Teraz jest czwartek, 16 sierpnia 2018, 03:09




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 14 ] 
 Ustawienia Encore CS4 przy eksporcie. 
Autor Wiadomość
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 2 października 2003, 15:13
Posty: 213
Post Ustawienia Encore CS4 przy eksporcie.
Witam
Przygotowałem projekt w Encore CS4 w formacie hdv (1440/1080) i w oknie Build wybieram format: blu-ray i output: blu-ray disc i płytka wypala mi się bez problemu. Chciałbym ten sam projekt wypalić również na DVD więc wybieram w oknie Build format: DVD i output: DVD disc, wybieram nagrywarkę i rozmiar płyty 4,7 GB ale niebieski pasek nad rozmiarem płyty pokazuje mi 6,39 GB. Mimo to klikam wypalenie (pomimo komunikatów ostrzegających o zbyt dużym pliku) i niestety film nie mieści się w całości na płycie. To samo gdy zamiast wypalania płyty ustawię utworzenie folderu Video TS na twardym dysku (folder ma ponad 5 GB). Co jeszcze powinienem zmianić w ustawieniach żeby projekt zmieścił się na płycie DVD.
Pozdrawiam
Krzysiek


piątek, 14 maja 2010, 11:56
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 18 stycznia 2010, 17:01
Posty: 1510
Post Re: Ustawienia Encore CS4 przy eksporcie.
minimalną kompresje w Encore masz 6mb/sek-czyli twój film nie możne być dłuższy niż 90 minut
jeśli jest dłuższy to przekonwertuj swój film media encoderem i po imporcie w Encore będzie dontencode i powinno się zmieścić na dvd
sprawdź czy nie robisz audio w pcm-bo wtedy może się nie zmieścić

_________________
Sony NEX-VG10 nex5N nex5r Athlon 5600+ 8 gb RAM gtx-460 Adobe CS-5 kuferek do lampy


piątek, 14 maja 2010, 12:12
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7233
Lokalizacja: wawa
Post Re: Ustawienia Encore CS4 przy eksporcie.
albo uzyj plyty 8.3 gb , bedziesz mial najlepsza jakosc nie martwiac sie o miejsce


piątek, 14 maja 2010, 12:14
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 18 stycznia 2010, 17:01
Posty: 1510
Post Re: Ustawienia Encore CS4 przy eksporcie.
pomysł dobry ale spotykam się czasem z klientami których odtwarzacze widza tylko 1 polaryzacje

_________________
Sony NEX-VG10 nex5N nex5r Athlon 5600+ 8 gb RAM gtx-460 Adobe CS-5 kuferek do lampy


piątek, 14 maja 2010, 12:18
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 2 października 2003, 15:13
Posty: 213
Post Re: Ustawienia Encore CS4 przy eksporcie.
Ok. Wszysko się zgadza. Nie wiedziałem tylko że encore ma ograniczony minimalny bitrate do 6 Mbit/s. Czyli jeżeli materiał ma powyżej 90 minut trzeba robić dwa razy authoring, jeśli potzrebuje się płytę blu-ray i dvd.
Dziękuję i pozdrawiam
Degenerado: a czy te płyty są też do nadruku?


piątek, 14 maja 2010, 12:48
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7233
Lokalizacja: wawa
Post Re: Ustawienia Encore CS4 przy eksporcie.
tak


piątek, 14 maja 2010, 13:02
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 12 lutego 2007, 16:43
Posty: 247
Lokalizacja: wielkopolskie
Post Re: Ustawienia Encore CS4 przy eksporcie.
Aby wszystko weszło bez problemu należało by dokładnie obliczyc bitowy budżet.Nie jest to aż takie trudne ale myślę ze nie warto sie tym przejmować choć znać trzeba.W książce do encora masz tam wszystko.Osobiscie wypalam do folderu(jeżeli wyjdzie trochę za dużo ) a póżniej shrinkiem w minutke czy dwie robię automatycznie do 4,7.Oczywiscie folder wyjdzie ci jak dobrze pamiętam 4,35 .I wypalasz płytkę .

_________________
Edius 6 PRO+Adobe Master Collection CS5 /Aparat Sony RX10, Kamera Sony NEX VG-20
Konfig;
I7 4790 3,6GHz,GA Z87DS3H+Ge Force GTX660+16GB RAM+WIN 7 64Bit+128 SSD System + 2*Dysk twardy 1TB+ SSD 240GB,Chieftec Modular 750Wat .


sobota, 15 maja 2010, 09:32
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 2 października 2003, 15:13
Posty: 213
Post Re: Ustawienia Encore CS4 przy eksporcie.
Dzięki za odpowiedzi. Wcześniej miałem materiały poniżej 1,5 godz. więc nie było problemu. Wynika z tego że jeśli gługość filmu wymaga bitrate powyżej 6 Mbit/s to trzeba robić 2 razy authoring, jeśli chce się wypalić blu-ray i dvd.
Pozdrawiam
Krzysiek


sobota, 15 maja 2010, 09:50
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 2 października 2003, 15:13
Posty: 213
Post Re: Ustawienia Encore CS4 przy eksporcie.
Witam
Chciałem jeszcze zapytać czy można ustawić samemu bitrate w Encore gdy wypalamy płytę DVD z materiału HDV?


piątek, 9 lipca 2010, 13:41
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7233
Lokalizacja: wawa
Post Re: Ustawienia Encore CS4 przy eksporcie.
tak, transcode settings


piątek, 9 lipca 2010, 14:53
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 18 stycznia 2010, 17:01
Posty: 1510
Post Re: Ustawienia Encore CS4 przy eksporcie.
możesz zrobić inaczej jeśli materiał ma dłuższy czas niz 90 ninut(6mega/sek )
zdekoduj swój film do mpeg2 np 5500 variable a potem encore już nie będzie klipu przeliczał i zrobi- dont'encode

_________________
Sony NEX-VG10 nex5N nex5r Athlon 5600+ 8 gb RAM gtx-460 Adobe CS-5 kuferek do lampy


piątek, 9 lipca 2010, 15:08
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 2 października 2003, 15:13
Posty: 213
Post Re: Ustawienia Encore CS4 przy eksporcie.
A tak znalazłem. Tylko że są tam gotowe ustawienia (8,7 i 4 Mb/s) i żadne mi nie pasuje bo albo nie mieści mi się na płytę albo za słaba jakość. Chyba że gdzieś można dowolnie ustawić bitrate?
Dzięki za odp.


piątek, 9 lipca 2010, 15:17
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7233
Lokalizacja: wawa
Post Re: Ustawienia Encore CS4 przy eksporcie.
no jak znalazles to wybierz preset ktory jest najblizej tego co chcesz i go zmodyfikuj


piątek, 9 lipca 2010, 16:43
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 2 października 2003, 15:13
Posty: 213
Post Re: Ustawienia Encore CS4 przy eksporcie.
Ok. Już wszystko znalazłem. Można dowolnie modyfikować parametry eksportu.
Dzięki za pomoc.


piątek, 9 lipca 2010, 16:54
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 14 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 5 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL