Autor |
Wiadomość |
Gość
Aktywny bywalec
|
 DVD-R czy DVD+R
Witam!
Mam takie pytanie: który format płyt DVD jest bardziej kontabilny na stacjonarnych odtwarzaczach DVD -- DVD-R czy DVD+R.
Pozdrawiam!
|
wtorek, 27 maja 2003, 14:10 |
|
 |
Bogusław Spala
Aktywny bywalec
Dołączył: niedziela, 23 marca 2003, 20:25 Posty: 1600 Lokalizacja: Tarnów
|
 re
Witaj,
W zasadzie jest to bez znaczenia. Obydwa standardy zapisu, zarówno -R jak i +R mają podobną zgodność. Na targach CeBit ustalono, że bardziej przyszłościowym formatem jest +R. Wynika to z polityki firm SONY i PHILIPSA, które to firmy długo zabiegały o poparcie standardu +R przez MICROSOFT i tak też się stało. Na rynku panuje przeświadczenie, że -R jest bardziej zgodny. Myślę, że wynika to z faktu iż do stacjonarnych nagrywarak +R/+RW długo brakowało tych pierwszych nośników, czyli +R a w powszechnej sprzedaż były tylko +RW (wielokrotnego zapisu) które to płytki faktycznie są rozpoznawane przez znacznie mniejszą liczbę stacjonarnych odtwarzaczy DVD. Dlatego te nieporozumienia. Od ponad 2 lat zapisuje płytki w obydwu formatch -R/+R i nie spotkałem się z problemem niezgodnośći, lub niemożności odczytu przez jakikolwiek player DVD.
Pozdrówka.
|
wtorek, 27 maja 2003, 22:22 |
|
 |
plasek
Bywalec
Dołączył: środa, 5 lutego 2003, 23:16 Posty: 44 Lokalizacja: Podlasie
|
Zgadzam się całkowicie tyle, że -R są tańsze (już od 5zł przy kupnie szpindla), a przy nagrywaniu wielu płytek ma to jakieś znaczenie.
|
środa, 28 maja 2003, 13:26 |
|
 |
stanley_lr
Bywalec
Dołączył: poniedziałek, 10 marca 2003, 12:40 Posty: 47 Lokalizacja: Kłodzko
|
Zdecydowałem sięna -R, -RW z tego samego powodu co mój poprzednik - skoro płyty i nagrywarki są tańsze, to istnieje duże prawdopodobieństwo, że plany Sony i Philipsa pójdą w łeb (tak jak DAT, DigitalVHS, DCC i wiele innych pomysłów). Pozdr!
|
środa, 18 czerwca 2003, 15:56 |
|
 |
Gość
Aktywny bywalec
|
 plyty DVD-R i DVD-RAM
Jaka jest fizycznie roznica pomiedzy DVD-R a DVD+R ?
Ja uzywam rowniez DVD-RAM i to jest dopiero cacko.
Odczyt z tych plytek odbywa sie na tej samej zasadzie jak z twardego dysku (szybszy) a w dodatku plyty te mozna nagrywac do 100 000 razy.
Ale ciezko je zdobyc.
|
czwartek, 19 czerwca 2003, 23:27 |
|
 |
Tadeusz
Aktywny bywalec
Dołączył: sobota, 25 maja 2002, 01:03 Posty: 510 Lokalizacja: Hajnówka
|
DVD-RAM jakie to cacko ?
Jest to najmniej popularny standard DVD z uwagi na :
- bardzo drogie płyty,
- większość stacjonarnych DVD tego formatu nie czyta a więc do rejestracji filmów się raczej nie nadaje a tylko do archiwizacji dużych plików z danymi.
|
piątek, 20 czerwca 2003, 01:17 |
|
 |
Gość
Aktywny bywalec
|
czesc
zagladnalem tu przypadkowo i fajnie sie usmialem z poprzedniej wypowiedzi Tadeusza.
pomysl wpierw co piszesz stary wyjadaczu
|
czwartek, 14 sierpnia 2003, 19:49 |
|
 |
Tadeusz
Aktywny bywalec
Dołączył: sobota, 25 maja 2002, 01:03 Posty: 510 Lokalizacja: Hajnówka
|
Śmiech to zdrowie !
Może "tipol" wniósł byś coś konstruktywnego do tego tematu.
Czekam na jakieś argumenty, a może nie wiesz co to jest format DVD-RAM ?
Odpowiedź na pytanie: który format DVD-R czy DVD+R jest bardziej kompatybilny ze stacjonarnymi DVD ? można znaleźć na stronie
http://www.cdrinfo.com/Sections/Article ... ty%20Tests
|
piątek, 15 sierpnia 2003, 01:09 |
|
 |
Gość
Aktywny bywalec
|
Mam dwie nagrywarki; jedną stacjonarną DVD-R i komputerową DVD+R. Okazuje się że płytki wypalone przez stacjonarną nie są płynnie odtwarzane przez stacjonarne odtwarzacze (czasami). Natomiast wypalone przez nadrywarkę +R nie stwarzają takiego kłopotu.
Dodam, że obie płytki są tej samej firmy i w podobnej cenie.
Czy ma tutaj znaczenie jakość płytek?
|
piątek, 15 sierpnia 2003, 11:02 |
|
 |
mart
Bywalec
|
Robcio napisał(a): Czy ma tutaj znaczenie jakość płytek?
znaczenie ma jakosc plytek, sprzet zapisujacy no i sprzet odtwarzajacy.
|
środa, 20 sierpnia 2003, 10:43 |
|
 |
Montażysta Darek A.
Moderator
Dołączył: czwartek, 22 maja 2003, 04:24 Posty: 3418 Lokalizacja: zachodniopomorskie
|
Przede wszystkim znaczenie ma tutaj zastosowany maksymalny bitrate 8000 to taka jak na razie górna granica bądź co bądź nowych jeszcze odtwarzaczy DVD, by poszło płynnie na ksżdym. Z doświadczenia wiem, że płytki również mają tu duże znaczenie, a przede wszystkim szybkość ich zapisywania, która żadko działa prawidłowo z podawaną na krążku prędkością X4 lepiej jednak jechać na X2
_________________ Film jest jak seks: gdy nie ma uczucia, nawet technika nie pomoże Pytania na pw. - tylko osobiste nie związane z forum!
|
środa, 20 sierpnia 2003, 11:03 |
|
 |
|