Teraz jest piątek, 17 sierpnia 2018, 04:18




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 Encore + Procoder = Error klatek => Prosze o pomoc! 
Autor Wiadomość
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: piątek, 15 marca 2002, 15:26
Posty: 170
Lokalizacja: Warszawa Panasonic NV-GS400
Post Encore + Procoder = Error klatek => Prosze o pomoc!
Witam!
Mam pewien problem i prosze o pomoc, radę lub informację czy miał kto coś podobnego.
Mam wygenerowany plik filmowy DV zmontowany w Premiere 2 o długości ok. 18 minut. Film jest poprawnie zmontowany, nie ma pustych klatek itp. Następnie wgrywam ten plik do Procodera i poddaje procesowi kompresji zgodnie ze stadardem DVD. Otrzymany w ten sposób plik filmowy Mpeg 2 (DVD) wgrywam do Encore celem stworzenia menu i wypalenia. I to pojawia się problem:
Otóż okazuje się , że w podgladzie w Encore niektóre klatki są uszkodzone/zdegenerowane. Uszkodzenie polega na pojawieniu sie dropów, pojawieniu sie w klatce fragmentu obrazu z innej klatki oddalonej nawet o kilkanaście minut lub np 5-100% obrazu na zielono. Takich klatek może być od jednej do kilkunastu w na 1h filmu. Najciekawsze jest to, że przeglądając te klatki już po wypaleniu lub sam mpeg2 w np PowerDVD nie ma tej wady. Gdy próbowałem ponownie skompresować film uzyskuję ten sam efekt w tych samych klatkach. To samo zjawisko wystepuje zarówno przy kompresji w Procoderze 2 i 3 tylko trochę inaczej to wygląda. Co najdziwniejsze kompresując np w TMPEGEnc XPres nie wystepuje ta przpadłośc. Sam problem nie byłby irytujący gdyby dotyczyło to tylko podglądu w Encore ale jesli te uszkodzone klatki zawierają się w ruchomym menu to niestety one sa już widoczne przy odtwarzaniu tego menu w DVD (w samym filmie nadal nie ma).
Wygląda na to, że Procoder generuje jakieś blędy.... błędy, które może są korygowane w odtwarzaczu DVD ale juz nie w Encore ..... ale jak sa błędy to są... :(
W załączeniu przedstawiam wam 2 zrzuty ekranowe tego zjawiska. W 2 przykładzie (Error 1.jpg) widać, że jest to 47 sekunda filmu ale jak widać na klatke nakłada sie napis koniec, który jest w 18 minucie filmu!
Czy miał ktos podobny objaw i może coś na ten temat powiedzieć lub doradzić?

Pozdrawiam

_________________
Piter
NV-GS400


Ostatnio edytowano wtorek, 4 grudnia 2007, 14:10 przez Lutek, łącznie edytowano 2 razy

wtorek, 4 grudnia 2007, 10:55
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: czwartek, 5 października 2006, 21:45
Posty: 86
Lokalizacja: centrum
Post 
Witam.
Też zuważyłem ten problem w Encore. Nie przeszkadza mi to o ile nie robię animowanych przycisków. Tak jak napisałeś, nie widać tego po nagraniu płyty dvd. Natomiast widać w tych przyciskach robionych w encore. Podkład pod menu robię w innym programie i importuję jako tło, więc tam też się nie pojawiają błędy.
I u mnie pojawiają się tylko zielone kadry. Nie jest to często, ale są.
Myślałem, że ja tylko mam taki problem.
A czym to jest spowodowane, to nie wiem. Fajnie jakby Ktos mógł to wyjaśnić.

Pozdrawiam.

_________________
2 x Sony / Zoom H4 / Edius + Vitascene


wtorek, 4 grudnia 2007, 11:49
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: piątek, 15 marca 2002, 15:26
Posty: 170
Lokalizacja: Warszawa Panasonic NV-GS400
Post 
To jest juz nas dwóch :( :)
Ale skoro kompresując w TMPGEnc XPress 4 nie ma tego to wskazywałoby na to, że Procoder generuje jakieś błędy.....8O

_________________
Piter
NV-GS400


wtorek, 4 grudnia 2007, 12:06
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 29 lipca 2004, 21:33
Posty: 932
Lokalizacja: Poznań
Post 
Hmm! A moze to z Encorem jest problem. Ja wprawdzie uzywam wersji 2.0 i takie rzeczy sie nie dzieją. A czy masz zainstalowane uaktualnienie do wersji CS3 bodajże 3.0.1
Jest na stronie Adobe ta łatka ale nie wczytywałem sie jakie błedy naprawia.

Pozdrawiam


wtorek, 4 grudnia 2007, 18:05
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: piątek, 15 marca 2002, 15:26
Posty: 170
Lokalizacja: Warszawa Panasonic NV-GS400
Post 
mmstudio napisał(a):
Hmm! A moze to z Encorem jest problem. Ja wprawdzie uzywam wersji 2.0 i takie rzeczy sie nie dzieją. A czy masz zainstalowane uaktualnienie do wersji CS3 bodajże 3.0.1
Jest na stronie Adobe ta łatka ale nie wczytywałem sie jakie błedy naprawia.

Pozdrawiam

Tu jest Encore 3.
Encore sam w sobie chyba jest ok bo gdy np film jest kompresowany innym encoderem nie ma tego. Poza tym testowałem ze 3 tygodnie temu Encore 2 i tez to było choc w innym mijscu bo inny był film.

[ Dodano: Wto Gru 04, 2007 7:09 pm ]
Co więcej... właśnie sprawdziłem i gdy kompresowałem Procoderem do DVD NTSC to wspomniane zjawisko nie występuje !!!

_________________
Piter
NV-GS400


Ostatnio edytowano wtorek, 4 grudnia 2007, 22:52 przez Lutek, łącznie edytowano 1 raz

wtorek, 4 grudnia 2007, 19:11
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: czwartek, 5 października 2006, 21:45
Posty: 86
Lokalizacja: centrum
Post 
Używam wersji 2.0.
Niedawno podałeś konkretną odpowiedź na temat związany z Encore zalożony przezemnie. Może i tym razem coś podpowiesz ? :)

Pozdrawiam.

_________________
2 x Sony / Zoom H4 / Edius + Vitascene


wtorek, 4 grudnia 2007, 22:26
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: piątek, 15 marca 2002, 15:26
Posty: 170
Lokalizacja: Warszawa Panasonic NV-GS400
Post 
bodek napisał(a):
Używam wersji 2.0.
Niedawno podałeś konkretną odpowiedź na temat związany z Encore zalożony przezemnie. Może i tym razem coś podpowiesz ? :)

Pozdrawiam.

Czasami udaje mi sie komuś pomóc i daje mi to wiele satysfakcji ale tym razem to ja poszukuję pomocy i rady.... :(

[ Dodano: Wto Gru 04, 2007 10:15 pm ]
Czy istnieje jakieś narzędzie, którym można sprawdzić DV Avi i Mpeg2 pod kątem błędów ?

_________________
Piter
NV-GS400


wtorek, 4 grudnia 2007, 22:54
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 maja 2003, 04:24
Posty: 3412
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Post 
Skoro błąd objawia się nałożeniem klatki na klatkę oddalonych od siebie znaczną długością czasu najwyraźniej kompresji dokonujesz w procesie dwuprzebiegowym VBR. Podobny błąd objawiał mi się przy ProCoder Express i o dziwo Authoring też likwidował ten mankament, doczytałem się wtedy gdzieś na mądrym forum, że należało przełożyć kluczyk USB ProCoder do innego portu i problem zniknie, tak też uczyniłem i faktycznie pomogło, długo jednak nie bawiłem się Expressem, gdyż niebawem przesiadłem się na wersję 2 i tu nigdy niczego podobnego nie zaobserwowałem. Być może kluczyk mam tym razem we właściwym porcie...
Pozdrawiam gorąco

_________________
Film jest jak seks: gdy nie ma uczucia, nawet technika nie pomoże
Pytania na pw. - tylko osobiste nie związane z forum!


środa, 5 grudnia 2007, 00:16
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: piątek, 15 marca 2002, 15:26
Posty: 170
Lokalizacja: Warszawa Panasonic NV-GS400
Post 
Montażysta Darek A. napisał(a):
Skoro błąd objawia się nałożeniem klatki na klatkę oddalonych od siebie znaczną długością czasu najwyraźniej kompresji dokonujesz w procesie dwuprzebiegowym VBR. Podobny błąd objawiał mi się przy ProCoder Express i o dziwo Authoring też likwidował ten mankament, doczytałem się wtedy gdzieś na mądrym forum, że należało przełożyć kluczyk USB ProCoder do innego portu i problem zniknie, tak też uczyniłem i faktycznie pomogło, długo jednak nie bawiłem się Expressem, gdyż niebawem przesiadłem się na wersję 2 i tu nigdy niczego podobnego nie zaobserwowałem. Być może kluczyk mam tym razem we właściwym porcie...
Pozdrawiam gorąco

Darku... ale ja nigdy nie robię w VBR... zawsze w CBR!
Czasami jest to nałożenie sie całej klatki ale najczęściej są to albo dropy albo kawałki obcej klatki... ale jak wspomniałem.. pojawia się to w encorze i tylko wtedy jdy film był kompresowany w procoderze - no i jak wspomniałem zawsze robię CBR...... :(
Jestem juz troche podłamany bo nie wiem co robić.....

Pozdrawiam

PS: a tak przy okazji... czy procoder Express jest jeszcze dostępny... bo z ciekawości patrzyłem na stronie canopusa i nie ma ani słowa na jego temat tak jakby ten projekt/produkt został zarzucony....?

_________________
Piter
NV-GS400


środa, 5 grudnia 2007, 00:41
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 maja 2003, 04:24
Posty: 3412
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Post 
Może kłóci się to wszystko z jakimś innym kodekiem w Twoim systemie, zrobiłem dziesiątki krążków DVD na ProCoder 2 nigdy żadnych problemów, być może gdzieś szewski błąd w ustawieniach, nie wiem.
P.S. to błąd, że robisz ZAWSZE w CBR, ja nigdy...

_________________
Film jest jak seks: gdy nie ma uczucia, nawet technika nie pomoże
Pytania na pw. - tylko osobiste nie związane z forum!


środa, 5 grudnia 2007, 01:31
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: piątek, 15 marca 2002, 15:26
Posty: 170
Lokalizacja: Warszawa Panasonic NV-GS400
Post 
Montażysta Darek A. napisał(a):
Może kłóci się to wszystko z jakimś innym kodekiem w Twoim systemie, zrobiłem dziesiątki krążków DVD na ProCoder 2 nigdy żadnych problemów, być może gdzieś szewski błąd w ustawieniach, nie wiem.
P.S. to błąd, że robisz ZAWSZE w CBR, ja nigdy...

Zjawisko zauważyłem z miesiąc temu. Potem odtworzyłem z obrazu świeżą instalację systemu i występuje nadal....
Jedynym urządzeniem/programem medialnym poza zestawem Premiere, Procoder, Encore jest karta telewizyjna WinFast.....
Odnosząc sie do "szewskiego" błędu to nic nie ustawiam... problem występuje nawet jak nic nie ustawiam wykorzystując fabryczne (procodera) projekty.
Co do CBR to moje filmy nigdy nie przekraczają 55-59 minut więc wykorzystuje 100% mozliwości... zresztą sprawdzałem przy VBR (stadardowym) i jest to samo.... :(

[ Dodano: Sro Gru 05, 2007 8:16 pm ]
Idąc tropem sugestii Darka sformatowałem dysk, zainstalowałem na czystą instalkę ponownie Encore i po wgraniu uprzednio skompresowanego pliku okazało się, że zjawisko nadal wystepuje. Nastepnie zainstalowałem Procodera i QuickTime (niezbędny dla pracy Procodera) i dokonałem ponownej kompresji do Mpeg2 i ... to samo. Moim zdaniem istnieją nastepujące możliwości:
- plik Avi DV jest uszkodzony i jest dlatego jest jakiś bug w skompresowanym pliku Mpeg 2 (tylko dlaczego kompresując w TMPGEnc XPress jest ok ? )- czy jest możliwośc sprawdzić plik avi pod katem błędów?

- Instalka Procodera jest uszkodzona - tylko, że testowo instalowałem różne instalki np Procoder 2 i 3 i jest to samo!

- Jest jakiś konflikt pomiędzy Procoderem a Encore występujący nawet u wszystkich a koledzy, którzy tego nie zauważyli albo nie robią ruchomego menu, albo obraz ich ruchomych przycisków nie wypadał w takim feralnym miejscu i dlatego nie zauważyli...

- już sam nie wiem co robić.... :(

[ Dodano: Sro Gru 05, 2007 8:46 pm ]
Z ostatniej chwili:
Na forum Ediusa jest/był dyskutowany problem, który podobno wynika z niegodności nagłówków (formatów) MPEG2 z procodera a tego, który jest używany w Encore (Mainconcept). Z dsykusji wynika, że problem pojawił sie od wersji Encore 2 (w górę). Otóż znalazłem takie rozwiązanie i u mnie znikły uszkodzenia w klatkach:
"2. For Adobe Encore 2.0, in C:\Program Files\Adobe\Adobe Still DVD 2.0 \ Plug-ins \ en_US, I rename ImporterFastMPEG.prm in ImporterFastMPEG.prm.txt for example. No more freezing, no more artifact or of green flashes in the timeline or the animated menus. However the scrubbing of the timeline is a slower little, and the encoding of the animated menus becomes very very slow"

U mnie w trójce ten plugin jest w innym katalogu ale jest i pomogło...
Link do wątku:
http://ediusforum.grassvalley.com/forum ... php?t=1591
Jednakże rozważam przejście z powodu niestdarowości Procodera na TMPEGEnc XPress zwłaszcza, że moje ostatnie porównania pokazywały, że w 95% (na oko) dorównuje jakością Procoderowi...a procoder poczeka na lepsze czasy.. może będzie poprawka...

_________________
Piter
NV-GS400


Ostatnio edytowano środa, 5 grudnia 2007, 22:49 przez Lutek, łącznie edytowano 2 razy

środa, 5 grudnia 2007, 08:34
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: czwartek, 5 października 2006, 21:45
Posty: 86
Lokalizacja: centrum
Post 
Witam.
Ja również w większości przypadków mam ustawione CBR.
Dzięki za podpowiedź. Przy następnym menu jakie będę robił spróbuję zmienić nazwę tego pliku. Ale myślę, że jak Tobie pomogło to mi również :)

Pozdrawiam.

_________________
2 x Sony / Zoom H4 / Edius + Vitascene


środa, 5 grudnia 2007, 22:34
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: piątek, 15 marca 2002, 15:26
Posty: 170
Lokalizacja: Warszawa Panasonic NV-GS400
Post 
Ale co do mnie to zastanawiam się czy nie przerzucić się jesdnak na TMPGEnc XPress 4 bo jak go testowałem to niemal w 99% dorównywał jakością prcoderowi a skoro Procoder ma jakąć niegpdnośc z formatem to może warto się nad tym zastanowić...?

_________________
Piter
NV-GS400


środa, 5 grudnia 2007, 22:44
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 29 lipca 2004, 21:33
Posty: 932
Lokalizacja: Poznań
Post 
Lutek napisał(a):
Ale co do mnie to zastanawiam się czy nie przerzucić się jesdnak na TMPGEnc XPress 4

Jest jeszcze Main Concept zaimplementowany w Encore i moim zdaniem jest on bardzo dobry.

_________________
Intel Core2 QUAD Q9550, Gigabyte GA-EP45T-DS3R, Ram 8GB Corsair DDR3 1333MHz, Nvidia GForce 9800 GT, Windows 7 Pro 64bit, APP CS6.
_______________________
http://www.mmstudio.net.pl
http://www.facebook.com/produkcjafilmowa


środa, 5 grudnia 2007, 23:02
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: czwartek, 5 października 2006, 21:45
Posty: 86
Lokalizacja: centrum
Post 
Może i warto się zastanowić nad zmianą, ale:
1. zmiana softu wiąże się z jakimiś kosztami (w tym przypadku nie są duże, ale zawsze jakieś)
2. przyzwyczajenie i dobra jakość z Procodera :)

Więc raczej obejdę ten problem w sposób wskazany przez Ciebie.
Może Main Concept z Encore jest ok, lecz jakość i szybkość z procodera mnie satysfakcjonuje.

Pozdrawiam.

_________________
2 x Sony / Zoom H4 / Edius + Vitascene


czwartek, 6 grudnia 2007, 00:42
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 4 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL