http://www.facebook.com/produkcjafilmowa


środa, 28 listopada 2007, 19:48
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 1 listopada 2004, 00:52
Posty: 552
Lokalizacja: Warszawa
Post 
ns osobnych timelinach umieszczam klipy które koncza sie wyciemnieniem
i zaczynaja z blanku wtedy przerwy nie widac


środa, 28 listopada 2007, 20:27
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 29 lipca 2004, 21:33
Posty: 932
Lokalizacja: Poznań
Post 
henrico napisał(a):
ns osobnych timelinach umieszczam klipy które koncza sie wyciemnieniem
i zaczynaja z blanku wtedy przerwy nie widac

Też dobre rozwiązanie. Tylko zalezy jak długo odtwarzacz będzie "kazał czekać" nam i żeby przerwa z wyciemnianiem nie trwała za długo. Ale pomysł oczywiście dobry.

Pozdrawiam


środa, 28 listopada 2007, 20:35
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: czwartek, 5 października 2006, 21:45
Posty: 86
Lokalizacja: centrum
Post 
Tak też robiłem, tylko, że w niektórych przypadkach jednak trwało to zdecydowanie za długo. A i zdarzało się, że scena, zamiast kończyć się na "czarnym", kończyła się (wtedy było zamrożenie obrazu) trochę wcześniej o kilka klatek i zamiast pustej klatki, jeszcze widoczny był w jakimś małym "kryciu" materiał.
Zrobiłem jednak jeden główny timeline i drugi np. z teledyskiem. Główny podzieliłem na chaptery i tak musi zostać. Zawsze tak robiłem, ale coś mnie podkusiło aby spróbować inaczej i niestety encore nie bardzo sobie radzi.

Dziękuję za rady.

Pozdrawiam.

_________________
2 x Sony / Zoom H4 / Edius + Vitascene


czwartek, 29 listopada 2007, 03:07
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 6 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL