Teraz jest wtorek, 21 sierpnia 2018, 14:42




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 
 pikseloza w menu - workshop2 
Autor Wiadomość
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: wtorek, 26 grudnia 2006, 14:11
Posty: 71
Post pikseloza w menu - workshop2
Witam
Mam problem - po wrzuceniu jakiegokolwiek zdjecia do menu w programie workshop2 (zdjecie w dobrej rozdzielczosci) na ekranie zdjecie to jest pikselowate. Film jest ok, tylko ta fota w menu. Czy jest moze gdzies jakas funkcja (bo moze mam cos zalaczone, a nie wiem o tym :) ), ktora by spowodowala, ze zdjecie to nie byloby kompresowane?


poniedziałek, 11 maja 2009, 10:33
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 maja 2003, 04:24
Posty: 3412
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Post Re: pikseloza w menu - workshop2
Standard krążka DVD wymaga tego, by wszystkie pliki video, a takim też jest menu były formatem mpeg2, oczywiście zasadniczo, gdyż są to pliki vob tworzone z wcześniejszych mpeg2, m2p, m2v itp.
Napisz o jakie rozdzielczości wkładasz do menu owe fotki, w jakiej proporcji jest film (4:3, czy 16:9).

_________________
Film jest jak seks: gdy nie ma uczucia, nawet technika nie pomoże
Pytania na pw. - tylko osobiste nie związane z forum!


poniedziałek, 11 maja 2009, 22:19
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: wtorek, 26 grudnia 2006, 14:11
Posty: 71
Post Re: pikseloza w menu - workshop2
fotki sa w rozdzielczości okolo 4 mega, a film jest 16:9, z tym, ze menu jest 4:3


poniedziałek, 11 maja 2009, 22:35
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 maja 2003, 04:24
Posty: 3412
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Post Re: pikseloza w menu - workshop2
Rozdzielczość fotki miałem na myśli ile pikseli na ile (proporcje formatu), a nie ich wagę.
Zarówno film, jak i zdjęcia na ekranie TV otrzymują tę samą rozdzielczość 768X576 i nigdy nie będą one tak wyglądały jak wprost z cyfrówki.

_________________
Film jest jak seks: gdy nie ma uczucia, nawet technika nie pomoże
Pytania na pw. - tylko osobiste nie związane z forum!


poniedziałek, 11 maja 2009, 23:02
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: wtorek, 26 grudnia 2006, 14:11
Posty: 71
Post Re: pikseloza w menu - workshop2
Fotka ma 720x576 pikseli


poniedziałek, 11 maja 2009, 23:10
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 maja 2003, 04:24
Posty: 3412
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Post Re: pikseloza w menu - workshop2
Zdjęcie przed załadowaniem do menu Workshopa najlepiej jeśli będzie o proporcjach filmu, bo:
ziutka napisał(a):
Fotka ma 720x576 pikseli

... pewnie w programie, bo taki obrazek, jak wcześniej pisałaś skoro ma około 4 mega, to z pewnością jest znacznie większy :D
Jeśli menu ma być w 4:3, to jako tło przygotuj wcześniej zdjęcie o rozmiarze 768X576 pikseli
Najlepiej, jeśli pokrótce opiszesz jak robisz to do tej pory.

_________________
Film jest jak seks: gdy nie ma uczucia, nawet technika nie pomoże
Pytania na pw. - tylko osobiste nie związane z forum!


wtorek, 12 maja 2009, 00:09
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: wtorek, 26 grudnia 2006, 14:11
Posty: 71
Post Re: pikseloza w menu - workshop2
720x576 to proporcje, w jakich robilam, ale faktycznie obrazek byl wiekszy.
Przygotowuje sobie w photoshopie szablon wlasnie o podanych wyzej proporcjach (tylko zwiekszylam rozdzielczosc, a tym samym zwiekszyl sie rozmiar pliku, ale proporcje zostaly takie same) i przeciagam fotke z oryginalu. Potem skaluję. Czasami dodaje kaszety, zeby obraz byl 16:9 a czasem nie.
Potem po zaimportowaniu do workshopa przeciagam do menu (po wczesniejszym importowaniu filmu i zrobienu chapterow) no i potem juz napisy i przeciagniecie filmu.
Nie wiem, co jeszcze mam napisac.


wtorek, 12 maja 2009, 07:07
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 maja 2003, 04:24
Posty: 3412
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Post Re: pikseloza w menu - workshop2
Trochę nie tak, kwestia napisów i przeciągania filmu OK, ale zdjęcie tworzy się nieco inaczej:
Uruchom Photoshopa i teraz skoro menu ma być o proporcjach 4:3 w photoshopie wybierz:
- Plik
- Nowy...
w pozycji Ustawienie, z rozwijanej listy wybierz pozycję - Film i Wideo
w pozycji Rozmiar wybierz z listy pozycję - PAL D1/DV i dopiero daj OK
W tak utworzone pole wklejaj teraz swoje zdjęcie skalując je w/g własnej potrzeby. Zapisany tak utworzony obrazek, będzie miał jak najbardziej prawidłowe proporcje będąc tłem 4:3 w Workshopie.
Tworzenie zdjęcia o rozmiarze 720 na 576 jest błędem, będzie ono nieco rozciągane w szerokości dając lekką deformację i pogorszenie obrazu, a to nasze utworzone w podany wyżej sposób także będzie miało rozmiar 720X576, lecz zawierało będzie w sobie definicję mówiącą o tym, że każdy piksel ma być na ekranie nieco rozciągnięty, a dokładnie o 1.067.
Gdyby narysować na środku ładne symetryczne koło, łatwo można by przekonać się, że faktycznie na ekranie TV jest coś nie tak.
Dziwi mnie też dodawanie kaszetów ręcznie, gdyż dodając je nie uzyskujesz w ten sposób formatu 16:9, lecz nadal 4:3 tyle, że z kaszetami i żaden panoramiczny telewizor nie będzie ich automatycznie usuwał.
Przypominam wszystkim DV-PAL to 768 na 576, a nie 720!

_________________
Film jest jak seks: gdy nie ma uczucia, nawet technika nie pomoże
Pytania na pw. - tylko osobiste nie związane z forum!


wtorek, 12 maja 2009, 15:47
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: wtorek, 26 grudnia 2006, 14:11
Posty: 71
Post Re: pikseloza w menu - workshop2
Darku - dziękuję. Po raz kolejny mi pomogłeś. Jesteś wielki. Najwidoczniej rozdzielczość zdjęcia była zbyt duża.
Pozdrawiam


sobota, 16 maja 2009, 22:24
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 4 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL