Teraz jest środa, 15 sierpnia 2018, 15:38




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4 ] 
 markery archi 5.0 
Autor Wiadomość
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: sobota, 7 stycznia 2006, 22:30
Posty: 309
Post markery archi 5.0
Witam,

podjąłem próbę wygenerowania płyty DVD przy pomocy architecta 5.0 (generalnie zacząłem myśleć o tej wersji ze względu na obsłubę Blu-raya).
Po odtworzeniu filmu na stacjonarnym dvd okazało się że w miejscu wstawienia markerów następuje przycięcie filmu. Przycięcie trwa ułamek sekundy i dotyczy zarówno obrazu jak i dźwięku. Pomijając te przycięcia film odtwarza się poprawnie. Co ciekawe nie na wszystkich odtwarzaczach przycięcia są widoczne.
Wcześniej pracowałem z architectem 4.0 i nie było takich problemów. Sprawdzałem ustawienia i są zbieżne z moimi poprzednimi projektami tworzonymi w starszej wersji (tj. 4.0)
Czy ktoś miał podobne doświadczenia, lub ma pomysł co może być przyczyną przycięć?


poniedziałek, 29 września 2008, 13:58
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 29 września 2008, 09:01
Posty: 77
Post Re: markery archi 5.0
Przy wstawianiu markerów zwróć uwagę czy nie pojawia się wykrzyknik nad nimi. To jest znak, że może wystąpić problem. Wystarczy przesunąć marker kilka klatek do przodu lub do tyłu i wykrzyknik zniknie, a z nim Twój problem.
Pozdrawiam.

_________________
A/V Editor
Final Cut Studio 2
Mac Pro 2 x 3 Ghz Quad-Core Intel Xeon
NVidia Quadro FX 4500
Decklink HD Extreme
3 Gb 667 DDR2 FB-Dimm
10,5 TB - Raid - ProAvio r14HDS


Ostatnio edytowano piątek, 10 października 2008, 09:32 przez XPANQ, łącznie edytowano 1 raz

piątek, 3 października 2008, 15:34
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: sobota, 7 stycznia 2006, 22:30
Posty: 309
Post Re: markery archi 5.0
Sęk w tym że przesunięcie markerów dokładnie w miejsca wskazywane przez DVD Architecta nie poprawiły sytuacji.

W helpie napisano:
If a marker is not an I-frame, you can recompress the video title to add an I-frame at that location on the timeline. However, if you don?t manually recompress the title, DVD Architect Pro will automatically move the marker to an I-frame.

Jeśli dobrze zrozumiałem architect sam powinien się uporać ze źle wstawionymi markerami i tak chyba było w wersji 4 bo niezależnie czy pozostawiam markery z wykrzyknikiem czy nie to płyta działa dobrze. W archi 5 z kolei czy jest wykrzyknik czy nie płyta każdorazowo przycina się w miejscu chapteru.


poniedziałek, 6 października 2008, 08:31
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 29 września 2008, 09:01
Posty: 77
Post Re: markery archi 5.0
Na jakim materiale wideo pracujesz? Czy podczas buildingu płyty recompressujesz wideo? Sprobuj przetestowac to rozwiazanie. Moze po recompresji prawidlowo rozmiesci markery. To moze wplynac na jakosc koncowa filmu, ale jezeli masz plik nieskompressowany, badz o wyjatkowo duzym bitrate to roznicy nie powinno byc. Daj znac. Pzdr.

_________________
A/V Editor
Final Cut Studio 2
Mac Pro 2 x 3 Ghz Quad-Core Intel Xeon
NVidia Quadro FX 4500
Decklink HD Extreme
3 Gb 667 DDR2 FB-Dimm
10,5 TB - Raid - ProAvio r14HDS


poniedziałek, 6 października 2008, 10:22
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL