Teraz jest wtorek, 14 sierpnia 2018, 20:18




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 60 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona
 Jak przyspieszyć kodowanie do h.264 BD 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: niedziela, 9 maja 2010, 18:01
Posty: 6
Post Jak przyspieszyć kodowanie do h.264 BD
Witam, jestem nowy na tym forum. Chciałbym sie przywitać.
Mam nowy komputer: (Core i5 750, 4GB ramu, GeForce 260 1GB, Raid 0 z 4 dysków, Intensity Pro, Win XP 32bit, bez OC).
Problem polega na tym, że 1,5h materiał HD (preset w Adobe Premiere: AVCHD 1050i 50) Encore koduje 14 godzin do Blu Ray-a h.264.
Jestem trochę rozgoryczony, że mam nowy komputer i tyle czasu muszę czekać na przygotowanie wsadu na płytke BD.
Jako ciekawostkę dodam, że to samo zadanie, tylko kodowane do Blu-ray za pomocą MPEG-2 zajmuje tylko 2 godziny, co jest akceptowalnym przeze mnie czasem. Jednak zależało by mi na kodowaniu h.264.

Materiał "łapię" poprzez Intesity Pro (HDMI in) bez kompresji (Uncompressed 8-bit 4:2:2) wykorzystując opcję capture (klawisz F5) w Premiere Pro pracując w presecie AVCHD 1050i 50. Po obróbce, opcją Dynamic Link wysyłam projekt do Encore w celu nagrania krążka BD z ustawieniami: Blu-ray, Pal, 1920x1080 25 fps, 40Mbps, H.264. Po dodaniu menu, chapter-ów itp. klikam build i czekam 14 godzin, zanim Encore zacznie nagrywać płytkę BD.

Czy istnieje możliwość przyspieszenia kodowania na h.264?
W tym temacie (viewtopic.php?f=32&t=30565 post #7) dowiedziałem się, że gdybym łapałał materiał skompresowany kodekiem udostępnianym przez Intensity Pro (Motion JPEG lub DVCPROHD), to późniejsza konwersja do h.264 była by szybsza. Jednak wg. mnie brzmi to trochę nierealnie.
Pragnę podkreślić, że materiał jaki łapię po hdmi to 1080i 50fps.


Załączniki:
kodeki.JPG
kodeki.JPG [ 24.76 | Przeglądane 5743 razy ]
niedziela, 9 maja 2010, 21:55
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7233
Lokalizacja: wawa
Post Re: Jak przyspieszyć kodowanie do h.264 BD
"Materiał "łapię" poprzez Intesity Pro (HDMI in) bez kompresji (Uncompressed 8-bit 4:2:2) wykorzystując opcję capture (klawisz F5) w Premiere Pro pracując w presecie AVCHD 1050i 50. Po obróbce, opcją Dynamic Link wysyłam projekt do Encore "


zastanow sie ile rekompresji masz po drodze, wybierajac avchd wybrales najgorszy mozliwy format

otworz projekt w premierze taki jaki oferuje intensity i wczytaj material o takich parametrach, bezposrednio zrob send to encore i masz jedna kompresje, z wybranego przez ciebie formatu blackmagica


niedziela, 9 maja 2010, 22:27
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 18 grudnia 2008, 21:43
Posty: 308
Lokalizacja: Tarnów
Post Re: Jak przyspieszyć kodowanie do h.264 BD
Możesz przyspieszyć export do BD stosując np.:
- Matrox Compress HD accelerator lub Canopus Firecoder Blue.


poniedziałek, 10 maja 2010, 08:49
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 13 stycznia 2010, 23:56
Posty: 404
Post Re: Jak przyspieszyć kodowanie do h.264 BD
jeśli wybieram w ediusie "print to BD" to materiał kompresowany jest do mpg czy h.264?? na quadzie 8200 i 4Gb ramu 2.5godziny materiału 1080 kompresuje w około 14godzin.

_________________
Doświadczenie: HMC151, XF100, AC130, AF101, GH3, 5dMKII, 6D


czwartek, 5 sierpnia 2010, 17:28
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: poniedziałek, 28 lipca 2008, 16:43
Posty: 108
Post Re: Jak przyspieszyć kodowanie do h.264 BD
Jeżeli chodzi o Ediusa i opcję "Burn to disc" to niestety - jeżeli klipy są w AVCHD to z automatu Edius będzie robił Blu-ray h.264. Jeżeli są w MPEG to z automatu zrobi Blu-ray mpeg. Tak jest w najnowszej wersji Neo 2.5 Booster ale zapewne to samo jest w 5. Niestety nie da się tego zmienić, jedyne co pozostaje to eksportować materiał ręcznie i innym programem robić authoring. Jest to najgorszy babol w Ediusie, a do tego nie można w tym "Burn to disc" ustawić sobie dźwięku 5.1 :/

U mnie na Q9400 3200 MHz, 2 godzinny Blu-ray z surowych plików z Panasonica HMC-151 za pomocą "Burn to disc" (Neo 2.5 Booster) robi się niestety jakoś między 6-8 godzin, nigdy do końca nie doszedłem bo nie miałem cierpliwości. Wolę to samo eksportować ręcznie i w czasie praktycznie 1:1 mam plik MPEG który wrzucam do jakiegoś programu od authoringu. Trochę trzeba poklikać, ale i tak jest co najmniej 2-3x szybciej niż z "Burn to disc". A w przypadku Ediusa nie widzę różnicy w jakości między Blu-ray h.264 a mpeg. Poza tym - zdziwiony byłem, bo myślałem że h.264 zajmuje mniej miejsca przy tej samej jakości, a zajmuje praktycznie tyle samo. Więc nie wiem jaki jest sens robienia Blu-raya h.264 w Ediusie. Może inne programy robią to lepiej? Albo dobieram złe ustawienia.


piątek, 6 sierpnia 2010, 14:34
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 25 kwietnia 2007, 13:36
Posty: 207
Lokalizacja: Częstochowa
Post Re: Jak przyspieszyć kodowanie do h.264 BD
Procesor i5 jest za słaby. Minimum i7 860 podkręcony. I to chyba max co można na amatorskim komputerku osiągnąć. Jest jeszcze ewentualnie amd 6 rdzeniowy, ale i ten mimo że w benchmarkach nieźle sobie radzi to przy video jest gorzej niż intel. A zatem pozostaje platforma dwuprocesorowa najtaniej na np. opertonach. W końcu robimy to zawodowo, to jaki sens robić to na kompach domowych?

Ale i tak, technologia x86 jest nieodpowiednia do kodowania. Najlepsze rezultaty dale karta leadteka winfast z Cellem (tym z PS3) - robi do 2,5x szybciej niż RT więc dwie godziny w h264 będziemy mieć gotowe po niecałej godzinie. Karta Matrox o ile wiem robi "tylko" w RT. A na dodatek tek leadtek ciągnie tylko 10-20W co ma znaczenie w porównaniu do 100W procesora i z 300W (jeżeli kożystamy z CUDA) grafiki.
Kod:
http://www.frazpc.pl/artykuly/264871,LEADTEK-WINFAST-PxVC1100---SPURSENGINE-CZYLI-CELL-I-CUDA-W-PC.html

Jest plugin do premiere. Jest też wersja z pełną wersją tmpegenc za parę stów, więc warto chyba.
Druga rzecz - ustawienia. Oczywiste jest, jeżeli ustawimy przy mpeg2 i h264 taki sam bitrate to plik końcowy zajmie dokładnie tyle samo. Cała moc h264 objawia się dopiero po zmniejszeniu bitrate. Już przy 8000 mamy niezły obrazek a 12-16 tys (z maximum na np. 30000) to i tak za dużo jak na HDV.


piątek, 6 sierpnia 2010, 15:21
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 13 stycznia 2010, 23:56
Posty: 404
Post Re: Jak przyspieszyć kodowanie do h.264 BD
jak wrzucę na BD 2.5 godziny skompresowanego do mpg w movie factory 7 to będzie to przyzwoicie wyglądało?? czy lepiej skrócić do 2??

_________________
Doświadczenie: HMC151, XF100, AC130, AF101, GH3, 5dMKII, 6D


piątek, 6 sierpnia 2010, 15:23
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 15 września 2008, 15:45
Posty: 849
Lokalizacja: Katowice
Post Re: Jak przyspieszyć kodowanie do h.264 BD
Zakoduj na 2 przebiegi, max Q, bedzie OK

_________________
pozdrawiam,

Marcin
Wesela na Śląsku
VideoKrupski.pl


piątek, 6 sierpnia 2010, 15:39
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: poniedziałek, 28 lipca 2008, 16:43
Posty: 108
Post Re: Jak przyspieszyć kodowanie do h.264 BD
ASM napisał(a):
W końcu robimy to zawodowo, to jaki sens robić to na kompach domowych?


Genialny argument, po co kamera za 15 tys skoro robimy to zawodowo, kupmy kamerę za 50 tys! :/
Sens jest taki, że HD się bardzo rozpędza i przy dobrej konfiguracji na domowym kompie można to montować i robić z tego blu-raya.
Zależy też co rozumiesz pod pojęciem domowy komp, bo dla mnie domowy komp to taki który składa się z ogólnodostępnych podzespołów i nie ważne czy kosztuje 2 tys czy 6 tys. Edius z tego co mi wiadomo nie uciągnie więcej jak 4-rdzeni. Premiere...od którejś wersji tak.

ASM napisał(a):
Najlepsze rezultaty dale karta leadteka winfast z Cellem (tym z PS3) - robi do 2,5x szybciej niż RT


Dobrze wiedzieć że coś takiego jest, ale - plugin do Premiera...tylko że nie każdy ma akurat Premiera. I czy w Premierze też jest to 2,5x szybciej czy tylko w TMPEGenc? I w sumie co nam po programiku który klipy przelicza szybko, ale nie da się w nim zrobić montażu czy authoringu?
Prawda jest taka, że poza Adobe to pozostałe softy albo stoją w miejscu albo się strasznie wolno rozwijają i nie korzystają z takich dobrodziejstw niestety. Mówię o montażu na PC.


piątek, 6 sierpnia 2010, 18:32
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: piątek, 3 grudnia 2010, 10:58
Posty: 1
Post Re: Jak przyspieszyć kodowanie do h.264 BD
lukasz8402 napisał(a):
jeśli wybieram w ediusie "print to BD" to materiał kompresowany jest do mpg czy h.264?? na quadzie 8200 i 4Gb ramu 2.5godziny materiału 1080 kompresuje w około 14godzin.

CO JES DORADŹCIE ?
U mnie też tak było ale od jakiegoś czasu nie mogę uruchomić BURN DISC i wyskakuje komunikat "out of memory". Dodam że projekt mam zapisany i wcześniej edius 5.5 wypluł płytę BD bez problemu a obecnie z tego samego projektu mam taki komunikat. Nic w kompie nie zmieniałem i zapisanego projektu łącznie z plikami źródłowymi też. Mam quada Q9400 8GB RAM GTX260 pliki HD śmigają, przy kilku filtrach lub grubszych przejściach na timeline muszę przeliczyć. W czym jest problem ? Może ktoś miał taki przypadek i wie co zrobić


piątek, 3 grudnia 2010, 11:19
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 31 maja 2010, 11:05
Posty: 1907
Lokalizacja: Opole
Post Re: Jak przyspieszyć kodowanie do h.264 BD
Masz za mało miejsca :)
Zmień, wyczyść folder temp. Temp musi mieć prawa do zapisu(uprawnienia UAC)... Zmień ścieżkę zapisu, jeśli nie wypalasz, na dysk na którym masz wystarczająco miejsca.

_________________
Obrazek


piątek, 3 grudnia 2010, 17:04
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7233
Lokalizacja: wawa
Post Re: Jak przyspieszyć kodowanie do h.264 BD
nie wiem czy zauwazyliscie ale wyszedl media encoder cuda version, moze to jakies rozwiazanie bedzie dla kogos kto ma stosunkowo slaby konfig


piątek, 3 grudnia 2010, 19:00
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 18 stycznia 2010, 17:01
Posty: 1510
Post Re: Jak przyspieszyć kodowanie do h.264 BD
czy to wersja ME 5,1?

_________________
Sony NEX-VG10 nex5N nex5r Athlon 5600+ 8 gb RAM gtx-460 Adobe CS-5 kuferek do lampy


piątek, 3 grudnia 2010, 20:44
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7233
Lokalizacja: wawa
Post Re: Jak przyspieszyć kodowanie do h.264 BD
sorry zle napisalem, media coder nie media encoder, nie mylic z tym adobea
, osobny program


piątek, 3 grudnia 2010, 21:09
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 18 stycznia 2010, 17:01
Posty: 1510
Post Re: Jak przyspieszyć kodowanie do h.264 BD
Właśnie coś ściągnąłem ale jakieś domki i szałasy zamiast napisów- chyba wersja dla Japończyka :lol: :lol:

_________________
Sony NEX-VG10 nex5N nex5r Athlon 5600+ 8 gb RAM gtx-460 Adobe CS-5 kuferek do lampy


piątek, 3 grudnia 2010, 21:18
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 60 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL