Teraz jest wtorek, 14 sierpnia 2018, 12:59




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13 ] 
 czemu wypalone płyty nie są odtwarzane na stacjonarnym DVD ? 
Autor Wiadomość
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post czemu wypalone płyty nie są odtwarzane na stacjonarnym DVD ?
Witam Wszystkich. Jestem nowy i "zielony" jeśli chodzi o tworzenie i wypalanie DVD. Kilka dni temu kupiłem nagrywarkę Sony i spróbowałem na początek skopiowac plytkę z filmem. Wiadomo, na początek kopia na HDD, uzyłem DVD Decryptora. Następnie wypaliłem płyte NERO. Już w trakcie nagrywania był komunikat , że film może byc nie do odtworzenia, ale się skopiowało. Nagrałm trzy płyty; DVD-R, DVD+r. DVD+RW. Utworzył się katalog Video_ts, przegrału sią .vob, .inf. itd Wszystkie dają się odtworzyć na DVD w kompach, ale nie na moim odtwarzaczu stacjonarnym (Thomson DTH-4200) Gdzie może być mój błąd. Do nagrywania użyłem najatńszych AKOSS-ów. Czy to może być to? Nagrywarka wypala wszystkie formaty, tylo wiadomo próby kosztują i chciałbym je możliwie skrócić dla osiągnięcia sukcesu tj. odtwarzanie na stacjonarnym DVD.


piątek, 30 maja 2003, 09:05
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Po pierwsze jaką objętość miał folder VIDEO_TS - max 4.3 GB
Po drugie w nero należy wybrać video-dvd - po lewej stronie będzie folder Video i Audio _TS, pliki z dvd decryptora (-vob, ifo, bup) przeciągnij do video_ts.
No i wreszcie - twój domowy dvd może nie czytać formatu DVDR - sprawdź na http://www.dvdrhel.com - compatibility
Natomiast co do płytek to chyba bez znaczenia - ja używam Princo (5 zł za dvd-r), datex, verbatim.


piątek, 30 maja 2003, 14:22
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Skopiowałem wszystkie .ifo i .bup a .vob- ów tylko tyle ile mogłem zmieścić na 4,3 G. Liczyłem się z tym ze nie będzie to cały film na 1 DVD. Zaraz sprawdzę kompatybilność DVD.
Dziekuję. Pozdr.


piątek, 30 maja 2003, 14:50
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 23 marca 2003, 20:25
Posty: 1600
Lokalizacja: Tarnów
Post re
Witaj,
Z nagrywarkami SONY DRU500A(X) są problemy jeżeli nagrywarka posiada bios w wersji 2,0c. Jeżeli Twoja nagrywarka posiada ten właśnie bios to musisz wgrać jego najnowszą wersję 2,0f.
Nowy biosik możesz zassać tutaj:
http://www.dystrybucja.ksk.com.pl/
Jeżeli chodzi o kopiowanie filmów DVD (tych z wypożyczalni) to polecam program DVDXCopy. Jest rewelacyjny !
http://www.dvdxcopy.com
pozdrówka.


sobota, 31 maja 2003, 10:00
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Dzięki za rady , bedę próbował. Bios ściągnąłem. W sumie nie kupiłem jej dla kopiowania filmów, tylko do zapisu swoich filmów z D8. Pewnie z tym tez beda kłopoty ale będe próbował w DV STUDIO 8. Ponadto ciesze sie że można kogoś podpytać i skorzystać., a tak a`propo czy sa programy zapisujące zmontowany materiał w formacie .vob.
POZDR.


sobota, 31 maja 2003, 20:26
Bywalec
Bywalec

Dołączył: poniedziałek, 10 marca 2003, 12:40
Posty: 47
Lokalizacja: Kłodzko
Post 
Witam!
"Skopiowałem wszystkie .ifo i .bup a .vob- ów tylko tyle ile mogłem zmieścić na 4,3 G" - i to własnie dlatego płyta nie da się odtworzyć - tak być nie może - o czym podczas nagrywania poinformował Cię Nero - tak w ogóle to dziwne, że ją nagrał. Do automatycznego przegrywania płyt komercyjnych najlepszy jest DVDxCopy, ale niestety płyta 2-warstwowa zostanie podzielona na 2 płyty (kłopot ze zmianą płyty i strata nośnika, ale za to kopia 1:1 - czyli identyczna jakość, wszystkie dodatki, itp. ). Wyjściem ekonomicznym jest użycie DVDdecryptera do zgrania płyty na dysk, a nastepnie Pinnacle DVD Instant Copy celem rekomresji i ponownej (większej) kompresji, żeby to wszystko zmieściło się na jednej płycie. Robi sie to automatycznie i bardzo przyjemnie a jakość tak uzyskanego filmu praktycznie nie różni się od ogrygiału. Pozdr!


środa, 18 czerwca 2003, 11:53
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: poniedziałek, 21 lipca 2003, 15:02
Posty: 5
Lokalizacja: Warszawa
Post 
AndrzejS mam ten sam problem, wczoraj nagralem plytke z wlasnym filmem , wszystko dziala cacy na DVD w kompie , a jak w kladam do Thompsona 4200 to nie widzi plytki (no Disk) - masz taki sam komunikat? Jesli tak to na 100% DVD stacjonarny jest do chrzanu i trzeba go niezwlocznie sie pozbyc.


poniedziałek, 21 lipca 2003, 15:07
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Witam , dawno tu nie zaglądałem, gdyż nie było czasu.
Po przeczytaniu tego i owego(a'propos dziękuj p.Spale), doszedłem do następujących efektów; płyty kopiuję DVD Decrypterem jeżeli się mieści na 4,7 GB , to ok. Jeżeli nie - to przepuszczam przez DVD2one, i wypalam za pomoca Copy To DVD. (Nero wysyłał mi co chwilę jakieś dziwne komunikaty więc go usunąłem). Wypałałem już +, i - , wszysko chodzi na stacjonarnym( kupuję tanie Optodiscy, zazwyczaj - DVD- R) . Nie chodzą tylko DVD+RW (nie próbowałem DWD-RW, gdybyś spróbował daj znać.
Jeżeli chodzi o własne filmy, to szczerze mówiąc nie miałem czasu zmontować czegoś dłuższego, ale próbowałem na kompie. Po zmontowaniu krótkiego filmu, w Pinaclu czy Vegas, zapisuje MPEG 2, i dalej wrzucam w Vegas DVD Menager, albu Ulead ( niestety teraz nie pamiętam dokładnie jakiego, bo jestem w pracy) Oba programy tworzą ładne menu, slajdy itp. Po wszystkim wypuszczają gotowy katalog video_ts, z plikami >vob, .ifo, i bup. Jak "stworzę" coś dłuższego niż 5 minut i wypalę , sprawdzę na stacjonarnym to dam znać.


wtorek, 22 lipca 2003, 09:51
Nowy
Nowy

Dołączył: poniedziałek, 21 lipca 2003, 15:02
Posty: 5
Lokalizacja: Warszawa
Post 
cholercia a ja myslalem ze to bedzie proste , a tu prosze skomplikowana procedura :) musze sie zaopatrzyc w kilka programow ktorych nazwy podales. Ja wypalalem 7minutowy filmik Nero Vision na DVD-RW i w stacionarnym nie widzial dysku sproboje jeszcze na DVD-R choc troszke szkoda plytki.

A tak na marginesie jaki program z tych przez ciebie uzywanych daje nie ograniczone mozliwosci w tworzeniu menu graficznego plyty. Mam namysli to ze chcialbym wstawic swoje tlo , swoje przyciski, swoje ramki , swoja muzyke , wstepna animacje przed menu , wstepniaka przed filmem i animacje pomiedzy opcjami menu... ups no jednym slowem chcialbym nad tym miec pelna kontrole...


wtorek, 22 lipca 2003, 14:27
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
W tej chwili szczerze mówiąc do końca nie jestem pewny nazw tych dwóch ostatnich programów. Muszę sprawdzić w domu. Jak je ustalę to oczywiscie Ci podam. Bawię się tym od niedawna, ale to nie jest aż tak bardzo skomplikowane. Jeżeli w choć w min. stopniu poruszasz się w angielskim, wejdź na stronę http://www.dvdrhelp.com. Tam w zasadzie w większości tematów poprowadzą Cię "za rączkę" w dziale HOW TO.
Pozdr.


wtorek, 22 lipca 2003, 14:41
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Jeszcze raz ja. Właśnie zajrzałem na dvdrhelp.com i mi się przypomniało >ten program to Ulead DVD Movie Factory- jest tam bardzo dokładnie opisany.
Pozdr.


wtorek, 22 lipca 2003, 14:45
Nowy
Nowy

Dołączył: poniedziałek, 21 lipca 2003, 15:02
Posty: 5
Lokalizacja: Warszawa
Post 
dzieki super stronka


wtorek, 22 lipca 2003, 16:13
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Sprawdziłem jeszcze raz , oczywiście pokręciłem i tą pierwszą nazwę - jest to DVD Architect 1.0 pozdrawiam.
Mam jeszcze pytanie do kogoś bardziej wprawionego - co sądzicie o Vegas 4.0 - wydaje mi sie , że ma duże możliwości lecz jest dośc skomplikowany.
Pozdr.


wtorek, 22 lipca 2003, 19:13
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 6 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL