Nietypowy bitrate mpeg2 (DVD)
Autor |
Wiadomość |
Montażysta Darek A.
Moderator
Dołączył: czwartek, 22 maja 2003, 04:24 Posty: 3418 Lokalizacja: zachodniopomorskie
|
 Nietypowy bitrate mpeg2 (DVD)
Witam.
Wiem, że bitrate dla materiału mpeg2 to
1 godz 8000
1.5 godz 6000
2 godz 4000
tak się dowiedziałem, ale czy moge zastosować np. dla filmu 1:15godz. bitrate 7000?
_________________ Film jest jak seks: gdy nie ma uczucia, nawet technika nie pomoże Pytania na pw. - tylko osobiste nie związane z forum!
|
sobota, 9 sierpnia 2003, 18:41 |
|
 |
Montażysta Darek A.
Moderator
Dołączył: czwartek, 22 maja 2003, 04:24 Posty: 3418 Lokalizacja: zachodniopomorskie
|
Dla zainteresowanych: Przetrenowałem to sam i efekt jest pozytywny można dowonie zmieniać bitrate i im ono większe tym obraz jest klarowniejszy. Duże znaczenie ma zastowowane menu, jego złożoność, animacja i wielkości podkładów muzycznych, bitrate warto podnieść o każdką liczbę jeżeli film nam się zmieści na krążęk.
_________________ Film jest jak seks: gdy nie ma uczucia, nawet technika nie pomoże Pytania na pw. - tylko osobiste nie związane z forum!
|
wtorek, 12 sierpnia 2003, 09:30 |
|
 |
Tom_s
Stały bywalec
Dołączył: sobota, 2 sierpnia 2003, 19:49 Posty: 64 Lokalizacja: Chojnów
|
dokładnie - można zmieniać jak się chce - ja ostatnio tak robiłem że menu jak było złożone to ustawiłem na słabą jakość samo bitrate menu a za to podniosłem jakość filmu bo film jest ważniejszy. Mam tylko pytanko czy taka płyka DVD z nietypowym bitrate filmu odczytana zostanie przez zwykły stacionarny odtwarzacz ? Bo komputer to sobie radzi.
Pozdrawiam
|
wtorek, 12 sierpnia 2003, 09:56 |
|
 |
Montażysta Darek A.
Moderator
|
No a jaki miało by to sens, gdyby nie chodziło na stacjonarnym? Dla potrzeb komputerowych wystarczył by DivX - na stacjonarnym chodzi piknie 
|
wtorek, 12 sierpnia 2003, 10:07 |
|
 |
Tom_s
Stały bywalec
|
No to super. Dzięki za odp.
Pozdrawiam
|
wtorek, 12 sierpnia 2003, 10:16 |
|
 |
Pit
Aktywny bywalec
Dołączył: środa, 4 czerwca 2003, 11:34 Posty: 306 Lokalizacja: Szczecin
|
Mam pytanie do montażysty Darka A. Czy nagrywasz DVD usługowo. Jestem z twoich oklic. Napisz na priva pitwin@poczta.onet.pl
|
wtorek, 26 sierpnia 2003, 14:51 |
|
 |
Montażysta Darek A.
Moderator
|
Odpowiedź krótka - TAK
|
wtorek, 26 sierpnia 2003, 19:24 |
|
 |
mart
Bywalec
|
Tom_s napisał(a): dokładnie - można zmieniać jak się chce - ja ostatnio tak robiłem że menu jak było złożone to ustawiłem na słabą jakość samo bitrate menu a za to podniosłem jakość filmu bo film jest ważniejszy. Mam tylko pytanko czy taka płyka DVD z nietypowym bitrate filmu odczytana zostanie przez zwykły stacionarny odtwarzacz ? Bo komputer to sobie radzi.
Pozdrawiam
standard dvd pozwala na odczytywanie plikow mpeg-2 skompresowanych maksymalnie do 9800kb/s. od tej gornej granicy w dol mozna sobie dowolnie regulowac bitrate i nie ma to znaczenia przy odczycie przez odtwarzacz stacjonarny. jesli pojawiaja sie problemy z odczytem to sa one spowodowane albo samym odtwarzaczem albo uzytym nosnikiem.
|
piątek, 29 sierpnia 2003, 12:50 |
|
 |
Gość
Aktywny bywalec
|
Zgadza się, ale należy pamiętać też o tym, żeby chwilowy bitrate nie skoczył powyżej tej wartości, co może się zdarzyć przy vbr, gdzie np.: sekundę mamy 4000, potem sekundę 12000, średnio 8000 wychodzi, a stacjonrny player się skrzaczy  ... pamiętajcie więc o ustawieiu wartości maksymalnej (a nie tylko średniej)
pozdrowienia
Ulv
|
środa, 3 września 2003, 01:05 |
|
 |
Tom_s
Stały bywalec
|
to w takim razie lepiej kompresować jako CBR (stały bitrate) czy VBR ?
|
środa, 3 września 2003, 07:44 |
|
 |
Witek
Aktywny bywalec
|
Zależy jaki film - bardzo dynamiczny czy też więcej statyczny i jakiej długości.
_________________ xxx
|
środa, 3 września 2003, 08:01 |
|
 |
Montażysta Darek A.
Moderator
|
VBR daje nam zmienny bitrate, gdy potrzeba jest on roznący, gdy zaś nie - maleje. Problem jest w tym, że wielkość pliku wynikowego jest nieprzewidywalna, a jak wiadomo mpeg nie pozwala się edytować i co za tym idzie "nie odkroimy" nadmiaru.
CBR daje stały rozmiar, jakośc jest uśredniona, chyba że da się max bitrate, lecz tu na proste sceny przeznaczony jest nadmiar informacji przez co plik puchnie, choć w przewidywalny sposób.
|
środa, 3 września 2003, 08:11 |
|
 |
Gość
Aktywny bywalec
|
Zdecydowanie i tylko vbr, bo w typowym materiale są i sceny "szybkie" i "wolne". Większość programów do kompresji mpeg ma możliwość ustawienia wieloporzebiegowego vbr i oczekiwanego średniego wynikowego strumienia i tu jak damy 8000 to uzyskamy plik w przybliżeniu tej długości co przy cbr 8000. Ważne jest jednak też ustawienie wartości granicznych chwilowych minimalnej i maksymalnej, gdzie górna nie powinna przekraczać 10000 - dźwięk, czyli najczęściej 9800.
Pozdrowienia
|
środa, 3 września 2003, 10:37 |
|
 |
kulkowa
Nowy
Dołączył: poniedziałek, 7 lipca 2003, 12:10 Posty: 8 Lokalizacja: Chorzów
|
Cześć czytam wasze spostrzeżenia i chętnie bym też zapytał:
Montuję z kamery cyfrowej materiał na AP 6.5 bitrate 6000 jako plik wynikowy mpeg-2 i wszystko jest ok. na stacjonarnym DVD. Jeżeli dokonam authoring-u w DVDit tego pliku mpeg-2 to stacjonarny DVD zaczyna skakać i przerywać. Mimo że jakość w DVDit ustawiam bardzo niską ok. 2500. Tak się dzieje również jeżeli dokonuję authoring-u w Pinacle 8. Zapomniałem dodać że po authoring-u wypalam na zwykłym CD w formacie miniDVD bo nagrywarki DVD jeszcze nie posiadam.
Może ktoś z kolegów będzie tak uprzejmy i coś mi doradzi.
Rysiek
|
środa, 22 października 2003, 08:56 |
|
 |
MrPIotr
Stały bywalec
Dołączył: sobota, 28 czerwca 2003, 08:37 Posty: 102 Lokalizacja: Rzeszów
|
Ja dodam ze 1,5h filmu mozna z powodzeniem zmiescic na plycie ustawiajac bitrate na 6500kbps(a dzwiek na 224/256kbps) zmiesci sie jeszczqe menu. zmieniac mozna bitrate nawet co 1kbps  Dla 2h bylo to chyba 4400kbps, a dla 1h 9000kbps, ale tych 2 ostatnich wartosci nie jestem pewien.
Przy VBR nie mozna ustawic gornego limitu wyzszego niz 10000kbps, to jedyne ograniczenie DVD.
A co do formatu miniDVD(cDVD bo roznie jest on nazywany) to niewszystkie stacjonarne odtwarzacze DVD odtwarzaja takie plytki.
Pozdrawiam Piotr
|
czwartek, 23 października 2003, 19:44 |
|
 |
|