Teraz jest wtorek, 21 sierpnia 2018, 20:38




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 14 ] 
 Workshop - animowane chaptery i deinterlace menu? 
Autor Wiadomość
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 maja 2003, 04:24
Posty: 3412
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Post Workshop - animowane chaptery i deinterlace menu?
Pracuję na Workshop-ie 1.3 wraz z wieloma nakładkami na niego. Udaje mi się zrobić na nim niemal wszystko wkońcu to najlepszy program do ahthoringu DVD, ale nie moge się uporać z animowanymi chapterami w menu - animacja w pętli trwa dosłownie 1sec i ani chwili dłużej - co jest nie tak. Druga sprawa to czy można w wypadku utworzenia menu martwego usunąć przeplot, chodzi o to że napisy i pewne krawędzie grafiki nieznacznie drgają na ekranie co w/g mnie dobrze było by usunąć?

_________________
Film jest jak seks: gdy nie ma uczucia, nawet technika nie pomoże
Pytania na pw. - tylko osobiste nie związane z forum!


środa, 13 sierpnia 2003, 19:22
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: sobota, 25 maja 2002, 01:03
Posty: 510
Lokalizacja: Hajnówka
Post 
W pełnej wersji Ulead Workshop 1.3 (ale nie trial) jest możliwość zastosowania zarówno animowanych podkładów (tło menu) jak i animowanych (np. fragmenty filmu) chapterów trwających dowolnie długo.

W zakładce "Menu" należy odznaczyć Motion Menu i niżej na otwieranej listwie należy odznaczyć "Maximum" - jest to właśnie czas trwania animowanego menu ( są tam jeszcze takie czasy 1, 10, 30, 50, 100).

Jeszcze raz podkreślam, że program w wersji TRIAL tych możliwości nie ma.

Drugi temat - w tym programie nie ma funkcji usuwania przeplotu gdyż standard DVD zawsze posiada przeplot. U mnie żadna grafika czy napisy nie mają drgań.
Usunięcie przeplotu w tym przypadku można osiągnąć okrężną drogą - planszę wyedytować w innym programie np. AP tam usunąć przeplot i zaimportować do Workshopa.


czwartek, 14 sierpnia 2003, 01:39
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 maja 2003, 04:24
Posty: 3412
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Post 
Obawiam się, że nie dokońca mnie zrozumiałeś: posiadam pełną komercyjną wersję Workshop-a i nie chodzi mi o animację tła, ale by miniatóry chatterów żyły w małych okienkach menu i tu właśnie animacja nie chce mi trwać dłużej niż 1sec i nie wiem jak to pokonać.

_________________
Film jest jak seks: gdy nie ma uczucia, nawet technika nie pomoże
Pytania na pw. - tylko osobiste nie związane z forum!


czwartek, 14 sierpnia 2003, 14:51
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: sobota, 25 maja 2002, 01:03
Posty: 510
Lokalizacja: Hajnówka
Post 
Jeśli masz pełną wersję Workshopa 1,3 to nie powinieneś mieć żadnych problemów.

A zrozumiałem Cię dobrze - napisałem cytuję " zarówno animowanych podkładów (tło menu) jak i animowanych (np. fragmenty filmu) chapterów trwających dowolnie długo."

Może dokładniej krótkie fragmenty filmu, które chcę, aby były wyświetlane w ramkach przygotowywuję w AP. Następnie importuję do Workshopa w bibliotece Video. Po wykonaniu całego menu z linkowaniem odpowiednich chapterów do ramek włącznie - metodą przeciągania nakładam te zaimportowane clipy video.
Po przeliczeniu w każdej ramce są wyświetlane w pętli te fragmenty filmu video dowolnie długo. To samo można zrobić z animacjami.


czwartek, 14 sierpnia 2003, 17:13
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 maja 2003, 04:24
Posty: 3412
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Post 
To bardzo ciekawe, bo ja nie tworzę żadnych odrębnych sekwencji video specjalnie dla żywych chapterów w menu, Workshop sam to robi jedynie nie wiem jak zwiększyć czas trwania tych żywych miniatur. Po kliknięcu na dowolny chapter jako button z lewej jest możliwość zaznaczenia by był animowany dowolny, lub wszystkie w końcowej fazie w zakładce Finish z lewej na dole jest renderowanie wszystkiego do podglądu. Tworzenie specjalnie sekwencji dla miniatur było by straszną uciążliwością, a wiem że to nie jest konieczne, lecz jak się dowiedziałem, aby dowiedzieć się jak dokonać animowanych miniatur w menu do 20sec trzeba po odpowiedź udać się na stronę Ulead :(

_________________
Film jest jak seks: gdy nie ma uczucia, nawet technika nie pomoże
Pytania na pw. - tylko osobiste nie związane z forum!


czwartek, 14 sierpnia 2003, 19:38
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: sobota, 25 maja 2002, 01:03
Posty: 510
Lokalizacja: Hajnówka
Post 
Z zasady na jednej płytce DVD nie tworzę więcej niż kilka chapterów.
Tak więc wycięcie na Timeline AP kilku fragmentów filmu do reprezentowania rozdziałów i przeniesienie ich do Worshopa jest b. proste i nie trwa dłużej niż 10 min. (gdzie ta "straszna uciążliwość"?)

Podam taki przykład:
W menu jeden z rozdziałów (chapterów) nazywa się "Tańce".
W AP wycinam np. 3 fragmenty różnych dynamicznych tańców po 11 sek. każdy, łącze je w całość ze wstawieniem między nimi przenikania 2 sek.
Otrzymuję klip ok. 30-sekundowy z miękkimi przejściami.
Przeliczanie i eksport do Workshopa trwa sekundy.
W menu gotowej płyty w ramce (miniaturce) cały czas w pętli jest wyświetlany ten klip zawierający 3 fragmenty filmu.

Czy taki efekt jesteś w stanie zrobić tylko w obrębie Workshopa ?

I jeszcze pytanie - czy jest taka możliwość aby ta ramka z klipem video mogła się dodatkowo poruszać (przesuwać, krążyć) po całym menu ?


piątek, 15 sierpnia 2003, 01:46
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post POMOCY
Przepraszam panowie, że włączę się do dyskusji, ale jak widzę jesteście bardzo biegli w WORKSHOPIE . Mam tylko jedno pytanko wyskakuje mi ciągle komunikat, "Failed to convert video file Eror80041c21" i nie bardzo wiem, gdzie szukać błędu. Dodam tylko, że podzieliłem materiał na dwie części i jedna poszła bez problemu. Nie pomaga zmiana biteratu itp. Pozdrawiam serdecznie.


piątek, 15 sierpnia 2003, 11:07
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Moje pytanie kieruje do Montazysty -udalo Ci sie usunąc te drgania ?


niedziela, 7 grudnia 2003, 23:38
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 4 czerwca 2003, 11:34
Posty: 306
Lokalizacja: Szczecin
Post Re: POMOCY
Video napisał(a):
Przepraszam panowie, że włączę się do dyskusji, ale jak widzę jesteście bardzo biegli w WORKSHOPIE . Mam tylko jedno pytanko wyskakuje mi ciągle komunikat, "Failed to convert video file Eror80041c21" i nie bardzo wiem, gdzie szukać błędu. Dodam tylko, że podzieliłem materiał na dwie części i jedna poszła bez problemu. Nie pomaga zmiana biteratu itp. Pozdrawiam serdecznie.

Jest to prawdopodobnie powód że przyciąłeś materiał który jest już skompresowany do mpeg2. Jeżeli wstawisz do workshopa clip avi można go ciąć , skracać itp. Gorzej jest z mpegiem2. Przynajmniej mi tak wychodzi. Przycięty mpeg2 nawet o 1 klatkę nie daje się już zapisać, sprawdzone kilka razy


poniedziałek, 8 grudnia 2003, 10:37
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 4 czerwca 2003, 11:34
Posty: 306
Lokalizacja: Szczecin
Post 
krajek napisał(a):
Moje pytanie kieruje do Montazysty -udalo Ci sie usunąc te drgania ?

W menu narzędzi jest opcja - wyłączyć drgania obrazu ( antiflicker filtr)


poniedziałek, 8 grudnia 2003, 10:39
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Pomoglo ale tylko przy oknach nieruchomych,przy oknach z ruchem w oknie chaptera urok pryska,wystarczy ze w jednym z kilku chapterów jest ruch i efekt migotania powraca.


poniedziałek, 8 grudnia 2003, 21:35
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post Re: Workshop - animowane chaptery i deinterlace menu?
Montażysta Darek A. napisał(a):
Pracuję na Workshop-ie 1.3 wraz z wieloma nakładkami na niego. Udaje mi się zrobić na nim niemal wszystko wkońcu to najlepszy program do ahthoringu DVD, ale nie moge się uporać z animowanymi chapterami w menu - animacja w pętli trwa dosłownie 1sec i ani chwili dłużej - co jest nie tak. Druga sprawa to czy można w wypadku utworzenia menu martwego usunąć przeplot, chodzi o to że napisy i pewne krawędzie grafiki nieznacznie drgają na ekranie co w/g mnie dobrze było by usunąć?

jEŚSLI CHODZI O DRGANIA TO NIE JEST KWESTIA PRZEPLOTU, ALE WERSJI WORKSHOPA, W WERSJI 1.2 WZYSTKO JEST IDEALNIE
POZDRAWIAM


piątek, 12 grudnia 2003, 11:24
Nowy
Nowy

Dołączył: sobota, 15 listopada 2003, 05:35
Posty: 7
Lokalizacja: świętokrzyskie
Post 
Używam Workshopa 1.3 i nie mam podobnych problemów. Pod tym adresem jest napisane co i jak uczynić odnośnie animowanych okienek:
http://www.ulead.com/learning/dws/dws_02_1.htm


środa, 17 grudnia 2003, 01:28
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Nawet nie wpadlo mi go glowy zeby tam zajrzec :lol: . Mialem podobne problemy (wywalilem workshopa 1.3) teraz zainstalowalem ponownie, skorzystalem z powyzszej instrukcji i ........ chodzi :P jak nalezy.
THX fidel !!!


czwartek, 18 grudnia 2003, 01:05
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 14 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL