Teraz jest poniedziałek, 20 sierpnia 2018, 21:17




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 27 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 Film Blu-ray wypalony na DVD DL przycina 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: wtorek, 21 września 2010, 04:13
Posty: 5
Post Film Blu-ray wypalony na DVD DL przycina
Witam!
Jestem tutaj nowy i potrzebuję waszej pomocy...
Montowałem film z wesela brata w Vegas Movie Studio 10.
Wyrenderowałem go w formacie Blu-ray 1440x1080x25i (18-20-23MB/s).
Następnie wrzuciłem do DVD Architect, przełączyłem na tryb Blu-ray, przygotowałem menu i stworzyłem plik .*iso.
Ale zamiast wypalić to na płytce BD, wypaliłem na DVD DL.
Włożyłem płytkę do odtwarzacza Blu-ray i okazuje się że obraz i dźwięk przycina.
Z obserwacji doszedłem do wniosku, że odtwarzacz nie nadąża z odczytaniem płyty. Na początku jest chwile prawidłowo, bo po wciśnięciu start odtwarzacz ma ~3sek. żeby zabuforować fragment filmu a po ok. 10sek. zaczyna ciąć.
W miejscach gdzie obraz się praktycznie nie zmienia (np. napisy końcowe) film jest odtwarzany poprawnie.
Czy jest to może spowodowane tym, że ~20MB/s to za dużo dla standardowej płyty dvd? I czy jak nagram ten film na Blu-ray to problem zniknie?

I z innej beczki. Wiecie może gdzie mógłbym taką płytkę nagrać na podkarpaciu(najlepiej Rzeszów i okolice)? Nie zapłacę 700zł za nagrywarkę Blu-ray, którą użyję raz na kilka lat.
Pozdrawiam,


wtorek, 21 września 2010, 04:42
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: sobota, 17 kwietnia 2010, 11:58
Posty: 563
Post Re: Film Blu-ray wypalony na DVD DL przycina
f.i.l napisał(a):
Czy jest to może spowodowane tym, że ~20MB/s to za dużo dla standardowej płyty dvd?

Tak.
f.i.l napisał(a):
I czy jak nagram ten film na Blu-ray to problem zniknie?

I tak.

f.i.l napisał(a):
Wiecie może gdzie mógłbym taką płytkę nagrać na podkarpaciu(najlepiej Rzeszów i okolice)? Nie zapłacę 700zł za nagrywarkę Blu-ray, którą użyję raz na kilka lat.
Pozdrawiam,

Ja nie wiem, przykro mi. Ale poszukałbym u kolegów czy mają nagrywarkę. A potem ewentualnie u firm filmujących wesela czy nawet w kafejkach internetowych.


wtorek, 21 września 2010, 13:13
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: wtorek, 21 września 2010, 04:13
Posty: 5
Post Re: Film Blu-ray wypalony na DVD DL przycina
Dzięki za pomoc!
Pozdrawiam,


wtorek, 21 września 2010, 16:39
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 2 kwietnia 2007, 23:33
Posty: 1690
Lokalizacja: Tarnów
Post Re: Film Blu-ray wypalony na DVD DL przycina
przy AVCHD-DVD to z reguły max. bitrate daje sie na 15Mbps bo wiecej z plyty DVD nie pojdzie

_________________
Retail OSX 10.6.5
Intel Core 2 Duo E8400 3.0Ghz
GA-EP35-DS3
4GB RAM 800Mhz
GF8600GT 256 MB VRAM


wtorek, 21 września 2010, 19:40
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: sobota, 19 czerwca 2010, 13:29
Posty: 177
Post Re: Film Blu-ray wypalony na DVD DL przycina
niewiem w jakim formacie twoja kamerka nagrywa AVCHD czy HDV jesli jest to hdv wybierz gotowy tample do hdv odpowiedni bedzie bluray 1920-1080
50i w ten sposob wyrenderojesz sam obraz osobno potem dzwiek dla dzwieku odpowiedni tample np Wave 48,000hz 16bit pcm . potem zasij do architekta wideo i dzwiek i wypal obraz iso ale jesli chodzi o plyty dvd to nieuda ci sie stwozyc w zaden sposob menu ktore by jaki kolwiek odtwarzacz bluray go widzial ,film odpali ale z pominienciem MENU . ZEBY CALE MENU BYLO AKTYWNE POTRZEBUJESZ NIESTETY NAGRYWARKI BLURAY I BLURAY DISC


środa, 22 września 2010, 16:37
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 15 września 2008, 15:45
Posty: 849
Lokalizacja: Katowice
Post Re: Film Blu-ray wypalony na DVD DL przycina
Zupełnie nie tak drogi kolego.
Zupełnie spokojnie można zrobić płytę BD, razem z menu, i innymi bajerami, zapisać ją jako ISO, a potem wypalić na DVD.
Z krótkimi materiałami HD wielokrotnie tak robiłem.

Jeśli chodzi o parametry, sugerowałbym, jeśli oryginał był grany w HDV, ustawić AVCHD, ale 1440x1080i50 (nie ma co powiększać klatki z 1440 na 1920. Nic to nie da poza wymaganym większym strumieniem danych). Dźwięk wypuścić, jako Dolby Digital 2.0 448kbps. Jakość świetna, nic z oryginału (na ucho) nie traci, a przynajmniej daje możliwość używania trybu NIGHT (kompresja audio).

Te strumienie wypuścić z Vegasa, zaciągnąć do Architecta w Blu-ray AVCHD 1440x1080 i50 i tak zrobić Blu-ray ISO. To da strumień max. 16MBps, co płyta DVD łyknie bez protestu.

W sprawie wypalenia płyty BD chętnie bym pomógł, ale jam z Katowic.

_________________
pozdrawiam,

Marcin
Wesela na Śląsku
VideoKrupski.pl


środa, 22 września 2010, 18:18
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: sobota, 19 czerwca 2010, 13:29
Posty: 177
Post Re: Film Blu-ray wypalony na DVD DL przycina
glownym powodem dla jakiego kupilem nagrywarke bluray byl fakt ze po wypaleniu plyty dvd niebylo menu z tymi wszystkimi bajerami strasznie mnie to irytowalo nawet w manualnym opisie dvd architect znalazlem uwage ze nieda sie tego obejsc . Napewno sproboje twojej metody dzieki ,co do twojego tample AVCHD 1440-1080 50i rozumiem ze pracojesz na vegas pro 9 wgore bo umnie pro8 nic takiego niewidze . Kiedys na forum wyczytalem
cytuje:
Jeśli masz materiał HDV ustaw Blu-ray 1920x1080 50i. Będzie się dobrze odtwarzał na odtwarzaczach stacjonarnych i komputerze. Jeśli ustawisz 1440x1080 będzie się dobrze odtwarzał na odtwarzaczach stacjonarnych a na komputerze możesz mieć obraz w proporcjach 4:3 z uwagi na kwadratowy piksel.
TERAZ JUZ SAM MAM MENTLIK W GLOWIE


środa, 22 września 2010, 23:41
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: sobota, 19 czerwca 2010, 13:29
Posty: 177
Post Re: Film Blu-ray wypalony na DVD DL przycina
zerklem do manual dvd architect rozdzial 3 (chapter3 getting started)cytuje

not all blu-ray players can read dvd media The playstation 3 treat dvd media with bluray content as a data disc .In order to play your media you will need to navigate to the BDMV folder on the disc and select the stream you want to play interactivity -including menu ,chapter markers - is not available.


czwartek, 23 września 2010, 00:39
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: wtorek, 21 września 2010, 04:13
Posty: 5
Post Re: Film Blu-ray wypalony na DVD DL przycina
Czekajcie, dobrze rozumiem?
Jak dam bitrate 15MB/s To film spokojnie na DVD-DL pociągnie?
Podaje MediaInfo 'video' surowego pliku z kamerki:
Kod:
Video
ID                               : 4113 (0x1011)
Menu ID                          : 1 (0x1)
Format                           : AVC
Format/Info                      : Advanced Video Codec
Format profile                   : High@L4.0
Format settings, CABAC           : No
Format settings, ReFrames        : 2 frames
Format settings, GOP             : M=1, N=24
Duration                         : 2mn 22s
Bit rate mode                    : Variable
Bit rate                         : 16.1 Mbps
Maximum bit rate                 : 17.0 Mbps
Width                            : 1 440 pixels
Height                           : 1 080 pixels
Display aspect ratio             : 16:9
Frame rate                       : 25.000 fps
Color space                      : YUV
Chroma subsampling               : 4:2:0
Bit depth                        : 8 bits
Scan type                        : Interlaced
Scan order                       : Top Field First
Bits/(Pixel*Frame)               : 0.415

Z tego co widzę, to(jeśli dobrze kombinuje) jak dam 15MB/s to nie będzie dużej straty na jakości... I jeśli dobrze rozumiem to dawanie 23MB/s nie będzie się specjalnie różnić od 17MB/s(Maximum bit rate kamery). Tak?

Zaznaczam też że nie mam profesjonalnej kamery za kilkanaście tysięcy tylko zwykłą małą za 1500.

Lepiej dać progressive czy interlaced? gdzieś czytałem(chyba nawet na tym forum), że progressive tworzy coś w rodzaju efektu ducha czy jakoś tak. zastać przy interlaced?

Zastanawia mnie jeszcze sprawa menu. Rok temu kleiłem film dla wujka w Udead Video Studio 11. Tam można było robić ładne przejścia w menu(pojawianie się i zanikanie). W Architekcie nie widzę takich opcji. Jestem ślepy, czy ich tam po prostu nie ma? :) To już bardziej pytanie z ciekawości, bo nie potrzebuję tego.

Cytuj:
dla jakiego kupilem nagrywarke bluray byl fakt ze po wypaleniu plyty dvd niebylo menu z tymi wszystkimi bajerami

Nie wiem jakie to bajery ale ja zrobiłem proste menu(zdjęcie w tle, przycisk start, podmenu 'wybór scen' i podkładem muzycznym) i odtwarzacz nie miał z tym problemów.

Pozdrawiam,


czwartek, 23 września 2010, 14:50
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: sobota, 19 czerwca 2010, 13:29
Posty: 177
Post Re: Film Blu-ray wypalony na DVD DL przycina
co do ustawien to ci niepomoge widze ze twoja kamerka nagrywa w AVCHD a z tym formatem niemialem doczynienia byc moze majac ten format i zapisujac do tego formatu finalny film da sie to wszystko posklejac z aktywnym menu na zwyklej plycie dvd musisz pytac osob bawiacych sie AVCHD
JA BAWIE SIE HDV a to inny rodzaj kompresji MPG- 2

F.i.L niezrozumiales mnie chyba,
rozmawiamy o jakosci bluray na plycie dvd wydaje mi sie ze nieda sie zrobic chocby najprostszego menu ktore byloby aktywne .Po wypaleniu obrazu plyty bluray odtwarzacz niezacznie grac od menu ,tylko otworza ci sie katalogi w ktorych bedziesz mosial odszukac swoj film ( katalog bodajze stream ) .
Jesli chodzi o znana wszystkim wersje zwyklej jakosci dvd tam niema najmniejszych problemow tam menu zagra prawie na kazdym odtwarzaczu dvd bez jakniecia
podsumowujac jesli chcesz jakosc bluray na dvd to zapomnij o menu
jesli chcesz jakosc bluray z aktywnym menu to pozostaje ci zakop bluray disc i wypalarka bluray

JESLI SIE MYLE PROSZE MNIE SZYBKO SPROSTOWAC


czwartek, 23 września 2010, 18:56
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: sobota, 19 czerwca 2010, 13:29
Posty: 177
Post Re: Film Blu-ray wypalony na DVD DL przycina
DO KOLEGI MKmagic czy moglbys napisac (wyjasnic ) co znaczy i co daje


cytoje : Dźwięk wypuścić, jako Dolby Digital 2.0 448kbps. Jakość świetna, nic z oryginału (na ucho) nie traci, a przynajmniej daje możliwość używania trybu NIGHT (kompresja audio).

CO TO ZA TRYB NIGHT BO ZIELONY JESTEM ???
Z GORY DZIEKUJE ZA ODPOWIEC


czwartek, 23 września 2010, 19:09
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: sobota, 19 czerwca 2010, 13:29
Posty: 177
Post Re: Film Blu-ray wypalony na DVD DL przycina
I jeszcze jedno pytanie do wszystkich bawiacych sie HDV
Jakie ustawienia sa optymalne dla tego formatu mowa oczywiscie o jak najlepszej jakosci koncowego filmu
dotej pory w sony wegas pro 8 tak to robilem :
project properties
-template HDV 1080 50I
-field order UPPER FIELD FIRST
-motion blur type GAUSSIAN
-deintelance method BLIEND FIELDS

Potem w obcjach render :
1 WIDEO:
main concept MPEG-2
template BLURAY 1920-1080 50I 25MBPS
2 DZWIEK:
WAVE 48000HZ 16BIT STEREO PCM


ZGORY WSZYSTKIM DZIEKUJE ZA POMOC


czwartek, 23 września 2010, 19:28
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 2 lipca 2007, 17:13
Posty: 1069
Post Re: Film Blu-ray wypalony na DVD DL przycina
Spróbujcie tego http://www.cdrinfo.pl/download/9101142735. Bez problemu idzie wypalić obraz HD na DVD. Polecam i za "friiiii"


czwartek, 23 września 2010, 22:44
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 15 września 2008, 15:45
Posty: 849
Lokalizacja: Katowice
Post Re: Film Blu-ray wypalony na DVD DL przycina
Po kolei, bo widzę moi drodzy, że wielu z was nie załapało. BD i DVD traktujemy, jako NOŚNIKI, a nie jako FORMAT. Ograniczeniem nośnika DVD jest transfer danych. KROPKA.
Można zrobić płytę BD w Architect, ze wszystkimi bajerami. Można nawet w Encore ją zrobić z popup menu. Wypuścić z programu jako ISO. Jeśli się zmieści na DVD, proszę wypalić na DVD. Jedyny warunek, to transfer danych (łącznie) na poziomie ok. 16 - 18 MBps. Większego DVD nie przepuści, a jeśli tak, to jest TYLKO fuks.

mytomek napisał(a):
Jeśli ustawisz 1440x1080 będzie się dobrze odtwarzał na odtwarzaczach stacjonarnych a na komputerze możesz mieć obraz w proporcjach 4:3 z uwagi na kwadratowy piksel.

Napiszcie mi proszę, jaki jest sens zmiany formatu z 1440x1080 na 1920x1080??? Argument, że będzie się źle odtwarzało na odtwarzaczach komputerowych uważam za bzdurę. Mam WMP, MPclassic, VLC, XBMC, Media Portal i Windows Media Center (na kilku kompach oczywiście) i żaden z tych odtwarzaczy nie ma problemów z odczytaniem PAR. Jeśli by miał, po prostu bym go wywalił. Jeśli jednak ktoś po zainstalowaniu odtwarzacza na dzień dobry zaczyna w nim grzebać, i ustawia sztywny PAR na 1:1, ma to, co sobie ustawił. Szkoda tylko, że potem rozsiewa plotki, że z plikami jest problem i miesza ludziom w głowach. Z resztą piszący nie do końca wiedział, o czym pisze, bo dokładnie odwrócił zasadę. 1920x1080 ma PAR 1:1 (kwadratowy piksel), a 1440x1080 ma PAR 1:1,33. Ale to jest zapisane w pliku, i odtwarzacz ma to odtworzyć z konwersją anamorficzną. Jeśli tego nie robi, to albo jest źle ustawiony, albo trzeba go wymienić na inny. Moje odtwarzają prawidłowo.
Mam dziwne wrażenie, że niektórzy członkowie tego zacnego forum mają Moving Picture Experts Group za bandę nieudaczników, lamerów i ignorantów. Bo jak inaczej uzasadnić ciągłą chęć do poprawiania tego, co ci ludzie ustalili i wprowadzili na rynek, jako standard?
Format 1440x1080 50i wprowadzono do kamer, odtwarzaczy a nawet telewizji. A wielu tutaj wciąż "uczy" niedoświadczonych, aby konwertowali ten format do 1920x1080. Po co, pytam? Jedyny efekt będzie taki, że bilans wielkości ramki do strumienia bitów wyjdzie gorzej. Poza tym dojdzie kolejna konwersja, czyli pogorszenie jakości. Może niewidoczne na oko, ale jednak.
Do mytomek: jeśli masz materiał robiony w 1440x1080, wypuść go w takim samym formacie. Nie masz w opcjach Sony AVCHD Blu-ray takiego template? Myślę, że masz, i to wstępnie skonfigurowane tak, że niczego nie trzeba zmieniać (czytaj: poprawiać po fachowcach wielokrotnie lepszych od nas).
Jeśli chodzi o dźwięk, zapis w Dolby Digital powoduje, że w amplitunerze można właczyć tryb NIGHT. Ten tryb zmniejsza nieco zakres dynamiki dźwięku i "nasze dzieła" można swobodnie słuchać późną nocą nie narażając się na gniew osób postronnych. Trzeba oczywiście zachować parametry wymagane przez Dolby, ale jeśli ktoś bawi się w montaż, tak, czy siak powinien zapoznać się z White Paper opublikowany przez Dolby. Sporo tam rzeczy napisano, które przydają się ogólnie w montażu.
f.i.l napisał(a):
Lepiej dać progressive czy interlaced? gdzieś czytałem(chyba nawet na tym forum), że progressive tworzy coś w rodzaju efektu ducha czy jakoś tak. zastać przy interlaced? Pozdrawiam,

Jak już pisałem powyżej: jeśli masz obrazek zapisany w 50i, nagraj go w 50i. Jeśli zapisałeś na kamerce 25p, nagraj 25p. Takie decyzje podejmuje się przed przystąpieniem do zdjęć. Można - oczywiście - usunąć przeplot, ale po co? 50 obrazków na sekundę daje płynniejszy ruch, niż 25.
A jeśli ktoś pisał o duchach po deinterlacingu, to powinien wezwać egzorcystę. Najwyraźniej ma nawiedzony komputer, albo - co gorsza - nie wie co robi. Taki efekt pojawia się przy NIEUMIEJĘTNYM deinterlacingu. A jeśli ktoś robi coś w wymieniony powyżej sposób, ZDECYDOWANIE nie powinien udzielać rad innym. I to się tyczy wszystkich czynności, a nie tylko usuwania przeplotu.
Uff...

_________________
pozdrawiam,

Marcin
Wesela na Śląsku
VideoKrupski.pl


sobota, 25 września 2010, 15:19
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: sobota, 19 czerwca 2010, 13:29
Posty: 177
Post Re: Film Blu-ray wypalony na DVD DL przycina
MKmagic Musze stwierdzidz ze do jednego mnie przekonales skoro material mam 1440-1080 50i to zeczywiscie poco przeliczac w innnej rozdzialce rozumiem ze powinienem wciaz to robic przy 25Mbps .

Natomiast co do ruznic miedzy nosnikam DVD i BD to;
struktura zapisu w standarowym dvd to folder VIDEO_TS
natomiast blu-ray to jest zupełnie inna bajka
nie ma tam "ZNAJOMYCH" katalogów
Płyta BD opiera się na skryptach Java.
Katalogów i podkatalogów jest całkiem dużo, a strumienie filmowe zapisane są w katalogu BDMV/STREAM w formacie .m2ts.

z plyta BLURAY niemam problemow tam wszysko dziala pieknie jest menu (aktywne)
natomniast jesli probuje zrobic to samo na plycie dvd tam tez menu jest, ale nieaktywne i nie jest to menu popup ale najprostsze jakie tylko moze byc .


sobota, 25 września 2010, 17:41
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 27 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 5 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL