Teraz jest czwartek, 16 sierpnia 2018, 20:34




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 51 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona
 Temat Blu-Ray 
Autor Wiadomość
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 29 lipca 2004, 21:33
Posty: 932
Lokalizacja: Poznań
Post Temat Blu-Ray
Cześć wszystkim.

Od niedawna zaczałem nagrywać materiały w HD. Posiadam kamerkę Sony Z5. Interesuje mnie ile materiału w HDV wejdzie na standardową płytę BD-R 25GB? Gdzies wyczytałem, że na płyte 25GB wejdzie 135 minut materiału HDTV. Zastanawiam sie czy przy tej ilosci materiału jakośc będzie ok i wogóle najwazniejsze czy materiał na blu-ray będzie sie róznił jakościowo od oryginału z kasety?
Inna sprawą są kodeki. Uzywam do pracy Adobe CS4 czyli Premiere wraz z Encore;m i tam jak patrzałem mam do wyboru standardowy kodek mpeg2 oraz H.264. Który wybrac w tym przypadku?. Poza tym widzę, że w Encore mam do wyboru rozdzielczość: albo 1440x1080 (czyli tak jak nagrywa kamera) oraz 1920x1080 czyli full. Zastanawiam się czy zmiana z 1440 na 1920 ma w takim przypadku sens. O ile w technice Video mam juz spore doświadczenie o tyle HD jak na dzień dzisiejszy dopiero zaczynam w to wchodzić i kupuję pomału cały sprzęt (w zasadzie tylko pozostaje zakup nagrywarki).
Jak wiadomo materiał SD czyli standardowy avi DV jest mocno kompresowany aby upakowac to na płycie DVD a płyta Blu przy pojemnosci 25GB teoretycznie powinna zmieścic dwie godzinki materiału z HDV. Pytam tylko czy nie nastepuje jakaś dodatkowa (mniej lub bardziej) stratna kompresja
Bardzo proszę kogoś kto juz wypala materiały na BD jak to wyglada w praktyce lub ewentualnie o podesłanie jakiegoś linka z informacjami, aczkolwiek fajnie by było jak by ktos podał mi kilka praktycznych wskazówek, z własnego doświadczenia.

Pozdrawiam
Maciej

_________________
Intel Core2 QUAD Q9550, Gigabyte GA-EP45T-DS3R, Ram 8GB Corsair DDR3 1333MHz, Nvidia GForce 9800 GT, Windows 7 Pro 64bit, APP CS6.
_______________________
http://www.mmstudio.net.pl
http://www.facebook.com/produkcjafilmowa


poniedziałek, 27 lipca 2009, 10:48
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 lipca 2004, 22:55
Posty: 3233
Post Re: Temat Blu-Ray
jeśli jesteś "rozrzutny" to oczywiście nagrywając HDV na płytę 25GB wepchniesz ze dwie godziny, ale stosując H.264 wepchniesz 2 razy więcej przy zachowaniu analogicznej jakości.
myślę, że interpolacja do 1920 przed kompresją mija się z celem. to o 20% więcej danych do przetworzenia czyli mniej bitów na piksel. sens ma to chyba tylko jeśli ma być oglądane na komputerze i potrzeba kwadratowych proporcji piksela.

pozdrawiam

_________________
Obrazek
GG: 2491715 peaceant(at)wp.pl


poniedziałek, 27 lipca 2009, 11:13
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 29 lipca 2004, 21:33
Posty: 932
Lokalizacja: Poznań
Post Re: Temat Blu-Ray
GrassHoppeR napisał(a):
jeśli jesteś "rozrzutny" to oczywiście nagrywając HDV na płytę 25GB wepchniesz ze dwie godziny, ale stosując H.264 wepchniesz 2 razy więcej przy zachowaniu analogicznej jakości.
myślę, że interpolacja do 1920 przed kompresją mija się z celem. to o 20% więcej danych do przetworzenia czyli mniej bitów na piksel. sens ma to chyba tylko jeśli ma być oglądane na komputerze i potrzeba kwadratowych proporcji piksela.

pozdrawiam

Dzieki za odpowiedź. Fakt z tego co czytałem w róznych źródłach w necie H.264 jest lepszy. Robiłem juz próby z eksportem z timeline materiału do pliku z tym ze to była tylko minutowa próbka i oglądałem ją tylko na kompie. jakość tego materiału z tych dwóch kodeków z tego co widziałem raczej sie nie rózniła jednakże plik z H.264 oczywiśce był mniejszy (pomijam juz oczywiście fakt troszeczke dłuższego czasu kodowania, no ale to nie jest juz az tak istotne :wink: )Zastanawiam sie tylko czy taki materiał czy to zrobiony w mpeg2 czy w H.264 będzie się różnił od materiału z kamery podłaczonej wprost do telewizora przez HDMI względem materiału nagranego na BD. Pytam dlatego iz jak wiadomo przy kompresji zawsze juz jest jakas ingerencja w materiał źródłowy.
Wiem, że najlepiej w takim przypadku samemu to potestowac i ocenić, jednakże nie mam jeszcze nagrywarki BD :wink: Pewnie do przyszłego tygodnia kupię a na razie chciałem sie bardziej rozeznac w temacie.

Pozdrawiam

_________________
Intel Core2 QUAD Q9550, Gigabyte GA-EP45T-DS3R, Ram 8GB Corsair DDR3 1333MHz, Nvidia GForce 9800 GT, Windows 7 Pro 64bit, APP CS6.
_______________________
http://www.mmstudio.net.pl
http://www.facebook.com/produkcjafilmowa


poniedziałek, 27 lipca 2009, 11:45
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 lipca 2004, 22:55
Posty: 3233
Post Re: Temat Blu-Ray
no pewnie, że się będzie różnił. pytanie tylko czy zauważalnie?

ja tam koduję do XviDa HD720p50 z max. 10Mbps :D czaaaaaad...

pozdrawiam

_________________
Obrazek
GG: 2491715 peaceant(at)wp.pl


poniedziałek, 27 lipca 2009, 12:18
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 29 lipca 2004, 21:33
Posty: 932
Lokalizacja: Poznań
Post Re: Temat Blu-Ray
GrassHoppeR napisał(a):
no pewnie, że się będzie różnił. pytanie tylko czy zauważalnie?

ja tam koduję do XviDa HD720p50 z max. 10Mbps :D czaaaaaad...

pozdrawiam

No własnie o to mi chodziło :wink: . Wiadomo, ze materiał będzie się róznił tylko czy będzie to zauważalne :wink:
Materiał z tej kamerki na LCD 40 Full HD to faktycznie żyleta i szkoda było by ewentualnych strat na jakosci :wink:

Pozdrawiam

_________________
Intel Core2 QUAD Q9550, Gigabyte GA-EP45T-DS3R, Ram 8GB Corsair DDR3 1333MHz, Nvidia GForce 9800 GT, Windows 7 Pro 64bit, APP CS6.
_______________________
http://www.mmstudio.net.pl
http://www.facebook.com/produkcjafilmowa


poniedziałek, 27 lipca 2009, 12:25
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 lipca 2004, 22:55
Posty: 3233
Post Re: Temat Blu-Ray
no dlatego możesz sobie ustawić bitrate w przypadku h.264 na wyższy, jeśli uznasz, że jest zauważalne a w przypadku HDV możesz postarać się o nierekompresowanie, ale to zależy od softu jaki masz i czy ingerujesz w materiał. tutaj może być problem, bo jakieś dżiny siedzą w tych programach. np. zauważyłem pogorszenie się jakości po edycji w premiere bodaj CS3 mimo braku jakiejkolwiek ingerencji i kompresowania.

pozdrawiam

_________________
Obrazek
GG: 2491715 peaceant(at)wp.pl


poniedziałek, 27 lipca 2009, 12:42
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 29 lipca 2004, 21:33
Posty: 932
Lokalizacja: Poznań
Post Re: Temat Blu-Ray
GrassHoppeR napisał(a):
no dlatego możesz sobie ustawić bitrate w przypadku h.264 na wyższy, jeśli uznasz, że jest zauważalne a w przypadku HDV możesz postarać się o nierekompresowanie, ale to zależy od softu jaki masz i czy ingerujesz w materiał. tutaj może być problem, bo jakieś dżiny siedzą w tych programach. np. zauważyłem pogorszenie się jakości po edycji w premiere bodaj CS3 mimo braku jakiejkolwiek ingerencji i kompresowania.

pozdrawiam

Hmmm... Obecnie pracuję w CS4 ale jeszcze nie wiem czy są tam tez jakieś dżiny :wink: aczkolwiek będe musiał sam sie o tym przekonać. W przypadku chociażby reportaży ślubnych (to w sumie najdłuższe filmy jakie robię) długość takiego filmu i tak nie przekracza 2h, ale tak sie zastanawiam czy faktycznie przy tej długosci nie lepiej zastosować H.264 i zmienić rozdz. na 1920x1080. Oczywiście jakości to jak wiadomo nie polepszy ale wtedy będzie pixel kwadratowy i nie będzie problemu z odtwarzaniem na kompie bo jak robiłem testy to film w 1440x1080 odtwarzany na Media Playerze to oczywiście "kwadrat" :wink: Nie wiem właśnie jak radzą sobie na kompie playery typu Win DVD czy Power DVD (bo nie mam zadnego z nich zainstalowanego) z poprawną interpretacją PAR? Wydaje mi się że chyba powinny. Wtedy faktycznie 1440 nie było by problemem.

Pozdrawiam

_________________
Intel Core2 QUAD Q9550, Gigabyte GA-EP45T-DS3R, Ram 8GB Corsair DDR3 1333MHz, Nvidia GForce 9800 GT, Windows 7 Pro 64bit, APP CS6.
_______________________
http://www.mmstudio.net.pl
http://www.facebook.com/produkcjafilmowa


poniedziałek, 27 lipca 2009, 13:09
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 10 marca 2009, 15:30
Posty: 307
Post Re: Temat Blu-Ray
Mam Panasonica AG-HMC151 zapisuje ona jak wiadomo w formacie zgodnym BR H264 1920x1080 50i w średniej jakości 2godz. zajmują ok.16GB. Myślę że przy konwersji HDV do H264 powinno być podobnie. PowerDVD raczej poprawnie interpretuje PAR.

_________________
Lumix FZ-2000,2x Lumix G80, SonyCX900, Nikon D7200, D7000, ZHIYUN GIMBAL CRANE, Mavic Pro


poniedziałek, 27 lipca 2009, 13:44
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 4515
Lokalizacja: Tczew
Post Re: Temat Blu-Ray
Trochę OT, ale w Ediusie (mam Neo), jest to fajnie z HDV rozwiązane. W większości playerów widać od razu 16:9, utraty jakości nie ma i eksport jest szybki. Nie mogę powiedzieć że nie przelicza, bo pozwalam mu rozwinąć film do natywnego HQ, ale na szybkość to nie wpływa.
Za to AVCHD to musi przeliczyć. Przelicza na timeline, lub z menu kontekstowego Windowsa AVCHD conwerterem.
Oczywiście możliwości amatorskiego przecież Neo, a CS4..., ale nie o tym była mowa prawda? :wink:

_________________
最诚挚的问候


poniedziałek, 27 lipca 2009, 14:07
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 29 lipca 2004, 21:33
Posty: 932
Lokalizacja: Poznań
Post Re: Temat Blu-Ray
kotin napisał(a):
Oczywiście możliwości amatorskiego przecież Neo, a CS4..., :wink:

Wiesz, może być amatorski soft ale w rękach wprawnego montażysty może dostać skrzydeł i analogicznie kiepskiemu montażyscie program za xxxx $ też nie pomoże :wink: A co do samego profesjonalizmu Adobe.....no cóż.... ogólnie jest to dobry soft ale tak jak inne rzeczy robią go ludzie, którzy też się mylą i potem skupia się to na nas uzytkownikach :wink: No ale to juz mógł by być temat na inny wątek :wink:
Tez taki mały OT :wink:

Pozdrawiam

_________________
Intel Core2 QUAD Q9550, Gigabyte GA-EP45T-DS3R, Ram 8GB Corsair DDR3 1333MHz, Nvidia GForce 9800 GT, Windows 7 Pro 64bit, APP CS6.
_______________________
http://www.mmstudio.net.pl
http://www.facebook.com/produkcjafilmowa


poniedziałek, 27 lipca 2009, 14:22
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 25 września 2006, 12:33
Posty: 264
Lokalizacja: Warszawa
Post Re: Temat Blu-Ray
Witam serdecznie !
Kilka słów w tym temacie :wink:
Wykonuję płyki BD za pomocą Vegas 8 PRO + Architect. Materiał wejściowy jest HDV. Ja przyjąłem za podstawę starą wyświechtaną zasadę : wykonuję projekt w takim formacie w jakim jest materiał wsadowy 1440 x 1080 / 50i). Do takiego samego formatu renderyję wynik. Wszystkie znane mi odtwarzacze (w tym softowe) doskonale radzą sobie z aspect ratio 1,3333. Wychodzę z założenia: faktycznej rozdzielczości materiału źródłowego i tak nie poprawię. Obym tylko nie pogorszył - przez rendering Przyspiesza to przeliczanie - bo zdecydowanie odciąża procka. Aby wybrać ten spsób pracy zrobiłem trochę doświadczeń. Swoje próby robię na krótkich odpowiednio dobranych klipach (szczegóły, szybki ruch kamery, kolory, półtony ...itd) . renderuję i za pomoca architecta wypalam kasowalny BD. Efekty oglądam i porównuję - przez projektor na dużym ekranie, do którego jestem przyzwyczajony.
Pozdrawiam


PS .Podobny komentarz dałem dzisiaj do innego tematu ! - a więc jest coś na rzeczy - nie tylko ja wiem jeszcze bardzo mało o obrazie na Blu-ray

_________________
Amatorsko pracuję na:
Kamera : Sony HDR-AX2000E, Edycja : SONY Vegas Pro 11; PC : Win 7- 64 bit; IntelCore i7; RAM: 24 GB DDR3


wtorek, 28 lipca 2009, 13:56
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 17 marca 2005, 13:59
Posty: 1627
Lokalizacja: Ruda Śląska
Post Re: Temat Blu-Ray
To co napisał jjackk jest napewno sensowne i uzasadnione. Zalety to przede wszystkim oszczędność czasu - renderowałem kiedyś na moim Quadzie 1,5 godz. materiału full HD do h.264, i trwało o około 9 godzin. Z kolei jeśli ktoś ma materiał długości np. 2,5 godziny lub więcej i chciałby go zakodować na jedną płytę BD w najlepszej jakości, to aby go zmieścić musiałby zastosować kodek h.264 lub obniżyć jakość kodowania mpeg2 HD.

_________________
Panasonic Lumix G7 + Vario 12-35 f2.8, Panasonic Lumix G7 + Vario 14-140 f3.5-5.5, Gimbal Feyju MG Lite, Adobe Production Premium CS 5.5.


wtorek, 28 lipca 2009, 14:29
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 29 lipca 2004, 21:33
Posty: 932
Lokalizacja: Poznań
Post Re: Temat Blu-Ray
Dzieki Wam Panowie za konkretne odpowiedzi. Mam tylko jeszcze pytanie do kolegi STAR. Jako, że faktycznie bedę mógł to wszystko przetestować osobiscie w przyszłym tygodniu (wtedy będzie już nagrywarka) ale jako, ze pracujesz jak widze równiez w CS4 to powiedz mi czy jak z Timeline Premierka zrobię Send To Encore (przy długosci materiału np. 2h) to wystarczy zdać sie na automat w Encore aby sam rozmieścił cały materiał na płytce BD czy lepiej skorygować bitrate ręcznie powiedzmy do 25000? Pytam, poniewaz przegladałem w AME gotowe presety i zauwazyłem że preset np. 1440x1080i 25 High Quality ma ustawione quality na 4, a bitraty kolejno 4, 15 i 18.5. Wychodzi z tego, że docelowy target jest ustawiony na 15000. Wydaje mi się, że w HDV powinno byc chyba 25000. Moze się mylę i wyprostujcie mój tok myslenia :wink: Powiedz mi prosze Star jakie ty dajesz ustawienia i przy jakiej długosci materiału aby jakość na BD nie odbiegła od materiału źródłowego.
I tak na koniec jeszcze jedno pytanko, zeby nie zakłdac kolejnego tematu: jaka w tej chwili będzie najlepsza nagrywarka BD? Wstepnie juz byłem zdecydowany na Pioneera BDR-203 ale parę osób radziło mi LG, więc sam teraz nie wiem. Oczywiście nie chodzi tutaj o cene tylko jakość i bezproblemowe odtwarzanie tak nagranych płytek na każdym sprzecie.

Pozdrawiam
Maciej

_________________
Intel Core2 QUAD Q9550, Gigabyte GA-EP45T-DS3R, Ram 8GB Corsair DDR3 1333MHz, Nvidia GForce 9800 GT, Windows 7 Pro 64bit, APP CS6.
_______________________
http://www.mmstudio.net.pl
http://www.facebook.com/produkcjafilmowa


wtorek, 28 lipca 2009, 15:09
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 maja 2003, 04:24
Posty: 3412
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Post Re: Temat Blu-Ray
Opisana przez jjackk metoda postępowania jest najbardziej odpowiednią.
Adekwatnie w identyczny sposób postępowało się z materiałem SDV, w żadnym praktycznie momencie naszej pracy nie zmienialiśmy rozdzielczości na 768 (1024), gdyż odtwarzacze świetnie sobie z tym radziły za sprawą PAR.

_________________
Film jest jak seks: gdy nie ma uczucia, nawet technika nie pomoże
Pytania na pw. - tylko osobiste nie związane z forum!


wtorek, 28 lipca 2009, 17:20
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 17 marca 2005, 13:59
Posty: 1627
Lokalizacja: Ruda Śląska
Post Re: Temat Blu-Ray
mmstudio napisał(a):
Dzieki Wam Panowie za konkretne odpowiedzi. Mam tylko jeszcze pytanie do kolegi STAR. Jako, że faktycznie bedę mógł to wszystko przetestować osobiscie w przyszłym tygodniu (wtedy będzie już nagrywarka) ale jako, ze pracujesz jak widze równiez w CS4 to powiedz mi czy jak z Timeline Premierka zrobię Send To Encore (przy długosci materiału np. 2h) to wystarczy zdać sie na automat w Encore aby sam rozmieścił cały materiał na płytce BD czy lepiej skorygować bitrate ręcznie powiedzmy do 25000? Pytam, poniewaz przegladałem w AME gotowe presety i zauwazyłem że preset np. 1440x1080i 25 High Quality ma ustawione quality na 4, a bitraty kolejno 4, 15 i 18.5. Wychodzi z tego, że docelowy target jest ustawiony na 15000. Wydaje mi się, że w HDV powinno byc chyba 25000. Moze się mylę i wyprostujcie mój tok myslenia :wink: Powiedz mi prosze Star jakie ty dajesz ustawienia i przy jakiej długosci materiału aby jakość na BD nie odbiegła od materiału źródłowego.

Pozdrawiam
Maciej


Oczywiście podzielę się moimi doświadczeniami, cho nie wykonałem dużej ilości testów, a aktualnie pracuję w SD z uwagi na brak zamówień w HD.
Oczywiście zgadzam się z opinią jjackk oraz MDA, jesnak przy materiale dłuższym niż 2h kodowanie które oni proponują będzie pod względem jakości nieco gorsze od kodowania h.264. Z moich dotychczasowych doświadczeń wynika, że najlepiej postępowac wg. następującej procedury:
1. Po montarzu robisz Send to Encore
2. Robisz authoring HD
3. Zaznaczasz w oknie projektu sekwencję Premiere Pro Sequence
4. Wybierasz Plik/Transcode Settings a tam Quality Preset: Automate i koniecznie zaznacz ptaszek w okienku Use Maximum Render Quality
5. Kodujesz do BD
6. Zapewne będziesz również chciał kodowac do DVD, nie ma sprawy, nie musisz ponownie robic authoringu lecz w oknie Build wybierasz Format DVD i kodujesz np. do DVD image.
Wybór kodowania h.264 czy mpeg2 - przy materiale do 2h lepjej wybrac mpeg2 (jeśli źródłowym jest HDV), natomiast przy dłuższym decyduje priorytet - jeśli jest nim jakośc to h. 264, a jeśli wygoda, to mpeg2. To jest moja opinia.
Pozdrawiam
Andrzej

_________________
Panasonic Lumix G7 + Vario 12-35 f2.8, Panasonic Lumix G7 + Vario 14-140 f3.5-5.5, Gimbal Feyju MG Lite, Adobe Production Premium CS 5.5.


wtorek, 28 lipca 2009, 21:22
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 51 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL