|
Teraz jest środa, 20 stycznia 2021, 00:05
|
Zobacz wątki bez odpowiedzi | Zobacz aktywne wątki
Regulamin
- Co do wypowiedzi na forum - obowiazuje przestrzeganie zasad net etykiety, kultury osobistej i prawa polskiego.
- Co do ingerencji moderatorów - edycja posta ma być podpisana przez moderatora, przeniesienie części wątka do śmietnika również (zbiorczo), usuwanie postów jest dopuszczalne tylko w razie popełnienia wykroczenia w danym poscie.
- Co do komercyjnych stopek - prawo do nich mają koledzy o minimum trzy letnim stażu na forum i mający co najmniej 200 postów.
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 8 ] |
|
Autor |
Wiadomość |
grzesioi
Bywalec
|
 obcina film na tv
zrobiłem film w 16:9 w AP, menu w AE nagrałem na DVD DL i na różnych TV 4:3 i odtwarzaczach w filmie mam obcięte boki filmu (prawe i lewe) góra i dół jest chyba dobrze.( zmiana w opcjach tv z16:9, 4:3, 14:9 i auto nic nie dała) na kompie na monitorze 16:9 jest wszystko w całości i tak samo na lapku.
jest na to rada? co mam zrobić, jak zapisać może jest jakaś opcja którą muszę zaznaczyć żeby na telewizorze nie obcięło mi boków?
|
sobota, 13 marca 2010, 22:36 |
|
 |
djshake
Bywalec
|
 Re: obcina film na tv
witam, myslę, że pomimo prawidlowego wyswietlania na PC wina leży w ustawieniach w eksporcie AP lub/i w AE
|
niedziela, 14 marca 2010, 07:55 |
|
 |
GrassHoppeR
Moderator
|
odpowiedzialne mogą być ustawienia DVD, które w przypadku oglądania obrazu 16x9 na TV 4x3 domyślnie powiększają obraz zamiast dodawać kaszety. w przypadku telewizorów potrafiących zmieniać proporcje (chyba każdy obecnie) sygnał z DVD może być 16x9, bo telewizor dopasuje się sam ściskając obraz (dodając kaszety). jednym zdaniem - kwestia ustawiań DVD i TV.
pozdrawiam
niedziela, 14 marca 2010, 10:51 |
|
 |
hi-rek
Aktywny bywalec
|
Najprawdopodopbniej przyczyną jest coś co nazywa się overscan. Komputry wyświetlają cały obraz, natomiast w telewizji stosuje się właśnie overscan. Overscan (wg. slowniki.pl) to: "opcja obcinająca krawędzie obrazu w celu usunięcia ewentualnych zakłóceń powodowanych przez źródło sygnału."
_________________ hi-rek
|
niedziela, 14 marca 2010, 21:07 |
|
 |
Montażysta Darek A.
Moderator
Dołączył: czwartek, 22 maja 2003, 04:24 Posty: 3418 Lokalizacja: zachodniopomorskie
|
Zauważyłem pewną przypadłość, o które dzisiaj nie wielu użytkowników stacjonarnych odtwarzaczy DVD wie: - dokładnie tak jak napisał kolega GrassHoppeR, zmieniliśmy telewizory na panoramiczne, a ustawienia wewnętrzne odtwarzacza pozostawiliśmy bez zmiany. Problem jest tak powszechny, że dosłownie prawie każdemu klientowi tłumaczę aby to sprawdził i jak ma to przełączyć, bo nie wiedzieć czemu domyślnie jest w 4:3
_________________ Film jest jak seks: gdy nie ma uczucia, nawet technika nie pomoże Pytania na pw. - tylko osobiste nie związane z forum!
|
niedziela, 14 marca 2010, 21:31 |
|
 |
grzesioi
Bywalec
|
dzięki wszystkim za odpowiedz. myślałem że można coś zrobić przy kodowaniu, zmniejszę tylko napisy żeby się mieściły i tyle w temacie 
|
poniedziałek, 15 marca 2010, 17:24 |
|
 |
ashik666
Stary wyjadacz
|
Witam a ma wpływ na obcinanie obrazu ,ustawienia w moviefactory "TV safe area". domyslnie jest 10% i nie wiem czy nie warto ustawić na 0 %
|
wtorek, 4 maja 2010, 19:36 |
|
 |
Croolick
Aktywny bywalec
Dołączył: poniedziałek, 2 kwietnia 2007, 23:33 Posty: 1690 Lokalizacja: Tarnów
|
no raczej ten parametr nie przebuduje Ci obudowy telewizora - służy on tylko określenia marginesu 
_________________ Retail OSX 10.6.5 Intel Core 2 Duo E8400 3.0Ghz GA-EP35-DS3 4GB RAM 800Mhz GF8600GT 256 MB VRAM
|
wtorek, 4 maja 2010, 20:23 |
|
 |
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 8 ] |
|
Regulamin
- Co do wypowiedzi na forum - obowiazuje przestrzeganie zasad net etykiety, kultury osobistej i prawa polskiego.
- Co do ingerencji moderatorów - edycja posta ma być podpisana przez moderatora, przeniesienie części wątka do śmietnika również (zbiorczo), usuwanie postów jest dopuszczalne tylko w razie popełnienia wykroczenia w danym poscie.
- Co do komercyjnych stopek - prawo do nich mają koledzy o minimum trzy letnim stażu na forum i mający co najmniej 200 postów.
|