Teraz jest wtorek, 14 sierpnia 2018, 22:13




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 Cała prawda o płytach Double Layer 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: poniedziałek, 17 listopada 2008, 19:20
Posty: 5
Lokalizacja: Tarnów
Post Cała prawda o płytach Double Layer
Witam. Mam pytanie odnośnie nagrywania płyt Dwuwarstwowych. Czy ktoś z was miał doświadczenie z tym nośnikiem danych? Jak ma się sprawa z kompatybilnością tych płyt ze zwykłymi odtwarzaczami DVD. Czy wasi klienci mieli z nimi jakieś problemy? Przymierzam się do nich ale jakoś nie jestem w stu procentach do nich przekonanych nie mówiąc już o Blu-ray... Byłbym wdzięczny za każdą opinię :)

_________________
Software: Edius 5 + XP sp2
Hardware: Pentium dual-core 2x2.4GHz + 2Gb RAM 800Mhz + GF8600GTS


piątek, 26 grudnia 2008, 14:52
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: wtorek, 31 sierpnia 2004, 22:55
Posty: 167
Lokalizacja: Łajszczew ;)
Post Re: Cała prawda o płytach Double Layer
Płyty te odtwarzają się bez zarzutu w nowych odtwarzaczach


piątek, 26 grudnia 2008, 23:56
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: wtorek, 30 grudnia 2008, 22:54
Posty: 32
Post Re: Cała prawda o płytach Double Layer
Dam Ci dobrą radę. Nagrywałem ostatnio na takie płyty wesele zgrane z VHS. Kupiłem 5 płyt DL TDK z tzw. "dyszla" . Okazałe się , że dwie z nich mają na odwrocie ślady palców. Dla płyty już nagranej nie ma to aż takiego znaczenia, ale dla płyty jeszcze nie nagranej - ma. Płyty z odciskami nagrywały się o prawie 10 minut dłużej niż te czyściutkie. Jedną moje kino domowe wogóle nie odtworzyło a druga zacinała sie.

Albo sprawdzać przy sprzedawcy czystość , lub kupić w pudełkach.
Pozdrawiam

_________________
Canon HV30, Acer Extensa 1.7GHz , 2GB RAM, 120 BG HDD.....tymczasowo nędza.


piątek, 2 stycznia 2009, 22:26
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 29 września 2008, 09:01
Posty: 77
Post Re: Cała prawda o płytach Double Layer
Witam.
Dosyć często produkuje płyty DL.

Moje spostrzeżenia są następujące:

- po stworzeniu płyty (wypaleniu prędkością 2x) - testuje ją na trzech odtwarzaczach - jeden bardzo stary - dwa nowe oraz pc i mac - wyniki - druga warstwa płyty poprawnie odtwarza się tylko na dosyć nowym sprzęcie (jeden odtwarzacz, który posiadam) - na pozostałych dwóch po wybraniu materiału znajdującego się na drugiej warstwie płyta staje - na mac i pc działa bez zarzutu

- po wytłoczeniu tej płyty w tłoczni płyta poprawnie odtwarza się na wszystkich trzech odtwarzaczach

_________________
A/V Editor
Final Cut Studio 2
Mac Pro 2 x 3 Ghz Quad-Core Intel Xeon
NVidia Quadro FX 4500
Decklink HD Extreme
3 Gb 667 DDR2 FB-Dimm
10,5 TB - Raid - ProAvio r14HDS


czwartek, 15 stycznia 2009, 14:02
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post Re: Cała prawda o płytach Double Layer
Tylko na Werbathim


piątek, 16 stycznia 2009, 14:21
Stały bywalec
Stały bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 29 września 2008, 09:01
Posty: 77
Post Re: Cała prawda o płytach Double Layer
Firma ma tutaj drugorzędne znaczenie - najważniejszą sprawą jest metoda nagrywania oraz odpowiednie ustawienie breakpoint płyty. Wiadomo, że najta ńsze płyty zawsze stanowiły poważny problem dla odtwarzaczy. Verbatim rzeczywiście produkuje dobre nośniki, ale przyznam szczerze, że przetestowałem wiele nośników różnych firm, znaczną ich część stanowiły produkty nie będące w sprzedaży detalicznej. Nie było problemu z żadnymi, chyba, że popełniłem błąd podczas nagrywania - czytaj zbyt blisko "krawędzi" ustawiłem breakpoint lub kombinowałem z ustawieniami OTP i PTP.

_________________
A/V Editor
Final Cut Studio 2
Mac Pro 2 x 3 Ghz Quad-Core Intel Xeon
NVidia Quadro FX 4500
Decklink HD Extreme
3 Gb 667 DDR2 FB-Dimm
10,5 TB - Raid - ProAvio r14HDS


piątek, 16 stycznia 2009, 15:17
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: wtorek, 31 sierpnia 2004, 22:55
Posty: 167
Lokalizacja: Łajszczew ;)
Post Re: Cała prawda o płytach Double Layer
Wiadomo jest że przy największej wartości siły odśrodkowej pojawiają się największe problemy i to nie jest żadną nowością.Problem jak te błędy wyeliminować :)


poniedziałek, 19 stycznia 2009, 01:45
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: piątek, 25 maja 2007, 14:08
Posty: 15
Post Re: Cała prawda o płytach Double Layer
Witam,

ja wypalam DVD+R DL w Adobe Encore CS3 i odtwarzają się tylko w starym (bardzo starym) DVD stacjonarnym no i oczywiscie na komputerze. W nowiutkim DVD philipsa musze czekać ok 2-3 minut zanim film sie uruchomi(dokladnie mowiac menu filmu).

Po wyprowadzeniu filmu z encore jako Folder DVD i wypaleniu tego folderu w ImgBurn film odtwarza się w nowym philipsie ale nie odtwarza się w tym starym panasonicu o ktorym pisalem przed chwilą.

Czy ktoś ma radę jak wypalić płytę żeby czytały ją zarówno stare jak i nowe DVD stacjonarne?


środa, 1 kwietnia 2009, 02:39
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 31 sierpnia 2006, 01:30
Posty: 451
Lokalizacja: Poznań
Post Re: Cała prawda o płytach Double Layer
mrc87 napisał(a):
Witam,

ja wypalam DVD+R DL w Adobe Encore CS3 i odtwarzają się tylko w starym (bardzo starym) DVD stacjonarnym no i oczywiscie na komputerze. W nowiutkim DVD philipsa musze czekać ok 2-3 minut zanim film sie uruchomi(dokladnie mowiac menu filmu).

Po wyprowadzeniu filmu z encore jako Folder DVD i wypaleniu tego folderu w ImgBurn film odtwarza się w nowym philipsie ale nie odtwarza się w tym starym panasonicu o ktorym pisalem przed chwilą.

Czy ktoś ma radę jak wypalić płytę żeby czytały ją zarówno stare jak i nowe DVD stacjonarne?


Próbowałeś nagrywać z mniejszą prędkością zapisu? Zainwestuj w markowe płyty.

_________________
...zanim coś napiszesz...poczuj się dyplomatą...
2xProcesor, 1xPłyta główna, 4xPamięc ram, 1xCDROM, 1xFDD, 6xDysk twardy, 1xKarta graficzna, 1xZasilacz


piątek, 10 kwietnia 2009, 22:45
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: piątek, 25 maja 2007, 14:08
Posty: 15
Post Re: Cała prawda o płytach Double Layer
Płyty Verbatim DL. Efekt wypalania zarówno markowych verbatimów jak i mniej markowych ;) media-range identyczny jak to opisałem wyżej. Palone na dwóch nagrywarkach: LG i PIONIEER. Już wręcz nawet na różnych programach, tzn stworzenie folderow DVD w Encore po czym wypalanie tych folderów w IMG Burn... I nadal to samo...


sobota, 11 kwietnia 2009, 11:34
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 8 stycznia 2004, 23:02
Posty: 611
Lokalizacja: Warszawa
Post Re: Cała prawda o płytach Double Layer
Również przerabiałem ten temat, chciałem przejść na płyty DL ale są spore problemy z poprawnym odtwarzaniem na różnych odtwarzaczach, TDk i Verbatim dobrze sprawują się jeśli chodzi o dane, czyli PC, natomiast filmy bardzo różnie się odtwarzają, na kinie Panasonica druga warstwa strasznie się tnie, na przenośnym dvd Thomson idzie lepiej ale tez czasmi staje, na dvd Philipsa druga warstwa staje. Dałem spokój z DL do filmów.

_________________
Panasonic AG-DVC30, Panasonic HMC151e x2 kiedyś........obecnie Panasonic HC-X1i Panasonic GH5


sobota, 11 kwietnia 2009, 14:42
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: piątek, 25 maja 2007, 14:08
Posty: 15
Post Re: Cała prawda o płytach Double Layer
Najłatwiej dac spokój i zostać przy filmach na dwóch płytach ale jednak zależy mi na tym kroku naprzód... Gdzieś kiedyś na jakimś forum ktoś wspominał, że pali na DLkach i od roku nie miał żadnych reklamacji od klientów czyli można...Tyle tylko że nie pamiętam gdzie i kto, wtedy nie byłem jeszcze zainteresowany tak bardzo jak dziś ;) Będę wdzięczny jeśli znajdzie się ktoś kto wie jakie są powody takich problemów...


sobota, 11 kwietnia 2009, 22:14
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 29 września 2008, 09:01
Posty: 77
Post Re: Cała prawda o płytach Double Layer
Oczywiscie najlatwiej jest sie poddac.
Blad.

Posluchaj, tak jak pisalem kilka postow wyzej.
Bledy moze powodowac tylko:

- zbyt duza predkosc nagrywania (nagrywaj na jak najnizszej) - w wypadku przygotowywania authoringu w dvdspro 4 na mac'u - mozesz eksportowac do pliku img lub ddp 2.0 lub cmf i wysylac bezposrednio do tloczni albo wypalac nosnik z ddp w programie gear pro mastering (programy windowsowe - dvdarchitect np. - tez potrafia podobne rzeczy). Mozesz rowniez tego img wypalic w Toast z najnizsza predkoscia albo poprostu wypalic spod samego dvdspro - zrobilem tymi metodami kilkadziesiat authoringow, ktore szly w nakladach kilkudziesieciotysiecznych - skarg i informacji o problemach - nie bylo.

-blednie ustawiony breakpoint. (zbyt blisko konca plyty)

Tutaj oczywiscie mowie o plytach tloczonych.

Dla informacji robie takie authoringi 2 lata i jest ok, z tym, ze zaznaczam - wypalany jest master albo tworzony obraz ddp, z ktorego po testach powstaje matryca i plyta jest tloczona.

Nie napisales czy bedziesz tloczyl czy robil kopie nagrywarka, bo jezeli nagrywarka to nikt nie da Ci gwarancji na to, ze u kazdego plyta bedzie dzialac. Chociaz nie wiem jakbys sie mocno postaral, calowal i huhał na nie, to i tak beda problemy z dzialaniem na roznych sprzetach.
Jezeli mialbym klienta, ktory chcialby np. 100 plytek dual-layer i wszystkie mialbym wypalac, nie ryzykowalbym, bo nawet u mnie na jednym z trzech odtwarzaczy master nie dziala poprawnie.
W razie pytan sluze pomoca.
Pozdrawiam.

_________________
A/V Editor
Final Cut Studio 2
Mac Pro 2 x 3 Ghz Quad-Core Intel Xeon
NVidia Quadro FX 4500
Decklink HD Extreme
3 Gb 667 DDR2 FB-Dimm
10,5 TB - Raid - ProAvio r14HDS


wtorek, 14 kwietnia 2009, 21:08
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: piątek, 25 maja 2007, 14:08
Posty: 15
Post Re: Cała prawda o płytach Double Layer
Serdecznie dzięki za tę odpowiedź!

Płyt nie tłoczę bo nie spotkałem się jeszcze z firmą która tłoczyłaby kilku sztukowe nakłady. Większość moich zleceń to filmy ślubne a co za tym idzie - jeden film wypalany jest na dwóch trzech kompletach płyt (1 komplet to dwie DVD-R 4,7GB).

Za kilka dni będę robił testy kolejne, jeżeli coś osiągnę, dam znać.

Ktoś mi ostatnio wspominał, że powstała technologia tłoczenia, która jest opłacalna przy niskich, kilkupłytowych nakładach ale nie trafiłem jeszcze na żadne informacje na ten temat, może ktoś coś słyszał więcej?


środa, 15 kwietnia 2009, 14:27
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 29 września 2008, 09:01
Posty: 77
Post Re: Cała prawda o płytach Double Layer
Oczywiscie, ze mozna wytloczyc nawet 1 sztuke - nie ma zadnego problemu.
Koszt wytloczenia takiej plyty, bedzie jednak ogromny.
Najdrozsza sprawa jest stworzenie matrycy - to jest najbardziej kosztowne, dlatego czym wieksza ilosc robionych plytek, tym bardziej sie to oplaca.
Pozdrawiam.

_________________
A/V Editor
Final Cut Studio 2
Mac Pro 2 x 3 Ghz Quad-Core Intel Xeon
NVidia Quadro FX 4500
Decklink HD Extreme
3 Gb 667 DDR2 FB-Dimm
10,5 TB - Raid - ProAvio r14HDS


środa, 15 kwietnia 2009, 22:05
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 4 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL