Teraz jest piątek, 17 sierpnia 2018, 04:21




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 38 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
 Jak zrobić własne DVD menu? Pomocy :( 
Autor Wiadomość
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 23 marca 2008, 04:12
Posty: 266
Post Jak zrobić własne DVD menu? Pomocy :(
:?

Witajcie, chciałbym zrobić włąsne DVD menu - aby po włozeniu płytki z filmem DVD uruchomiło się menu DVD gdzie mógłbym wybrać sceny, zacząć oglądanie filmu itp.
Jak to zrobić? NIe potrafię.

Macie jakies pomysły, propozycje, sprawdzone metody?

Chodzi mi o bardzo prostą rzecz. Mam dwa klipy, jeden to zrobiony specjalnie przeze mnie krótki filmik, który chciałbym zapętlić i puścić by leciał cały czas w menu aż do czasu kliknięcia OK na pilocie i włączenia filmu - wtedy przechdozilibyśmy do drugiego klipu (już filmu) zamieszczonego na płycie i zaczęlibyśmy oglądanie.
Tyle, beż zadnych przycisków, tekstów i innego rodzaju pierdół. Po prostu wsadzamy DVD - wyświetla się nam zapętlona treść filmiku na pełnym ekranie, potem klikamy OKEJ na pilocie i włącza sie drugi klip z płytki (już oczekiwany film).


Proszę Was, nie wstawiajcie żądnych komentarzy typu "poszukaj na Google" , "było o tym już wiele razy". Z podanych informalcji nic nie kapuję, co z tego jak znajde jakiś program jak nie ptorafie z niego korzystać? Stąd tez moja prośba do Was abyście mi pomogli. Jeśli znacie i używacie jakiegoś odpowiedniego programu to rpzeprowadźcie mnie rpzez proces tworzenia abym mógł zrobić własne DVD Menu.


No ale ja wiem, ze jest cała masa programów i opisów, ale nie opisują tego co ja chcę zrobić. Opisują inne rzeczy, a ja chcę by moje DVD menu składało się z samego odtwarzajacego się filmiku, no może z jednym napisem wstawionym za pomoca programu o nazwie "start" i tyle - włącza się drugi (właściwy) już film. Bo ten pierwszy to będzie taki jakby teaser.

Zilustruję to Wam. Chce by po włożeniu płytki automatycznie uruchomił się np. taki filmik:
http://www.youtube.com/watch?v=rivOxlBHTmk

i dopiero gdy klikniemy na wyświetlony odpowiedni napis na ekranie (doda się go za pomoca programu) to włącza się drugi klip z płytki - czyli już film.

A na tych programach się nie znam. Musi być ktoś, kto jest specem w tych sprawach i przeprowadzi mnie za rączkę poprzez cały proces.

Jak mam wykonać w danym programie takie DVD Menu?


niedziela, 15 marca 2009, 13:38
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 maja 2003, 04:24
Posty: 3412
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Post Re: Jak zrobić własne DVD menu? Pomocy :(
Zrobi to niemal każdy program do Authoringu, których są dziesiątki, a większość z nich ma całe masy opisów i tutoriali w necie.

_________________
Film jest jak seks: gdy nie ma uczucia, nawet technika nie pomoże
Pytania na pw. - tylko osobiste nie związane z forum!


niedziela, 15 marca 2009, 15:48
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 23 marca 2008, 04:12
Posty: 266
Post Re: Jak zrobić własne DVD menu? Pomocy :(
Hej, przecież prosiłem aby mi to opisać prawda? Pisałem też, że taka ogólnikowa odpowiedź mi w ogóle nie pomaga. Skoro tak jest to proszę... znajdź mi taki program wraz z opisem jak zrobić to co ja chcę. NIE MA.


niedziela, 15 marca 2009, 16:42
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 28 listopada 2004, 11:51
Posty: 1053
Lokalizacja: WADOWICE
Post Re: Jak zrobić własne DVD menu? Pomocy :(
Bunch napisał(a):
Hej, przecież prosiłem aby mi to opisać prawda? Pisałem też, że taka ogólnikowa odpowiedź mi w ogóle nie pomaga. Skoro tak jest to proszę... znajdź mi taki program wraz z opisem jak zrobić to co ja chcę. NIE MA.


troszeczkę szacunku kolego. Jeśli w taki sposób będziesz prosił o pomoc to na pewno jej nie dostaniesz. A w odpowiedzi na twoje pytanie, każdy program posiada Helpa, ale nie wiem czy akurat Tobie pomoże.

_________________
Z życiem, jak ze sztuką w teatrze: ważne, nie jak długo trwa, ale jak jest zagrana

http://www.tokksa.pl
http://www.tokksa.pl/wild.php
http://www.facebook.com/pages/Tokksa/14 ... 140?v=wall

http://vimeo.com/tokksa
http://vimeo.com/tokksawild/videos


niedziela, 15 marca 2009, 18:59
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: wtorek, 30 grudnia 2008, 22:54
Posty: 32
Post Re: Jak zrobić własne DVD menu? Pomocy :(
Osobiście takie rzeczy robię w Pinnacle Studio 11.
Na Timeline wrzucam najpierw krótki filmik (ten który chcemy w pierwszej kolejności zobaczyć) , następnie dodaję na ścieżkę Menu płyty i na końcu dodaję ten film właściwy.
Tym sposobem przed menu zawsze będzie wyświetlany ten krótki filmik , który wrzucisz przed menu.
Raczej nie licz na darmowy program , który ma takie możliwości , ale zawsze możesz skorzystać z wersji trial.
Znam tylko ten program , ale jest dużo więcej programów o takich możliwościach.

_________________
Canon HV30, Acer Extensa 1.7GHz , 2GB RAM, 120 BG HDD.....tymczasowo nędza.


niedziela, 15 marca 2009, 19:10
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 23 marca 2008, 04:12
Posty: 266
Post Re: Jak zrobić własne DVD menu? Pomocy :(
Dzięki a jest do teog jakiś tutorial? Bo niestety nie mogę znaleźć. A nie wiem co za co odpowiada w tym programie i jak się linkuje aby dany napis odpowiadał za START filmy a inny za coś innego.


niedziela, 15 marca 2009, 20:33
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 4515
Lokalizacja: Tczew
Post Re: Jak zrobić własne DVD menu? Pomocy :(
Bunch napisał(a):
...a jest do teog jakiś tutorial? Bo niestety nie mogę znaleźć....

W czasach kiedy używałem Pinnacle to w każdej wersji - 7, 8 i 10 były dołączone do programu bardzo dobre instrukcje. Wystarczały w zupełności. teraz ich nie ma? To ta firma schodzi na psy.

_________________
最诚挚的问候


niedziela, 15 marca 2009, 21:09
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 28 czerwca 2006, 18:58
Posty: 1438
Post Re: Jak zrobić własne DVD menu? Pomocy :(
Cytuj:
teraz ich nie ma?
:lol: To żart :lol: kol. Piotrze ??? :lol: Instrukcja jest na swoim miejscu i to jeszcze bogatsza , do tego filmiki jak co się robi , przykładowy projekt itd. oraz wejście na forum angoli a tam to już wszystko ( za pomocą translatora > wszystko po polsku :P Tylko pytanie > kto to czyta ???? W dziale pinnacle nie powinno być żadnych pytań > wszystko jest opisane w instrukcji po polsku > do opisu zjęcia oraz film krok po kroku . Tylko po co ??? to wszystko jeśli nikt tego nie czyta i nie ogląda > no chyba że pinnacle w jakimś dziwacznym języku mamy jak z Wysp Karaibskich :mrgreen: i plików instrukcji tam brak :mrgreen:

_________________
Obrazek


niedziela, 15 marca 2009, 21:21
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 4515
Lokalizacja: Tczew
Post Re: Jak zrobić własne DVD menu? Pomocy :(
jurekwejh napisał(a):
:lol: To żart ??? :lol:

Jak Ty mnie dobrze znasz. :wink:

_________________
最诚挚的问候


niedziela, 15 marca 2009, 21:29
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 maja 2003, 04:24
Posty: 3412
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Post Re: Jak zrobić własne DVD menu? Pomocy :(
Za Twoją niegrzeczność kolego Bunch odpowiem równie niegrzecznie:
nie wiem, czy pomoże Ci jakikolwiek program i podawanie do niego opisów postępowania, skoro dysponujesz taką błyskotliwością pojmowania, by nie popróbować i nie dochodzić do tego samemu.
Ktokolwiek poda Ci tu coś z podpowiedzi, zaraz będziesz pytał o kolejne banalnie proste rzeczy, a forum zazwyczaj pomaga, a nie uczy.
Nie zastanowiło Cię kiedyś to, że jak to jest, że inni dali radę nauczyć się i opanować dany program nie znając nawet języka, a Ty nie możesz?
Może należało by trochę poczytać, potrenować, spróbować, a dopiero walić z pytaniami, których było by z pewnością mniej?

_________________
Film jest jak seks: gdy nie ma uczucia, nawet technika nie pomoże
Pytania na pw. - tylko osobiste nie związane z forum!


niedziela, 15 marca 2009, 21:33
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 lipca 2004, 22:55
Posty: 3233
Post Re: Jak zrobić własne DVD menu? Pomocy :(
Montażysta Darek A. napisał(a):
Ktokolwiek poda Ci tu coś z podpowiedzi, zaraz będziesz pytał o kolejne banalnie proste rzeczy, a forum zazwyczaj pomaga, a nie uczy.

search.php?author_id=13429&sr=posts

_________________
Obrazek
GG: 2491715 peaceant(at)wp.pl


niedziela, 15 marca 2009, 22:06
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 maja 2003, 04:24
Posty: 3412
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Post Re: Jak zrobić własne DVD menu? Pomocy :(
... ale unikat (...)

_________________
Film jest jak seks: gdy nie ma uczucia, nawet technika nie pomoże
Pytania na pw. - tylko osobiste nie związane z forum!


niedziela, 15 marca 2009, 22:19
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 23 marca 2008, 04:12
Posty: 266
Post Re: Jak zrobić własne DVD menu? Pomocy :(
Montażysta Darek A. napisał(a):
Za Twoją niegrzeczność kolego Bunch odpowiem równie niegrzecznie:
nie wiem, czy pomoże Ci jakikolwiek program i podawanie do niego opisów postępowania, skoro dysponujesz taką błyskotliwością pojmowania, by nie popróbować i nie dochodzić do tego samemu.
Ktokolwiek poda Ci tu coś z podpowiedzi, zaraz będziesz pytał o kolejne banalnie proste rzeczy, a forum zazwyczaj pomaga, a nie uczy.
Nie zastanowiło Cię kiedyś to, że jak to jest, że inni dali radę nauczyć się i opanować dany program nie znając nawet języka, a Ty nie możesz?
Może należało by trochę poczytać, potrenować, spróbować, a dopiero walić z pytaniami, których było by z pewnością mniej?


Łooo, ale unikat: search.php?author_id=2594&sr=posts

Słuchaj, a mnie denerwuje coś innego. Mianowicie Wasz etnocentryzm, jeżeli można w ogóle tak to ująć. Nie pozjadałem wszystkich rozumów by zawsze wszystko wszędzie wiedzieć i nauczyć się wszystkiego w pięć minut. Dlatego proszę Was o pomoc. Chcę wykonać jedną czynność. To oczywiście nikt, kto umie to zrobić nie chce pomóc drugiemu człowiekowi. Najlepiej się powymądrzać. Bo ja się nauczyłem, to niech on dołoży trudu i posiedzi z programem 30 minut aż do skutku. Ale ja nowego programu nie chcę się uczyć - chcę zrobić nim tylko jedną rzecz i odinstalować, bo tylko do wykonania DVD menu jest on mi potrzebny i nic więcej. A ja od Was dostaję odpowiedź w stylu "próbuj do skutku". Po mimo tego, iż wydawało mi się, ze wyraźnie napisałem swoją prośbę. Natomiast Wy wolicie traktować ludzi na starcie jak "dzieci neostrady". Popróbuj, opanuj itd. A jak Ci powiem na przykład, że "zajmuję" się czymś innym, to co? Ja Ci pomogę np. w grafice wektorowej, tworzeniu muzyki - wszystko na innych programach niż ten. Uzupełniajmy się i sobie pomagajmy wzajemnie. Bo jak byś poprosił przykłądowo o instrukcje w wykonaniu krótkeigo utworu muzycznego to bym Ci pomógł a nie wymądrzał się. A tak, ja nie mam bladego pojęcia o tworzeniu DVD menu a ty zapewne o innych rzeczach.


poniedziałek, 16 marca 2009, 00:25
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 maja 2003, 04:24
Posty: 3412
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Post Re: Jak zrobić własne DVD menu? Pomocy :(
Bunch napisał(a):
Dlatego proszę Was o pomoc.

Chodzi o to, że nie prosisz, tylko wręcz żądasz, mając pretensję, że zamiast Ci odpowiedzieć kieruje się Ciebie na lepszą drogę nauki samemu;
Bunch napisał(a):
A jak Ci powiem na przykład, że "zajmuję" się czymś innym, to co?

... to odpowiem, że zostaw w spokoju to menu, niech zrobi Ci je ktoś, kto zajmuje się właśnie tym...
... a z tym muzykiem to akurat źle trafiłeś, gdyż od kilkunastu lat zajmuję się masteringiem, oraz tworzeniem komercyjnych plików midi dla poważnych firm, które zajmują się ich dystrybucją i żeby je tworzyć trzeba mieć nie tylko pojęcie o nutkach...
Gdybym był zainteresowany stworzeniem czegoś w programie, którego obsługi nie znam, skłoniłbym się o pomoc do osoby zajmującej się nim, gdyż instalacja programu tylko dla wykonania jednej czynności i upierdliwe pytania żądające odpowiedzi na forum o kolejne kroki postępowania w tym programie - no nie mogą liczyć na aprobatę - wybacz.
Źle to wszystko rozumujesz, wpadasz do warsztatu samochodowego i prosisz żeby Ci szybko wytłumaczono jak zbudowany jest silnik i jak się naprawia poszczególne jego awarie, bo potrzebujesz tylko gdzieś dojechać, mało tego masz żale, że nikt Ci nie wyjaśnił budowy silnika czując, że nawet nie wiesz co to jest samochód (...) przecież tego nie da się pojąć nie znając podstaw, a prowadzenie za rączkę krok po kroku robi z Ciebie kalekę - to Ty sam się okulawiasz.

_________________
Film jest jak seks: gdy nie ma uczucia, nawet technika nie pomoże
Pytania na pw. - tylko osobiste nie związane z forum!


poniedziałek, 16 marca 2009, 00:52
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 23 marca 2008, 04:12
Posty: 266
Post Re: Jak zrobić własne DVD menu? Pomocy :(
Z tą muzyką to był tylko przykład.

"Gdybym był zainteresowany stworzeniem czegoś w programie, którego obsługi nie znam, skłoniłbym się o pomoc do osoby zajmującej się nim"
- a powiedz mi co ja teraz robie? Pytam tutaj na forum, może się ktoś znajdzie. Wasza pomoc ograniczyła się do rzucenia nazwy programu i dopowiedzenia, ze jest w nim tutorial. To jest żadna pomoc, bo to są oczywistości. Jak ktoś umie to zrobić to niech mi napisze krok po kroku jak się robi pożądany przeze mnie efekt, tyle. Czy to jest takie trudne i zajmujące?! Ale - jak widzę - nikt tego tutaj nie potrafi więc ludzie podali tylko nazwy programów, które to potrafią i tyle.


poniedziałek, 16 marca 2009, 01:22
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 38 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 5 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL