Teraz jest poniedziałek, 20 sierpnia 2018, 21:16




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 8 ] 
 Encor cs3 nie przyjmuje kodeka hd m2t ????????? 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: poniedziałek, 22 października 2007, 11:39
Posty: 3
Post Encor cs3 nie przyjmuje kodeka hd m2t ?????????
Witam
chodzi o to że eksportuje plik w hd np.: video.m2t
i po wprowadzeniu go do encora i zromieniu autoringu enkor wymusza przekodowanie go na własny format hd a przecież m2t - jest standertem hd np w nx


niedziela, 24 sierpnia 2008, 15:53
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 24 marca 2003, 19:58
Posty: 393
Lokalizacja: Warszawa
Post Re: Encor cs3 nie przyjmuje kodeka hd m2t ?????????
Witam! :)

Podejrzewam ze sprawa nie jest tak prosta jak ci sie wydaje.
:roll:
Sadze ze chcesz "wypluc" z Encore-a projekt HD DVD lub Bluray
tu niestety jest inny kodek - H.264 i tu niestety kodowanie musi
zostac wykonane ponownie. Sprawdz czy nie lepiej by bylo w programie
do montazu odrazu zrobic plikow w tym wlasnie formacie, obeszlo
by sie bez kodowania w Encore. Proponuje sprawdzic w instrukcji
lub helpie jakie Encore suprotuje formaty.

Zas co tyczy sie pliku m2t jest to format odpowiedni dla rejestrowania
obrazu na nosnikach przez kamery HDV i ma on mniejszy wspolczynnik
kompresji niz H.264. Tu strumien wacha sie pomiedzy 19-25mbs dla
720p i 1080i (znakomite efekty daje H.264 juz przy 8-10Mbs) to jakies
2-2,5 raza mniej niz m2t. Dodatkowo pliki m2t mozesz w miare szybko
edytowac na montazu zas do pliku H.264 potrzebne ci bedzie duuzo wiecej mocy
procka.

Reasumujac m2t dobre jest do archiwizowania znakomitej jakosci nagran w
miare niskiej kompresji i opcjonalnie do montazu, plik H.264 sluzy glownie
do archiwizacji na plytach Bluray i HDDVD gdzie jakosc nie jest tak
istotna a material nie bedzie juz poddawany zadnej obrobce w przyszlosci.

Pozdrawiam :D

_________________
iSLATE - http://www.islate


środa, 3 września 2008, 23:02
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: poniedziałek, 22 października 2007, 11:39
Posty: 3
Post Re: Encor cs3 nie przyjmuje kodeka hd m2t ?????????
dzięki za poruszenie mojego tematu ale skoro robimy to dla widza i odbiorcy to nie możemy pogarszać jakości filmu przez to że program nie widzi pilików


czwartek, 4 września 2008, 21:07
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 24 marca 2003, 19:58
Posty: 393
Lokalizacja: Warszawa
Post Re: Encor cs3 nie przyjmuje kodeka hd m2t ?????????
Witam!

Kolego VIDEOFILMY, widac ze nie zrozumiales mnie chyba do konca.
Jednak patrzac na twoj profil widze ze jestes nowy wiec nie dziwie sie
ze doslownie bierzesz pewne kwestie.

Piszac o roznicach pomiedzy m2t a H.264 pisalem w kontekscie tego
co sie bardziej nadaje do montazu, co archwizacji lub co do ogladania
jako produktu finalnego. Roznice beda owszem ale nie do uchwycenia
dla oka zwyklego ogladacza. To sa sprawy czysto techniczne i maja tylko
przelozenie podczas nad plikiem, znaczy co akurat bedzie wydajniejsze i
szybsze.

Widac tez ze masz baaardzo malo doswiadczenia bo nie rozumiesz ze
nawet jesli program ENCORE "lyknie" plik m2t to i tak go przerobi potem
do formatu H.264 lub innego, zgodnego z odtwarzaczami.
Tego nie przeskoczysz bo to sa STANDARDY przyjete przez powazne
konsorcja.

Nie ma co "bic piany wiecej" i rozbijac tego na atomy. Tak narazie jest
i basta. Dla przykladu - jesli samochod jezdzi na rope a nie na paliwo
to przeciez nie mozesz mu wlac innego niz zalecane bo silnik odrazu padnie.
Mimo wszystko efekt i tak jest taki sam - ma jezdzic - wiec jezdzi - nie
wazne czy na benzynie czy na ropie(kwestie wydajnosci pomijam, chodzi o
zasade)

Pozdrawiam

_________________
iSLATE - http://www.islate


piątek, 5 września 2008, 12:02
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: poniedziałek, 22 października 2007, 11:39
Posty: 3
Post Re: Encor cs3 nie przyjmuje kodeka hd m2t ?????????
witam kolege MKPROFILM
to ze mam nowy profil znaczy ze nie mam problemow z oprogramowaniem
a nie ze jestem "nowy"
ale do sprawy

ja nie rozczulam sie nad programami tylko na nich pracuje
podałem konkretne pytanie do człowieka który pracuje na plikach hd m2t
i wie ile trwa samo przyjęcie przez program mat. "nie rozpoznawalnego"
pozdr


poniedziałek, 13 października 2008, 10:52
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7233
Lokalizacja: wawa
Post Re: Encor cs3 nie przyjmuje kodeka hd m2t ?????????
"chodzi o to że eksportuje plik w hd np.: video.m2t "

"ja nie rozczulam sie nad programami tylko na nich pracuje"

no to nie rozczulaj sie tylko eksportuj od razu do formatu takiego ktorego Encore nie bedzie ponownie rekompresowal


poniedziałek, 13 października 2008, 13:35
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 20 lutego 2006, 22:29
Posty: 672
Post Re: Encor cs3 nie przyjmuje kodeka hd m2t ?????????
W parametrach klipu załadowanego do projektu jest opcja "nie przeliczaj ponownie". Należy ją zaznaczyć. Wyboru można dokonać dla każdego klipu osobno. Nie pamiętam czy dotyczy ona materiału HD, ale szansa jest. Kiedyś próbowałem zrobić tym obraz płyty do Blu-ray ale jakość jest mizerna i zaniechałem.
Specyfikacja zapisu na płytach Blu-ray pozwala na zapisanie oprócz plików kodowanych kodekiem H.264, również w formacie MPEG2 i WMVHD. Trwają też przymiarki aby włączyć do niej DivXHD.

Pozdrawiam


poniedziałek, 13 października 2008, 14:00
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 2 kwietnia 2007, 23:33
Posty: 1690
Lokalizacja: Tarnów
Post Re: Encor cs3 nie przyjmuje kodeka hd m2t ?????????
mnie sie cos wydaje że w opcjach projektu dysku HD trzeba sobie wybrac kodek MPEG-2 bo domyslnie jest h.264

_________________
Retail OSX 10.6.5
Intel Core 2 Duo E8400 3.0Ghz
GA-EP35-DS3
4GB RAM 800Mhz
GF8600GT 256 MB VRAM


poniedziałek, 13 października 2008, 14:30
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 8 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 6 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL