Teraz jest środa, 15 sierpnia 2018, 15:38




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ] 
 Problem z plikami MOD 
Autor Wiadomość
Bywalec
Bywalec

Dołączył: czwartek, 8 listopada 2007, 21:27
Posty: 15
Post Problem z plikami MOD
Witam

Mam kamerkę JVC która nagrywa w formacie MOD. Do montażu i authoringu używam Adobe Elemens 4.0. Mam problem z tymi plikami gdyż po zmontowaniu filmu nie mogę zapisać go do np. DVD. Pokazuje tylko "transcoding error". Program również często się wiesza przy montażu. Oczywiście najnowszy QuickTime mam zainstalowany w komputerze. Oprócz tego kodeki ffdshow. Problem ustępuje gdy przekonwertuje pliki na VOB, AVI, MPG itd. Moje pytanie jeste następujące: co zrobić, żeby móc montować bez uprzedniej konwersji materiału (bardzo dużo miejsca i czasu = bardzo niewygodnie) lub ostatecznie na jakim formacie najmniej stracę na jakości konwertując z MOD?


środa, 16 stycznia 2008, 17:05
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: środa, 14 marca 2007, 12:00
Posty: 96
Post 
Moj kolega ma kamerę JVC. Zapisuje także w plikach MOD na dysku twardym. Tyle, że akurat w jego przypadku jest to kamera HD. Do komputera materiałów jeszcze nie wrzucał, z uwagi na jego marne parametry.
Niestety nie wspomniałeś o tym, jaka to kamera. Mogłeś podać choćby symbol w nazwie. Z taką wskazówką można już dotrzeć do informacji o kamerze.
Skąd ludzie chcący ci pomóc, mają się tego dowiedzieć?
Ja wiele nie pomogę, ale pewnie znajdzie się ktoś, kto posiada podobny sprzęt i podzieli się swoim doświadczeniem z tobą.
Napisz coś więcej o tym sprzęcie. W przeciwnym wypadku pozostaniesz sam na sam z kamerą, programem i MOD-litwą na intencję powodzenia.
pzdr...


czwartek, 17 stycznia 2008, 01:42
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 7 stycznia 2006, 21:01
Posty: 388
Lokalizacja: Zabrze
Post 
wachcio napisał(a):
Problem ustępuje gdy przekonwertuje pliki na VOB, AVI, MPG itd.


witam

W zasadzie odpowiedzałeś sobie sam na ten problem. Wypalając DVD musisz przekonwertować mat.video (jakiegokolwiek formatu na mpeg2, a wtedy programy do authoringu 'stworzą' vob'y.

_________________
Core2Duo E4400/2GBRam Dual Geil/480GBHDD/geforce7600GS
JVC GR-D73/SoonyHC96E/ AP1.5


czwartek, 17 stycznia 2008, 07:07
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: czwartek, 8 listopada 2007, 21:27
Posty: 15
Post 
Kondor_PL napisał(a):
Moj kolega ma kamerę JVC. Zapisuje także w plikach MOD na dysku twardym. Tyle, że akurat w jego przypadku jest to kamera HD. Do komputera materiałów jeszcze nie wrzucał, z uwagi na jego marne parametry.
Niestety nie wspomniałeś o tym, jaka to kamera. Mogłeś podać choćby symbol w nazwie. Z taką wskazówką można już dotrzeć do informacji o kamerze.
Skąd ludzie chcący ci pomóc, mają się tego dowiedzieć?
Ja wiele nie pomogę, ale pewnie znajdzie się ktoś, kto posiada podobny sprzęt i podzieli się swoim doświadczeniem z tobą.
Napisz coś więcej o tym sprzęcie. W przeciwnym wypadku pozostaniesz sam na sam z kamerą, programem i MOD-litwą na intencję powodzenia.
pzdr...


Kamera to MZ-MG130E. Problem ten występował na starym komputerze na XP Home i teraz na nowym na Viście

[ Dodano: Czw Sty 17, 2008 1:10 pm ]
robus2000 napisał(a):
wachcio napisał(a):
Problem ustępuje gdy przekonwertuje pliki na VOB, AVI, MPG itd.


witam

W zasadzie odpowiedzałeś sobie sam na ten problem. Wypalając DVD musisz przekonwertować mat.video (jakiegokolwiek formatu na mpeg2, a wtedy programy do authoringu 'stworzą' vob'y.


Sposób znalazłem ale to ani normalne ani wygodne a poza tym zawsze tracę na jakości filmu przy tych ciągłych konwersjach


czwartek, 17 stycznia 2008, 13:08
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: środa, 14 marca 2007, 12:00
Posty: 96
Post 
Generalnie MOD to jest jakiś mpg, bardziej lub mniej zgodny z oryginałem.
Jest on widzialny bezpośrednio przez np. program edycyjny Edius. W tym przypadku nie zachodzi w ogóle potrzeba konwersji stratnej z jednego formatu w drugi.
Wiele osób poleca wręcz ręczną zamianę rozszerzenia z mod na mpg. Może to przynieść pozytywne rezultaty, ale nie musi. Jeśli chcesz konwertować to najlepiej poszukać sobie bezstratnego convertera typu "mod2mpg" i nim konwertować do mpg, którego potem zaimportujesz do programu edycyjnego.
Zajrzyj w te miejsca:
http://pagesperso-orange.fr/gilles.bihan/index_uk.html
http://www.squared5.com/

Dodatkowe miejsca do prześledzenia to: TU i TU
powodzenia


czwartek, 17 stycznia 2008, 14:57
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 5 maja 2005, 09:13
Posty: 637
Post 
wachcio napisał(a):
Witam

Mam kamerkę JVC która nagrywa w formacie MOD. Do montażu i authoringu używam Adobe Elemens 4.0. Mam problem z tymi plikami gdyż po zmontowaniu filmu nie mogę zapisać go do np. DVD. Pokazuje tylko "transcoding error". Program również często się wiesza przy montażu. Oczywiście najnowszy QuickTime mam zainstalowany w komputerze. Oprócz tego kodeki ffdshow. Problem ustępuje gdy przekonwertuje pliki na VOB, AVI, MPG itd. Moje pytanie jeste następujące: co zrobić, żeby móc montować bez uprzedniej konwersji materiału (bardzo dużo miejsca i czasu = bardzo niewygodnie) lub ostatecznie na jakim formacie najmniej stracę na jakości konwertując z MOD?


Kolego do tych rodzajów plików świetnie sprawdza się program TMPGEnc DVD Author 2 lub nowsza ver. 3.
W nim porobisz sobie rozdziały, menu itp.
Działa na pewno - sprawdzone :mrgreen:
Pozdro


czwartek, 17 stycznia 2008, 16:23
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: czwartek, 8 listopada 2007, 21:27
Posty: 15
Post 
Kondor_PL napisał(a):
Generalnie MOD to jest jakiś mpg, bardziej lub mniej zgodny z oryginałem.
Jest on widzialny bezpośrednio przez np. program edycyjny Edius. W tym przypadku nie zachodzi w ogóle potrzeba konwersji stratnej z jednego formatu w drugi.
Wiele osób poleca wręcz ręczną zamianę rozszerzenia z mod na mpg. Może to przynieść pozytywne rezultaty, ale nie musi. Jeśli chcesz konwertować to najlepiej poszukać sobie bezstratnego convertera typu "mod2mpg" i nim konwertować do mpg, którego potem zaimportujesz do programu edycyjnego.
Zajrzyj w te miejsca:
http://pagesperso-orange.fr/gilles.bihan/index_uk.html
http://www.squared5.com/

Dodatkowe miejsca do prześledzenia to: TU i TU
powodzenia


Na razie konwertowałem programem superc przeważnie do VOB. Sprawdzę teraz te

[ Dodano: Czw Sty 17, 2008 6:11 pm ]
Digital napisał(a):
wachcio napisał(a):
Witam

Mam kamerkę JVC która nagrywa w formacie MOD. Do montażu i authoringu używam Adobe Elemens 4.0. Mam problem z tymi plikami gdyż po zmontowaniu filmu nie mogę zapisać go do np. DVD. Pokazuje tylko "transcoding error". Program również często się wiesza przy montażu. Oczywiście najnowszy QuickTime mam zainstalowany w komputerze. Oprócz tego kodeki ffdshow. Problem ustępuje gdy przekonwertuje pliki na VOB, AVI, MPG itd. Moje pytanie jeste następujące: co zrobić, żeby móc montować bez uprzedniej konwersji materiału (bardzo dużo miejsca i czasu = bardzo niewygodnie) lub ostatecznie na jakim formacie najmniej stracę na jakości konwertując z MOD?


Kolego do tych rodzajów plików świetnie sprawdza się program TMPGEnc DVD Author 2 lub nowsza ver. 3.
W nim porobisz sobie rozdziały, menu itp.
Działa na pewno - sprawdzone :mrgreen:
Pozdro


Raczej nie skorzystam bo specjalnie kupowałem pakiet adobe Wlwmwnts 4 z Photoshopem 6


czwartek, 17 stycznia 2008, 18:09
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 5 maja 2005, 09:13
Posty: 637
Post 
wachcio napisał(a):
Raczej nie skorzystam bo specjalnie kupowałem pakiet adobe Wlwmwnts 4 z Photoshopem 6


W sumie racja, ja mam kamery miniDV i do obróbki ich też mam zestaw Adobe i inne dość drogie softy. A pracę z MODami miałem jednorazową i wystarczyła mi pełnosprawna wersja trial TMPGEnc. Zrobiłem swoje i wywaliłem.

Pozdro :mrgreen:


czwartek, 17 stycznia 2008, 18:32
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: piątek, 30 grudnia 2005, 19:10
Posty: 26
Lokalizacja: Kraków
Post 
Mam JVC GZ-MC500 - dwa lata temu miałem ten sam problem. Początkowo zmieniałem rozszerzenie MOD do MPG ręcznie (najwygodniej w programie XnView - całą serię) ale subiektywnie wydawało mi się, że tracę na jakości. Pliko MOD obsługuje całkowice stabilnie Ulead Video studio (już od wersji 10) - polecam.


niedziela, 20 stycznia 2008, 19:47
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: czwartek, 8 listopada 2007, 21:27
Posty: 15
Post 
Jarko1 napisał(a):
Mam JVC GZ-MC500 - dwa lata temu miałem ten sam problem. Początkowo zmieniałem rozszerzenie MOD do MPG ręcznie (najwygodniej w programie XnView - całą serię) ale subiektywnie wydawało mi się, że tracę na jakości. Pliko MOD obsługuje całkowice stabilnie Ulead Video studio (już od wersji 10) - polecam.


Nie wiem jak na nowym laptopie i na viście ale na starym nawet nie chciał się uruchomić pokazując, że program wykonał złą operację


poniedziałek, 21 stycznia 2008, 12:39
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: piątek, 30 grudnia 2005, 19:10
Posty: 26
Lokalizacja: Kraków
Post 
..tak bywa z piratami !

[ Dodano: Pon Sty 21, 2008 8:31 pm ]
tak bywa z piratami !


poniedziałek, 21 stycznia 2008, 20:31
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL