Teraz jest poniedziałek, 20 sierpnia 2018, 21:18




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 Encore cs3 ustawienia 
Autor Wiadomość
Stały bywalec
Stały bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 16 sierpnia 2006, 15:11
Posty: 77
Post Encore cs3 ustawienia
Mam pytanie do doswiadczonych kolegów.
Pierwsze troche nie zwiazane z authoringiem .
Mam Fx 1 soniaka i za tydzien krece wesele.
Pytanie filmowac w dv czy w hdv , material bedzie zapisany do dvd.
Drugie to jak skonfigurowac encore , chodzi mi o transcoding video i rodzaj dzwieku.
Do tej pory wypalam w encore cs3 plyty z innego typu imprez troche mnie martwi , moze niepotrzebnie ze jak ogladam to na 46cali sony hd1080 to widac klatkownie obrazu:(
Na poczatku otwarcia projektu mozna wybrac ustawienia trancoding od 6 do 9.4 mb na sekunde dzwiek dolby pcm i mpeg 1 layer II.
Jakie jest optymalne ustawienie tych parametrow by zachowac plynny i nie poklatkowany obraz.
I czy lepszy efekt osiagniemy jak nagramy w formacie dv avi czy przerobimy z hdv.
Bede wdzieczny jak ktos poswieci kilka minut i odpowie na te pytania.

_________________
Janusz Kulig zyje w naszych sercach!!!


czwartek, 29 kwietnia 2010, 21:02
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 25 lutego 2010, 23:01
Posty: 231
Post Re: Encore cs3 ustawienia
Jak masz oddać tylko DVD, to nagrywaj w Dv.
Star ładnie to opisał i - poświęcając zapewne wiele czasu na testy - podzielił się swoimi przemyśleniami.
viewtopic.php?f=26&t=27411&p=127777#p127777
A jest to wątek jeden z wielu.
Pozdrawiam


czwartek, 29 kwietnia 2010, 23:00
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7233
Lokalizacja: wawa
Post Re: Encore cs3 ustawienia
a ja nie polecam, wg mnie lepiej nagrywac w hdv, montowac w hdv, send to encore i dopasowac odpowiednio parametry , zwlaszcza zgodnosc fieldow zachowac


czwartek, 29 kwietnia 2010, 23:50
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 25 lutego 2010, 23:01
Posty: 231
Post Re: Encore cs3 ustawienia
Generalnie ok,-wiadomo, że lepiej mieć materiał w HDV,- tylko czy aż tyle osób nie potrafi "dopasować parametrów"?


piątek, 30 kwietnia 2010, 00:56
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7233
Lokalizacja: wawa
Post Re: Encore cs3 ustawienia
jesli mam byc szczery...... TAK
niestety warsztat montazowy trzeba sobie usystematyzowac i zoptymalizowac, to nie dziala na zasadzie, grabuje, moontuje, wypalam i jest cacy

zmienisz po drodze fieldy - dupa (nie najwieksza ale juz pierwsza strata w ostrosci jest)
w niewlasciwym momencie przeskalujesz material (np. grabujac) - kolejna dupa, bo o niebo lepszy efekt da skalowanie przy eksporcie
otworzysz projekt w innym kodeku niz masz material (zalozmy ze skopiowany z karty) - kolejna dupa bo dochodza rekompresje niepotrzebne
ustawisz niewlasciwy bitrate albo jakis dodatkowy parametr w ame i encore to drugi raz przemieli - znowu dupa i strata jakosci

na kazdym kroku mozna cos pominac, niedopatrzec i potem pretensje do producenta, reszty forumowiczow i calego swiata :) bo u kogos jest dobrze a u mnie nie


piątek, 30 kwietnia 2010, 01:32
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 maja 2003, 04:24
Posty: 3412
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Post Re: Encore cs3 ustawienia
Święte słowa!

_________________
Film jest jak seks: gdy nie ma uczucia, nawet technika nie pomoże
Pytania na pw. - tylko osobiste nie związane z forum!


piątek, 30 kwietnia 2010, 08:21
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 25 lutego 2010, 23:01
Posty: 231
Post Re: Encore cs3 ustawienia
Na to wszystko co opisałeś Degenerado zwracam szczególną uwagę. I tu pełna zgoda, co do mnogości "pułapek". Też oczywiście zajęło mi trochę czasu na ogarnięcie tematu. Różnicy kolosalnej nie ma, ale zastanawiam się czy nie działa u mnie podświadomość i dopatrywanie się różnic w materiale HDV-Sd.
Kol. mogiel napisał, że i tak ma oddać na DVD, więc moja odpowiedź była uprzedzająca, ewentualne, przyszłe problemy, z którymi będzie mógł się spotkać.
Pzdr.


piątek, 30 kwietnia 2010, 11:43
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7233
Lokalizacja: wawa
Post Re: Encore cs3 ustawienia
nie wiem jak jest z jego kamera ale niektore sprzety wylaczaja czesc matrycy jak przestawiasz je na sd co daje ciemniejszy i gorszy obrazek, przynajmniej tak mi serwisant tlumaczyl, ja sie az tak dobrze nie znam na kamerach, ale biore to pod uwage bo w sumie nie mial powodow zeby to wymyslac, nic nie serwisowalem, ot tak wyszlo w praniu podczas rozmowy

poza tym praca na materiale hd czy hdv daje wieksze pole do popisu gdy robisz jakies maski i kluczowania, jakosc jest duzo lepsza i potem po przeskalowaniu "w dol" jakies drobne niedorobki znikaja, w sd moglaby byc kaszana wiec po co kombinowac jak mozna od poczatku zrobic tak zeby potem w razie co sie nie wkurzac


piątek, 30 kwietnia 2010, 12:02
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 25 lutego 2010, 23:01
Posty: 231
Post Re: Encore cs3 ustawienia
Degenerado napisał(a):
nie wiem jak jest z jego kamera ale niektore sprzety wylaczaja czesc matrycy jak przestawiasz je na sd co daje ciemniejszy i gorszy obrazek,

Fx Jedynka na szczęście tak nie ma :wink:


piątek, 30 kwietnia 2010, 13:22
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 16 sierpnia 2006, 15:11
Posty: 77
Post Re: Encore cs3 ustawienia
wow dzieki za odpowiedz :)
Czyli co radzicie???
hdv i potem do dvd czy dv???
boje sie bo nie jestem zadnym specem ze cos pomieszam i nie da sie tego cofnac .
Chodzi o to bym w razie problemu szukajac u Was pomocy nagral ladny obraz.
Wiec lepiej miec oryginal w hdv ???
Apropo porosze by ktos pomogl w tych ustawieniach

trancoding od 6 do 9.4 mb na sekunde dzwiek dolby pcm i mpeg 1 layer IIjaka najlepsza konfiguracja do zapisu na dvd .
Dziekuje z gory i pozdrawiam

_________________
Janusz Kulig zyje w naszych sercach!!!


piątek, 30 kwietnia 2010, 14:01
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7233
Lokalizacja: wawa
Post Re: Encore cs3 ustawienia
wg mnie to nagraj hdv, zmontuj to, "wyczesz wszystko" od a do z a potem sie odezwij na forum i odstaniesz kilka sposobow na zrobienie z tego dvd


piątek, 30 kwietnia 2010, 16:03
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 maja 2003, 04:24
Posty: 3412
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Post Re: Encore cs3 ustawienia
Z HDV zawsze zrobisz materiał SD, odwrotnie niestety się nie da.

_________________
Film jest jak seks: gdy nie ma uczucia, nawet technika nie pomoże
Pytania na pw. - tylko osobiste nie związane z forum!


piątek, 30 kwietnia 2010, 16:18
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 16 sierpnia 2006, 15:11
Posty: 77
Post Re: Encore cs3 ustawienia
Dzieki chlopaki tak zrobie:)

_________________
Janusz Kulig zyje w naszych sercach!!!


piątek, 30 kwietnia 2010, 21:44
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 16 sierpnia 2006, 15:11
Posty: 77
Post Re: Encore cs3 ustawienia
To jeszcze pytanie zwykla kaseta dv czy hdv???i jaka jest roznica w tych tasmach????
Dzieki

_________________
Janusz Kulig zyje w naszych sercach!!!


poniedziałek, 3 maja 2010, 08:19
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: środa, 15 kwietnia 2009, 14:27
Posty: 18
Post Re: Encore cs3 ustawienia
Witam, ja montuje materiał w Avid Liquid 7.2 z ustawieniami odpowiednimi dla projektu HDV. Gotowy film eksportuję do mpeg2 40.000 bitrate dla blu ray'a, oraz osobno 9.000 - 9.400 dla DVD. Zdecydowanie polecam HDV rowniez mam FX1. Co do kasetek to polecam panasonic studio quality DV/HDV na allegro ok 18 zł ale mają większa gęstość, co się przekłada na mniejsza ilość błedów w zapisie i przy okazji oszczedzasz głowicę kamery, odradzam SONY PREMIUM QUALITY!


poniedziałek, 3 maja 2010, 10:21
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 6 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL